Fugalaau

Calendula - tuputupu aʻe ma tausi

Kaleula, o le aiga vavalalata o asters, daisies, daisies ma isi sui o se aiga tele o aster (Asteraceae), o le tele o le alofa ma le alofa e valaau ai "marigolds". O lenei laʻau tele ma le tele o fugalaau lanu ua leva ona maua le lauiloa tele.

E faʻaaoga e tagata le kalenala o se meafaigaluega lelei mo togafitiga ma le puipuia o faʻamaʻi eseese. Gourmets faʻaaogaina e avea o se mea manogi manogi mo sau, soupisi ma meaʻai aano. Mo le lelei o feusuaiga, o se mea manaia lelei, ma mo le au fai togalaau, o se fesoasoani malosi i le tau faasaga i togalaau o togalaau: togafiti, siama, ma isi mea faapena. O isi mea lelei uma i luga o le calendula ua matua tuufaatasia lelei ma foliga matagofie o le laau, i le mea moni, o lenei fugalaau e masani ona tupu.

Kaleula, po o Marigold (Calendula) - o se ituaiga o laau vao o le aiga o Astrovian (Asteraceae) Latou te ola i le Metitirani, Western ma Central Europa ma Asia i Saute Asia. Manatu Lelei - Marigolds (Calendula officinalis), e aofia i le numera o mea lauiloa faʻapitoa.

Calendula

E tusa ma le 20 ituaiga o taʻamilosaga faʻaletausaga ma faʻalauiloa e teuteuina ai le Metitirani, Western ma Central Europa, ma Asia i Sisifo. I lo matou eria e masani ona maua Calendula officinalis (C. officinalis). O le tele o ituaiga o marigold e ola e pei o vao, mo se faataitaiga, Field Calendula (C. Arvensis).

O Marigolds e lauiloa ona o lo latou le mautonu i tulaga faʻaleagaina. Latou te faigofie ona maua aʻa ma tuputupu aʻe i soo se tulimanu o le togalaau poʻo le togalaau faisua. O le maualuga o le Calendula e 40-60 cm, o le lapoa o meaʻai i nisi o ituaiga e oʻo atu i le 7-8 cm. O le totoina lelei o lanu auro-lanu ma se manogi faapitoa o fugalaau e mafai ona faʻafesoʻotaʻia soo se togalaau fugalaau po o le vao vao.

O ituaiga pupuʻu e faʻaleleia ai le toga papa. O le a latou foliga sili atu i totonu o laufanua faʻatoʻa i totonu o laau taʻitasi taʻitasi ma lanu moana lanu moana po o le piniki. O ituaiga laulaupapa laulalalo e tutupu aʻe i fugalaau matagofie ma ato o le a teuteuina lelei ai se faletalimalo poʻo se matala matala, ma o umi umi o le a faafiafiaina oe mo se taimi umi i se tipi.

Calendula

Calendula - tuputupu aʻe ma tausi

E fiafia Marigolds i nofoaga la, i lalo o le paolo ua leva ona faaloloa ma fuga vaivai. O togavao e faʻafeiloaʻi lelei eleele, ola lelei i luga o soʻo se togalaau togalaau, ae latou te fiafia e vaʻavaʻa, faʻaleleia le susu ma le susu o le eleele. Afai e tau le maua le fanua, ao leʻi oʻo i le autumn e eliina togalaau togafiti faʻapitoa e talosagaina 40 g fuluʻi-potassium faʻamalolo ma 3 kilokalama o le humus i le mita.

A o tuputupu aʻe calendula, e tatau ona manatuaina o le tele o le fafagaina, togavao mafiafia ma le umi o le ola o laau i le tasi nofoaga e mafai ona faʻaosooso ai se maʻi lanu uliuli. I ia tulaga, e tatau ona aveese faʻamaʻi faʻamaʻi i le vave lava e mafai ai mai le nofoaga, e sili atu ma le aʻa.

Calendula

Totoina calendula

O Marigolds e malulu. Latou te tumau i le paʻu o le vevela i le 5 ° C ma e le fefefe i le toe foʻi mai o le tautotogo. O fualaʻau Calendula e mafai ona toto i lalo o le tioata i le tautotogo poʻo le taimi o le taumalulu. O le mea lea na totogo ai laau i le taimi muamua, ia Fepuari o fatu e totoina i totonu o se fale kati mo laau.

O fualaau muamua o calendula e oʻo mai ia Mati-Aperila. I le faaiuga o Me, o fatu malolosi e totoina i se nofoaga tumau i le togalaau faʻatoʻaga. A lūlūina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, e totōina Kalaula fatu i le loloto o le loloto (e oʻo atu i le 3 cm). I le tautotogo, o le taimi lava e vevela ai le eleele i le 4C, o le a amata ona ola aʻe fatu, ma i le vevela o le 8C o loʻo ola malosi. A maeʻa pe tusa o le masina, e tatau ona faʻatalanoaina fualaau aina o le falaoamata e tusa ai ma le eseesega o le maualuga o laau, tuu se vaeluaga o le 20-40 cm i le va o kopi.

Faʻataʻitaʻiga o le Calendula inflorescences

E masani lava, o le calendula e susulu 3-4 vaiaso talu ona maeʻa, ma e mafai loa ona e aoina mai ona pusa faʻasolosolo. O se mea e manaia ai, o le faʻaoʻoina o vailaau faʻasaina i totonu o le tino e faʻatatau tonu i le lanu o le lanu-o le susulu o fugalaau, o le maualuga o le faʻaogaina i totonu.

O le tele o fugalaau e veleina, o le tele o mea fou o le a fuga mai, ma o le fugalaau lava ia o le a tumau seia oʻo lava i le malulu. Afai e le aveeseina ia fugalaau calendula, ona maeʻa ai lea o le vaitau ia Iulai. Ia Aokuso, e tatau ona aoina fatu fatu ina ia puipuia ai le totoina o le tagata lava ia.

O fualaau o le totogo e seleseleina i le tau vevela, filifili naʻo ni ato laʻitiiti na faia se tulaga faʻavave. Ua mamago fugalaau i lalo o le paolo seia oʻo ina latou faʻapalapalaina e ala i le faʻavaveina o latou tamatamailima. E tatau ona maitau o le aoina o calendula e le fautuaina mo tagata o loʻo mafatia i le fula mash, talu ai o le manulele o le laau e mafai ona faʻafefe ai se maʻi.

Calendula

Ona o ona foliga teuteu, o fao e mafai ona teuteuina e le gata o se togalaau poʻo se togalaau fugalaau, latou te nonofo faʻatasi i totonu o le moega i le tele o fualaau faisua ma strawberries. E masani ona totō i fugalaau: asters, roses, gladioli. Latou te faʻaleagaina le eleele lea latou te ola ai, ma puipuia ai le tupuga o aʻa. O fugalaau susulu o se calendula ma se manogi faapitoa e tosina mai ai iniseti tafe ma nai piiti laiti, o ona laʻau e 'ai i meaʻai ma le fiafia.