Laʻau

Bonsai ata

O le art of bonsai ua faaliliuina i le faa-Rusia o lona uiga "o se laau i totonu o se ipu". O lenei ata na tulaʻi i le 200 TLM. u. i Saina, sili atu, muamua na foliga mai "pan-san." I ni seneturi mulimuli ane, o Iapani, faatasi ai ma le lotu Buddha, na latou tomai i lenei faatufugaga, na aumaia ai i le atoatoa ma o lea ua avea nei ma Iapani masani.

O uluai ata o le bonsai literally - hatito, o loʻo maua i luga o tusi taai o le taimi o le leva o Kamakura (1249-1382). O le alofa o laau vao ua na o le faamalamalamaina - le le i ai o se teritori tele ma le mafai ona totoina se togalaau latalata i le fale, sa mananao le Iapani e saili se tulimanu o le natura i le fale, ma o laau laiti e le tele ni avanoa. I le taimi muamua, o se mea fiafia tele, aemaise lava i tagata masani. I se taimi mulimuli ane, ina ua maeʻa le manumalo i Saina i le 1885, sa avea le fono ma autu o faiga, suesuega faasaienisi ma le aoina. O aʻoga eseese ma aʻoga tuputupu aʻe na amata ona aliali mai.

E tusa ma le 400 ituaiga o laau toto e talafeagai ma faʻaleleia mo le fausiaina o talo. O le mea moni e iai le tele o le 20 cm i le 1.5-2 m. O se faʻapitoa faʻapitoa o le faia o ni laufanua laiti, pe a leai se laau e tasi e ola i totonu o le ipu, ae o se vaega atoa o le natura, faatasi ai ma se vaituloto, maa, mauga maualuluga. E le talia e le ata o Bonsai le vaʻa, e manaʻomia ai le tausiga o le maʻi. O le tausiaina o se talo tupe o se ituaiga masani ma mafaufau loloto. O laau ua olaola mo le tele o seneturi ma seneturi. I totonu o le malo tele i Iapani, o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga o lafoga, pe a ma le 300-400 tausaga.

Mai mea uma ua uma ona tautalagia, o lona uiga e tatau i le aufaʻamasinoga moni ona faʻamaonia le taimi. O le mea lea, o talofa e aofia ai le tele o laau e iai vao vao. O paʻu felanulanuaʻi pe paʻu, o ogalaau ma ni paʻu ua pupuʻu ma ufiufi ua ufiufi i le galu, e sili ona talisapaia. O nei mea uma o loʻo faʻatusalia ai le ola umi i se tulaga faigata ma masani ai le natura.


© Cowtools

Bonsai foliga

Filifili - foliga faʻasolo tutusa: o le ogalaau saʻo o le faʻaogaina o foliga, e pei lava ona ufiufiina i lala (faʻaputu masani).

E fetaui lelei mo le palasi, vao, juniper, dzelkva ma ginkgo. Afai o se laau e le masani ai i tauvaga mai isi laau, e le o faʻaalia i matagi malosi, e lava meaʻai ma vai, o le a tupu maualuga lava, ma o le a maua e lona ogalaau se foliga faʻapitoa. O lala o se laau o le bonesai e le tatau ona tutusa, o lala pito i luga e tatau ona puupuu ma sili atu ona vaivai nai lo le pito i lalo. O paʻu e tatau ona faʻalauteleina agai i lalo mai le ogalaau, ma o nisi lala laʻititi e mafai ona faʻalelei i lalo. Ina ia puipuia le pusa mai le tafe, o lona mamafa ma le mamafa o le laau e tatau ona tutusa.

Shakan - foliga faʻapitoa: o le ogaumu, o le pito i luga ma le aʻa e faʻapipiʻiina i le isi itu nai lo le pito i lalo o le ogalaau, o se aʻa malosi (faʻatusa).

E talafeagai mo le tele o ituaiga meaola. I lalo o le malosi o le malolosi o matagi, o le a ola le laau i se malifa, o le lava lava ituaiga e mafai ona matauina i se laau e ola i le paolo ma e alu atu i le la. O le ogalaau o le laau, lea atonu e saʻo pe pupuu foi, e tatau ona i ai i le maualuga o le 70 i le 90 ° e tusa ai ma le pito i luga o le koneteina. I le tasi itu o le laau, o aʻa e matua atiaeina, ma e foliga mai latou te pipii mau i le palapala, ma mai le itu o le ogalaau ua latou o atu i le eleele.

