Laʻau

E faʻafefea ona taulimaina tupe ma aʻa?

Aʻo faʻalauiloaina meaola faʻamaʻi eleele, o le tele o fai togalaau e vave ona manatua mea e masani ai. Ae na o le numera o iniseti o loʻo ola i totonu o le eleele e lamatia le totoina o le soifua maloloina e le faatapulaaina. O se tasi o mea pito sili ona faigata ona iloa ma pulea meaola faalafua o le aʻa lea. E le afaina ai laau uma. Ae mo bulbous i totonu o fetu ma orchids, e masani ona mafua ai le oti.

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma pulu moli o mea faʻamaʻi e pei o se faafitauli faapitoa o na o pusa laau. O le mea moni, o nei iniseti leaga e lamatia mo au e sili ona e fiafia iai i totonu o le fale - o le vavalo, o le ulu, o le au, o tulip, crocuses ma o latou aiga lautele ma le aiga. Ae e lamatia foi i latou mo se isi laau e fai ai pseudobulb ma rhizomes - kulimi. E faigofie ona fetuʻunaʻi ma toe vave gaosia, e faigata ona iloa ma manaʻomia ni auala tetele e faʻafefe ai.

Bulbous root tick (Rhizoglyphus echinopus)

Taua tele o aʻa aʻa

E lua ituaiga meaola iniseti, faʻamaʻiina o laau (ma e le o taimi uma lava aʻa ma pulu), o loʻo faatatau i moa:

  • O le aʻa moni lava o le Rhizoglyphus echinopus, e mafai ona sulu uma le pulou mai totonu, ma tuʻu ai se atigi se tasi. O se iniseti laitiiti lenei, ae e manino lava ona vaaia, e oo lava i mata le lava, e fa ituaiga vae ma se tino lanu samasama e oʻo atu i le 1 cm le umi, faʻasaga i le pito ma lautele i le "abdomen".
  • O le faʻasaga o le aniani - Steneotarsonemus - o se iniseti tele atu ma se paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le samasama ma e na o le lua paʻu o vae.

O aʻa moli e masani ona sosolo i luga o pulu, pseudobulbs ma fatu aʻa, ma o latou ala e mamao atu ma tuua ai le faʻatafunaga faʻapitoa - pei o le efuefu enaena, ma mea leaga. I aʻa o orchids, latou te lafoaia le iloa o "gaoioiga."

Ae e faigata tele ona matauina liana: masani lava, aʻafia le aʻa i le pito i lalo o pulu ma e naʻo le taimi e gafa ai, pe a, ona o le sili atu ona faaleagaina i le pupuʻu, ua le toe totogo, laʻau ma ponuncles ua amata ona mago ma e tatau ona e suʻe i se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pulu. Ae o iniseti lava latou e manino lava le iloa, e pei o latou meaʻai ma fuamoa.

O aʻa moli e gaosia lelei i soʻo se vevela i luga atu o le 10 tikeri (ma le vevela, o le televave o le salalau). Ae o le itu pito sili ona matautia o nei meaola faalavelala - e le pei o le tele o iniseti eletise e masani i soo se tagata e maua se faaputuga o laau i totonu - o aʻa miti e tutusa lelei ma mea e masani ai: latou te fiafia i le maualuga o le suavai ma toe gaosia lelei atili i se siosiomaga malie.

O le faigata o le tau faasaga i aʻa aʻa e mafua mai ona o le mea moni e ola i latou i tulaga sili ona leaga: o fafine e pauu i totonu o le paʻu (o se tulaga e taofia ai le ola), paʻu i totonu o le eleele pe lalafi i nofoaga faigata o le laau seia suia le siosiomaga tulaga lelei mo i latou o le a le tulai mai. "Faʻafefe" e iloa ai siaki e matua faigata lava.

Puipuia Mite Puipuiga

O le auala aupito sili ona puipuia e faasaga i aʻa aʻa o le faatumauina lea o le mama o le pito i luga ma le siosiomaga lelei mo laau. E le talafeagai le tuu o fugalaau ua mama i luga o pou, ma sili atu - ia tuu i lalo laulaau, faataga lapisi e faaputuputu i le pito i luga o le meaʻai (e mafai ona ave ese le maualuga o le palapala ua faaleagaina, ma e le gata i le taimi o le gaioiga po o le tautotogo).

E tatau ona faatumauina le suavai i se faʻavae lelei. Ma o le fufuluina o laulaau pe tilotilo mo na laau totõ e mafai ai ona le o mai faatasi ma le gaogao ma le palapala. E tatau ona e taumafai pea e faatumauina le manaʻomia o le susu o le meaʻai. O le suavai, susū, faʻavaivai o vai i paleʻa e sili ona matautia mo faʻaputu uma.

Faailoga o le faaleagaina i le pulufana e ala i aʻa.

