Laʻau

Wallot fugalaau Fale tausi Aisea e le fuga ai le fugalaau Fugalaau i le vili

Vallota fale tausi photo fugalaau

Vallota (lat. Vallota) - o se laau totō o le aiga o Amaryllis, e taʻitaʻia lona ituaiga mai Aferika i Saute. E naʻo le natura, e tusa ma le 60 aitema. Faʻaigoaina mulimuli ane Pierre Vallot, o se faila. O se tasi o uiga pito sili ona lelei o fugalaau o lona uiga le lelei i le tausiga, o le mea lea e ola fiafia ai tagata totō vine i luga oa latou faamalama, amata mai i le senituri lona 17.

Faʻafefea ona tausia Wallot i le fale

Ina ia mafai e Wallota ona avea ma tagata sili ona matagofie o nofo i lou fale mautotogi, ua lava le na o le usitaia o tulafono faavae i le tausia o se lalelei matagofie. E pei lava o laau toto uma, e manaomia e le laau ona faatulaga se taimi malolo ma le puleaina lelei o vai.

O le tulaga e sili ona taua mo le tuputupu ae ma le fugalaau o se malamalama lelei. E tatau ona susulu, ae le o le vevela, i le ao.

A filifilia se nofoaga mo fugalaau, ia sili atu le fiafia i mea e feagai ma le itu i sasae. Afai o le faamalama o le fale e agai atu i matu ma saute, ona latou tuu lea o le laau i le itu i saute ma le tulaga i le aoauli o le puipuiga malu o laulaau mai le susulu o ave o le la o le a tuuina atu.

E le taliaina e le laau le vevela. O le maualuga lelei o le malulu o le ea mo ia o le + 24 ° C. I le taumalulu, latou te siitia atu i se nofoaga malulu ma se malamalama lelei, pe a le paʻu ile paʻu ile +9 ° C.

Taimi e malolo ai

Vallota pe a uma ona fuga pe faapefea ona tausi ata

O le faailo o Wallota e fia malolo o le iuga lea o le fuga. E masani lava o lenei vaitau e amata ia Setema. Faʻapipiʻu le faʻafefeteina, faʻaitiitia le faʻasaina ma mumusu e fafaga. O le vevela i le malologa e sili ona lelei i le itulagi o le 12-16 ° C.

E tatau ona faʻagasolo malie, ia sina susu ile palapala, pe a maeʻa ona faʻamalu le pito i luga. E tatau ona manatuaina e mafai e le pulufana ona pala ona o le tele o le susu, o lea e sili atu ona itiiti ifo nai lo taimi e masani ai.

O le taumalulu uma e moe ai le laau, e na o sina taimi e faʻasusu ai. Manatua, o lelota e le faʻaitiitia ai laulaau i le vaitau o loʻo moe, aua e manaʻomia sina tausiga laiti.

Fugalaau sauni

Pe a fuga mai le fugalaau fugalaau

Ia Aperila, o le a amata ona ala mai le palota, e mafai ona malamalama i le tuputupu ae o laulaau fou. I lenei tulaga, e ono mafai ona faateleina le vevela o mea o loʻo i totonu, ae le mafai ona faʻatagaina le vevela lea e le mafai ona faʻafefe. Ua lava le 20-24 ° C.

Fafagaina o le faafouga, lea e tatau ona faia i aso uma e 14. O le faigofie ma sili ona aoga le filifiliga o le faʻaaogaina lea o mea faʻapitoa faʻamalosi faʻamalosi mo le totoina.

Pe a faʻasaʻo le laau, ma o le a oʻo i le tautotogo o le tautotogo poʻo le taumafanafana, e le taofia le laei pito i luga, e mafai ona e suia le fualaau faʻasaina faʻatasi ma se fuluʻi-o loʻo i ai, faʻaleleia fualaʻau.

E faʻataunuʻuina le faʻaleleia, ae le mafai ona faʻamagoina le pito i luga. O le tulaga lelei o le eleele e masani lava ona susu susu, o le tele o le vai i totonu o le apa e tatau ona faʻafefe.

Fuga

Vallota ile totonu ole fale E faʻapefea ona faia Vallota fuga i le fale

Vallota fugalaau ma fugalaau matagofie o loo uu i luga o le puipui mo se taimi umi lava. E taua tele le taofia o vai mai le ulu i fugalaau, vai na o lalo o le aʻa ma i le faʻaogaina. Latou te fafaga uma lava, tasi i vaiaso uma, ma faʻamaʻi vai mo le fuga.

