Fugalaau

Scheffler: tausiga o fugalaau i le fale, ata o meaola

Schefflera (po o le Schefflera, mai Lat. Lafflera) - o se laau matagofie tele. Ona o foliga vaaia teuteu ma le leai o se tausiga alofa, ua avea ai ma fugalaau e sili ona lauiloa i le fale.

O le leoleo mamoe e pei o se tamai vao po o se laau, lea e pei o laʻau e pei o se alofilima ma vavae ese lima. Ua vaevaeina le ie i vaega e 4-12. Mo le toatele, o se laulaau e pei o se faamalu, o le mea lea, o le lafu o le laau e masani ona taʻua o se tamaʻi mamoe.

I totonu o le fale toeitiiti lava e le fugaae ui i lea, o lona fugalaau pei o fugalaau e le o se mea mataʻina e pei o lau. E le gata i lea, o se toe foi mai e pei o le leai o se fugalaau ma se fugalaau e le fiafia, o le fofler ua maeʻa ona totogiina e le gafatia o le uamea e faʻasalalauina ma faʻamamaina le ea, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o aʻafiaga o le nicotine ma le tar, ma i le taimi lava e faigofie ai.

O le laau na maua lona igoa mai le igoa o le German botanist Scheffler, o le sa nofo i le 18 seneturi ma sa avea o se uo o le lauiloa K. Linnaeus. O le aiga Aralian, ma o lenei aiga e iloga i igoa eseese ma foliga vaaia. I le natura, e tusa ma le 200 ituaiga o lapisi, latou te ola i le vaega o le vevela o le Lalolagi, e pei o laau toto, laau ma vine. O a latou ata e mataʻina le lapopoa, valivali o lālā ma o latou foliga fiafia.

I le fale, e tusa ma le luasefulu ituaiga o meaola ua tupu.

Ituaiga o le Failautusi

O ituaiga sili ona lauiloa o lenei fugalaau:

  • susulu
  • pama
  • laau
  • valu-lau.

O i latou uma e foliga manaia ma lelei i le taimi e tasi, o lea e masani ona maua ai i le fale ma ofisa. Afai e te manaʻo e teuteuina le potu ma se laau ma i le taimi lava e tasi e teu ai le sitaili, o le a faia lelei e lenei tagata le galuega lenei. Ata o auala e teuteuina ai se fale mautotogi poo le ofisa faatasi ai ma lenei togalaau o le a le gata ina fesoasoani ia te oe e filifili le ituaiga saʻo, ae e "fetaui" foi lenei fugalaau i totonu o le mamanu o le potu i le auala sili ona lelei.

O le susulu, po o le fetu, o le Schefflera e ese mai i le numera o laupepa i tagata matutua - o loo i ai le 16 oi latou, muamua e ese mai, ona oʻo ai lea i luga, mafiafia i le faaiuga, ausia le umi o le 15 cm ma le lautele o le 5 cm. o le ituaiga meaola e tupu vave vave ma e mafai ona ausia se maualuga e tusa ma le 3 mita!

E 8 laulaʻau i le laʻau, o loʻo i ai se foliga eli, tusi i le pito. Lea lalelei teuteu vela. O lenei tamaititi e sili atu ona faʻatusatusa nai lo le susulu.

O le laʻau o le sheflera e faʻalavelave, e 7-16 lau i luga o petioles umi. Laʻau e oʻo atu i le 9-15 cm le uumi ma le 5-8 cm le lautele, lanu paʻu, susulu, tusi i le pito. E mafai ona suia lenei ituaiga meaola. E tupu i le 1.2 m.

E valu-laulauina e le masani ona taatele, e ui lava e teuteuina. E i ai ona laupepa laʻau e 8-12 o loʻo i luga o laulaʻau e oʻo i le 30 cm le umi ma oʻo atu i le 10 lautele ma vela vevela.

E masani lava, o le amataina o le fesuisuiai o fugalaau e mafai ona fenumiai i ituaiga o lenei laau ma e faigata ona filifili, ae ui i lea, o le ata fesoasoani o le a fesoasoani ia te oe e filifili mea sili ona manaia.

I le faaopoopo atu i ai, o le fofusi le tele o ituaiga o meaʻai eseese, lea e masani ona maua i le fale ma i le taimi lava e tasi e le lelei le tausiga.

