O le togalaau

Faʻasao Fafaga ma tausi i le malae Vaʻaina mai fatu Ata o ituaiga

Fafagaina ma le tausia lelei o laʻau i le malae Vaʻa mai fatu ata

O le laveaʻi i ona ituaiga uma e matuā matagofie lava ona teuteuina ona o lona faigofie: o laulaau laulaau lamolemole lamolemole e fausia ai ni "polo" moni, lea e tafe mai ai i luga o laulaau lapopoa i le taimi o le fugalaau. E foliga mataga ma mataʻina, aemaise lava pe a faʻafeoloolo le paolo i fugalaau.

O ata malulu e sili ona manaia ona o lo latou faigata. O le lanu malie laitiiti e atagia ai so o se laau lanu meamata ma fugalaau susulu. E le mafai ona teenaina se ituaiga laau toto, lea, e le gata i lea, e matua faigofie lava ona tausia.

Faʻamalie tulaga

Malamalama

O lenei meaʻai manaia e sili ona fiafia i le la, o lea ia filifilia ni nofoaga lelei. O le a sili ona fiafia tagata alolofa i le lotoa papa: e mafai e le laau ona faigofie ona onosaia le vevela ma le leai o se susu, o lea ia e lagona le saoloto e toto le fesaga i mea e mafai ai ona e "galo" i nisi o taimi.

E tatau ona manatuaina o le penumbra po o le ata lafoia e iloa e le cereal e matua le lelei, ma o ituaiga meaola vaivai e mafai ona suia le lanu, ma le leiloa o le lanu teuteu.

Soo

Laufanua o le togalaau o soo se ituaiga e fetaui lelei mo le fesha, ae sili atu ona lelei i le eleele palapala e aunoa ma le faaleagaina o le susu. Mo le atinaʻeina atoatoa, e manaʻomia e le fale le fausaga o le eleele ina ia mafai ai e le ea-ma le susulu. Ina ia ausia le tulaga manaomia, e faigofie lava: afai o le eleele o le eleele, mamafa, e te manaʻomia e faʻaopopo le oneone ma sina mea laititi e leai se mea (palapalifi pala), ae le sili atu i le tolu o le pakete i sikuea mita. Ole maualuga ole humus e iloa lelei e le laau. O le eleele sili ona lelei mo le laau o le eleele papaʻu ma le suavai lelei, lea e faʻaalia ai le felelei i ona mamalu uma.

Togi

O le malulu malulu o fesesa e mafai ai e oe ona tupu i totonu o nofoaga ma le malulu, e aunoa ma le ufiufi. I le faʻatauina o mea totō, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi pe faʻapefea ona aʻafia lenei meaola i tulaga o lau eria ma filifili ua uma ona suʻeina ituaiga. O lea e mafai ai ona e puipuia oe lava mai soʻo se mea e le fiafia ai ma maua ai se ituaiga mea o le a sili ona manaia i tulaga fesuiaiga o lau eria.

Suiga ma toe faafouina

O laau laveve e tupu i le tasi nofoaga mo le 2-3 tausaga, mulimuli ane ai le amataina o le pala o le vao. Ina ia toe faʻaleleia le togavao, e tatau ona e eli ma vavae ese le vao, ma totoina i latou e le masani. I le taimi lava lea e tasi, e le tatau ona e le fiafia: o laau feʻaveaʻi e tutupu vave ma i le tausaga muamua e oo atu i le sili atu o mea teuteu.

Auala e tausi ai fesaga

Tausia le fesi i luga o le avanoa Photo ma fugalaau

O le a matua fiafia lava le fai togalaau i le iloa e faaopoopo i le filifilia ma le filifiliga o se nofoaga ma le palapala, e le o toe manaomia e le laau se mea. Ioe, o se gaioiga i le tolu tausaga. O isi atugaluga e uiga i le fafagaina ma le fafagaina o le a matua leai lava se lelei.

O le mulimulitaʻiina o le eleele ma le teuteu o le mapu e maua ai se lelei lelei: o le a le mafai ona tafe vao i luga o le mulch, o le a gaosia i lalo i le po (o le vaiinu), ma o le a leai se vevela malosi o le susu i le vevela.

Ina ia tausia le vao i se foliga manaia, i le tautotogo, ua lava lea e aveese ai lau ua oti e ala i le tipiina po o le fusi faatasi foi ma se rake. A maeʻa ona fufulu, e le o se mea e sili ona le lelei le taoina o palu. Pau lava le "poto" i le tausiga o fesaga.

Faʻapenaina o le fesia i le vaevaeina o le vao

Suiga, toe faʻafouina o le vao ma lona vaevaega, toe gaosia o fesesa - o nei mea uma o se faiga faigofie ma faigofie mo tagata uma. Ua lava le suo o se fasi eleele i lalo o le feʻau ma eli i fafo. Faatasi ma se naifi maamaai, vaelua le vaomatua i ni vaega se tele, aʻo tumau le amio saʻo o le coma. O le vaega tutotonu o le togavao ua lafo ese.

