O le togalaau

Dahlias: ituaiga, ituaiga ma ata ma faʻamatalaga

Fugalaau dahlia (DAHLIA) e patino i le aiga o Astrov (Compositae). O lenei fugalaau na maua lona igoa i le mavae ai o le tinateni Suetena o le XVIII senituri Anders Dahl. O le faʻamatalaga muamua o le dahlias na tuʻuina mai e le saienitisi Sipaniolo, o le faatonu o le Botanical Garden Botanical Garden Antonio Covalignes, na ia fautuaina foi e taʻua lenei laau dalia. I luga o lenei itulau e mafai ona e mauaina igoa ma ata o ituaiga o dahlia, faʻapea foi ma aʻoga e uiga i tulaga mo le tutupu aʻe o nei fugalaau matagofie.

Dahlia culture (D. x talaaga) - o se laau ua mamao ese mai ona tuaa masani na tupu aʻe i mauga o Mekisiko, Chile, Kuatemala ma Colombia. O le aganuu faaleaganuu i aso nei o se faʻalavelave faʻapitoa na maua e ala i le sopoia o ituaiga eseese o dahlias, mulimuli ane cross crosses ma filifiliga. Pe tusa ma le 15,000 ituaiga o nei laau toto ua lauiloa e eseese i le foliga ma le lanu o mea leaga. E tusa ai ma nei uiga, o ituaiga uma o dahlias ua tuufaatasia i vaega e 10-12.

Dahlia - faʻalauiloa i aʻa, e le o le taumalulu i luga o le eleele. E saʻo le 'au, ma le maualuga o le 25 i le 200 cm, faʻapipiʻi, faʻalaloa. O laulaʻau e lanu, lanu uliuli (i nisi o vali lanu violē), pinnatis.


E pei ona mafai ona vaaia mai le faʻamatalaga ma le photohhhhhhhhh, o lenei fugalaau ei ai lona faʻasologa o ato; fuga fugalaau fugalaau eseese lanu, median - tubular, samasama. E fuga mai Dahlias i le faaiuga o le taumafanafana - autumn. A maeʻa le kiona muamua, ona eliina lea o dahlias ma teu fatu i totonu o se potu malulu.

E tusa ai ma le faʻavasegaina faavaomalo, ua vaevaeina dahlias i ni vaega se 11:


1. Faigofie, faigofie (vasega "Mignon").


2. Anemone (vasega "Comet").


3. Paʻu faapipii (vasega "Muamua fesoasoani").


4. Pion-foliga (ituaiga "Heart of Danko").


5. Teuga ("Faʻamasino").


6. Spherical ("Edinburgh").


7. Pompoms (vasega "Kid").


8. Cactus ("Florida").


9. Semi-cactus ("Cheerio").


10. Nymphaeum ("Nabat Khatyn", "Angora").


11. Faʻafefiloi.

Tuputupu ae lehlia

O le Dahlia o se laumei malamalama ma vevela. Mo le tuputupu ae o ituaiga uma o dahlias, o nofoaga lafulemu e maua ai eleele suamalie, lafoaia, ma le susu. Manaomia nisi mea faʻapitoa (Iuni, Iulai) faʻatasi ai ma fugalaʻau ma faʻamalosia pe'ā tatau. Puipui mai matagi malolosi. Maualuga maualuga ua nonoa.

Toe gaosia. Vaevaega o faʻatoʻaga tetele (Me), faʻasologa (Aperila). O nisi ituaiga faigofie e faʻalauteleina e fatu. Vaʻaia o le tulaueleele - mai le 1 i le 9 i luga. i le 1 m2.

Latou te tutupu mai le faitau afe o ituaiga ma o tausaga taʻitasi e maua ai fou. Siaki le ata tihlia o nei ituaiga fou:


"Lizz Ball"


"Caral"


"Simone"


"Suzanne"


"Holani".

O nei laʻau maualalo, faʻatauvaʻa e talafeagai mo le faʻatoʻaga i totonu o koneteina.

O le Dahlias e faʻaaogaina i moega fugalaau o ituaiga uma: mixborders, moega fugalaau, tuaoi. E tele taimi - i moega fugalaau masani masani. Latou te foliga lelei i totonu o le mutia i totonu o le mutia pe faasaga i tua o togalaau aina. E pei ona mafai ona e vaʻaia i le ata, e tele ituaiga o dahlias ua faʻapipiʻiina lelei faatasi ma isi laau toto-buzulniki, miscanthus, mordovia, nyvyanik, ma isi. E fiafia tele i laʻau.