Laʻau

Tusa

Mimulus (Mimulus), e taʻua foi o le faʻamaonia, o se sui o le aiga Frim. O lenei ituaiga o loʻo faʻatusalia e laau laʻau ma laau talatala. O ia laau i le vaomatua e mafai ona maua i itulagi uma i se tau le tumau sei vagana ai Europa. I le taimi muamua, o lenei ituaiga o se vaega o le aiga o Norichen. O le igoa faasaienisi o le laau e sau mai le upu Latina "mimus", lea e faauigaina o le "imitator, mime", e mafua mai i le fesuisuiai o le motone lanu o le fugalaau, faapea foi lona foliga le masani, lea e pei o se ata o se manuki. O lenei ituaiga o le tuufaatasiga e tusa ma le 150 ituaiga, ae o le tele oi latou i le vao e mafai ona maua i le itu i sisifo o Amerika i Matu i nofoaga papa, faapea foi i toafa ma mauga i luga o le 2.5,000 mita i luga aʻe o le sami. I le ogatotonu o le vaitau, o le mimulus e lei mauaina le lauiloa tele i le au faifaatoaga.

Faʻavae o le Tasi

O le laau fugalaau Gubastik e taua tele, ae ua totoina i latū ogatotonu e pei o le tausaga. Ae o loʻo i ai ni mea e sili ona malulu-e le fefefe i gutu e oʻo ifo i le 20 tikeri. O le maualuga o le vaovao e oʻo atu i le 1.5 mita, ae o laau ola vao e leai se maualuga e maualuga atu nai lo le 0.7 m. O pepa laulaau faʻafeagai e tele lava ina alo ese. O le faʻaaogaina o le gaugau o le racemose e aofia ai fugalaau pulapula pe mama, e iai se foliga le lelei ma oʻo atu i le limamatua o le 50 mm. O loʻo i ai a latou uʻamea uʻamea ma le pito i luga o le lipine pito i luga, ao le pito tolu pito i luga o le laugutu ua sili atu. O le fua o se atigipusa totonu ole laʻititi fatu o lanu uliuli. O le pusa lapisi na gau i le 2 vaega.

O laau papa, o fugalaau e teuteuina i se ituaiga o laau, ma ua ola foi i totonu o koneteina ma ua taofia le fausaga. E mafai foi ona faʻaaogaina se mea e avea o se mea e maua ai le eleele.

Tuputupuina o fua mai fatu

Lauina

I tulaga o le potu, o le luluina o fatu o Gubastik e talafeagai i aso mulimuli o Mati po o le muamua - ia Aperila. Ona o le laʻitiiti tele o fatu, o la latou tufuga tufatufaina i luga o le pito i luga o le meaʻai o se galuega faigata tele. I lenei itu, o fualaau aina e manaʻomia se mea e tatau ai. O le eleele e faʻaaogaina mo le luluina e tatau ona mama ma vaʻaia, o lea mo lenei faamoemoe o se mea faʻapitoa, e aofia ai le perlite ma le filo, e lelei, aua nei galo e liligi sina oneone itiiti i totonu. O fatu e salalau solo ile luga o le meaʻai ma, e aunoa ma le totoina, faʻafeinu mai le pulumu. Ona tatau loa lea ona ufiufi le atigipusa i le tioata poʻo le ata tifaga ma tuʻu i totonu o se malamalama lelei lelei (mai le 15 i le 18 tikeri). Afai e saʻo mea uma, ona fai lea o fua muamua e mafai ona e vaʻai i le lua pe tolu aso.

Tuputupuina o laau

A maeʻa le tele o fualaʻau, e mafai ona amata faʻalautele le laau. Ina ia puipuia lenei mea, e tatau ona toe fetuunai le fagu i totonu o le nofoaga sili ona malamalama ma malu (10 i le 12 tikeri). Faʻasalaina o laau e manaʻomia i aso uma ma fai i le aoauli. E le gata i lea, o loʻo fautuaina ia vaʻaiga e masani lava ona faʻavasegaina e le aunoa mai se pu fanafana. A maeʻa ona amataina le laupepa lona fa i luga o laau, o le a manaʻomia ona toso i totonu o ipu taʻitasi. I lenei tulaga, 3 pe 4 laau e tatau ona totō i ipu taʻitasi. Afai e mauaa aʻa i se nofoaga fou, o le a manaomia ona fafagaina, ona o le mea lea latou te faʻaaogaina ai le faʻamalositisi o se faʻalavelave vaivai. O le taimi lona lua e fafagaina ai laau i le 1-1.5 vaiaso.

