Fugalaau

Sauniuniga, germination ma le totoina o le dahlias tubers

I le ogatotonu o le laina, o aso e toto ai lehlia e tupu pe afai e mou ese atu le taufaamataʻu o tiogo toe faafoi. Ae o sauniuniga mo le tulaʻi mai e amata i le umi o Me-Iuni. O le amataina o le galuega ma rhizomes o dahlias e taumalulu i nofoaga e fetaui lelei ma le amataga o le galue malosi o le tautotogo. O sauniuniga talafeagai mo le totoina o meaola mo le manuia o le fugalaau ma le tausia o le soifua maloloina o laau e taua tele pei o le sauniaina o se nofoaga toto. Ina ia fuga le dahlias, e tatau ona fafagu muamua a latou rhizomes, ma o le totoina o le togafitiga e manaomia ai ni foliga, saʻo ma le tausiga.

Toto se vao.

Fausiaina o le tautotogo ma dahlias

O Dahlias o loʻo i totonu o laau e sili ona alofagia laau toto ma o se tasi o faʻasalaga o le tautoulu tetele i le togalaau. Ae o le faʻaititia o le malūlū e mafai ai e oe ona tupu fua taugata ma na o latou eli mo le taumalulu. O le manaʻoga e tausia laau i totonu ma toto ma eli i luga o le rhizomes i tausaga taʻitasi, o se tau maualalo mo la latou laʻau matagofie. Ae na o le totoina po o le eliina o nei laau toto e tuputupu ae dahlias e le faaitiitia.

O le mataituina faifai pea o le itu sili ona taua o le tausiga mo dahlias. Tusa lava pe a sosolo le au rhizomes, e manaʻomia ona tulimataʻi: asiasiga masani, teena, o le taua i faʻasalaga, faʻasalaga vave o tulaga o le taofiga - o fua ia e mafai ai e le dahlias ona faʻatali mo le vaitau fou.

I le taumalulu, e siakiina i taimi uma e pei o le togalaau e teuina. O se lamatiaga faapitoa o le vaitau o le amataga o le tautotogo kalena, pe a suia le vevela, maualuga o le maualuga o le vevela, fesuiaiga i tulaga e masani ona oʻo atu ai i se faʻaopoopoga o le faʻaleagaina o rhizomes e faʻamaʻi faʻaleagaina poʻo le vave oʻo mai.

O laasaga autu o le saunia o se paʻu mo se tau

O le sauniuniga muamua o se vao mo le totōina o se fuataga o fuataga e mafai ai e laau ona fetuunai i se mea mafanafana ma faʻamalosia le tuputupu ae ma le atinaʻega o faagasologa. I itulagi ma le malūlū agamalu, e leai se manaʻoga e faʻateleina rhizomes, ae i le ogatotonu e le mafai ona e faia e aunoa ma lena.

Faafetai i le sauniuniga o le tautotogo ma le germination, e le amataina i le taimi o le totoina le togavao tupu, ae o nai vaiaso muamua atu. O le mea lea, o le taimi faatalitali mo le fugalaau e faʻaititia ma o le taimi e faʻateleina pe a mafai ona faʻafiafiaina seia oʻo i le taumalulu o le tau malulu.

O sauniuniga o le tautotogo o fatu e aofia ai ni vaega:

  1. Fetuunaiga o le vao i tulaga o le a latou ola ai;
  2. Asiasiga ma le faagasologa o rhizomes;
  3. Tuuina atu o lehisa rhizomes ao lei totoina;
  4. Saunia mo le tulaueleele.

Taimi sili ona lelei mo le totoina

O le tuʻuina atu i le dahlias e maua ai se taimi pupuu. Ina ia ausia le laasaga o le atinaʻe lea e manaʻomia ona totoina i le eleele, 10-15 aso e lava. E tusa ai ma lenei mea, latou te filifilia le amataga o le tapenapenaga o le tautotogo - 14-20 aso ao leʻi oʻo i le aso faʻatulagaina o le totoina.

I le ogatotonu o le laina, o le germination e sili ona lelei i le faaiuga o Aperila, vave po o le ogatotonu o Me (pe a le o sauni le togalaau e puipuia le dahlias mo le totoina muamua). O le vevela o le tau, o le muaʻi amata ona ala mai le dahlia rhizomes.