I le tau mafanafana, usitaʻi i le faʻaleleia o le eleele palapala. E lava le taimi e tatau ona pasia i le va o le faʻamaʻiina ina ia maua ai se mea e sili ona malogo le pito i luga o le eleele. O lenei faiga faʻavaivai e sili atu ona faigofie ona faʻafeiloaia e le laau nai lo le suavai i le taimi o le vevela, mafua ai le faaleagaina o aʻa aʻafactive. Afai i totonu o le taumafanafana, mo nisi mafuaʻaga, e faʻamaʻaina uma le vai, ona oʻo lea i le uati o meaola i totonu o le falemaʻi. E le na o le pau i totonu o se tulaga malolo, ae amata foi ona paʻu mata, afifi, pe afai o sauniuni mo le totoina. O le mea lea, aua nei galo e uiga i la maʻua lalelei!

Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e fufuluina le taʻavale, ae faigofie, e le masani ai ma naʻo le taumafanafana, pe a oʻo i luga le maualuga o le vevela, alu maualuga atu + 25 ° C. E fautuaina e le afaina ai laulaʻau i petals o le fugalaau. I se tulaga lautele, ua na o le fufulueseina o le pefu mai laulaau ma se laumei susu.

Laʻei pito sili

Mo le laʻei pito i luga, faʻaaogaina fomu faapitoa mo faʻalaʻau popo, e pei o le "Lelei manaia mo fua o popo", "Effekton DC". Faaalu faalua i le masina e tusa ai ma faatonuga i le tautotogo, taumafanafana, autumn. I le taumalulu, e malolo le fale ma e le manaʻomia ni meaʻai faaopoopo.

O le fuʻa e matauina i le 1-2 taimi (masani lava le tasi) i le vaitau mai le ogatotonu o le tautotogo i le ogatotonu o le autumn. I luga o le puipui, 3-5 faʻapitoa i foliga o se faʻaloloa e faʻaalia. Lanu e faalagolago i le eseesega. Pe a eleelea, o se pusa-fualaau aina o loʻo nonoa, o loʻo pipisi pe a uma ona faʻatoʻa fatu.

O le a le taimi e faʻafetauia ai le lotoa?

I le aluga o taimi, o le ipu e vaapiapi mo le pulufana ma o loʻo i ai se manaʻoga mo le totoina i totonu o le koneteina lautele. Faia lenei mea e le silia ma le tasi i le 3 tausaga.

E faʻapefea ona totoina se faletalimalo

E faʻapefea ona totoina se ata feoloolo o tamaiti gafa

Pe a filifilia se ipu, o se vaega tāua o le fugalaau e amanaʻia: o le tele o le avanoa e tumau mo le aʻa, o le tele o pulu e fai i tafatafa o le tino o le tina. Vallota, nai lo le fugalaau, e sui atu i le fausiaina o tamaiti. Mo lenei mafuaaga, ua faatauina mai ai se fagu fugalaau ma le faamoemoe o le a fai si itiiti. Mo le totoina o aniani aniani, ave se ipu e le sili atu i le 9-10 cm le lautele, ona o le a tuputupu aʻe le tamaʻi matua i le 7-8 cm le lautele.

Ae mo le eleele, o le mea e sili ona lelei e tuʻuina atu i se mea matala, meaʻai e ola ai. E fautuaina e faʻatau le palapala i se matagaluega faapitoa a le faleoloa. Afai e le mafai, ona saunia lea i se tulaga tutoʻatasi. Ina ia faia lenei mea, o vaega tutusa o humus, turf, o le oneone e fefiloi.

Ina ia aloese mai le fesuiaʻiina o le pusafana, lea e mafua ona o le tele o le susu, o le pito i lalo o le ulo e tumu i se tamai laulau o alavai, e aofia ai piliki paʻu ma pulu. Faatasi ai ma le umi o le nofo o le laau i totonu o se ulo, o nisi taimi e ufitia ai le eleele i se paʻepaʻe paepae (mumu) o masima, o loʻo teuina ona o le maualuga o le vai. Aveese le togafitiga e ala i le sui o le pito i luga.

  • Ua totoina le pulou, tanumia i le eleele e sili atu ma le tasi le tolu i le maualuga.
  • Ina ia tapunia le fagu, lea e faʻaleleia ai le tupu, o le mamao mai le pulou i itu o le ulo e le tatau ona sili atu i le 3-4 cm.
  • Manatua, e le taliaina e le laau toleniga, aua e te fefe neʻi mulimuli le totoina o le pulufana o le a le faʻaalia faailoga o le tuputupu aʻe mo se taimi umi. Muamua, o le wallolio e faʻateleina aʻa, ma na o le - o le vaega eleʻele.

O le totōina, puipui le matagofie, puipuia mai i ave saʻo. Ae ui i lea, e oʻo lava i aʻa o laau e sili atu le susulu malamalama, tali atu i le tele o le malamalama e ala i le la.

