O le togalaau

E faʻafefea ona fufulu le togalaau o le codling moth?

Ina ia manuia le puipuia o laau toto mai meaola faalafua, e tatau ona e iloa lo latou natura. O lenei malamalama o le a faʻatagaina ai le lelei ma sili atu ona lamatia mo tagata e faʻaaoga fualaau faʻasaina mo le faʻafoe manuia o manu. E tupu i nisi taimi e peiseai na faia mea uma e tusa ai ma fautuaga, ma o loʻo faʻateleina pea le faʻamaʻi.

Ae maise lava o meaola faalafua matautia i togalaau e aofia ai moa, o se tasi o ituaiga, opu (apple), faaleagaina ai pears, plums, ma apple i le taimi lava e tasi. O le pala o moto e faaleagaina, e faaopoopo atu i plums, cherries, cherries, cherry plums ma peaches. O le moa o le Pear e aʻafia i le vaega o meaola faʻapitoa ma faʻaleagaina naʻo le pi.

Moli o le codling i sasaʻe i le nectarine talavou. © michiganplum

Le taamilosaga olaola o le atinaʻeina o le moa

I le taamilosaga o le atinaʻeina o le moa o le codling, o le sili ona vaivai le fesoʻotaʻiga ma i le taimi e tasi o le mea e sili ona leaga o le kesi caterpillar. O lo latou faʻaumatiaga - o le taimi sili ona aoga o le puleaina o manu. E mafai ona e vaʻaia o latou foliga vaaia e ala i le faʻatulagaina o vaitau o tagata taʻitoʻatasi o loʻo felelei, faʻataʻatitia ni fuamoa ma faʻapipiʻi anufe mai ia i latou - tagata taʻitoʻatasi, e mafai ona faaleagaina e oʻo i le 5-6 fua, ma faʻatasi - e oʻo atu i le 90% o le fua.

O le ituaiga o le tina o le codling moth o butterflies, o le taumafanafana lea e fetaui ma le amataga o le ola aʻe o fua o fua e tutusa.

Oriental codling moth, poʻo le Oriental peach moth, (Grapholita molesta). © Eric LaGasa

E faʻaalu e le pata ia latou laasaga o le atinaʻe ma le malulu i totonu o le koko. O la latou lapoa e amata mai le 5-7 mm (plum) i le 2.0 cm (apu). O i latou uma e lanu uliuli-enaena i le lanu ma mamanu po o itu susulu o apaau. E ala i le tele o lauolaola ma le amataga o le tuputupu ae o ovaries, o fafine, pe a faʻasaʻolotoina mai le koko, tuʻu ai fuamoa i totonu o ovaries, luga o fua, lau o laau. E mafai ona e iloa le amataga o le vaalele i luga o paʻuoona gaogao i luga o ogalaau, i lalo o le paʻu poʻo le taimi i le taimi - le vevela vevela o Me. Lapatai e le afaina - latou te auai i le taamilosaga tau atinae, ae latou te le afaina lava. I le taeao, e oʻo atu i le 200 fuamoa, o lafu susulu e oʻo atu i le 200 fuamoa, ma tufatufaina atu i luga o lau, ovaries, ma fua. O nisi taimi, o le tausia lelei o le ola o le augatupulaga, latou te ufiufi le fagu ma laulaau, ma faapipiiina i latou i le fua o le ola ma a latou mea faalilolilo.

A maeʻa le 7-10 aso, e fafagaina e le anufe le anufe i laulaau i le taimi muamua, pe a mavae sina taimi latou te o atu i le ovary, fago le tino, tuu ai o latou otaota i totonu, ma toso i se isi fua. O ovaries ua afaina ma vaega o fualaau aina laiti ma ua fua mai fatu ua pau.

I totonu o le pi, anufe mai tagata e faʻaaogaina meaʻai, fualaau mummified e alu i le eleele, pupate ma malolo seia oʻo i le tautotogo. I le tautotogo o le tausaga e sosoo ai, pe a ma le 35-45 aso talu ona tupu, e amata le lele o le moa ma amata ai le taamilosaga mai le amataga.