I le itu i saute, e mafai ona tolopo le amataga o lehisa tapenaga mo le totoina seia aulia le 6-8 aso aʻo leʻi totoina, ma le tolu lona tolu - germination - ua aveesea mai le fuafuaga, ua na o le faamamaina, le faʻapalaina ma le faʻaleleia muamua.

E tatau ona suʻeina le filifiliga o aso o le germination e faʻavae i le setete o rhizomes: pe a amata ona fulafulaina pupuʻu, e le mafai ona e faʻalavelave ma faʻaauau pea ona taofi dahlias i le pogisa ma le malulu, aua o le a matua leaga lava le mama ma o le a matua faigata lava ona tausia seia oʻo ina totoina.

Afai o faʻailoga o le fafagu e mafai ona vaaia i rhizomes ia Mati poʻo Aperila, e tatau ona latou saunia mo le totoina i se mea e sili atu i pusa poʻo pusa.

Vaega o le fafaguina o le faatauina o dahlias

O le taimi e sili atu le faigofie ona pulea pe a faʻaaoga lau lava dahlias, lea e siakiina i le taumalulu. Afai e te faʻatau ni ituaiga fou, ona tatau lea ona sailia rhizomes mai le lua poʻo le tolu sefulu tausaga o Aperila, ina ia mafai ai ona e faia sauniuniga atoatoa mo le totoina.

Faʻatau le dahlias i le taimi muamua, ei ai le maualuga o le lamatiaga o le le tausia o laau seia oʻo i le taimi tonu. Pe a filifilia se mea e toto ai, e aoga le faamautinoa o loʻo i ai le fatu i le taimi e moe ai: soʻo se faailo e uiga i le amataga o le tuputupu aʻe, o le leiloa o le manogi o le tino po o foliga mai o le totogo e le manaʻomia. O le faʻatau mai o aʻa faʻamafa mai fatu o le a taʻitaʻia ai le mea moni atonu e le ola laau toto i le totoina, o le a le mafai ona faʻamaonia ona o latou vaivaiga.

Fugalaau dahlia.

Vaaiga faʻale-vaitaimi aʻo le germination dahlia

E pei o soʻo se togalaau totō e le tau i le palapala, ae i totonu, faatasi ai ma dahlias, soʻo se suiga vave i tulaga ma eseesega e tatau ona alofia. E pei o le faʻataʻitaʻiga, e manaʻomia e dahlias se "vaalele" itiiti-o se taimi e faʻataʻitaʻia ai i se siosiomaga fesuisuiai - aʻo leʻi amataina le totoina o le toto. E moni, o ni nai vaiaso e leai se fesili: o ni nai aso e lava mo le faʻagasolo malie o le fetuunaiga.

Pe a faʻafeiloaʻi rhizomes o dahlias e vevela ma mumu, e tatau ona tuu laʻau mo le 2-3 aso i le vevela vevela. Ua lava lenei mea e puipuia ai le pa'ū o le vevela mataʻutia ma faʻaitiitia ai aʻafiaga.

Fetuunaiga i suiga suiga e tatau ona talafeagai pe afai o le eseesega i le va o mea e teu ai ma le faʻaleleia o le tautotogo e tutusa ma sili atu i le 10 tikeri.

Asiasiga ina ua mavae le taumalulu ma togafitiga puipuia

A maeʻa le taimi o le malologa atoa, aʻo leʻi aveesea le rhizomes ma le faʻaosofia o le fagua, e tatau ona tausia togafitiga o le tumama, suʻesuʻe ma le totoʻa laau ma taofia le salalau o le pala po o faʻamaʻi. O se ituaiga o mataʻituina mulimuli lea o mea totō o loʻo totoina - o se suʻesuʻega sili atu ona maeʻa, tutusa ma mea e tatau ona faʻatinoina i le taimi o le taumalulu.

O le mea autu i le togafitiga o dahlia rhizomes pe a uma le taumalulu o se suesuega maeʻaeʻa ma le aveesea o mea uma ua faaleagaina, tino maliu, vaega malogo, nofoaga le mautonu ma aʻa e le fua mai (tuueseese, fesootai i le meaʻai autu i aʻa laiti o tubers e aunoa ma le tuputupu ae o fatu). E tatau ona faia lelei le faʻamamaina i le mea e mafai ai.

