Fugalaau

10 mea totino teuteu mo eleele leaga

O eleele papaʻu ma palapala oneone e le o se siosiomaga sili ona lelei mo le tupuina o laau matagofie. Le lava o meaʻai, e tusa lava po o le a le mafuaʻaga o lenei faafitauli, e mafua ai ona tatou faʻaaogaina na o mea e sili ona faigata ma le mama i le mamanu o togalaau aina, e ofo ai o latou manaoga tauagafau. Ae o le filifiliga saʻo o mea totō e mafai ai ona e faia ni laufanua lanu lanu e tusa lava pe i ai tulaga. Mai i le "vao" manuʻai i le vevela vevela ma laau totogo - o le lisi o laau mo eleele leaga e taua tele.

Fugalaau mo le Mataʻu eleele

Uiga o eleele le lelei

Fogafiti, pala, eleele leaga - o fuaitau e toetoe lava o se fai togalaau ma le fai togalaau e fefefe. Ae o le tele o taimi nai lo le leai, latou te le maua se tele o se faafitauli i tua atu o latou e foliga mai. Faʻaleagaina o le eleele ona o se taunuuga o le le faʻaaoga tatau. O le leai o ni fua e toe faʻaleleia ai le fausiaina o meaai, o laʻei pito i luga ma togafitiga faʻatagaina e mafai ona taʻitaʻia ai taunuuga tutusa e pei o foliga masani o le palapala ma se fausaga e le mafai ona taofia meaʻai ma vai.

O le mativa o laufanua oneone e eseese. Faʻalagolago i le a tonu le "punavai" o le le malamalama, e vaevaeina i ni ituaiga se lua:

  1. Faʻaleagaina pe faʻaaoga sese. O mea muamua nei e maualuga ma lelei le eleele o loʻo aʻafia e ala i lo latou le faʻaaogaina. E pei o isi lava fanua o le togalaau, o ia eleele ua toe faʻaleleia ona o le faʻaofiina o le faʻamaʻi saʻo ma le tulaga aupito sili ona lelei, suiga i metotia o gaosiga.
  2. Nofoaga faalenatura faalenatura. Latou te aofia ai oneone poʻo oneone papa, lea, faatasi ai ma le manaia lelei ma le suavai, e iai ni uiga le lelei - o le le mafaia ona taofia uma le vai ma meaʻai.

E faʻapefea ona fuafua le tulaga o le palapala i luga o lau 'upega tafaʻilagi, faitau i a matou auiliiliga auiliili: "Faʻamaumauga o faʻamaoniga o le lelei o eleele"

Faʻaleleia o le eleele, sauniuniga mo le totoina ma fuataga e faʻaleleia ai le fausaga, tuʻufaʻatasia ma uiga fesoasoani e foʻia ai soʻo se faafitauli. Mo eleele malepelepe, aemaise lava pe a fai o le paʻu o le fausiaina e mafua ona o le le amanaiaina o le toto o le totoina poʻo le leai o se togafitiga mo ni vaitau, o le taimi o le toe faʻaleleia e tatau ona faʻalauteleina mo ni nai tausaga. Ae afai e te manaʻo ai, e mafai ona e faʻaleleia ma faʻafouina soʻo se eleele togalaau.

Faʻafoʻisia le faʻaleleia o le eleele ile:

  • fugalaʻau faʻasaina ua totō ile eleele poʻo faʻaaogaina ole mulch;
  • lanu meamata;
  • meaola o meaola ma meaola ninii;
  • peat and high-quality substrate;
  • o mea e gaosia i meaola (mai le vao ma le paʻu paʻu i lau o lau laau ma tipi le mutia);
  • malulu eleele ma sauniuniga mo le faaleleia atili o eleele;
  • fuālaʻau uma.

