O le togalaau

Ratibida Koloti Mekisiko Totoina mai fatu Laʻau ma tausi i le eleele avanoa Vaʻai faʻafanua

Ratibida Coloniform Prairie Fugalaau totō ma Tausia ata

O Ratibida o se fua tele laʻau fugalaau e faʻaalia ai ni mea e le faʻaalia, faʻafetai i le fugalaau e taʻua o le pulou Mexico po o le Sombrero.

O tupe faʻaalu mai Mekisiko i Kanata ua manatu o latou o latou lava nuʻu. E aʻafia lelei i totonu o tatou latitudes. Faʻafeiloaia e butterflies ma carduelis, o le ratibida o le a le gata o se teuteuga matagofie o lau togalaau, ae faʻatumu ai foʻi i se mea manogi manaia.

Faamatalaga o le ratibida

Faʻailoa i ni fua saʻo e oʻo atu i le maualuga e oʻo atu i le 120 cm. O aʻa malolosi e aʻafia i totonu o le eleele e suʻe ai le susu, aua i totonu o le vaomatua o loʻo ola ai le laau i luga o auala tetele, vaomatua, i laufanua laufanua, i le mea e malulu ma malulu ai tulaga.

Laʻau lanu meamata-lanu meamata, vaevaeina i ni sea. Pepa o laupepa e 3-12 cm le umi. O fugalaau susulu e tatala i tumutumu o upega i le ogatotonu o Iulai ma e susunuina seia oo i le tautoulu. O le fugalaau ua i ai se igoa e tupu mai i le foliga o se pusa po o se vailaau 2-3 cm le umi. O le paʻu o le paluga, e tolu mita le tolu le umi o le laʻau. O le lanu o petals e samasama, paluga pe faʻafefiloi.

Tuputupuina o le ratibida mai fatu

Ratibida fatu ata

E lua metotia e taliaina: vavae pe lulu fatu. A aunoa ma le toe faafouina, o le ratibid e ola mo le 4-5 tausaga, ae mafai ona toe gaosia e ia taʻitoatasi ona o le tele o le totoina o ia lava.

Lauina o fatu mo laau toto

Ina ia totoina laau toto, e tatau ona e toto fatu i le amataga o Fepuari, ina ia maua ai e le laau le taimi e maua ai le lanu i le tausaga lava lea e tasi i le faaiuga o le taumafanafana. Fatu e mafai ona faʻatau pe faʻaputuina e oe lava ia. E tatau ona e faatali mo le malo e malolo atoa (e tatau ona lanu enaena), o le a tupu i le faaiuga o Oketopa, le amataga o Novema.

  • Fai le malulu o fatu aʻo lei luluina - taofi i latou i le vevela o le 5-7 ° C mo le tusa ma le masina.
  • Toto i se palapala susu o le eletise le taua, tuu se pusa i fualaau aina i luga o le faamalama o le faamalama, faatumauina le vevela o le 20-25 ° C.
  • E mafai ona e ufiufi i ata tifaga poʻo le tioata ina ia le faʻavave le susu.
  • A mavae ni nai vaiaso, o le a totogo faatasi fatu.
  • Pe a oʻo mai lua laʻau moni, e mafai ona totogo laau ma totoina i totonu o pusa eseese. A maeʻa lena, ia teu fua i totonu o se nofoaga malulu poʻo se fale kesi mo le 10-15 aso, seia oʻo ina faʻasaʻo le vevela i luga o le auala.

Ua sauni le laau Ratibida mo le totoina o ata

E oo atu i le ogatotonu o Mei, e mafai ona e totoina i luga o le eleele, mataʻituina le mamao i le va o fatu o le 20-25 cm.

Lauina o fatu i le eleele

Mo laufanua mafanafana, e mafai ona toto vave fatu fatu o le ratibida i le eleele. I le itu i saute e mafai ona totōina ia Fepuari, sina mamao i matu - ia Mati. O le lalolagi e tatau ona eliina ma le faaeteete, ufiufi. Fai ni togavao e oʻo i le 2 cm le loloto, ia vaʻai mamao i le va o laina o le tusa ma le 30 cm, lūlū fatu ma fufuluina i le eleele. O fualaau mama e tatau ona faʻataʻapeʻapeina, ma tuu ai le 10-15 cm i le va o laau totō. Mulimuli ane nofo i se mamao o le 30-35 cm.

E faʻapefea ona totoina le ratibida tipu i le eleele

Faʻaleleia o le ratibida i le ata palapala

  • Ua totoina fua laau i le eleele. Lua vaiaso e masani ai ona totō laau e tatala ai le ea ma le la.
  • A o leʻi totoina, faʻafefe vai, tuʻu le 2-3 itula.
  • Aveese ma le faaeteete ipu mai le eleele, ma e aunoa ma le solia o lona amio saʻo, ia tuu i totonu o ni pusa sauniuni e fetaui lelei.
  • O le ū uʻu e mafai ona faʻaloloto atili, e le silia le 2 cm.