Afai e le faia togafitiga o le tumama i le tautoulu, ona mafai lea ona iloilo le tulaga o aʻa, ona vaai ai lea i nai mea laiti, e sili atu le fufuluina o mea totō uma.

Faʻaaogā mea faʻapipiʻi e tipi ai pe faʻaleaga mea. Ae mo pupuvao, o le teuteuina e faia e le o ni mea maloloina maloloina, ae o se vaega o le puʻeina o se vaega masani masani.

Faʻatumu le faʻamalosiga ma sauniuniga sauniuniga e ala i le faʻaaogaina o mea faʻasolosolo i se faʻasolosolo malie. Mo dahlias, o se vaifofo faigofie o le potassium e masani ai ma le maualuga o le 1% e atoatoa. Rhizomes uma lava mea uma (mo le afa itula).

Afai e te manaʻo e faʻaleleia le dahlias, toe faʻafouina, faʻaleleia le fugalaau i vao tuai, pe a maeʻa le faʻapalapalaina, e vavae ese rhizomes. Lima po o se naifi vaega eseese e iai le 1-2 fatugaʻo, o le a faʻapupulaina ai aʻa malolosi. O vaega uma e togafitia i le mafuʻe laupapa ma faʻagogo.

Faitau a matou auiliiliga auiliili: E faʻapefea ona vavae saʻo lehhlia rhizomes?

Tuuina atu o fualaʻau.

Totoina o le Dahlia

O i latou e tupu aʻe dahlias i itulagi ma le agamalū vaivai e le manaʻomia ona tupu pe fafaguina laau (rhizomes) aʻo lei totoina. A maeʻa togafitiga, ona tuu lea o laau i pusa lapisi "manava" ma tausia i totonu o le togalaau seia totoina i le taimi o le aso, e mafai ai ona latou faaaogaina i le vevela ma puipui ai i latou mai le malulu malulu i le po e ala i le ave i totonu o le potu. E faʻafeusuaʻi le susu, lea e puipuia ai laau mai le faʻamamago, o mea uma ia e manaomia e le rhizomes.

O le faʻaveveina ohlia rhizomes mo eria ma le maligi o le manumalo e le o se faiga e sili ona faigata, ae e manaʻomia sina taimi ma le onosaʻi. O le faʻamuamua e mafai ai e le dahlias ona amata tuputupu aʻe vave, faʻamalosia ma faʻamalosia, e aunoa ma le faʻaaluina o le taimi i le uluai fetuunaiga. Ae o le mea autu o le faaitiitia lea o le tuputupu ae o le vaitau e ala i le "fesiitai" o lona vaega muamua (tupu muamua) mo se taimi e oo lava i le taimi e lei totoina i le eleele.

O le filifiliga sili ona faigofie mo le germination o le faatumuina lea o atigipusa po o pusa i lalo ifo o le paʻu o le malamalama o le lalolagi, faʻamamaina ma faʻalautele le rhyzomes o lehlia i luga ina ia lava le vavalalata i le va o latou, ona fufuluina ai lea o fatu i luga o le kululu,

E mafai ona faigofie lau taga muamua - muamua lafoaʻi lehhhhi rhizomes i totonu o koneteina ma aʻa o le ua i luga, ona faʻatumu lea o le eleele i le va oi latou. Peʻa, vao, oneone poʻo se faʻamalama ua faʻamamaina pe a maeʻa le faʻatumuga o galuega. O le mea e ufiufi ai e tatau ona tu i le pito i luga o le mea faʻapipiʻi po o le ulu ma le aʻa, ma le tuputupu ae o fatu, ma se vaega o le rhizome.

Ua faʻafefeteina ma faʻafefeteina fatu o lehlia, ma faʻapipiʻiina le maualuga o le faʻamafanafanaina ina ia mafai ai ona maua uma le faʻaleleiaina o laau ma le toe faʻaleleia o le faʻaleleia o mea i totonu o se siosiomaga sili atu ona lelei. E sili atu ona totoina fatu totō ile oneone poʻo le vao. E mafai ona faʻafefeteina kulupu aʻa malosi i le vai mo le 10-12 itula ao lei totoina i latou mo le germination.

