Fugalaau

O le aiga oona

Gentians (Gentiana) - laau matagofie e aafia ai le lanu oa latou fugalaau tetele. O nisi sa aoina uma le lanu moana lanumoana - mai le lanu saua, susulu i le lanu viole, e lanu moana. Ma ei ai ituaiga mea lanu piniki, paʻepaʻe, fugalaau samasama. E sili atu ma le 90 ituaiga o tagata ese e faʻaaoga i aganuu. Latou te teuteu mauga ma alpine mauga, ua totoina i tuaoi ma faʻataʻavale pea.

Gentian (Gentiana)

O le tele lava o taimi, e atiaʻe e le au amateur ituaiga o Europa - alpine gentians (Gentiana alpina), lemu (Gentiana acaulis), spring (Gentiana verna), gore (Gentiana asclepiadae), fitu-vaevae (Gentiana septemfida), ma isi. E mausali i le totoina, faigofie mo le totoina. Yellow gentian (Gentiana lutea) e tu i fafo mo lona telē (o se laau tetele e oo atu i le 1.5 mita le maualuga) ma lona taua.

Asia o le nofoaga fanau o le tele o ituaiga. Matou te ofoina atu e faamasani i nisi ituaiga o gentian mai Saina. O le tele oi latou e pala, fuga i le taumafanafana ma le autumn (o le taimi o le fuga i lalo o natura masani ua faailoaina).

Gentian (Gentiana)
  • Gentian e ofoofogia (Gentiana ua lelei) -3-7 cm le maualuga ma lau lauusiusi lauitiiti. O fugalaau e nofofua, lapoa, faʻaofuofu foliga, lanumoana lanumoana, paʻepaʻe i le pito i lalo ma vaʻa laititi vavao. E maua i alpine fanua i le maualuga o le 3200-4500 mita i luga aʻe o le sami. E fuga mai ia Iuni ia Setema.
  • Gentian Gentian (Gentiana praticola) - 5-11 cm le maualuga ma lanu lanumeamata lanumoana po o lau lanu violē. O fugalaau e aoina i ni fasi vaega i le pito i luga o le pupu ma i tua o laulaau, foliga lanu, piniki ma lanu mumu mumu i le faavae. E tupu i luga o mauga i le maualuga o le 1200-3200 mita i luga aʻe o le sami. E fuga mai ia Setema ma Oketopa.
  • Chinese-decorated gentian (Gentiana sino-ornata) - 10-15 cm le uumi ma lau lauusiusi lauusiusi o loʻo salalau i faʻatoʻaga. O fugalaau e lanumoana lanu ma se paʻu paepae paʻepaʻe, tasi, lapoa. E maua i mauga mauga i le maualuga o le 2400-4800 mita. E fuga mai ia Me ma Aokuso.
  • Gentian Arethusa (Gentiana isthusae var. faʻataʻitaʻiga) - 10-15 cm le maualuga ma lau laʻau e pei o ni foliga lapopoa o loʻo ufiufi le uʻu. O fugalaau e tele, foliga ulu, pale lilac ma fasi pupuʻu laiti i le pito i lalo. I le natura, tufatufaina atu i luga o mauga, togalaau, i vanu alpine, i vaomatua ma togavao i le maualuga o le 2700 i le 4800 mita i luga aʻe o le sami. E fuga mai ia Aokuso ia Oketopa.
  • Capitate gentian (Gentiana cephalantha) - 10-30 cm le maualuga ma laulaʻau lapopoa lautele ma se togi alofilima. O fugalaau e tele, e aoina i luga o laʻau ma i totonu o laʻau, lanu piniki-lanu viole, ma le paʻu lanu i luga o le pito i lalo ma se mamanu togi i le pito o le nifo. E tufatufaina atu i luga o le la ma le itu i le vaomatua i le maualuga o le 2000 i le 3600 mita. E fuga mai ia Setema ma Oketopa.
  • Gentian e fai si piniki (Gentiana rhodantha) - 20-50 cm le maualuga ma lau lapopoa tetele ma se pito i luga luga. O fugalaau e lanu piniki, tasi, lapoa, o le pito o le niu o le corolla o le filo-matau. E maua i mauga ma togavao i le maualuga o le 1700-2500 mita i luga aʻe o le sami. E fuga mai ia Oketopa ia Fepuari.
  • Black gentian (Gentiana melandriifolia) - 5-7 cm le maualuga ma lau oval. O fugalaau e tasi, lapoa, lanu enaena ma se paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le pito o le nifo. E maua i laufanua ma vaomatua i le maualuga o le 2200-3300 m luga aʻe o le sami. E fuga mai ia Setema ma Oketopa.
  • Hardening gentian (Gentiana e faʻamalosi) - 30-50 cm le maualuga ma laulaʻau ua laugatasia. O fugalaau o le lilac pale, e aoina i tumutumu o le tipi i ni nai vaega. E maua i mauga mauga i le maualuga e 1,500-2,800 m luga aʻe o le sami. E fuga mai ia Aokuso ia Oketopa.