O togavao fou e totōina i le mamao o le 15-20 cm, pe afai e te manaʻo e maua se kapeta mama, poʻo le itiiti ifo (50-60 cm), ma vaʻai ai laau.

E mafai ona e amata amataina le fausiaina i le amataga o le tautotogo, o le mafuaʻaga lea mai le pa'ū, ua totoina ma totoina i totonu o fagu i totonu o se potu malulu. O loʻo aofia ai i latou i le maualalo o le lelei, ae maua ai le malamalama lelei. I le tautotogo, e vavae ese laau ma toto i luga o se moega fugalaau.

Tuputupu ae o le fesi mai fatu

Faʻailoga fatu photo Faʻafefea ma le taimi e toto ai fesesa

Faʻafefea ma le taimi e lulu ai le feʻau i le eleele

O le tuputupu ae o fesi mai fatu e le o se faafitauli. O le lulu e amata i le faaiuga o Mati, i le taimi lava e pala ai le palapala. E matua tele fatu, o lea e mafai ai ona e totoina se tasi o fatu i se mamao e 10-15 cm. O le loloto o le loloto o le 2-3 cm. O vao vao e salalau solo i le fogaeleele ma faamauina i se rake. I le tautotogo o le susu i le eleele e lava lea mo laau toto e totogo. Ae afai e te manaʻo e faʻavave le faagasologa, e mafai ona e faʻaleleia le togalaau i nisi o taimi, ae le o le faatagaina o le vevela ma le fausiaina o le palapala.

A oʻo mai laau, e tatau ona e aveeseina vao ma vaʻaia le palapala. Faʻateleina Fescue ma vave faʻaleleia, o le mea lea e oʻo atu i le faaiuga o le taumafanafana o le ae maua uma ni togavao.

E faʻafefea ona tupu lau laʻau mai fatu mo fatu i le fale

Faʻailoga Faʻailoga

O tagata faʻamaʻi maʻi e pei o le tupu aʻe o feʻau i laau toto. Ina ia faia lenei mea, o sauniuni e saunia i le faaiuga o Fepuari, faatumulia i le eleele vaeluaina. 1-2 fatu ua totōina i ipu taʻitasi ma faʻafefe faʻafeinu. O le nofoaga e te manaʻomia e te filifilia e mafanafana ma malamalama lelei, sili atu i le itu i saute poʻo sasaʻe.

Manatua e le taliaina le malulu o le susu, o le mea lea e tatau ona i ai ni alavai faʻavaivai i lalo o ipu, ma le tele o vai mai le apa e tatau ona faʻamafe.

Toto totogo ma ola vave vave. Ua oʻo nei ia Aperila, a leai e leai ni puluʻu, sa totoina fatu laau i luga o le fugalaau e ala i le auala e faʻafefe ai. O le mamao i le va o pu e tusa ma le 15 cm.

O ituaiga sili o fesesia ma faʻamatalaga ma ata

Lanu po o le lanu poʻa Festuca glauca

Blue Fescue Landing ma Care Blue Fescue

O ituaiga e sili ona lauiloa na aʻafia ai le au fai togalaau ma lona lanu moana lanu eseese. Tuʻu faʻasolosolo vao, tuputupu ae, o fusi lautele e foliga mai e foliga mai o pomu gaʻo. O laʻau manogi, maʻai e malosi le malosi e tumau ai i foliga e tusa lava pe malolosi matagi ma galulolo. I le taimi o le fuga, e seasea ona faʻamalosia i lalo o polo lanu. o le maualuga o le vao e mai i le 30 i le 60 cm, e fuafua i le eseese.

Fescue Mayra Festuca mairei

Fescue Mayra Festuca mairei ata

Faʻailoa se faʻafeagaiga faʻapitoa i soo se fugalaau fugalaau, faʻamalo lanu ma faʻaalia le paʻi o le natura, le tagata e le faʻafefete i le lotogatasi o le natura. O laufanua manaia, o loʻo i ai sina foliga "le lelei", o loʻo tuʻufaʻatasia lelei ma lanu susulu, mo se faʻataʻitaʻiga, ma echinacea.

Laʻau mumu fescue Festuca rubra

Fescue red Festuca rubra ata

Laʻau vao, e oʻo i le maualuga o le 60 cm, faʻafeiloaʻi se lauulu lauulu. Ua leva ona avea o se togavao, ma e na o talu ai nei na faaalia mai ai le fiafia o le au tusitala o le laufanua ona o le lanu mumu e le masani ai o ni mea vaivai.

Fescue filiform Fesouca filiformis

Fescue filiform Fesou aseuiga photo

O lanu lanu manulele lapopoa o lenei laau e matagofie i tafatafa o isi laau totino, o se faʻamatalaga manino mo le susulu o sui o le lau. E fiafia tagata faʻusia le eleele e faʻaoga sulu i totonu o faʻavaega kulupu, faʻaopoopo i le musika alofa tunoa ma tulaga matagofie.