Mayogi - foliga faʻasolo tutusa: o se pusa faʻasolosolo ma se pito i lalo i le pito i lalo ma se maualuga o 3 taloni laiti, e oʻo lava ina ufitia i lala. O foliga o le aisa: o le ogaumu, o le pito i luga ma le aʻa o ia mea e faasino i le isi itu nai lo le pito i lalo o le ogalaau, o se aʻa malosi (faʻaogaina le saʻo).

E talafeagai mo le toetoe o ituaiga uma o laau. O lenei ituaiga e masani ona maua i le natura ma i le tele o bonesai. O le ogalaau e iai le tele o pini, o le pito i lalo e tatau ona faʻailoa. E pei ona i ai i le tulaga masani, o le pusa o loʻo i ai se foliga faʻasolosolo, o lala e tutusa, ma o le pale e fetaui ma le mafiafia o le ogalaau.

Fukinagashi - faʻapipiʻi e le matagi: o se ogaumu faʻapitoa, aemaise i le apex, ma lala e agai agai i le tau.
Hokidachi o se foliga foliga foliga: o se ogalaau saʻo e faʻalauteleina i foliga o se tagata (panicle style).

E fetaui lelei mo laau lautele lautele e iai ni lala mumu e pei o dzelkva, elm ma hornbeam. I le natura, o lenei sitaili e toetoe lava a lelei ona matauina i Zeikova (Dzelkva). Pe a fatuina se talo, e mafai ona faʻaaoga lenei ituaiga mo nisi ituaiga meaola. O le ogalaau e matua tuusao, ae le o se umi, o lala uma e fesuisuiaʻi mai le tasi itu. O le pale e lautele ma e matua mataga lava.

Faafetai i le tele o lala manifinifi, o le laau e foliga matagofie e aunoa ma ni laʻau. I le tulaga lautele, o le laau e foliga mai o se pusa lapoa.

Kengai - tautau poʻo le faʻapipiʻiina: poulaʻau ma lala o loʻo tautau ifo i luga o le pito o le vaa (faʻanofo o le vaa).

E talafeagai mo laʻau, cotonear, pyracantha ma le vine. E le fautuaina mo laau faʻamalosi malolosi, e le lelei le punou. O se laau e ola i luga o le papafeta e mafai ona punou mo le tele o mafuaaga - ona o le pau o maa, i lalo o lona lava mamafa po o le mamafa o le kiona, ona o le leai o se malamalama. O le mea lenei na faia e le natura. Mo le talo, o lona uiga o le pale o le laau e tatau ona i lalo o le pito i luga o le fagu. E faigata tele ona faʻamalosi le ola maloloina o le tino e pei ona faʻaosoosoina.

Khan Kengai - afa-tautau poʻo le afa-cascade foliga: o le ogalaau ma lala e faʻataʻatia e tusa ai ma le pito o le vaa (afa-cascade style).

E talafeagai mo meaola uma, sei vagana ai malolosi, le lelei le faʻafefe o laau. O lenei faiga, e pei o le "cascade", o loo maua i le natura i laau e ola i luga o mauga, i tafatafa o auvai ma le aufusi. Ona o le vavalalata o le vai, o le ogalaau e le o ola i lalo, ae i le agai i luma. I totonu ole laʻau o le talo, e na o le pau lava le pale e laʻititi ifo i lalo o le pito i luga o le fagu.

Isitsuki - pepa papa (talo i luga o se maa): o aʻa o se laau e ufiufi ai se maa i luga o le eleele ("embracing rock" style).

E fetaui lelei mo pine, maple, flowering quince ma rhododendron. I le tuufaatasiga o lenei sitaili, o laau e ola mai i papa i maʻa. O aʻa e foliga mai e alu i totonu o le maa ma mai iina e maua ai e le laau mea uma e tatau ai ma vai. O le faʻainuina masani o le suavai e taua tele mo se faʻasalaga o lenei ituaiga, talu ai le faʻatapulaʻaina o le susu i vaʻa. Ina ia mautinoa le maualuga o le suamalie, e mafai ona tuʻu le maʻa i se paʻu papaʻu ma le vai. I le totoina o ni laau, e mafai ona e fatuina se laufanua.

