Laʻau

Acocantera

Acocantera e fesoʻotai saʻo lava i le aiga kurtov. O lenei mea totino o se laau laʻau mumu faʻatasi ma pupu tetele o lanu lanumeamata-lanu uliuli. O ona lanu paʻepaʻe paʻu o loʻo i ai se mea e le o se mea e faʻaogaina-e le o se mea faʻalelei. O laupepa uumi, faatasi ai ma se laau puupuu ma le mafiafia, e oo i le 12 inisi le lautele, ma o le lautele e mai le 3 i le 5 senetimita. O le semi-umbrelles fugalaau e matua vevela ma e aoina i le vaega apical o le tipu i totonu o foliga o le polo.

O fugalaau sili ona manogi (o le manogi e tutusa ma le Jasmine) ei ai se lanu sinasina-sinasina. O fua e fua mai ai foliga e tutusa lelei ma olive. O latou lanu, ao latou matutua, e ese mai le lanu piniki i le lanumoana-uliuli.

E maua i le vaomatua i le itu i sisifo o Aferika i Saute, ma o iina o le fuga o le kacocanteri e tupu i le tautotogo ma le tautotogo. A oʻo ina tupu aʻe i se faʻatoʻaga poʻo totonu o se fale, o le vaʻaia e matauina mai Ianuari ia Mati poʻo Aperila.

Tausiga a le fale mo le sekone

Tulaga o le vevela

E alofa tele o ia. I lenei itu, o le vevela o le potu e le tatau ona laʻititi ifo i le 15 tikeri, e oʻo lava i le taumalulu.

E faʻafefea vai

E fautuaina ina ia faʻafeinu vai ma le susu poʻo vai inu. I le taimi o le tuputupu ae malosi, o le vai inu e tusa ma le 2 taimi i le 7 aso, pe a uma le faamamaina o le pito i luga o le masini. Ae aua nei galo o le sili atu i luga o le eleele e mafai ona taʻitaʻia ai le pala.

Faʻamamaga o le ea

Manaoga e faʻalauteleina ai le manogi (tusa o le 60-70 pasene). O le mea lea, o laʻau e tatau ona faʻaosoina pe sasaa atu sina tamai maa i totonu o le apa ma sasaa vai.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O se faʻafefiloi lelei o le eleele e aofia ai laʻau, humus ma eleele masima, faʻapea foʻi ma le peat ma le oneone, na faia i le tutusa tutusa. O tamaʻitaʻi talavou e manaʻomia ona suia i le vavao o fanua ile laupepa.

Laʻei pito sili

Faʻamuʻu le acoceni i le taimi o le fuga ma le fua o fua ile faalua i le masina. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga meaʻai ma mea faʻamalolo, faʻafeiloaʻi i totonu o le eleele.

Faʻatauga auala

E mafai ona e faʻaleleia e fatu, faʻapitoa foʻi ma le faʻapipiʻiina o mea faʻapitoa.

Ua aveeseina fatu mai le fua o le fua, fufulu ma fufulu mama. O le veleina o loʻo faia i le le mautonu, eleele mama, lea e aofia ai fanua laupepa ma peat. O fatu e toto, e masani lava 3-4 vaiaso pe a uma ona toto. Latou te manaʻomia le faʻaleleia ma le faʻaleleia o le tino. A o tuputupu aʻe laau, latou te manaʻomia le faʻavasegaga i totonu o ipu lapoa. Ina ia maua ni fatu i totonu o le potu, e tatau ona faia le palota.

O le tipiina o ni mea e umi se taimi ma e seasea manuia. O le mea moni o totonu oi latou o loʻo i ai le sua manogi. I luga o tipi na vavae ese vaega pito i luga o le tipu ma 2-3 nodes. I le vaega pito i lalo, o laulaau uma e tatau ona vavae ese, ma i le pito i luga, ia faʻapuupuu e le 1/2. Ona tatau lea ona tuʻu i lalo le 'au i totonu o se koneteina ua tumu i le vai mafanafana. I lenei tulaga, na o le vaega pito i lalo e tatau ona faatofuina i le vai. E tatau lea mea ina ia mafai ona tafe mai le sua susu. Ona vaevaeina lea o le vaega pito i lalo, ma faʻaofuofu le uʻu i se vaifofo o se mea e faʻalauteleina ai le tuputupu ae aʻa mo le 24 itula. Ona faʻapenaina lea o le vavaeina o meaʻai i se mea e aofia ai le sphagnum ma le oneone. Mo le taulaiga manuia, e te manaʻomia se fale-moli tioata ma le mafanafana i lalo, aua e tatau ona tausia le vevela i le tusa ma le 25 tikeri. Seia oʻo mai aʻa, e toetoe lava a leai se vai, e ui i lea, o laʻau e tatau ona faʻaaliali i taimi uma. A maeʻa, ona totoina lea o le laau i totonu o se ulo e leai ni mea totino. I le taimi lava e tasi, o le faʻavaeina o le pale e amata. Muamua e tatau ona e togiina fatu o fatuga o le ola vave, ona aveese lea o ni laau e le talafeagai.

E i ai se foliga iloga i le tausaga atoa, ma e le afaina pe i ai ni fugalaau po o ni fualaau aina pe leai foi. E tatau ona manatua o so o se vaega o lenei laau e aofia ai mea oona, ma o le mea lea e sili ai le le ola i totonu o se fale o loʻo i ai tamaiti laiti.