Glacial fescue Festuca glacialis

Faʻafeiloaʻi ata Festuca glacialis ata

O se laau matagofie mo togalaau papa: faatasi ai ma ona atigilima matala, o le mutia e foliga mai e manaia tele i tua atu o maa teuteu tetele. O le fomu faʻapipiʻi faapitoa e sili ona manaia ma lona foliga atoa. O le faʻavauvau o pulou-inflorescences faʻatasi ai ma le malamalama o le lilac lumanaʻi liliu le togavao i totonu o se afi tele.

Siberian fescue Festuca sibirica

Siberian fescue Festuca sibirica photo

O le faʻafefe o le malulu e mafai ona tupu i tulaga sili ona ogaoga. O lenei fesa ua totoina e pei o se mutia vao ma o se teuteu teuteu i fugalaau. O le mutia e maualalo, e oʻo i le 20 cm le maualuga, o le faʻaogaina o meaola e pei o le tino e i ai se mea mumu. E oʻo lava i luga o eleele papaʻu, e aunoa ma le fafaga.

Valis fescue pe fescue Festuca valesiaca

Manoa fesoasoani pe fesesa photo Festuca valesiaca

Faamanatu le Siberia, e tupu tele i le eleele, ma avea ai ma solo malolosi. O le tele o meaola lanumeamata e maua mai ona o le fatuina o le fatu o le tagata lava ia, e mafua ai ona suia e taʻavale vao tuai. E malelemo i fafo vao vao, o loʻo faʻaumatia ma le faʻaleagaina o teritori. Tino teuteuina i le vaitau o le vavao: malamalama lanu paʻu-fulafula i fafo e ese mai le tala o le lanu lanumeamata lanumeamata lanumoana.

Reed fescue Festuca arundinacea

Reed fescue photo a Festuca arundinacea

O le mutia vao e maualuga lona tetee i le solia. O loʻo i ai se aʻafiaga lelei, faʻaleleia, e mafai ai ona maua mai le susu mai le loloto o le palapala ile vaitau malogo. O loʻo tumau pea le matagofie o foliga vaaia ma e le faʻaumatia lava i se vevela vevela. E gafatia se lauulu lauulu. Faafetai i le tele o tulaga lelei, na tatau ai ia te ia se alofa faapitoa mai le aufaatusi.

Sheep Fescue Festuca ovina

Faʻasaʻo le Mamoe Festuca ovina photo

O le mutia foi lenei, e mafua mai ile tuputupu ae malosi. O aʻa malolosi o le fesesa sa lalagaina pito i luga o le eleele ina ia le mafai ona afaina i le taimi o timuga. O le mutia e puipuia i le solipalaina, faʻafeiloaʻi lauulu lauulu, vave faʻapupulaina lauʻau laiti.

Faʻailoga o Festuca pratensis

Faʻasalaga faʻaleleia Festuca pratensis ata

O le malosi maualuga o le kiona, o le tumau lelei i soo se tulaga na maualuga ai le lauiloa o lenei mutia vao, lea na avea ma vaega o meaola eseese. E faʻafeiloaʻi lauulu, vave ona toe faʻafoʻi le tele o le vegetative. E sili ona teuteuina e tusa lava pe faʻavaeina vaega i luga o le fugalaau.

Lanu lanu po o le lanu mumu i le ata o ata filifilia ata

Gagana fesoasoani i le ata o le ata

O le foliga lanu o le vao, o se lanu felanulanuaʻi e le masani ai le avanoa e mafaufau ai: i soʻo se togalaau fugalaau po o se toga papa, o le a avea lena ituaiga ma mea taua. Fesaʻia le faʻafefeteina faʻapitoa i faʻavaega o kulupu poʻo le faia o mamanu geometric i foliga o laina, faʻamaufaʻailoga, vaeluaga, liʻo, tafatolu. O laumei e matagofie i soo se fugalaau po o lanu lanu mumu, lanu moana.

Fesoasoani i le mamanu o le ata o le mea e fai ai faafiafiaga

E le gata ina totoina le fulufulu lanu i totonu o moega fugalaau: o fiafiaga eseese o meaʻai matagofie i le auala o le auala e foliga lelei lava.

Blue Fescue Landing ma Care Photo i le taulaga i le taulaga

Laʻau matagofie i togalaau e pei o le laulanisi.

Fafaga le lanu lanu mai fatu fatu

Folafolaga lauiloa ma fugalaau e leʻi teuteuina o viole, lanumoana, lanu mumu. Paʻepaʻe paʻepaʻe ma kulimi e foliga mai e le lelei le faʻafefeteina o laʻau.

Fuga faʻamalosi ata i fugalaau

O le fusia faatasi o ituaiga eseese o fesesa, e pei o le lanumoana ma Valis, e foliga matagofie foi.

Fesiligia i le ata ata ata

E tele filifiliga, o le mea autu o le faʻaaogaina o ou mafaufauga ae aua le fefe e faʻataʻitaʻi. Musumusuga mo le fausiaina o lau togalaau tulaga ese!

Gia fesoasoani ile ata o le taulaga

Gagana na felelei atu i se ata o le togalaau papa

Blue fescue ma talavou i le ata

Faʻafelelei le laʻau felelei ma tuʻu i le laufanua