Fugalaau

O le tuputupu ae o le kuki i le laufanua e faigofie ma faigofie.

Crocosmia poʻo montbrecia o se tagata lauiloa i Aferika, o le aiga o Iris. E tusa lava pe o le a le laʻau vavave, o le totōina ma le tausia lelei i totonu o le eleele avanoa e mafai ona maua i a tatou latitudes. O le mea taua o le iloa lea o mea lilo i le tuputupu ae o lenei tagata Aferika.

E lua auala e tupu ai le kariomia - fatu ma corms. E le manaomia le totō saʻo o fatu i totonu o le eleele, ona o le maualuga o le mea latou te le mafai ona tupu. Ae o corms e sili atu ona tetee i le vevela o le vevela ma meaola faalavela, ina ia mafai ona saogalemu i le eleele.

E faʻapefea ona tupu le kariomia mai fatu

Totoina o le kuki ma tausia i le malae vaʻaia i le tautotogo e amata i le seleseleina o laau - e pei ona taʻua, o le totoina saʻo atonu e le maua ai ni iuga. I le faaiuga o le taumalulu po o le amataga o le tautotogo, ua sasaa atu fatu i totonu o se pesini ma sasaa i le vai. A maeʻa lena, e tatau ona tuʻu mo se aso. O le faʻafefiloi o laufanua togalaau, peʻa, oneone ma le faapalaga o loʻo sasaa i totonu o fagu poo atigipusa - o le eleele sili lea ona lelei mo le kalu.

A uma ona lūlū, e tatau ona ufiufi ia pusa o loʻo i ai le lumanaʻi i le afifi ma tuu i se nofoaga lanu (e talafeagai foʻi le moli uila). A vave ona oʻo ile 2-3 laau i luga o le totogo, e mafai ona totō laau taʻitasi i totonu o potopotoga e tele. A o lei totoina le gataifale ma tausia i le eleele tatala i Siberia, pe a fai o le tau e mafai ona matua vevela, ave ni fugalaau i totonu o le ea fou. O aso uma, faʻaleleia le taimi o loʻo toto ai le laau i luga o le auala - o le a vave ona fetaui lelei i suiga o le tau.

Totoina ma le faʻaleleia o le gaʻo i luga o le eleele

E sili ona totoina Crocosmia i nofoaga lelei, i totonu o le paolo e te maua ai ni laau palu fua. Fautuaina o le moega fugalaau o loʻo i luga o le maualuga - o lea o le a le lolovaia i luga o timuga pe a timu. O faʻamalosi malolosi e mafai foʻi ona faʻaleagaina fugalaau.

O le taimi mo le totoina o le kuki i le eleele tatala o le ogatotonu o Me, pe a mou atu le tau o le tuai. I se vaitau lelei, e mafai ona toto fugalaau i le faaiuga o Aperila.

O le nofoaga mo le totoina e tatau ona filifilia muamua, ma i le taimi o le tautotogo, e faʻamalo le eleele ma faʻaopopo le oneone (ina neʻi paʻu le vai i aʻa ina ua uma le suāuʻu) ma faʻamalolo.

A o leʻi totoina, e tatau ona faʻafefe vai ma faʻamalo le palapala i totonu o le fugalaau. O le sauni mo le totoina o corms e tatau ona totoina ina ia i ai i le va o laau matutua o loʻo i ai se mamao o le itiiti ifo i le 10 sima. O le loloto o le tau e tusa ma le 8 cm.

O le totōina o se gaʻo ma le tausia i le laufanua i Urals e mafai ona mafai pe afai e mafai ona ufiufi le moega i le taimi malulu. O le tuputupu ae i totonu o lanu lanumeamata e susulu i le la, o le a maua ai se taunuuga lelei.

Ina ia aloese mai le eleelea, e sili ona totoina i luga o le moega eseese laau toto, ma e lava le mamao mai le tasi.

Tausiga tatau mo talavou laiti

O le mea pito sili ona taua mo le gaogao o le faʻavaveina lea o taimi. E tatau ona faʻafeinu i le vaiaso i vaiaso uma, ae e taua le mataituina o le tau ina ia le pala i luga o aso timuga. I le vevela o le tau, e tatau ona faateleina le tele o le faasusu.

Aʻo leʻi oʻo mai le uluaʻi maʻi, o le taimi lava e tupu ai laulaau, e manaʻomia le laei muamua. E pei o le faʻamalositino, o se vaifofo o mullein, o vailaʻau faʻafefiloi ma le vailaʻau faʻasaina ma faʻapitoa faʻapitoa mo vaomatua e talafeagai.

E te le manaʻomia le nonoa o le kuki - o loʻo faʻapipiʻi pea lona foliga, o lea e te le popole ai i le saogalemu o peduncles.

Tausia pe a uma le fuga

O le taimi lava e toe ola ai le kuki, e fautuaina e teuina ni fugalaau fugalaau - o le tele o le malosi o le laau o le a alu e faasaoina corms.

Afai o le taumalulu malulu e tatau ona faʻamoemoeina, i le tautoulu e kiliina paluga, fufulu mama mai le eleele ma teuina i totonu o se potu malulu. Ae peitai, afai e mafai ona fai e aunoa ma le eliina, e sili atu le tuua o corms i le eleele. Ma o fugalaau o le a sili atu ona atiae le aʻa ma o le tausaga a sau o le a faafiafiaina oe i le matagofie o le fugalaau.

O ituaiga laʻau laiti o montbrecia e faʻafeiloaʻi le taumalulu e aunoa ma le eliina mai eleele matala, ae sili atu ona lelei le taʻalo saogalemu e ala i le ufiufi o le fugalaau ma se 20-senitimita o laʻau ma laulaau.

E aotele ai:

  1. Sauniuniga mo le totoina ma le tausiga o le kuki i luga o le eleele amata amata i le tautoulu - o se nofoaga talafeagai e filifilia, o le eleele e tatalaina ma fufusi.
  2. Laʻau totō ola lelei i luga o mauga laugatasi, i le eleele e tumu i le humus ma le peat.
  3. O le totoina saʻo o fatu i totonu o le eleele avanoa mo le gasegase e le manaomia, e sili ona lelei le saunia o laʻau muamua.
  4. O le tausiga sili ona faigofie mo le kukivao o le faʻasaina i vaiaso taʻitasi.
  5. Aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, o le vaega eleele o le laau ua tipi, ma o le eleele i luga atu o corms e ufiufi i luga o se laʻau o laʻau ma lau. Soʻo se isi lava mea faʻapipiʻi mea e tatau ona faia.