Sokan - mamanu masima po o le fausiaina: 2 kusi, eseese i le maualuga ma le mana, e tupu mai i le tasi aʻa ("fausaga lua" style).

E talafeagai mo ituaiga uma o laau. O sea ituaiga o tala o loo salalau i le natura. E lua ni ogalaau e tutupu mai i le tasi aʻa, ma o le tasi e sili atu le mamana nai lo le lona lua. I le suauu, o lenei faiga e mafai ona fausia fausaga pe a fausia se ogalaau lona lua mai le lala pito i lalo. Ia mautinoa o le paranesi e le maualuga tele, pe a fai o le a gaosia se "vavae" e le fetaui i totonu o le suauu.

Susana Tricuspid forms.

Kabudachi - ituaiga faʻapipiʻi: laau totō faʻatasi ma le tele o ogalaau o vaʻaiga eseese e pei o vao. O le numera o kusi e tatau ona ese (Okeopus style).
O lenei ituaiga e talafeagai mo ituaiga uma o laau. O lala uma e tutupu mai i le tasi aʻa ma e le mafai ona vaevaeina. O le eseesega tele lea i le va o nei laau totō mai se faʻavae o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa faʻasolosolo. E talitutusa lava ma le keli e lua, ae o lea tatou te talanoa e uiga i le tolu poʻo le sili atu o ogalaau.

Yose-Yu - fatuina o vaomatua: tele laau o ituaiga eseese ma tausaga i totonu o le ipu e tasi.

Ikadabuki - raft: o se ogalaau o taoto i luga poʻo luga o le eleele faʻatasi ai ma lala laʻau e ola ae. O le laau e talitutusa ma se vaomatua o le tele o laau ("laau pau").

E talafeagai mo ituaiga uma o laau. O nisi taimi e mafai ona ola le paʻu pa'ū e ala i le toso i luga o lālā o le itu, lea e faʻaogaina ai ogalaau o laau fou. O loʻo iloa pea le ogalaau tuai. O lenei faiga e masani ona faʻaaogaina i le talo, aemaise lava i le i ai o mea faʻapitoa, o loʻo i ai lala i le tasi itu. E le pei o se vaega o laau taʻitasi i lenei faiga, o le mamao i le va o tagata taʻitasi e le suia.

Bujingi (tusiga tusitusi).

E talafeagai mo le tele o coniferous or deciduous trees. O lenei ituaiga e ave lona igoa mai le ata vali na faʻaaogaina e tagata tusiata Siamani e vali ai laau mafaufau. O le uiga ese o lenei ituaiga: o se laina ogalaau agavale, ma le leai atoatoa o lala, e na o le pito i luga o le laau e pale ai. E mafai foi ona tatou maua laau faapena i le vaomatua, ona, ona o le leai o se malamalama o le la ma le vavao o avanoa, e mate ai lala paʻu ma o le ogalaau e foliga mai e le mautonu.

Sekijoju ("aʻa e le lavalava i le maʻa").

E talafeagai mo ituaiga uma o loʻo maua mai aʻa tetele, e pei o le lapisi, Saina elm, pine ma le vine. I luga o eleele papa, o nisi laau toto e ola ona o le mea moni e faapea o latou aʻa, ufiufi ai maa, aʻe i lalo o latou e saili vai ma meaʻai e faaputuputu i vavave ma meaola. O aʻa, tatala i matagi ma i lalo ifo o suiga eseese o fetu, e le pine ae amata ona pei o se ogalaau. O se elemene taua o le bonesai o le plexus mataʻina o aa e foliga tuai. O le laau lava ia e mafai ona tupu i soo se ituaiga lavalava, ae o le tulaga lautele ma le "panicle" o le a le o le filifiliga sili ona lelei. Talu ai ona o le laau e aumai ai meaai mai le koneteina, o le tausiga o lea mea e le sili atu ona faigata nai lo laau o isi ituaiga. Suʻeina ina ia manino le iloa o le maʻa ma aʻa.

Sharimiki (laʻau laupapa oti).