Fiafia ituaiga

  • Hayata ei ai lau lanu lanumeamata lanumeamata, e faʻapuiti i pito.
  • O Geisha Girl e iloga i laulaau lanumeamata lanumeamata, e taamilo i le pito.
  • O Janine e manaia i lau lanu lanumeamata lanumeamata matala, e sosolo i pito ma ufiufi i ni kulimi ma ni manogi.
  • Variegata e lanu meamata lanumeamata ma lanu Samasama.

Fuafuaga o le Fuafuaga

Scheffler o se fale faigofie e faigofie ona tausia. E le lelei ma e tusa ai ma tulafono faigofie o le a fiafia i laʻau susulu. Mo se fale, o se fugalaau o se mea moni maua! Afai e te manaʻo ia i ai se fale matagofie i totonu o le fale ma i le taimi lava e tasi e le faʻaaluina le tele o le taimi e tausia ai, o le filifiliga aupito sili lava o se faʻailo, tausiga ile fale, ata ma vitio e uiga i mea e mafai ona maua i luga o le upega tafailagi, e le mamafa i se tasi.

Malamalama

E tatau ona totogia le faʻaeteete i le tausiga ile malamalama. Fuafua ata alofa tele i le malamalamaae lagona lagona lelei i se paolo malu. E mafai foi ona ia toleniina le susulu o le la mo sina taimi, ae mai ia i latou e sili atu ona lelei le ufiufi ina ia aloese mai le mu i laulaau. E sili ona lelei le ola o se tamaʻi ulu i sisifo ma sisifo, ma lau lanu meamata i le itu i matu. I le taumalulu, e aoga le tuʻuina o le laau i totonu o se nofoaga lelei i le fale ma faʻamalamalamaina, aemaise lava pe afai e mafanafana le potu nai lo le 17 ° C. I le tau mafanafana, e mafai ona e ave le sefler mai le fale i le ea, puipui mai le susulu o le la.

Lulu

O le vevela e sili ona lelei mo le tausia o le lefailama i le fale e 20 ° C. Afai o le vevela e sili atu i le 20 ᵒС, e mafai e se tamaʻi mamoe ona lafoai lau. O le mea lea, afai e mālūlū i le po, o le a le afaina ai le fugalaau. E faʻateʻaina ai foi pe afai ei ai ni faʻataʻitaʻiga poʻo ni suiga o le vevela.

I le taumalulu, o le vevela sili ona lelei e 14-17 ° C. Leai se tulaga e le tuʻuina ai le laau i tafatafa o vevela ma faʻasalalau potu!

Faʻaiga ma fafaga

E tatau ona e faʻafeinu vai masani i le fale, e le faʻafeiloaʻi eleele mamago. E masani lava faʻaleleia le fugalaau pe tusa o le tasi i aso uma e lua, pe a maeʻa le fogaeleele. Ae e le aoga le fufulu, o le faga e le afaina ai, talu mai lena taimi taʻitaʻia i le faʻamalolo o le lalolagi coma. I le taumalulu, faʻafefe faʻaitiitia le tele nai lo le tautotogo ma le taumafanafana. E tatau ona faamalulu le vai (e tatau ona puipuia muamua) ma ia mafanafana pea ina ia tumau le vevela o le palapala i le vevela vevela.

O le tausiga o le sheflera e aofia ai le ea malulu, o lea o le a lagona ai e le sheflera le mafanafana i totonu o se fata ma le susu susu. Sasa le fugalaau tasi i aso uma e lua. O le malulu i le taumalulu e taua tele pe a oʻo ina maualuga le vevela o le potu.

Le sulu manaʻomia le fafaga tasi i le vaiaso tautotogo-tautoulu, tasi i le masina i le taumalulu. E sili ona lelei i isi mea faʻalavelave faʻalavelave ma mea faʻamaʻi faʻasamaʻi e tausi ai meaola matagofie i totonu.

Suiga

Sa totō e Shefler ni nai laau i totonu o le tasi tane, ona oʻo lea i luga o se foliga mataʻina o le vao.