E talitutusa foi le taua o le teuina lelei o pulu i le taimi malolo. O se potu malulu, mago ma se faʻamaufaʻailoga o le suavai e le sili atu i lo le 40%, o le faʻamautinoaga autu lea o pamu i fafo atu o le eleele ma totonu o ipu, o loʻo i totonu o le vaega moe, o le a le aʻafia i nei mea faʻavevela.

Afai e te na o ni pulu mo le totoina, ona sili atu lea ona tuu i latou mo ni nai aso i se nofoaga malulu, mago ma asiasia ma le tausiga atoa. Ae leai se tasi e saogalemu mai le faatauina mai o siama e fuga mai le matagofie. O le mea lea, e taua tele le taimi faʻasaʻo, e tatau ona maitauina ma le matuia.

E faʻafefea ona taulima aʻa aʻa?

O le tauina o aʻa aʻa e sili atu ona faigata. O le vave ona iloa o le aʻa siama leaga ua iloa, o le sili atu lea. O le mea moni, i lenei tulaga, o le a mafai ona faʻatapulaaina i tatou lava i ni nai fuafuaga laiti mo le gaosia o le pulufana ma se avanoa sili atu e laveaʻi ai le laau. Ae i soʻo se tulaga, o loʻo matou talanoa e uiga i le faʻavasegaina o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma taualumaga e afaina ai le laau.

E matua faigata lava ona taulimaina aʻa aʻa e aunoa ma le togafitia o pulu. Ma e ui lava o loʻo i ai le tele o metotia agavaʻa o le togafitia o meaola faalafua, o le tele lava o vailaʻau faʻamalosi ma togafitiga e mafai ona faʻaumatia atoa aʻa.

O vaomatua e masalomia o le salalau o aʻa mūmū e tatau ona vavae ese vave mai isi mea totō uma i le aoina ma vave ona faʻagasolo se faʻalavelave faʻafuaseʻi. I lenei tulaga, o le pulu ma aʻa i soo se mataupu e tatau ona aveeseina mai le eleele atoa. O le faʻamalosaga mo le faamamaina o le tipi mo le asiasiga e aofia ai taʻiala nei

  1. Aveesea ma le faʻaaogaina o eleele solo uma.
  2. Aveesea mulimuli o le meaʻai e ala ile fufulu mama.
  3. Asiasiga o le pulu mo le i ai ma le malosi o le faaleagaina.

"Amioga" mama "ma aʻa e togafitia ma sauniuniga mole aʻa. I lenei, o le auala e mafai ona matua ese lava, ae, o se tulafono, e sili atu le aua le "taaalo," ma vave ona filifilia ni uiga sili ona taua. O le taua faasaga i aʻa muni e aofia ai le tele o "laasaga" o togafitiga - togafitiga faʻapitoa poʻo togafitiga masani ma iniseti o ituaiga eseese.

Auala masani o tauiviga:

  1. Fufulu i le vai o le fasimoli pe sola i vai inu. Afai na maitauina le liona i le laasaga muamua pe e te manao e puipuia mai siama o laau tuaoi, ona mafai lea ona manatu lenei metotia o se puipuiga muamua. Ua faʻamamaina pusa i se faʻamalosia malosi o le soa soap pe faʻafefete i se vaifofo malosi mo le 1 itula, ona fufulu ai lea i lalo o le vai tafe. O se auala le aoga lea o le a fesoasoani i na o le amataga lava o le faaleagaina e aʻa aʻa.
  2. Lafoaʻi i se vaifofo o le paluga o le gaʻo (e tutusa ma togafitiga faʻatasi ai ma se fofo solution).
  3. Suʻesuʻeina o le ava malosi. O le ava malosi ua manatu i ai o le auala aupito sili lea ona lelei e tetee atu ai i aʻa. Ae ina ia mafai ai ona faʻaumatia ia siaki i lenei auala, e tatau ona e togafitia le pulufana ma le malosi malosi o le ava malosi, lea e mafua ai ona mu. A o leʻi gaosia le togavao, latou te siakiina le tali o le masini o le pulu po o le aʻa (e na o le 2-3 aso e alu ai le afi, o lea o lenei togafitiga e talafeagai mo na o pulufana i le taimi e moe ai, lea e mafai ona teuina i fafo o le eleele). Ava malosi ma le malosi e maua i le 40 i le 70% e faʻaaogaina e ala i le liliuina o pulufana ma le susu susu susu poʻo le susuluina foi o le pulu. I le faʻaopoopoga i le gaosiga o laau, e mafai ona faʻaaogaina le ava malosi e faʻamalo ai pusa, pusa ma masini, aemaise nofoaga e le mafai ona faʻaaogaina.
  4. O le isi auala togafitiga agamalu mo le uluaʻi laʻau o ni togafiti ma mea teuteu. Faʻatasi ai ma se lino laiti, o le galo poʻo le fufuluina o le a fesoasoani e faʻafetaui ai pepa:
    • faʻafefeteina o 3 cloves garlic cloves i le 1 lita o le vai (ua saunia le vailaʻau i le mavae ai o le 3 itula ma e aoga i totonu o le aso);
    • se teuteuga o le suka cyclamen (1 sipuni i le 1 ipu vai);
    • o se teuteuga o laʻau masi (150-200 g i le 1 lita o le vai inu).