E talafeagai mo le vaomatua. I vaomatua o loʻo ola i luga o mauga, o vaega taua o le ogalaau e le ufiufiina i le paʻu ma paʻu e le la. I le talo, o nei vaega o laau ua mate e taua tele ma e tatau ona manino le iloa. O loʻo faia i se auala faʻapitoa e ala i le tipiina o vaega faapitoa o le cortex ma a latou gaioiga mulimuli ane.


© DominusVobiscum

Bonsai laau

E le o laau uma e talafeagai mo le ola ae o se talo. E ui lava o loʻo i ai ni sitaili i faʻataʻitaʻiga o le faʻasolosolo lea e fausia ai le fatuga mai laau toto, o tupu masani masani e tupu mai i laau ma laau talatala, o lona uiga. laau totoa ma se paʻu, ma e masani lava ona faʻamalamalamaina le ogalaau ma lala. O laau sili ona taua: pine, vine, thuja, cypress, larch, aua e faigata tele ma o se vaega o le lalolagi o siomia i tatou i foliga laiti e le masani ai. I le faaopoopo atu i conifers, e masani lava ona ola aʻe ituaiga o meaola e pei o talofa - maple, birch, mauga mauga, oak, selu, moa, uila, ma isi. O fualaau aina ma lauolaola e foliga faapitoa lava i lanu - acacia, guava, rimoni, myrtle, magnolia, pi, plum, citrus. I soo se tulaga, o le filifilia o le laau e fuafuaina e tuutuuga o le taofia - matua vevela. Afai e malulu le potu, ona mafai lea ona e alu i luga o conifers, pe afai e vevela le potu, aemaise lava i le taumalulu, o le filifiliga e faatapulaaina i laau vevela (ficus, dracaena, cordina, gardenia).

  • Adenium o se tagata fiaaloa; Krosmos Bauer; Pickaxe Rhododendron Sims;
  • Acacia bailey; O Caro o le mutch, Senegalese, siliva, mausali, Farnesian, blackwood;
  • O le corocia o le ituaiga o foliga; Rosemary officinalis
  • Alicia e foliga tutusa, Leonkaran; O le kumquat e faʻalelei; Samoa Iapani; Tea Integration
  • Bamboo Kofeya o se isopolistic; Boxwood e laʻititi-faʻafefeteina, e faʻamafanafana;
  • Bauchinia Blanca, motusia, lanu viole; Lagerstremia o Initia, matagofie; Serissa po o le "laau o fetu e afe";
  • Iapani fua laau; Fusi; Syzygium paniculata
  • Taofia Iapani; Lapania pomegranate; Rhizopharynx talo; Tobira vevela-faʻafefe
  • Rock brachychiton; Leptospermum i luga o le 'ie; Pine pine, Mediterranean;
  • Bougainvillea e lamolemole, matagofie; Liquid Formosa; Sophora e fetolofi, fa-faga;
  • O le elm laitiiti; Malpigia laei, nutimomoia; Crassula e lanu meamata;
  • Gardenina o le jasmine-pei; Olive Europa; Trachelospermum Asia, jasmoid, Iapani;
  • Hibiscus cooper, faʻavae O Melaleuk e papaʻe paʻepaʻe, St. John's wort; Trichodiadema Calvatum; Littlewood, bulbous;
  • Pategranate ordinary grade Nana Metrosideros maualuga; Feijoa Sellovana;
  • Dovialis Kaffra; Mirsina Aferika; Ficus Benjamin, boxwood
  • Aʻau o Cork, papa; Myrtle masani; O fua o figota e feololo, e leai ni meaʻai, laupapa laupapa, e foliga mai;
  • Eugene e tasi le faʻafelelei; Myrcinaria e lanu-lanu; Mastic pistachio;
  • O le honeysuckle e manaia; Euphorbia balsamic; Fuchsia o vine, laititi-faʻafeiloaʻi, seasea-faʻafefeteina, lau-taloina, tolu-laulauina;
  • Strawberry tele-fua, fua-fua; Muraia Conta, faʻanoanoa; Holarren tupuga; Ixora o pipii atu; Nandina fale; Citrofortunella laitiiti-fua;
  • O Casuarina e gasegase, e oso i luga, atumauga; Nododemia faʻasaʻo; Fualaau suamalie: moli, moli moli, lime moni, limetta, lemon, mandarin, ma isi;
  • Calliandra Tved, ma le Pelargonium e fitu-lobed, zonal, ivy, feʻau, ma le manogi malosi; Eucalyptus Hun, lemoni, mulimulu, laʻau, pulou;
  • Callistemon willow-shaped, lapoa-togitogi, samasama samasama, matagofie; Podocarpus tele-taloina; Nagi, foliga o le manulele, mumulu, manifinifi; Eretia e laiti-faʻafefe;
  • Camellia o Saina, meli, Iapani; Poliscias Balfura; Hulfol, Holly; Jacobinum malaflora;
  • Arisona cypress, evergreen, Kashmir, fua tele-fua; Portulacaria harp; Griffith's Ash; Kneorum tolu-ato; Lagi maualuga, maualalo;