Dahlias i totonu o atigi pusa e teu i le vevela pe a ma le 20 tikeri. O le faʻamalama lelei o le a manaʻomia mo dahlias i luga o le germination pe a amata ona tupu. I taimi uma aʻo le i totoina i le palapala, o le susulu o le susu e tausia e ala i le faʻaleleia masani ma le saʻo. I aso lelei, e tatau ona faʻamaʻaina fatu o le aʻa i totonu o le togalaau, ave pusa poʻo pusa i le ea fou.

Afai e leai se avanoa e tuu ai pusa i rhizomes, ona faia ai lea o le germination i vavae, greenhouses ma mea vevela, i ni taga manino eseese, sasaa i le oneone ma le oneone.

E tatau ona mataʻituina lelei le tuʻuina atu o dahlias. I luga o laau totő, e tatau ona e vave momotu ese isi gaʻo, ia aua nei sili atu ma le 3 aʻa malolosi mo laau taʻitasi. A o lei totoina, e tatau ona ola le laau i le 4-5 cm le umi. O le maualuga maualuga o le totogo e 10 cm.

Afai i luga o le tulaga o le germination e sili atu i latou, ona sili atu lea ona maua se avanoa e ala i le vave totoina ma se fale nai lo le leiloa o laau vaivai. E mafai ona faʻagesegese le tuputupu ae o tipu e ala i le faʻaaogaina o pusa ma rhizomes i tulaga malulu (o le pemita faatagaina e 12 tikeri Celsius).

O le faʻamalosiina o se mea e tatau mo dahlias uma. A itiiti i nai aso ao lei totoina, e tatau ona ave i fafo ni vaalele i le ea fou.

Dahlias i luga o se moega fugalaau pe a uma ona toto.

Mealilo o le Totoina o se Dahlia

O le filifilia o tulaga mafanafana e le itiiti ifo lona taua nai lo le feiloai i aso e tulaʻi mai ai. E ola aʻe Dahlias i nofoaga malulu, mafanafana, malulu, i nofoaga e leai se tulaga o le ea, ae leai foi ni matagi malolosi. Latou te fefefe i le faʻaleleia o le palapala ma le faʻavaivaia o le vai, aua e te faʻafeiloaʻi le ufiufi. O le palapala e tatau ona lelei, maualuga-maualuga, le faaituau, loamy po o le oneone ma se maualuga o mea o meaola.

E le totoina e Dahlias i le nofoaga e tasi mo le lua tausaga i le laina.

O se nofoaga mo le totoina o se vao e tatau ona saunia muamua. Fufulu faalua le eleele - i le tautoulu ma le tautotogo. Fugalaʻau faʻatoʻaina, fugalaʻau uma o le mineral, ma, pe a manaʻomia, tuʻuina atu mea faʻaopopo e faaopoopo i le eleele aʻo le i totoina pe muamua.

O le mea mulimuli e sili ona lelei, aemaise lava pe a faʻaumatia le eleele. E masani lava ona fautuaina mo dahlias e faʻaaoga le pala ma le palapalū, superphosphate, potassium sulfate ma fugalaʻau uma. O le faʻaopoopoga o le pefu laupapa e faʻaleleia ai le tetee atu o laau i tulaga le toʻa.

I le tau o le autumn, e faʻapipiʻi ai mea faʻalaʻau, pusa ma fulufulu fulufulu, i le tautotogo - faʻalavelave po o le vailaʻau ma fafie. Fertilizer dosage - 10-15 kilokalama o mea faʻalaʻau ma le 1 sipunipuni o faʻamafanafana o minerale mo sikuea mita taʻitasi o mea totō.

O le taimi o le totoina o se vao e faalagolago saʻo i le tau. E mafai ona totoina i totonu o le eleele pe a maeʻaeʻa le faʻaleleia o le tau ma toe faafoi lauulu susu. O le vevela o le ea i le aso i le taimi o le totoina o le dahlia e tatau ona teuina i se faailoga o le 14-16 tikeri, ma e tatau ona mafanafana le eleele i le loloto o le 25-30 cm.