O foliga mai o le apu e aafia i le moa. © Malo o Western Australia

E le pei o moa moa, apple ma plum moths o loʻo i totonu o le anufe anufe, o lona taamilosaga ola malosi e mai i le 16 i le 45 aso, mai le au faʻatau i le aso muamua latou te toe foi atu i le pale o le laau. Mai fua faaleagaina o loʻo tumau pea i luga o le laau ma mai le aufaʻatau, o loʻo oso atu le anufe i isi fualaau aina, lea e faʻaumatia ai fatu ma pulupulu. I le oʻo atu i le atinaʻe atoatoa, latou te lafoaʻi fua, i totonu o se nofoaga malulu latou te lalagaina ai se pulu anufe lea na fausia ai le chrysalis, lea i le 8-36 aso o le a maua ai le ola i se tupulaga fou. O lenei taamilosaga e toe faalua taimi ma le amataga o aso malulu malulu, o le augatupulaga mulimuli o caterpillars latou te tuua fua e suʻe ai se nofoaga talafeagai lea o le a malulu ai seia oo i le tausaga a sau. O le tautotogo lea e sosoo ai, pe a vevela le ea i le malulu o le 10ºС, e faʻaaogaina anufe na gaogao, lalagaina se siufou ma liu i le pupae, ona fai ai lea o le pata, lea e amata ona tuu fua i le 2-3 aso.

O le mea lea, o lapatai e tuʻuina ai fua mo se taimi umi. Hather caterpillars e taʻitaʻia ai le ola ola, 'ai ma le mamafa. Latou te vaivai le sootaga i le taamilosaga o le atinaʻeina o le moa o codling, lea e faigofie ona faʻaumatia. Faʻailoga iloga o le sili atu ona leaga:

  • alu ese mai anufe mai fuamoa ma a latou meaʻai ao lei faʻamao i fua,
  • o se faʻavae o caterpillars o loʻo tuua le fua e suʻe ai le taumalulu.
Moli afaina paʻu. © Chris R.

I le taimi mafanafana (Me - i le ogatotonu o Setema) i itu eseese, o le lele ole butterflies e toe faalua 2 - 4 taimi, o nisi taimi e vavalo (e le i uma, ua amata le lua), lea e maua ai le sailiiliga tutusa i le togalaau o vaega uma o le atinaʻe o anufe. O le mea lea, faatasi ai ma se togafitiga e tasi, e le mafai ona faʻaumatia le moa codling. O le mea sese lenei o le au fai togalaau. O togafitiga togalaau e tatau ona toe faaluaina.

O le togafitiga muamua e faia i le 8-10 aso i le maea ai o le lele muamua o le lafu, o lona uiga, i le faaiuga o Me (pe a vevela ma vevela) - o le sefulu tausaga muamua lea o Iuni, le lua - i le 2-3 vaiaso ma le tolu i le isi 2-3 vaiaso. I le itu i saute, i le mea e umi ai le vevela, e mafai ona e faia le togafitiga lona fa.

Metotia mo le fuafuaina o le meli codling i le togalaau

O le mea moni o le codling moth i totonu o le togalaau e mafai ona faigofie ona fuafuaina e fualaʻau, ma ua i ai i le tautotogo, iloa lelei le biology o le pepe, amata le taua faasaga i le manu.

E mafai ona e fuafuaina le taimi o le aluese muamua o le pata i le gaogao o le koko pe a suʻesuʻe laau i le tautotogo pe seti ato, papatusi loloto ma kvass manogi i lalo o laau. Tasi le pepe i le taimi o lona soifuaga e tuʻuina atu ai se faʻavae 40-200 kopi, faʻatonu le 1-2 fuamoa i le laulaʻau, ovary, fua.