© bluinfaccia

Tausiga

Malamalama malamalama

O itula o le ao i latitudes vaʻaia e puupuu atu nai lo vaitau o vailaʻau ma vailaʻau, e aunoa ma se faʻamalamalamaga faaopoopo o le bonsai o le a leai se malamalama. O le faʻafitauli faapitoa o le susulu o le la o le uiga lea o le vaitau malulu - mai le amataga o Oketopa i le amataga o Mati.

O ituaiga eseese o bonesai e manaʻomia ai faʻamalamalamaga eseese, lea e tatau ona faʻamaonia. A filifilia se mea e fiafia i ai, ia faʻalogo lelei i mea nei e faʻamalamalama ai:

  • itu o le lalolagi (matu, saute, sisifo, sasaʻe)
  • mamao mai le faamalama (i luga o le windowsill, latalata i le faamalama i tua o le ie puipui, lata i le faamalama e aunoa ma pupuni, i tua o le potu)
  • fetuunaiga o le susulu o le la
  • le nofoaga o le aiga lata ane
  • le i ai o faʻalavelave i fafo i le susulu o le la (lata ane latalata ane fale, laau tetele)
  • le lanu o puipui ma windowsill

E tatau ona manatuaina o pupuni e matua afaina ai le susulu o le la. O le mea lea afai o le bonesai o loʻo i tua o pupuni, i le aso e tatau ona latou tu i luga pe tuleia i le itu ina ia mafai ai e le la ona susulu i le fale.

Ae o le maualuga o le susulu o le la, o le tuputupu ae o le laau e sili atu ona malosi pe afai e tu i le itu tauagavale i le faamalama i sasaʻe po o le itu taumatau i sisifo.

O le tikeri talafeagai o le malamalama e mafai ona fuaina e faʻaaoga ai le mita faʻaaliga ata poʻo le luxometer. O nei masini e maua ai faʻamatalaga saʻo e uiga i le aofaiga o le malamalama i le iunite iunite. O tapulaa o le faʻamalamalamaina mo ituaiga eseese o totonu o fale e eseese mai le 500 i le 5000 lux.

O le le lava o le malamalama e tatau ona totogiina mo le faʻaaogaina o le moli. E le fautuaina le faʻaaogaina o le laʻau faʻatapulaʻa i le tausaga atoa, lea e ono aʻafia ai le laau.. I le taumalulu, faʻapena foʻi i aso timuga mai Oketopa e oʻo i Mati, o le faʻamalamalamaga faaopoopo e faigofie lava. Mo nei faʻamoemoe, e faʻaaogaina moli mumulu, faʻamalama mercury ma maualuga masini uamea. E lelei tele le teenaina o moli mumulu, talu ai o le malamalama na lafoaia e le mamao mai le ao, ma o le vevela e i ai se aafiaga leaga i luga o le laau. E le gata i lea, o le lelei o moli mumulu e le maualuga tele.

O le tele o mea e sili ona lelei e susulu mai ai molī, lea e sili atu le lelei ma faigofie ona faʻaaogaina. O le faatauina o ia moli e le o se mea tele. E mafai ona lanu eseese ma ituaiga eseese. Mo le faʻamalamalamaina o bonesai, faʻamalo faʻamalo e iai le mana o le 18 W (length 59 cm) ma le 40 W (120 cm) o lanu paʻepaʻe ma le makaina 20 pe DE LUX 21 ua fautuaina.