Toto e toto i le togalaau

O le a le taimi e faʻatau ai

O fualaau e amata ona faʻamalosi i aso muamua o Me. I le avea ai o se tulafono, mo le afa masina o ia taualumaga, o laau e maua le taimi e matua fetuunai ai i tulaga o auala. O le totoina o laau i le eleele eleele e tatau ona faia pe a maeʻa le tau mafanafana o le tau, ma o le a leai se taufaamatau o gutu o po, e pei o se tulafono, o lenei taimi e pau i le ogatotonu o Me. E mafai ona tupu aʻe i luga o le paolo, ma i totonu o nofoaga lelei. O le eleele e manaʻomia humus, faʻalelei, sina acidic (faʻatasi ma peat). O le saite e tatau ona saunia, o le mea lea o loʻo latou eliina, faʻasaga ile ma faʻamafa. O fua muamua aʻo leʻi totoina e manaomia foi ona faʻafeinu.

Laufanua Faʻamasinoga

Muamua, ia saunia vaieli. O lo latou telē ma le loloto e tatau ona i ai ina ia mafai ai e se pupu o eleele faʻatasi ma le aʻa ona fetaui ma. O se mamao o le 0.2-0.3 m e tatau ona maitauina i le va o vao. O fualaau e tatau ona faʻapipiʻi ma le faaeteete i ni pupu.

I le mea e tupu i totonu o le eria o loʻo ola ai le tagata, o le tautotogo e matua mafanafana, ona mafai ai lea ona faia faʻatoʻa fatu i le eleele lalata mai le ogatotonu o le masina o Aperila. Ae ui i lea, e tatau ona manatua i le va o le vevela o le ea i le taimi o le aso e tatau ona tausia pe a ma le 15-18 tikeri. O fatu e salalau solo i luga o le fanua ma, e aunoa ma le faʻapipiʻiina i totonu o le eleele, ufiufi i se ata manino. E tatau ona aveese faʻamaʻi pe a maeʻa foliga mai o fua muamua. O laau malolosi ma ola tuputupu aʻe e tatau ona faʻaumatia.

Mimus Care

O le tuputupu ae o le gaogao e faigofie lava, ona o se fale e le lelei tele. Ina ia avea le vao e sili atu ona manaia, e tatau ona fusiina laau laiti.

O lenei laau e matua fiafia lava i le susu, e fesootai ma lenei mea e manaomia e ia e masani ona maua ai le suavai, aemaise i le taumafanafana. E tatau ona maitauina o le eleele e latalata ane i le vao e tatau ona susu sina susu. Afai e maua ni pu laiti i le pito i luga o papatusi laupepa, o lona uiga e tatau ona faaitiitia le vai. A uma ona faʻamusu vai, e fautuaina e tatala le palapala ile latalata i laau, ae o le taimi lava e tasi e piki ese vao.

O le laei sili e faia 1 le taimi i le 4 vaiaso. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga se vaifofo o le faʻalavelave faʻalavelave o minerale (10 ml o le vai 15 ml).

I le vaitau atoa o le tuputupu ae, e lua taimi e ola ai Gubastik: i le tautotogo ma le autumn. O le umi o le taimi muamua o le fugalaau e tele vaiaso. A maeʻa ona maeʻa, e tatau ona faʻapipiʻi le vao i se taimi puupuu e mafai ai ma fafaga i latou. A mavae sina taimi puupuu, o le a latou tutupu mai ni fatu fou, ma o le a totogo le laau ma sili atu ona matagofie nai lo le taimi muamua. Ina ia faatumauina le maualuga o mea teuteu o le moa ao faagasolo le vaitau o le vavao, e tatau ai ona vavaeeseina vave fugalaau ma mea leaga ua amata ona mou atu.

Maʻi ma faʻamaʻi

Gubastik tupu i totonu o le togalaau e matua tetee lava i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae ui i lea, o le totoina o laau faapena e mafai ona maua ai le paʻu paʻu po o se vae uliuli. E tatau ona pulupulu laau totō i se vaifofo malie. I le vevela o le tau, atonu e ono aʻafia se laau i le pala. O faʻafitauli faʻapitoa o le a manaʻomia ona 'oloina ma susunuina, aua o lenei maʻi e leʻi aʻoaʻoina e togafitia lelei.

Afai e te faʻavaveina le vao, e mafai ona faʻapipiʻi gastropods ia i latou. Ina ia mafai ona taofia, e tatau ona toe iloiloina le faigamalo ma le tele o le faʻavaivai, faʻapea foi ma le faʻatumu o le faʻafanua i se vaega o le mulch (sawdust). E le gata i lea, o nei fugalaau e mafai ona filifilia e whiteflies ma aphids, lea o le a latou manaomia ai le togafitia i se vaifofo o le acaricide, mo se faataitaiga, Aktara poʻo Aktellika.