O le uluaʻi pepe poʻo le fuamoa o loʻo tuʻuina atu o se faailo lea e amata ai le gaioiga pe a uma le 8-10 aso.

Caterpillar o le Mumu o le Plum Moth (Graphelita funebrana). © Todd M. Gilligan ma Steven C. Passoa Butterfly plum moth (togafitiga o Grapholita)
. © Donald Hobern Plum e aafia i le moa. © Patrick Clement

Le numera ma le taimi o togafitiga togalaau

I totonu o togalaau faʻatasi ai ma le puipuiga faʻaonapo nei, e mafai ona mataituina aso e gata ai, e faʻaaoga ai sauniuniga faʻasolosolo ma meaola:

  • o le togafitiga muamua i le aso 1 o Iuni ma le lua o vailaʻau e faʻaumatia ai le augatupulaga muamua
  • e faʻaumatia ai le lona lua o augatupulaga, latou te faitauina 25-30 aso mai le togafitiga muamua ma pe tusa o le 10 o Iulai (+ ... - 3 aso), togafitia ai laau i le taimi lona lua ma se eseesega o mea o vailaʻau,
  • o le faʻaopoopoga tele o caterpillars (o le tele o augatupulaga) e matauina mai le afa lona lua o Iulai; o le mea lea, mai Iulai 18-20, seia oo i le aso 1 o Aokuso, o le isi 2 togafitiga e mafai ona faʻatinoina, ae faʻatasi ai ma meaola o meaola; i le va, e mafai ona e faʻaopoopo togafitiga ma deco deco of herbs (metotia faʻaleaganuʻu),

Ina ia faʻaitiitia le avega o le fuainumera o togafitiga i luga o le laau, e sili atu le tuʻufaʻatasia o togafitiga mai codling moths (faʻamaʻi) ma isi ituaiga o meaola faalafua (masusu) i totonu o masini vailaʻau, i le siakiina muamua o le fetaui lelei o vailaʻau eseese.

Auala e puipuia ai le togalaau mai le moa codling

Faatoaga mai meaola faalafua e mafai ona puipuia i ni auala eseese:

  • agrotechnical poʻo faaletino,
  • vailaau, faʻaaogaina o vailaau faʻasaina; ae, ia manatua: o fualaau e le taugofie ma lelei e mafai ona afaina ai le ola maloloina o tagata o le aiga ma meaola,
  • meaola, faʻaaogaina o meaola ninii e le afaina ai le ola maloloina o tagata, manu, manufelelei ma fili masani o le moa,
  • tagata: teuteu o laau, le faʻaaogaina o fili masani o le codling moth (manufelelei ma iniseti aoga).
Caterpillar o le Apple Codling Moth (Cydia pomonella). © Joachim K. Lockener Vaaiga ile vaega ole apu e taia e se moa. © Malo o Western Australia Butterfly Codling moth (Cydia pomonella). © Olaf Leillinger

Faʻatautaia o mea faʻapitoa

Taofia tumau tumau i le vaitau o le tuputupu ae. A o leʻi pikiina le tagata na teu, na luluina ia laau ina ia paʻu'ū faʻamaʻi fatu.

Autumn ma le asiasiga o le tautotogo ma fufuluina o laau mai le paʻu tuai (faʻamaonia o koko), toe faʻaleleia o manua, aveese faʻamaʻi, mago, faʻamaʻa ma lala skeletal. Afai i le asiasiga 1 sekone maua, pe a uma le 8-10 aso, amata le gaioiga.

Ia mautinoa ia faapipii le kelu tulimanu tulimanufaʻamalosi i paʻu oona po o vaifofo. E le malogo le kelu ma avea o se pa puipui lelei i anufe ma isi meaola o loo tafe i luga o se laau. Belts e sui tasi i le masina mai le tautotogo e oʻo i le taufaʻaiuiuga o le autumn. Filmed - mumu.