E le manaʻomia ona faaleleia atili le eleele. I le faagasologa o le faia o se togalaau teuteu, moega fugalaau, moega fugalaau, vaega ma isi seti, o le leai o se pepe e le o se mea e faalavelaveina ai le faʻaogaina o fanua. Na o mativa mativa - o se tasi o mataupu faapitoa e manaʻomia ai se mea faapitoa. Afai tatou te le o talanoa e uiga i uiga o le upega tafaʻilagi, ae naʻo le itu taʻitasi po o teritori laiti, ona leai lea o se mea manaʻomia e faia ai ni auala tetele e faʻaleleia ai le eleele (e leai se avanoa faapena), e aoga le iloiloina o faʻamoemoe o le faʻaaogaina o ia nofoaga mo le totoina o laau faapitoa mea faitino. I le uma ai, e pei ona fai mai autu o togalaau, e leai se mea e pei o se "sese" poo "saʻo" tuutuuga i luga o se saite - ei ai mea sese i le fuafuaina ma le filifilia o laau. Ma o le filifiliga e matua tele lava e tusa lava mo le galuega patino o le totoina o eleele leaga e mafai ona e mauaina lau fofo lelei.

Laʻau fugalaau i eleele leaga

Vaega o le faʻaogaina o eleele palapala leaga

Faʻasaga i le faʻafitauli o le palapala leaga, masani lava o le muamua e saili fofo e suia ai ona uiga. Ae afai e te manaʻo e faʻaaoga lou avanoa e fatu ai se teuteuga muamua o le 'upega tafaʻilagi ma faʻaaoga lelei ia tulaga muamua, ona leai lea o ni filifiliga e sili atu nai lo le faʻaleleia o eleele.

I eleele leaga, e mafai ona e faʻavasegaina:

  • mauga i alpine;
  • maʻa papa;
  • fugalaau fugalaau;
  • vai matutu ma isi tino vai po oa latou faʻamatalaga;
  • steppe tulimanu;
  • faataitaiga o vao;
  • se potu malolo e siomia e laau;
  • fugalaau fugalaau e fai ma faʻataʻitaʻiga o vao vao;
  • lalagaina o fanua;
  • se togafiti o mea e maua mai i luga o le eleele ma le tele o le siʻosiʻomaga;
  • o se moega po o se mafutaga e le manaomia ai le tausiga;
  • togalaau aina.

Ma tusa lava po o fea filifiliga e te filifilia, o le mea autu o le filifili lea o laau talafeagai e foia ai lou faafitauli. O le mea moni, o aganuʻu teuteu e mafai ona toe faʻaolaina soʻo se tulimanu, manavaina le ola i totonu o le pito sili ona manaia ma liliu ai a latou faafitauli ogaoga i le faamaualuga moni o tagata e ona fanua.

O le filifilia o laau e mafai ona faʻafiafiaina ai le mata, e oʻo lava i luga o eleele leaga - o le galuega e le faigata e ono foliga mai. Afai e te tilotilo i le togalaau sili ona lelei ma vao, ona tele ai lea o ituaiga meaola e mafai ona faia i se eleele tauagafau, lea ei ai le lafoaia o le lamala pe fefefe foi i le suavai. E sili atu ona lelei le taulai atu i nei vaega e tolu i le filifilia o sui mo se nofoaga i se togalaau fugalaau, o se toesega po o se lotergarten papa. E sili le lelei i mea leaga o le eleele o loʻo fefefe i le tele o le gaosi ma faʻateleina le suāvai. Afai o le palapala i lau 'upega tafaʻilagi e oneone, ona e manaʻomia lea ona e suʻeina laau totō e sili ona lelei le tuʻuina o alavai pe a totoina. E moni lava, e tatau ona e saunia mo le mea moni e toetoe lava o tagata uma e fai le resitaraina o eleele le lelei, o aganuu ia mai i latou e sili ona fiafia i nofoaga o le la. O ituaiga o le malu puipuia ma le paolo, e na o ni mea totino e mafai ona maua i eleele leaga.

10 fiafiaga mo le vaivai o togalaau ma fugalaau fugalaau

1. Gaillardia tele Gaillardia (Gaillardia x grandiflora)

I lalo o lenei igoa o le laupepa sili ona lauiloa ma ituaiga o mea sili ona matagofie o gaillardia faʻapitoa ua tuufaatasia. E faigofie lava ona avea o ia ma fetu autu o le tau vevela o soo se lanu ma lona lanu lanu, e ufiufi i "lanu" samasama lanu samasama-lanu enaena-lanu enaena ma laulaau le talafeagai.