E ui lava i le ofoofogia o foliga vaaia, lanu matagofie o fugalaau, laʻau tele, tagata ese e le masani tele i aganuu. O mea uma lava e uiga i faigata o le toe gaosia ma le maualuga o mea e manaomia mo laau ola. Fugalaau fugalaau talanoa e uiga i le mea moni e faapea, mo tagata Initia na latou fatuina tulaga aupito sili ona lelei ma latou ola lelei, ae sa le mananao e fuga. O fugalaau lanumoana ua leva ona faatalitali na o le taimi na totoina ai laau i le tele o mita i le itu.

Gentian (Gentiana)

E fiafia tagata Gentia i le la po o le ata e faalagolago i lo latou natura masani. O le tele o taimi latou te totōina i luga o mauga maumaututu, lea e foliga mai e ofoofogia. Ae ui i lea, o se lanu susulu ma le eleele malulu eleele papa e le fetaui mo le toatele o tagata o Amerika e ola i le tautotogo ma le autumn. Latou te ola lelei e le o luga o le itu i saute, ae i sisifo, e le o se mea e mafanafana pe leai foi. O meaola e fuga i le autumn e lagona lelei i luga o faletupe o vai, ma le maualuga o le timu. O le tele o ituaiga meaola e sili ona fiafia i eleele papa, o le mea lea e faaopoopo ai kalaupapa i vaieli pe a totoina. E le tatau i le 'upega tafaʻilagi ona paʻu. E mafai ona e faʻaaogaina le fugalaau fugalaau.

Tagata o Nuuese o loʻo faʻasalalau e fatu, vaevaeina o vao ma vavae. E laʻititi fatu, mo le atinaʻeina o le tamaʻi susu latou te manaʻomia le faʻamalosi i le faʻaleleia o le susu, tulaga lelei i le vevela e leai se sili atu i le 7 ° C mo le 1-3 masina. O le faʻamaufaʻailogaina ua faʻamaonia le faʻapitoa. Mo nisi o ituaiga, 1 masina e lava, o ituaiga alpine e manaʻomia le itiiti ifo i le 2 masina o le mafanafana. Afai e le lagolagoina le vaitaimi o le solo, ona toe pauu lea o fatu i totonu o se malologa seia aulia le tautotogo. Fatu muamua aʻo leʻi faʻafefiloi faʻatasi ma le oneone lelei po o le paʻu manogi i le ratio 1: 3. E mafai ona e lūlūina fatu ile laufanua i le taumalulu i totonu o se moega e iai se fanua lelei ma lelei. O fatu laiti e totoina i luga, na o le mamafa i le palapala, o mea tetele e sosolo laitiiti. O fatu fou e seleseleina e faʻaaogaina.

Gentian (Gentiana)

O pasi e mafai ona vaevaeina i le tautotogo po o le amataga o le tautoulu. O le tele o meaola e le talia toleniga, o le mea lea ua totōina laau ma se faaputuga fanua tele ma ua matua suamalie.

Mo le tele o afe tausaga, o le gentian sa masani ona faʻaaogaina i tagata faʻapitoa o vailaau o atunuu uma, e aofia ai Saina ma Initia, aʻo matua maelega i Europe i le vaomatua e toetoe lava a le maua.

I Rusia, o le gentian o loo lisiina i le Tusi Ulaula. O mea papaʻu e maua foi i isi sui o le genus gentian, ae o le malosi o le oona latou te maualalo uma i le lanu samani ...

Mea e faaaogaina:

  • E. Gorbunova, sui auai o aʻoaʻoga faasaienisi. Mea fou mo le togalaau