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao

O le vaevaeina o le vao e masani ona faʻaaogaina, talu ai e loloto le aʻa, e faigata ona fai lenei mea. E mafai ona e faʻaaoga 2-3 tausaga le matutua. O le togavao ua elia ma le faʻaeteete, vavaeese ma se naifi malosi po o se faʻaupu. Taumafai e aua nei ufiufi le eleele i aʻa. O le mea e tupu ai fua o laau totō aʻo tausia le tulaga tutusa o le totoina, faʻamaua tele ma malulu mo sina taimi seia oʻo ina talia fugalaau.

Laʻau

O le faʻapenaina o meaola e le o se lauiloa tele, e sili atu ona faigofie le faʻapipiʻiina o le laau e fatu. Ae afai e te manaʻo ai, ona e manaʻomia lea e faʻatino le faʻataʻitaʻiga ia Me-o le amataga o Iuni aʻo leʻi amataina le fuga.

  • Otioti le tipi i le aʻa, pipii i le palapala susu
  • Fafasi i se oneone oneone 2-3 cm, ufiufi i se fagu.
  • A mavae ni nai vaiaso, o le a aliaʻe aʻa, aveese le fale.
  • O le isi tausiga o le fafaga.
  • O laau totō ua totoina i se mamao o le 30-35 cm mai le tasi.

Faʻafefea ona tausia le ratibida

Ratibida sombrero fatu fatu laau

O eleele eleʻele poʻo eleele e le faaituau e sili ona lelei, loams, eleele palapala ma se faʻafefiloi o le lime e talafeagai. Faʻaleleia lelei alavai, aloese mai le suavai. Filifili se nofoaga lanu, na o sina ata laitiiti lava e mafai. E faʻasaina e le laau fulufulu uma ma le lamala lelei - vai na o le vevela vevela. I le taumalulu, e te le manaʻomia ona ufiufi aʻa, ma fatu e mafai ona totoina i totonu o le eleele malulu.

E laʻititi le faʻatau, ma o le fafagaina e le o manaʻomia - o le mea totino e vaʻaia saʻo mai mea e tatau ai mai le loloto o le eleele. O le faʻateleina o le suauʻu o le a faʻafefe ai le togavao, ma o le a faʻaitiitia le fua.

O le laau toto ua tupu matua ina ua mavae le 4-5 tausaga, o ona toga ua lignified, lei lelei, o laau e manaomia ona toe faafouina e ala i le vaeluaina ma le gaosiga.

Pests ma faʻamaʻi

O le laau e masani ona le faʻaalia i soʻo se faʻamaʻi poʻo mea faʻamaʻi. E mafai ona iai nisi taimi i luga o le paʻu o le lili poʻo le mea e faʻaleagaina. Mai ia i latou, o le pulupuluina i se vaivaiga vaivai o le soda po o le sapalai tagamea o le a fesoasoani. E seasea lava le fesuiaʻi o aʻa e tupu - o se taunuuga o vai le lelei. I lenei tulaga, o le maliu o le laau. Ua faʻaaogaina vao vao, ma o le palapala e togafitia i le fungicide.

Ratibida i le togalaau togalaau

Afai e te manaʻo e tosina atu pepelelei i le togalaau - totō se fatibid matagi. Lelei faʻatasi ma isi laau totō. E mafai ona faʻaaogaina i ni fugalaau fugalaau tetele, i le mamanu o le pa, teuteuina fale le fiafia. O fugalaau lanu, o le mumu i luga o tafao umi, e fetaui lelei mo laʻau ma le faʻamago. 'Otiʻoti fugalaau e mafai ona tu mai le vaiaso i le 10 aso, aʻo tumau pea le fou.

Ituaiga o ratibida ma ata ma igoa

E lua ituaiga autu e iloga: o le columnar ma le cirrus ratibida.

Ratibida colony Ratibida columnifera

Ratibida Kolisi pulou Mekisiko e tupu mai fatu ata

E taua tele mo se fugalaau tele ma lona lautele e oʻo atu i le 8 cm. O le autu o se koluma o loʻo siomia e le tele o petelifale faigata lea paʻu i le taimi o le fuga ma le faʻatoʻaina o fatu. O paʻu e valiina i paʻu, samasama, moli, atonu e iai se lanu samasama. O le tele o taimi, e amata ona fuga mai le tausaga lona lua o le olaga. O fualaʻau e saʻo, faʻamalosi, tupu aʻe se tamai vao mai le aʻa.

Cirrus Ratibida Ratibida pinenata

Ratibida cirrus Ratibida pinnata photo

E i ai se faʻapitoa faʻapitoa o laʻau laʻau. O latou o le fagu poo le fusipaʻu, e matua faʻaloloa. O gaʻo lanu samasama e tusitusi, oʻau. O le tumutumu o loʻo faʻasolosolo, itiiti ifo i luga. O le isi mea: afai e te fufuluina le laʻau, o le ae faʻalogo i se mea manaia o le anise.

Ratibida peduncularis Ratibida peduncularis

Ratibida peduncularis Ratibida peduncularis photo

Se pupuʻu, sikuea sikuea ma lau laʻau lapopoa lautele, e tipiina e vevela vevela. I le pito i lalo o le laulaʻau ma luga o veins, o laulaau e valiina i le paʻu. Fugalaau i luga o pedicels pupuu, faatasi ai ma nofoaga tutotonu umi.