Faʻateleina Wallots mai Fatu

Laʻau Wallota e tupu mai le ata

O fatu e seleseleina ia Setema, pe a uma ona matua, ma vave ona taumafai e lulu, ina ia aua nei mou le germination. O le tuufaatasiga o le palapala e tatau ona aofia ai vaega nei: peat, rotated ground, sand.

  • O fatu muamua aʻo leʻi totoina e mafai ona faʻafefeteina mo se aso i se mea e faaosofia ai le tuputupu aʻe.
  • Tuuina atu e faapea o fatu o le wallota e tele tele, e mafai ona totoina taitoatasi i le taimi i ipu eseese. E le fiafia tele le laau i le gaosiga, ma o le ae faʻafetai ia te oe lava ona o le leai o se mea e manaʻomia e toe suia ai i se taimi mulimuli ane. Ae ui i lea, e toʻatele e le fefefe i le pikiina, o lea ia filifili ai oe lava ia e sili atu ona talafeagai.
  • A uma ona lūlū fatu, ona ufiufi lea o le koneteina i paʻu palasitika. Latou te siakiina le vevela o le ea (sili atu + 18 ° C), aua nei galo e faimamago, aveese le condensate.
  • A maeʻa le masina, ona aliaʻe ai lea o pine muamua.
  • Na amata ona lolovaia na o le ono masina mulimuli ane, totoina totō taʻitasi i se pusa eseese.
  • E faigofie, e le o se mea masani, o le suāsusu o le a maua ai ni fatu laau ma le tele o le manaʻomia o le susu. I le taumalulu, latou te manaʻomia le tele o faʻamalamalamaga lelei uma. O le vevela i totonu, tausia i le 16 ° C, o le a avea ma se faʻaopoopoga sili i le tulaga malamalama. E seasea lava ona faasusuina.

Vallota mai fatu fatu o laau talavou

I le mavae ai o le 2 tausaga, o le malosi, o le tuputupu ae o fualaʻau e lafoina i totonu o ni fagu malulu. Ua faia lenei mea ina ia mafai ai ona faʻaleleia i se aso muamua atu. A totoina, o le ua o le pulufana e tatau ona tulaʻi i le lua-tolu i luga ae o le eleele.

I le mavae ai o le 4 tausaga, faʻamoemoe le uluaʻi puʻu.

Faʻataʻitaʻiga Wallot e tamaiti

Faʻafefea ona faʻalauiloaina le ata o tamaiti

  • E mafai ona e fugalaau fugalaau i ni nai tausaga, pe afai e te gafa i le toe gaosia e tamaiti.
  • Ina ia faia lenei mea, o le a vavaeʻese aniani mai le ulu o le tina, totoina i ni koneteina laiti, ma lona lautele e oʻo i le 9 cm.
  • Faʻateleina le pepe nai lo le afa o lona maualuga e le talafeagai.
  • A maeʻa le fautuaga e seasea ona inu.

O lenei metotia o le toe gaosia o le sili atu ona lauiloa i le va o tagata alolofa i laau o loʻo i totonu o aiga e faʻatusatusa i fatu.

Wallot ma faamaʻi

I nisi o meaola faalafua, e leai ni mea e sili ona lamatia mo le wallota, ae o nisi taimi e avea ai ma se "tagata afaina" o se apogaleveleve po o se paʻu. Ina ia faʻaumatia, o le togafitiga e togafitia i nisi o taimi ma se fofo o le sapalai tagamea i taimi masani.

O le masani ona faʻamaʻi le ulu o le ulu. O le mafuaʻaga o lea mea o loʻo taoto i le sese, e masani ona faʻafefe. O le aloese mai le foliga mai o le pala o le a fesoasoani i le suia o le vai inu. O siaki pala e tatau ona aveeseina, faʻatagaina e fufulu le suka, taofi le suālaʻau. Ma e naʻo le taimi e faʻaumatia ai le maʻi, e toe faʻafefe ai le vai.

E mafai e le laau ona piki Fusarium ona o le le lelei o le palapala ile eleele aʻo lei totoina le pusa. Ina ia aloese mai faʻamaʻi, o le palapala aʻo lei totoina e faʻapipiʻiina ile ogaumu pe faʻamaligiina i vai inu. I le tau malulu, e fautuaina le faʻaitiitia o le faʻafeinu e aloese ai mai le faaleagaina o le pulu i le paʻulea.

Aisea e le fuga ai lelota ma le mea e fai

O se lalelei e mafai ona musu e fuga mai mo ni mafuaaga:

  1. O le gafatia filifilia mo le fugalaau (ulo) e telē tele ma faʻaogaina le laau i le toe gaosia o tamaiti.
  2. E lei toe totoina le laau mo se taimi umi. O le toatele o tamaiti ua faaputuputuina na faalavelave ma toso ese uma meaʻai.
  3. O le taimi o totoe e le lagolagoina. E lei malolo le laau ina ia mafai ai ona faʻaleleia le malosi mo le fuga.

