O le togalaau

Tarragon, poʻo Tarragona - vaimasi vine

O lenei laau e le pei o fafo atu e pei ona foliga mai. Ua tupu tele le tarragona i Siberia, i luga o auvai ma i vaega maualalo ole laasaga papa. E tupu foi le vao i Europa i Sasae, Asia Tutotonu, Mongolia, Saina, Pakistan ma India; i Amerika i Matu e tupu mai Central Mekisiko i vaega o loʻo i lalo o Kanata ma Alaska. I luga o le teritori o Rusia o loo maua foi i le Europa ma i Sasaʻe Sasae.

O le igoa lona lua o le tarragon ua aliali mai ona o le mea moni e foliga mai i Transcaucasia - tarragon. I le ala, na latou iloa auala e kuka ai le tele o ipu e faʻaaogaina ai lenei vaitau.

O le isi igoa mo le tarragon o le Tarragon wormwood (Artemisia dracunculus), talu ai o se fatu o le ituaiga o le Wormwood (Artemisia) Aiga o Astrovic (Asteraceae).

Tarragon, poʻo Tarragona, poʻo Tarragon wormwood. © Cillas

O le a le taua o le taʻavale?

Muamua lava, i le mea o loʻo i ai le tele o le acid ascorbic, carotene ma tumutumu i totonu. E tusa lava pe mamago, e tumau pea le meaʻai. O le tarragon i le tuufaatasiga o meaʻai gaosiga e faʻaleleia ai le faʻavaeina o le suka gaosia, faʻaleleia le manaʻo, faʻamautuina galuega o le faʻaogaina o le gaioiga i totonu, aemaise lava i le tino.

I le kuka ma togafitiga, ua faʻaaogaina ai lauulu, lea e aoina i le amataga o laau totō. O le kulupu ua aoina o loʻo fusifusia ma faʻagogo i lalo o se faʻavaa i se ata.

O le mea moni, o le vao e masani ona faʻaaogaina i totonu o tagata - o se vailaʻau sili ona lelei ma le faʻamalosi.

Tarragon, poʻo Tarragona, poʻo Tarragon wormwood. © KENPEI

Tarragon Description

O le Tarragon o se laau laʻau olaola lea e avea ma vao, ao le tuputupu aʻe e mafai ona oʻo i le 150cm. E tatau ona tupu le vao e aunoa ma le toe gafa mo le tusa ma le 5-7 tausaga. Ma faʻalogo lelei i le mea o le a tupu ai le tarragon: o le a manaʻomia ai se tele o le faʻasusu ma eleele eli lelei. E le tatau ona tuʻuina le Tarragon i luga o se nofoaga e sili ona manava.

O se mea e sili atu le taua ma faʻamalosia le teteʻe ma le malosi i le tau malulu.

Televise i le taumalulu. © KENPEI

Fautuaina Tese

O vailaau vavao e tatau ona iloa: "Gribovchanin", "Zhulebinsky Semko", "Green Dol", "Tupu" ma "Goodwin". O ituaiga taua ia o togalaau masani na fautuaina e le au fai togalaau e ola ai i togalaau.

Faʻatoʻaina o vao

I le ogatotonu, e pei o se tulafono, ua tupu le tarragon i fualaau. Ae i le taimi lava lea e tasi, e manaʻomia le tausiga lelei o fatu, talu ai e tupu tele lemu. Ina ia tupu lenei mea, e tatau ona e faia ni tulaga talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vevela e tatau ona le itiiti ifo i le 20 tikeri Celsius. O fuālaau muamua o le a na o le sefulu aso e mafai ona iloa ai.

I le taimi atoa o le taumafanafana, e manaʻomia ai le tausiga ma le faʻaeteete - e faʻamalosia ai le faʻamaina, veleina o vao, togavao. Ma mo le taumalulu, o moega ma tarragon e tatau ona ufiufi i le humus poʻo le peat.

Laʻau o le tarragon. © Judgefloro

Maʻi Tarragon

E taua le manatuaina o lena taʻavale e ono aʻafia i nisi faʻamaʻi. Mo se faataitaiga, lapisi, e tupu lenei mea i le tele o le vevela. E masani lava, o vao vao e osofaia ai le circus ma laʻau aphid. Ae o iinei e mafai ona tatou laveaiina o tatou moega, tatou te le tau faʻanoanoa ma faʻataunuʻu na o le lua tulaga: mama ma tekinolosi mea taufaatoaga. O nei tulaga e lua e mafai ona faʻasaoina ai lau taʻavale ma faʻaitiitia ai uma mea leaga. I le autumn, e tatau ona vavae ese ma faʻaumatia ia gaʻo.