Soo se lua tausaga e manaʻomia ai ona totoina i totonu o se ipu e tele atu nai lo le muamua. E fiafia le Sheflera i le eleele eleʻele eleʻele, e aofia ai vaega e lua o le suamalie ma le tasi vaega o le laʻau, oneone humus ma le oneone, faapea foi le alavai.

Pests ma faʻamaʻi

E ui lava i le le mautonu o leoleo, e pei lava o isi togalaau aina, e ono aafia i nisi faamaʻi.

Muamua lava, e mafai ona mafatia mai le malulu. O leoleo i le natura o ni vevela vevela-alofa, o loʻo faʻatau atu i soʻo se taimi o le tausaga, o lona uiga pe a faʻatau i le malulu e mafai e le fugalaau ona tafe.

E pei ona uma ona taʻua, i le vevela maualuga ma isi mea, e aofia ai le vevela, masalosalo tele ma le maualalo o le vevela i le taumalulu, faʻataʻitaʻiga ma suiga faʻafuaseʻi i le vevela o le ufiufi mafai ona lafoaʻi lau. Afai e faʻaumatia le mafuaʻaga, o le a taofi le pa'ū laʻau.

Ma le isi, faatasi ai ma le tele o le susu i totonu o le palapala, e mafai ona amata ona pala aʻa. E mafai ona e teuina le laau e ala i le ave i totonu o le ulo, aveese uma aʻa ua aʻafia ma toe toto i totonu o se fagu fou. Afai e le lava le suālaʻau poʻo le susu, o le a liu lauulu le pito o lau.

Lafoaʻi laʻau pe a leai se fugalaau; afai o le moli, i se isi itu, e tele naua, e maua ai le malamalama i luga o laulaau.

O le tele o taimi, ua faʻaleagaina ai se seffler:

  • aphids
  • fua puipui
  • apogaleveleve mite.

Aʻo tausia se fugalaau faʻamaʻi, e faʻamamaina ina ia le aʻafia ai isi. Mo togafitiga, e tatau ona faʻaleleia le maualuga o le ea ma togafitia le tamaʻi mamoe i se fasimoli poʻo se iniseti.

Tofiga

E mafai ona e faʻateleina se tamaʻi mamoe selesele, tipi po o fatu.

Laʻau

Mo le faʻaleleia, faʻapipiʻi faʻamalolo poʻo le faʻamaʻalogaina o vaimatua. O le faʻafefiloi o vaega tutusa o peat, oneone, laʻau ma le eleele humus e sili ona talafeagai mo le aʻafia. O togafiti e togafitia i se mea e faaosofia ai le faia o aʻa ma maua ai le mafanafana i le 20-22 ° C. A aʻa le aʻa, e tatau ona faʻaitiitia le vevela, ma faʻapipiʻiina le meaʻai i ni mea e sili atu ona lelei.

Tuʻu

Mo le faʻaleleia e ala i vaalele i le fale, na o faʻataʻitaʻiga tele e faʻaaogaina. Mo le faia o lenei mea, i le amataga o le tautotogo, e faia ai se mea itiiti i luga o le ogalaau, ona afifi ai lea i sphagnum moss ma ata. E tatau ona tausia susu Mos.

A maeʻa ni nai masina, ona aliali mai ai lea o aʻa i le nofoaga faʻasaʻo. A maeʻa ni nai masina, e tatau ona vavae le ogalaau i lalo o aʻa ma totōina i se nofoaga tumau.

O le faʻataʻitaʻiga o le mea oona. Ina ia aloese mai le le lelei o le paʻu o le paʻu, e tatau ona fufuluina ou lima pe a uma ona e galue.

Fatu

O fatu muamua na totoina ia Ianuari - Fepuari i se faʻafefiloi susu o vaega tutusa o le peat ma le oneone. O fatu e ola i le vevela o le 20-24 ° C. Pe a aliali mai lau muamua, e totoina fualaau i totonu o fagu. O masina muamua e tolu latou te manaʻomia ai le vevela o le 18-20 ° C. Pe a ufiufi aʻa i le paʻu o le eleele, e toe totoina ia laau i totonu o ipu e iʻu ile 7-9 cm ma faʻaitiitia le vevela ile 13-15 ° C. I le tautoulu, e mafai ona toe totoina laau i totonu o koneteina tetele ma ua uma ona saunia le tausiga e pei o se laau toto masani.

Fugalaau a Shefler