Pulu togafitiga mai le aʻa.

I le avea ai o se isi auala e togafitia ai togafitiga o togalaau, o le togafitiga o pulufana ma lamepa ultraviolet e mafai ona iloiloina (faʻavae mo le 2 minute i le vaiaso).

O ituaiga uma o auala masani o le tauiviga e mafai ona faʻaaogaina mo paluga e aunoa ma le eliina - e ala i le liligiina o vaifofo ma faʻaogaina i totonu o le palapala ma le totoina o laau totō. Ae o na togafitiga e na o le pe afai ei ai ni masalosaloga o le i ai o siaki aʻa ma i le vave lava o le faaleagaina o mea totino.

Insecticides ma Acaricides mo le Pulea o Pest

Ae afai e te le manaʻo e faʻaleagaina, o le toilalo e matua ogaoga, ona na o le lua filifiliga o le a aoga:

  1. Meaola mai meaola mai iniseti. O le tele o sauniuniga faʻaonaponei e faʻavae i luga o gaʻo faʻapitoa ma mea e maua mai i laau, biohumous, ma isi mea faʻapitoa e maua ai le iniseti. Ma e mafai ona faʻaaogaina lelei e faʻafetaui ai aʻa aʻa.
  2. Insecticides e aoga, ae le o le auala sili ona lelei e tau ai. Nai lo le iniseti o iniseti, e sili atu le faʻaaogaina o fualaau "sili ona faʻapitoa" - acaricides, ua mamanuina ina ia faʻatautaia ai siaki.

O le faʻagasoloina o vailaʻau faʻasaina ma vailaau faʻasaina o loʻo faʻamautuina lelei lava: o pulufana o loʻo faʻafefeteina i le fofo, e mulimuli lava i faatonuga a le kamupanī ile faʻatonuga ma le umi o togafitiga. A maeʻa le faʻapalapalaina, faʻaputuina lelei pulufana, ma na o le faasolosolo i le totoina.

Soo se pusa (e tusa lava pe fou) lea o le a totoina ai le pulufana lea na togafitia mai aʻa siaki e tatau ona faʻamaʻi. Mo le faʻamamaina o le ava malosi, poʻo le kuka ma le vela, poʻo se vaifofo o iniseti.

O le eleele mo le totoina e faʻaaogaina na o le fou, e sili atu mai le numera o meaʻai ua saunia e faʻatauina ma faʻamautinoa o togafitiga mai meaola faʻapalapala.

Po o le a lava le auala o tauiviga e te filifilia, i le taimi o le taua ma aʻa ma pulu miti, e tatau ona e manatua pea ia mataupu faavae o le gaioiga:

  1. gaioiga e naʻo vaega ua aafia poʻo vaega e le aoga: o le galo poo le nutimomoia e tatau ona faʻaalia uma aʻa ma le lautele o le pusa, ae le naʻo le pito i lalo;
  2. o nei meaola faalavelave e vave vave ona faʻafetaui, ma ia feagai ma ni faʻamaʻi tuga, aemaise lava pe afai e faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, e tatau ona e sui ma sui suiga i fualaau oona;
  3. o se fofo o soʻo se vailaʻau, e oʻo lava i le faʻalauiloaina o mea olaola, faʻasaina ma faʻaaogaina ile 1 aso;
  4. Aʻo leʻi togafitiga ma iniseti ma acaricides, e tatau ona faʻamamaina ma fufulu fufulu mama;
  5. e sili atu le fufuluina o le faamalama ma le windowsill lea na tu ai le laau ua pisia ma o le a tu;
  6. E le tatau ona e faʻagaloina mea e puipuia ai le tagata lava ia, pe afai e tatau ai, ia le ofuina totigilima, ae faʻapea foi se seti o lavalava puipui i tioata ma se manava, ia togafitia i taimi uma ou lima ma le fasimoli pe a uma ona faʻafesoʻotaʻi ma fualaau e faʻatau ai aʻa.

Faailoga o le faaleagaina i le pulufana e ala i aʻa.

Bulbous laau e "ola" le togafitiga mai aʻa miti e le manaomia e na o le maualuga, ae sili atu le tausiga lelei. Vai suavai lelei. O le vevela o le ea ma le moli e tatau ona fetaui ma manaoga ole laau. O na togi e le mafai ona toe faʻaleleia vave vave pe a maeʻa ona faʻaaogaina masani, o lea e sili ai le aua le faanatinati ma le faʻamaʻiina ma faʻaleleia le tupuina.