O le togalaau

Fualaau tipi: totoina, tausi, ofu pito i luga

O le toatele oi tatou e mafaufau i fugalaau e le gata o se meaʻai suamalie, ae o se fofo mo le tele o faamai ma faailoga tiga. Faatasi ai ma se malulu, o fugalaau e fesoasoani e taulimaina se faʻaʻi tiga ma e mafai ona faʻamautuina le vevela. O le tele o lagona le lelei e fesootaʻi ma le faʻaogaina o meaʻai (gastritis, susuburn, peptic ulcer, nausea, ma isi) e mafai foi ona faʻaitiitia pe togafitia fugalaau. O lenei fatu e aofia ai le tele o vitamini ma isi mea aoga.

Soo se tagata maʻi e alofa i le faifaatoaʻaga o le a mafai ona ola vine i la latou fanua. Ina ia maua se seleselega lelei, e tatau ona e mulimuli i fautuaga uma a le au fai togalaau ma e le solia tulafono mo le tausiga o fugalaau. O lenei mea o le ae maua ai se seleselega lelei mo le isi sefululima tausaga.

Totoina o fugalaau

Ina ia mafai ona maualuga le fualaau vine i le eria e tasi mo le tele o tausaga, e tatau ona amata i le totoina lelei o vao.

E taua tele le taimi faʻaleleia. O le amataga o le tautotogo (Mati) poʻo le tuai o le autumn (Novema) o le taimi sili lea. E taua le mafaufau e tatau ona malamalama lelei le eria, ae e tatau foi ona i ai se paolo laitiiti.

E lelei tele le totoina o togalaau pe a uma togafiti poʻo fatu o fatu, ma, i se tulaga, pe a uma tamato ma pateta. A maeʻa ia ituaiga o fualaau faisua, atonu e fesiligia le tuputupu ae ma le atinaʻeina o vine.

I luga o fualaau ua saunia mo le totoina, e tatau ona e tipi ese le laulau atoa. I le va o pupu e tulaʻi ai e tatau ona tuu pe a ma le afa mita, ma i le va o laina - e sili atu nai lo le tasi ma le afa mita. O ia vaʻa vavalalata e iai o latou lelei. I taimi o togafitiga ma seleseleina, o le a tuʻuina atu oe i le avanoa saoloto i le vao. O fatuga taitasi, i le isi itu, latou te mauaina le aofaiga manaomia o le malamalama ma le ea.

E tatau ona faatumuina vavao mo tipu (40 inisi le loloto) i le paluga o le faapalaga ma le palu. E tuʻuina se fatugale talavou i totonu o se pu ma fufuluina i le togalaau aina poʻo le humus, ma tuʻu ai le ua aʻa e le ufiufi. O lea o le a faʻavave vave ai ona tupu.

I le taimi lava e uma ai ona totōina, ua tele ai le suavai. O laau taʻitasi e manaʻomia pe tusa ma le lua lita o le vai. O le isi laasaga o le mulumulu ma le pipi. Mulch o le a taofi pea le eleele ma tatau ona puipuia mai vao leaga. O le tipiina e faia i le maualuga, tuu ai le itiiti ifo ma le tolu togi i luga o fatuga taitasi.

I le isi vaitau e sosoo ai, e teuteuina uma lala o le tausaga muamua o le olaga (tipi latalata i le eleele), ma e na o ni paʻu laiti e totoe. O le teuteuina o fualaau laiti e fesoasoani tele i le totoina ma le atiina ae o aʻa. O le atinaʻeina o le laau atoa o le a faalagolago i ai, o lona uiga o le lelei ma le tele o le seleselega.

I le va o laina o toga vine ua fautuaina e totoina ni manulele lanumeamata (i le autumn). I le popofou o le tautotogo, o le a tatau ai ona lūlūina uma fua o laau na faʻaalia ma faʻaaogaina e pei o se mulching layer i luga o le teritori o le fusi atoa.

Taligalaau

O fugalaau e fiafia e tupu i vavao, malamalama ma susu o le eleele. E le mafai e faifaatoʻaga uma ona tuʻuina atu a latou fugalaau i le palapala. Ae o mulching o le a fesoasoani e foia uma faafitauli. O lenei palapala e le gata ina puipuia ai moega, ae maua ai foi meaʻai mo laau.

E mafai ona e faʻaaoga nusipepa tuai e avea o se uluai laasaga. O nusipepa laugatasia uma le lalolagi i le va o togalaau. O le mea lea, o mea uma e maua ai otaota otaota o loʻo sasaa i luga o vao, mutia, lala laiti o laau ma vao, otaota vao (otaota poʻo vailaʻau), otaota meaʻai.

Ina ia mafai ona lapopoʻa vine i taimi taʻitasi, e tatau ona faʻapipiʻi masani vao. I le faaiuga o le vaitau o le tau vevela, e tatau ona e tipi ese lala uma e faʻaaogaina i le palapala. Aua nei galo e aveese le tuputupu ae o le talavou. I luga o vine taʻitasi e seleseleina pe a uma ona teuteu, e tatau ona tumau pea le lua i le lima o puʻe malolosi ma malolosi.

O lea la e le mafai ona punou i lalo o le fua o fualaau aina, e mafai ona faia ni lagolago faaopoopo. E mafai ona avea ma pou laupapa i autafa o moega, lea e fesoʻotaʻi i le uaea i luga o laau uma. O lenei mamanu o le a maua ai avanoa lelei i le vao pe a tausia i latou. O le a le punou le taʻalo, o le a mafai ona faia le faʻavaivai, faʻaofuofu luga ma faʻaleleia le mulching e aunoa ma ni faʻafitauli.

Ufi fugalaau

I tausaga muamua o le olaga, pe a oʻo ina maua e le toʻaga le malosi ma o latou faʻaauau pea, o le faʻamafanafanaina i foliga o fomaʻi faʻasaina o le a manaʻomia. O le mulching layer na maua ai ona taunuuga lelei, ae e le lava lea mo vao laiti.

I le tautotogo mo le ola tuputupu ae ma le atinae, e mafai ona e faia se tasi o filifiliga mo le fafagaina:

  1. O paʻu moa (1 kilokalama) e faʻafefiloi ma le vai (1 le pakete lapoa) ma faʻaoga mo se aso. 10 lita o vai faaopoopo i le tasi le lita o lenei fuga ma faʻafeinu i lalo o laau taʻitasi.
  2. Ua faʻafefiloi faʻatoʻaga ile afu o le otaota i tutusa tutusa. O lenei faʻamago vai e faʻaaoga i le palapala susu.

Mo taʻaleʻa talavou, e fautuaina e sulu i se vaifofo ma ni meaola lelei. O le a le gata o se faʻamalolo lelei, ae o le puipuia foʻi mai faʻamaʻi pipisi ma le faʻaleagaina.

I le tau o le tautoulu, e fafagaina fugalaau i fugalaau faʻalavelave. Ina ia saunia, o le a e manaʻomia se atigipusa tele (pe tusa o le 60-70 pasene): o le mutia fou poʻo le fualaau faisua, o le afi (1.5 ipu), vaovao po o vaomago, paʻu moa, tasi ma le afa tioata suka (po o le jam), se tamai penisina ma sasaa le vai mafanafana i le au.

I totonu o le 10 aso, e faia ai le faʻagasologa. Ina ia fafagaina, e tatau ona e faʻafefe le 0.5 lita o le faʻafugaga faʻatoʻa ma le 10 lita o le vai. E manaʻomia e laʻau vine taitasi uma le 3 lita o ia mea faʻapena.