I totonu o itulagi ma ogaoga malo, aemaise lava i le ogatotonu, o le tulaueleele e faia i le amataga o Iuni. E mafai ona totō Dahlias i le masina o Me, ae mo ni pulu e toe foʻi mai, e manaʻomia e laau ona tuʻuina atu fale puipui. E fautuaina le faamaeaina o le totoina i le sefulu tausaga muamua o Me, aua o le taimi mulimuli ane ua totoina ai dahlias, o le a puupuu le vaitaimi o le vavao. I totonu o itulagi ma le agamalūlū, e amata mai i le sefulu tausaga mulimuli o Aperila ma amataina ia Me.

O le tulafono autu o le totoina o se vao e saʻo. O le aʻa ma le totogo i luga o aʻa e faigofie ona faaleagaina, o laau toto e manaʻomia le faʻaleleia ma le faʻaleleia o le maualuga o le ulu. E tatau ona mataʻituina pe faʻapefea ona faʻapipiʻi le rhizomes ma e le mafua ai ni manuʻa le talafeagai, ae le o le solomuli i soo se mea ae le faʻaalia le faʻaletonu.

E leai se mea faigata e uiga i le totoina o se fusi:

  • Mo laau totő, latou te eliina ia lua vaʻalele, pu o le loloto e pei o se rhizome e faigofie ona oʻo ifo i totonu e aunoa ma se manua. E masani lava, mo le totoina o se vao, latou teli i le totōina o pupu e tusa ma le 40 cm le loloto. O le mamao i laau lata ane ma le va o vaovao ua fuafuaina e faavae i luga o le maualuga fuafuaina o le vao. O le mamao e mamao mai le 30 i le 80 cm.
  • Afai e leʻi faʻaleleia le eleele aʻo leʻi oʻo i le taimi muamua, e faʻafefiloi ma faʻaaogaina le eleele i le pito i lalo o vaieli (1 sipunamu o fugalaʻau uma o minerale, sina lima lima o le pefu, e tusa ma le tolu o le pakete otaota). E fefiloi ma le eleele ma tuu i totonu o se lua e oso ai.
  • Afai o le tele ma le salalau o ituaiga eseese o loʻo ola, o lagolago mo le garter dahlias e mafai ona faʻapipiʻiina i totonu o le lua. Ole lagolagosua e mafai ona faʻapipiʻiina aʻo leʻi tulaʻi, e tusa lava pe masalosalo i lona manaʻoga, e sili atu ona faʻapipiʻi le pi i le taimi muamua.
  • O le tafeina o pupu e matuai malulu.
  • O fualaau faʻasusu e aveeseina ma le faaeteete mai atigipusa ma tuʻuina ma le faʻaeteete i totonu o le lua, taumafai e faʻamautuina se faatulagaga o le ua. Latou te faʻatumu le palapala, faʻapipiʻi lemu i le rhizomes, ae le o momoe i le ua. O le mamao mai le ū o le ū i le vaalele palapala e tatau ona sau mai le 2-3 cm i le 5-6 cm. E masani ona totō Dahlias i sina laititi, faʻatagaina i latou e faʻafeiloaʻi le malulu o le taumalulu ma faʻaleleia le feeseeseaiga o le vevela.
  • A maeʻa ona totōina, e faʻapipiʻi laau i se lagolago ma faʻateleina le suāsusu. Mo le faʻaogagofie ma le tufatufa lelei o le susu i luga o le lua e faʻaleleia ai le fatu o le fausiaina o se fagu (itu).

Mo le totoina o dahlias, e taua le faatumauina o se mausali, susulu eleele palapala. E tatau ona fafaga vai i aso uma e totogi ai taimi o le lamala. Aʻo faʻatulagaina le palapala, e vaʻaia lelei. Mai vaiaso muamua talu ona totoina, e tatau ona vave siaki le atinaʻeina o vao ma puipuia lo latou tuputupu aʻe.

Fertilizing e amata i le amata ona tupu lelei o laau toto - e le muamua muamua i le vaiaso talu ona totoina. O le vavae ese o fuālaʻau, pine, puleaina o numera o gaʻo o le a faʻatagaina ai oe ia maua atili le tele o fua. E pipii Dahlias ao latou tuputupu ae, faatasi ai ma se vaalele saoloto o mea vaivai.

E te tuputupu ae dahlias i lau togalaau? E faʻapefea ona e saunia i latou e faʻasao? Faasoa atu lau upega o le tuputupu ae tuputupu aʻe i le tusiga tusiga.