Ina ua uma ona tupu

O gaioiga o ni mea e faʻaaogaina, ae o mea faʻapitoa. Afai e manaʻomia, e mafai ona faʻaolaina vao, pe a oʻo i le tautoulu o le a vavaeina, vavaeeseina ma le faʻaeteete mai le eleele ma toto i totonu o ipu e manaʻomia ona aumai i totonu o le fale. Mo le tulaueleele, e le o tele se gafatia e filifilia. O nei fugalaau e tuu i le windowsill i totonu o se potu malulu. Faatasi ai ma le amataga o le tautotogo, e tatau ona totoina vao i le eleele lanu.

Ituaiga ma ituaiga o mimulus ma ata ma igoa

Faatoa totoina e le Faatoaga se vaega itiiti o ituaiga o meaola. O i latou uma o le a faamatalaina i lalo.

Mimulus orange (Mimulus aurantiacus)

O le mea na fanau mai ai lenei ituaiga o le itu i sisifo o le Iunaite Setete. O le maualuga o sea mimophili pe tusa ma le 100 sima. O laʻau e matagofie, valiina i le lanumeamata. O le lanu o fugalaau o le lanu piniki po o le moli, o le lapoa o la latou corolla e tusa ma le 40 mm. O aʻa o sea laau e tatau ona nonoa i se lagolago, aua latou te punou i luga o le eleele ma amata ona faasalalauina. O lena fugalaau matagofie e masani lava ona tupu i totonu o koneteina, faapea foi ma le faapipiiina o ato. Mo le taumalulu e tatau ona siitia atu i se potu malulu.

Gubastik pomegranate (Mimulus puniceus)

O lona atunuu o le itu i saute o Kalefonia, faapea foi ma tuaoi tuaoi o Mekisiko ma le Iunaite Setete. Le lanu o fugalaau e susulu. E mafai ona valiina i le tele o lanu o le lanumoana uliuli. I le corolla, o le vaega i totonu o loʻo i ai se lanu moli.

Gubastik yellow (Mimulus luteus)

O lona atunuu o Chile. Na tatalaina i le amataga o le 18 senituri e se ositaulaga mai Farani, Tama Feye, o le sa malaga i Amerika i Saute. Ma i le 1763, na faamatalaina ai e Karl Linney se fugalaau faapea. O lenei laʻau faʻapitoa e totoina e avea ma tausaga taʻitasi. O le maualuga o le lala o le lala laau e tusa ma le 0.6 m. O pepa laulaau e mafai ona faʻailoaina pe maua mai le pubescence, ma o latou foliga e mafai ona foliga mai o le fatu poʻo le aloese, o ni nifo malolosi e tu i le pito. Axillary poʻo le faʻaogaina o faʻaogaina e aofia ai fugalaau lanu samasama. Fausia talu mai le 1812. E seasea lava ona totoina lenei ituaiga meaola e le au fai togalaau.

Manuʻa Matagofie (Mimulus guttatus)

O lenei meaola na maua e G.I. Langsdorf i le 1808. I le amataga, o na laau i le natura e na o le itu i sisifo o Amerika i Matu e maua ai. Ina ua mavae sina taimi, na latou salalau atu i sasae ma matu o le motu, ma o lenei ituaiga na vaaia i Niu Sila ma Europa (i itulagi ma se tau le tumau). Na tupu lenei mea ona o le mea moni o lenei laau o le palasitika ma le polymorphic. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.8 m. O le lanu o fugalaau e samasama, i luga o le opo o le corolla o se lanu mumu lanumoana. O lenei meaola o loʻo i ai se fesuiaiga o foliga - Richard Bysshe: o le lanu o lau lanu e lanumoana-lanu, o luga o papatusi o loʻo i ai se paʻepaʻe paʻepaʻe.

Gubastik red (Mimulus cardinalis), poʻo le lanu viole

O lenei meaola e tagatanuu foi i Amerika i Matu. O lea ituaiga o laau toto ua totoina e avea ma tausaga taʻitasi. O le pupu mai pusi lala mai le faavae. O le maualuga o laʻau vavao e tusa 0.4-0.6 m. O lapisi lafoaʻi foliga faʻafefeteina ua iai veins vevela ma se mata faʻamau. O fugalaau pupula manogi e lua ona laugutu, o lanu lanu mūmū sesega. O loʻo tuʻuina i totonu o le laʻau e sinusina i luga o ni uumi uumi. Fausia talu mai le 1853. O ituaiga eseese:

  1. Auranticus. Le lanu o fugalaau e mumu-lanu moli.
  2. Cardinal. I luga o fuga lanumumu mumu sesega ei ai se speck samasama.
  3. Rose queen. O fugalaau lanu piniki lapopoa e ufiufi i ni pogisa.
  4. Red Dragon. Le lanu o fugalaau e mumu.