Afai o le palapala i lalo o laau o loʻo tumau pea i totonu o se setete, ia mautinoa e paʻu eli i luga o le radius. Faatasi ai ma le susulu tioata, o aʻa e itiiti ifo le faaleagaina, aemaise lava o talavou o loʻo le toe galo. O le amataina o le kiliva e amata mai i le meaʻai (5-10 cm), faʻalauteleina i le pito o le pale (15-20 cm).

Nai lo le uu i lalo o laau, e sili atu le totoina o vao vao i le wormwood, tansy, fatselia, fatu fatu o kāloti ma isi fualaau fugalaau mo tosina mai ai le natura masani o le codling moth (tagata tietie, trichograms, lele lele).

I totonu o le togalaau laitiiti i totonu o vavaega e mafai ona e tupu tamato. E le mafai e le moa ona faʻafefe o latou manogi ma tuʻu ai le tau.

Moli o le codling i sasae i le pi. © Clemson University

Faaaogaina o vailaʻau

I totonu o togalaau aina e le mafai ona e faʻaaogaina vailaau faʻasaina. Mo le vave (pe a faʻamalosia ma togalaau le togalaau, e aofia ai mai tagata e ona le fale), e mafai ona matou fautuaina oe e faʻatau fualaau faʻatasi ma se taimi puupuu e pala, o le mea sili ona leaga e tusa ai ma le keneina i le tusi. Faʻaaogaina mo le muamua, i tausaga o le epiphytotic - mo le togafitiga lona lua. Ona fesuiaʻi lea i meaola o meaola.

O vailaau, o le mea e sili ona leaga i le siʻosiʻomaga o le togalaau o vailaau: kinmix, senpai, bankol, mospilan, sonnet, decis, moli, ala, intavir. E sili atu le aoga o vailaʻau faʻaonapo nei: coragen, faʻatusatusaga, iniseti. E fautuaina le faʻaaogaina o sauniuniga a le tagata lava ia, ae o vailaʻau faʻafefiloi o 2-3 masini. E tatau ona faia le pulupulu i le afiafi toʻafilemu.

Aʻo galue i vailaau faʻasaina, e tatau ona suʻesuʻe ma le totoa fautuaga ma mulimuli i ai. O le siʻitia i le faʻamasinoga o le fofo o le a le faʻaleleia ai le togafitiga, ae o le a faʻaumatia ai se vaega o le aoga aoga. E tatau ona e galue i taimi uma i vailaau oona i lavalava faapitoa, ma le maeʻa o le galuega, faʻafele, sui o laʻei, inu susu (e le o le uaina!).

Pe a faʻaaogaina le tuufaatasiga o mea faʻafefiloi o le tane e tatau ona sui. Faʻavave vave ona faʻaaoga i nisi o vailaau faʻasaina ma e le tali atu i togafitiga.

Kelu le mailei mo meaola faʻamaʻi iniseti. © pestwizard

Meaola o meaola

O sauniuniga o meaola e faia i luga o le lelei ole microflora lelei. Latou te le afaina ai le soifua maloloina o tagata ma e mafai ona faʻaaogaina (ma nisi taimi) ma le taimi e selesele ai. E tatau ona maitauina o meaola o meaola e galue i na o le maualuga o le maualuga + 18 ° le maualuga ma le maualuga ma o lo latou faʻamaonia e tapulaa e aʻafiaga mai fafo. E faigofie ona fufuluina e le vai i taimi o timuga ma faʻafeinu. O le mea lea, o le fuainumera o togafitiga e faʻateleina, talu ai e tatau ona toe faia pe a uma ona faʻamalosi.

O meaola o meaola, o meaola o le bioinsecticides e aoga: phytoverm, lepidocide, bitoxicillin, actofit, acarin, dendrobacillin ma isi. Sauniuniga o fofo ma le faagasologa o le togalaau e faia i le tau vevela, i le afiafi. O le saogalemu i le galuega e tatau ai: totigilima, tioata.