E na o le usitai mausali i fautuaga uma mo le totoina, faʻafeinu, laei pito i luga o le a aumaia ai taunuuga. Ona mafai ai lea e le wallotite ona tosina atu i ai le sili atu ma le faatasi i le tausaga ma lona fuga.

Faamatalaga o Wallots

O laʻau laʻau o Wallota e vaapiapi, umi, lapotopoto i le pito ma oʻo atu i le 65 cm le umi ma le 3.5 cm le lautele. Matte pe lanu lanu (faʻalagolago i vailaʻau), ae o le lanu viole i lalo.

O Vallota e aofia ai aganuu a le aiga matua. O lona pulou e ufiufi i sikuea i fafo, ei ai lona foliga e pei o le pa. Afai e te aveese le fua, ona faʻaalia lea o lona pale piniki. Talu ai o le pasene o mea oona i totonu o ona sela e matua maualuga, latou te taulimaina ma le faaeteete aʻa aʻa.

Mo le toe gaosia, fatu poʻo pepe e faʻaaogaina. O le vaitau o le vavalalata e amata i foliga vaaia o se pi, lea e i ai le 4 i le 8 inflorescences ua i ai. Loto i totonu, ae o le paʻu malosi malosi e oʻo i le 0.4 mita le maualuga. O se faʻalavelave faamalu e seasea ona sili atu i le 8 cm le lautele. O le lanu o petals e faalagolago i le eseesega. E mumu mumu, lanu piniki poo le moli moli. O lanu samasama e autasi i le pito i tua o le petals, e faamamafaina ai lo latou matagofie faalenatura.

Ituaiga ma ituaiga o lauolaola ma se faʻamatalaga ma se ata

Laulelei Wallota Cyrtanthus elatus, Vallota speciosa

Vallota matagofie matagofie fale i totonu o ata photo fugalaau

O se mea uiga ese o laʻau o loo i ai se lanu olive paʻepaʻe, e oo atu i le 45 cm le umi ma se lautele e 3-senitimita. O le maualuga o le pusa e faateleina i le matua, e oʻo i le 4 cm le lautele e ala i le amataga o le fuga. O peti vavae ese o se tulaga e pei o le foliga o se oval ma se pito i le pito. O latou numera e oʻo atu i le 7 vaega. O faʻafitauli uma e faʻasaga i luga, e foliga mai o se faamalu tatala. Ole maualuga o le eletise e oʻo ile maualuga ole 0.6 m. E fuga mai i le faaiuga o le taumafanafana (o le mataupu ogaoga o le amataga lea o le autumn), e foliga tutusa i le fuga i se lili.

Purple Vallota purpurea

Purple Vallota purpurea photo

E leai se lau laulaau laititi, o lona umi e oʻo lava i le 30 cm, o le lanu o le olive. I le amataga o le tautoulu e amata ai le fugalaau, lea, o nisi taimi, e toe faalua ona fai. E masani lava, e oʻo atu i le 8 inflorescences e i ai le lapisi o le 6 cm o loʻo i ai i luga o le aū. O gaʻo faʻamalolo vave lava e tosina atu i ai o latou foliga, mumu mumu. Aʻo magumagu, o se atigipusa o fatu pipi na faia.

White Wallot ituaiga Cyrtanthus elatus Atalele Beauty

White Wallota ituaiga Cyrtanthus elatus Ata Ata Ata

O le tuufaatasiga o lanu lanumeamata lanumoana ma le lalelei, faatasi ai ma se uila, o fugalaau e foliga mai o le taufaasese. Ona o le mea moni o le fugalaau e tupu i le vaitaimi o le tautoulu, na taʻua ai e tagata lenei ituaiga o lily. I luga o le puipui, 0.4 mita i le maualuga, 6 faʻaletonu o loʻo i luga o le fale.

Vallota grade "Pink Diamond" Cyrtanthus elatus "Pink Diamond"

Vallota ituaiga Pink diamond Cyrtanthus elatus Pink Diamond photo

O lona igoa ona o le lanu lanu o petals. O le lanu piniki, e fetaui lelei ma laulaʻau lanu meamata. O le maualuga o le uʻamea ma le 6 faʻaletonu e oʻo lava i le 30 cm.

Vallota Brahiscifus Cyrtanthus brachyscyphus

Vallota brahiscifus Cyrtanthus brachyscyphus photo fugalaau

Faʻasolo umi laʻau ma laʻau, o fugalaau e tasi e le masani ai.