Pulu uila mumu (Mimulus cupreus)

Muamua mai Chile. O le maualuga o sea ituaiga laau e le sili atu i le 12-15 centimita. E na o sina mea itiiti lava e mafai ona tupu mai luga o le eleele. O fugalaʻi launiu o loʻo i luga o pupuʻu pupuu ma maua ai le lanu moli-kopa poʻo le mumu-paʻu, o le lautele o fugalaau e tusa ma le 30 mm. I le aluga o taimi, o le lanu o fugalaau e samasama-auro. Fausia talu mai le 1861. Faʻatoʻaga o togalaau:

  1. Ulaula Mumu. Corolla e vali i le lanu mumu-mumu.
  2. Andean nymph. I luga o le fugalaau o fugalaau o se fasi ie lanu enaena.
  3. Rother Kaiser. Le lanu o fugalaau e mumu.

Faʻasologa o le chamomile (Mimulus primuloides)

O lenei laʻau faʻapitoa, e le pei o isi ituaiga o mimulus, o loʻo faʻaleleia e avea o se mea faʻalelei. Ole tele o siaki mata e maualuga ile 15 simita. O le soʻo e aofia ai papatusi lautele poʻo ni meaola. I luga o ni nai uumi o fugalaau samasama.

Musk Mimulus (Mimulus moschatus)

O lenei ituaiga o meaola o le North American endemic. O ia ituaiga laau toto e olaola ma sosola lauolaola lea e faʻamalosi ai siama o manogi musk. O pupu e oʻo atu i le umi o le 0.3 m, e mafai ona fetolofi pe fauina. O le umi o pepa lafoaʻi e le sili atu i le 60 millimita; o loʻo i ai se foliga faʻalelei. O le tele o fugalaau samasama e tusa ma le 25 milimita.

Tatala o le tagata (Mimulus ringens), poʻo le matala

O lenei ituaiga faʻamatalaga e masani lava. O le maualuga o se tulaga faʻavaomalo e mafai ona ese mai le 0.2 i le 1 mita. Ua totoina ona lala. O pepa laʻau ovale e faʻafeagai. Laititi fugalaau e vali i le lanu lavender.

Tiger mimulus (Mimulus x tigrinus), po o le migulus tigrinus, poʻo le tetele laʻau, pe leopard mimulus, poʻo le kulupulu hybridus (Mimulus x hybridus), poʻo le maximus mimus

O le igoa lenei o ituaiga eseese ma fomu na amata ona i ai ina ua sopoia le lanu samasama ma le moa. O le lanu o fugalaau o nei hybrids e iloga i le mea moni e vaʻaia. I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le vao e le sili atu i le 0.25 mita. O lapisi laʻau e pei o le fala o loʻo i ai se mata faʻamau. O le tuufaatasiga o fusi maʻa poʻo faʻamalosi e aofia ai fugalaau lanu eseese. O lenei meaola e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga. O ituaiga sili ona lauiloa:

  1. Felauaiga. Le lanu o fugalaau e mumu, o lo oi ai ni togitogi lanu enaena luga. O le pharynx o le samasama.
  2. La i le paolo. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.25 m, o fugalaau ua suia.
  3. Viva. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.25 m. I luga o fugalaau lanu samasama e tele lanu o le lanu mumu uliuli.
  4. Faʻailoga Magic. O le togavao e oʻo i le maualuga o le 0.15-0.2 m. I luga o fugalaau paʻepaʻe e iai fugalaau lanu mumu.
  5. Magic fefiloi. I lenei cultivar, o le maualuga o le vao e tusa ma le 0.2 m. Lanu o pastel e mama ma lua-leo.
  6. Lulu fefiloi. O lenei fualaau eseese e aofia ai laau toto e maualuga le 0.2 i le 0.3 m. Lanu o fugalaau eseese: mai i le mumu mumu i le paʻepaʻe, mai le pisi i le laugatasi.
  7. Brass Mankiz. O lenei ituaiga o ampel hybrid e iloga i le vavao vave. O fugalaau e lalagaina lanu manogi matagofie.