O lamepa halogene mumū ua faʻapipiʻiina i se tulaga tuʻu. Aʻo faʻapipiʻi moli faʻamalama moli, e tatau ona manatuaina tulafono nei:

  • O le latalata atu o le moli ua faapipiiina i le laau, o le sili atu ona lelei ona faaaogaina. Ae peitai, e le tatau ona galo se tasi e uiga i le vevela.
  • O moli uma moli e tatau ona faʻatonu i le laau.
  • Mo sikuea sikuea taʻitasi o le faʻasalaga e tatau ona le itiiti ifo i le 70 watts. E talitonuina ua faʻapipiʻi le moli i se mamao o le 25-50 cm mai le laau.

I le taumalulu, e tatau ona faʻalautele itula o le ao ile 4-5 itula.

Tulaga o le vevela

O ituaiga o meaola o loo i ai (myrtle, olive, rimoni, rosemary) i le taumalulu e aofia i le vevela o +5 i le + 15 ° C, ma i le taumafanafana latou te ave i fafo (i le faapaologa).

O ituaiga vao vao i le tausaga atoa e iai i le vevela mai le +18 i le 25C. I le tau mafanafana, e tuua ai laau i totonu. O laau toto e le fautuaina e tuu i luga o maa faamalama maa, pe afai e le pasia i lalo o le suauu.

O le maualuga o le vevela o le laau, o le tele o le malamalama, vai ma meaʻai e manaomia. O le faaitiitia o le vevela, o le itiiti ifo o le laei ma le pito i luga o le laau e tatau ona.

Faʻamamaga o le ea

I le avea ai o se tulafono, o le maualalo o le fale i totonu o le aai e le lava mo talo. Faʻafefea ona foia lenei faafitauli?

O le tau sili ona taugata, ae le o le auala e sili ona aoga e faʻavaeina ai le lelei o le ea i luga ole ea ole eletise eletise. O tagata faʻamaualalo e tele a latou faʻafitauli: tele laasaga, tau maualuga o le tausiga, faʻalogo leo. O se auala faigofie e foia ai le faafitauli o le faʻapipiʻi lea o le talo i totonu o se ipu vaʻa poʻo luga o se fata palasiti ua tumu i vai. O le pito i lalo o le vaa (fata) e tatau ona tuʻuina atu i luga o tamaʻi tamaʻi pele po o se mea faʻafefiloi ma tuʻu se fagu i luga o luga. Ole aofaiga o le vai e tatau ona tausia i le tulaga e tasi. O le aoga o lenei metotia o le faamamaina o le a faateleina pe a fai o se vaa ua tuʻuina i luga o le afi.

Ina ia faʻaleleia le faʻaleleia o le ea, e fautuaina e sulu le laau i le vai. Ae ui i lea, o lenei faiga e naʻo se aafiaga puupuu, e tatau ona faia soo. O le fufuluina o meaai e tatau ona faia i le taeao, ina ia maua e le laau le taimi e malogo ai i le afiafi.

Faʻasa

O le eleele i totonu o le vaa ma le talo e tatau ona susu (e le o se mea vevela, ae le susu). O le malulu o le palapala e mafai ona fuafua e ala i le paʻu poʻo le lanu lanu. O anufe mumu i le fogaeleele e le o taʻu mai ai le mago o le eleele atoa.

O le vai e tatau ona oʻo i le pito i lalo o le vaa. I le tulaga o le le lelei o le suavai i le palapala, e tatau ona toe faia le vai 2-3 taimi seia oʻo ina faʻamaluluina fatu taitasi o le oneone. I le tau mafanafana, e manaʻomia ai le tele o vai nai lo le taumalulu, lea e fesoʻotaʻi ma le tele o le tuputupu ae o laau i le taimi mafanafana. O vailaau faʻasolosolo e faʻafeinuina i sina taimi e mafai ai i le taumafanafana: o le eleele e tatau ona matua vevela. Tropical laau totō e le faʻafefe vai malulu.

O le vai sili mo le faʻaleleia o le suasusu ua faʻaumatia. E mafai ona e faʻaaogā vai vai, lea e faʻamaonia mo le tele o itula ao leʻi faʻaogaina: o le suavai e maua ai le vevela o le potu ma teu ai palapala ma soli.


© DominusVobiscum

Faatali mo au faʻamatalaga!