Faʻalapotopotoga o galuega faʻatasia

O le pito i sili ona lelei e maua mai e le faʻataʻitaʻiina o fuataga i le tausisia o taimi faʻatulagaina. O togafitiga muamua e 2 o loʻo faʻaaogaina i vailaʻau faʻasaina o vailaau, ma le isi 2 e togafitia i bioinouscticides. O le lepela faʻatasi ma le phytoverm e faʻaaoga, pe a uma le 2 vaiaso - bitoxibacillin poʻo le actophyte. I le auala (pe a timu le tau) e mafai ona faʻaaoga sauniuniga faʻalaʻau e togafitia le togalaau i le va o le 7-8 aso ma i vaitau mulimuli (fua o le fua). Faʻatasi ai ma le tausiga o meaola (aemaise lava pe a taitaia le galue faʻatoaina o meaola), e mafai ona e faʻaaogaina, i le faaopoopo atu i le agrotechnical, ma metotia a tagata e faʻafefe ai le moa.

Fusi puipui e faasaga i le codling moths. © orangepost

Auala masani a le tetee i le moth

O le togafitia o laau toto i le atunuu e le mafai ona faʻaaoga fualaau oona. O vailaau tutusa nei e ono mafai ona 'ona'ona. Lalo o loʻo i ai ni nai meaʻai ma teuteuga o laau faʻamaʻi ma mea iniseti e leai se afaina i tagata.

O le aniani.

Vaevae le 30-50 g o le paʻu lanu meamata i le 10 l o le vai (e mafai ona masani ai e aunoa ma ni mea niniʻi), faaopoopo le 100 g o ulu pulu faʻapipiʻi, tumutumu mo le 20-24 itula ma fufuluina ia laau i le amataga o le fuga ma toe fai pe a uma le 4-6 aso, seia iloga lele lele.

Toga

Vili le 100 g o le fualaʻau sinapi i totonu o se pakete vai vevela, faʻasolosolo ma lafoaia laau mo le aso i le vaega o le seti ma le tuputupu ae o ovaries i le mavae ai o 3-4 aso.

Marigolds.

O le maualuga o le eleele o loʻo i luga o le eleele e nutimomoia ma gaosia e pei o le la i le fua o le 500 g / 10 l o le vai faʻafe, faʻamamaina pe a maeʻa le mafanafana. Faʻapipiʻiina i le tautotogo e aunoa ma se faʻaititia, i le taumafanafana e faʻaititia le faʻaititia e ala i le faʻaititia o le 1: 3 ma i le tautoulu - 1: 2. Lea tincture o le marigold e faatamaʻia e oo atu i le 9 ituaiga o meaola faalafua, e aofia ai le togitogiina ma le suʻiina: anufe, aphids, caterpillars, moths, nematodes, muni blackberry ma isi.

Topa o tamato.

Mai le tautotogo, ua saunia sauniuniga tumato matutu. I le tautotogo, e 2 kilokalama o le malo malogo ua sasaa mo le 10 itula ma se pakete vai vevela. Faʻasalaina. A o lei totoina, faʻaalu 2 taimi. O le fofo i totonu o se pusa tapuni e mafai ona teuina mo le oʻo atu i le 3-4 vaiaso. E tasi le avanoa faʻapitoa e mafai ona faʻaaogaina mo ni vili.

Hay.

O vaovao fou ua maeʻa ona gaosia, sasaa i le vai fefe ma faʻamalosi mo 2-3 aso. 1/3 pakete o vaovao vao e manaʻomia i luga o se pakete o le afu. Aʻo leʻi faʻaaogaina, ua uma ona faʻamamaina le faʻafefeteina, faʻafefe 1: 3 ma togafitia i laau.

Pheromone male fale mo codling moths. © Stable Road Homestead

Lau pele e! A aunoa ma se masalosalo, i lau auupega e i ai isi auala, tuufaatasiga mo le gaosia o fualaau aina mai meaola faalafua. Faamolemole faasoa mai sou aafiaga.