O le tele o ituaiga o le afa mita le maua i le tele o ituaiga e oʻo i le 70-80 cm le maualuga O le matagofie o le lanu o le gaillardia e faʻasaoina e oo lava i luga o eleele sili ona vaivai, ae o le umi o le fuga, e amata i le amataga o le taumafanafana, o le a faalagolago tonu lava i le lelei o le tausiga: na o le 2- 3 laei pito i luga i le vaitau o le a mafai ai ona fuga le laau lenei faapea foi ma le totoina i le eleele lafulemu. Gaylardii sili ona lelei le eleele vevela ma le lamolemole, oi latou nei o sui sili ona lelei mo oneone leaga.

Gaylardia tele-fuga (Gaillardia x grandiflora).

2. Origanum vulgaris (Origanum vulgare)

O lenei laau e fai mai saʻo o le pito sili lea ona lafoaia o le vao. O Oregano e masani lava ona na o se vailaau togafitiga ma laau vevela, ma i le taimi nei, i le malosi e ola ai i soo se tulaga ma i le taimi lava e tasi e puipuia ai le matagofie, e leai se tutusa.

O Oregano e faia ma le matagofie le vao mafiafia i le maualuga o le 30 cm i le afa mita, o le maualuga ma le maualuga o ia mea e faigofie ona pulea e le teuteuina. O le lanu mauoa o laulaau laulaua laititi e faamamafa ai le matagofie o laupepa laupepa o mea e le mafai ona aveesea ai lo latou lalelei e tusa lava pe a uma le mago. O Oregano e faʻapipii ni fasi mea, e manogi, e tuʻuina atu ai le siʻosiʻomaga i musika, foliga matagofie e tusa lava po o le a le vaitau. O se tasi lea o laau e sili ona lelei e na o totonu lava o le faʻaauupegaina o le faʻagasologa o laufanua faʻaonapo nei. E fetaui lelei mo eleele vaivai ma le amanaia.

Oregano (Origanum vulgare)

3. Goldenrod (Solidago virgaurea)

O se tasi lenei o fualaau e sili ona fesuisuiaʻi e le gata i le tele, fua o le tuputupu ae ma le tuputupu ae, ae faapena foi i tulaga o manaoga mo le nofoaga o le galueaiina. O ituaiga sili ona lalelei o aurorod, e lauiloa foi o le auro auro po o le autumn mimosa, e fetaui lelei lava e oo lava i eleele sili ona laiti ma e mafai ona ola i le mamafa ma le malamalama o eleele (e le pei o isi ituaiga o aurorod).

O le faʻaputuina o laulaau saʻo e mafai ai e le aurorodite ona fatuina ni mea matagofie matagofie mai le 60 cm i le sili atu i le 2 mita le maualuga. O lau lafoaʻi e faʻatulaga i tafatafa o le isi ma tu i fafo ma se lanu uliuli. Maʻa manatuaina palatini faʻalavelave ma fusi palaʻau e faʻafeiloaʻi i ato laʻititi ae matagofie i se lanu samasama lanu-auro o fuga fugalaau. Ua fuga mai le Goldenrod i le leva o le aso, o se tasi o vaitau sili ona lelei o le autumn lea e mafai ona tupu i tulaga faigata.

Commonrodrod masani (Solidago virgaurea)

4. Wormwood Steller (Artemisia stelleriana)

O se mea e sili ona fiafia i ai o togalaau papaʻe, o le taʻaloga aupito sili mo le kalave, o le pito sili ona faigata o le eleele - o mea nei e tatau ona maua e le manulele matagofie ma le vormwood.

O le wormwood a Steller e faia ai se ufiufi mafiafia o laulaau mata afa matala ma tosina ese mai i le mamao ma lau matagofie o lanu siliva e foliga mai e susulu mai i tua o maʻa. Faʻasalaga faʻapitoa, e aofia ai ni ato laʻitiiti lanu samasama, e mafai ona natia uma le matagofie o le laau, o lea e sili ai le aua le faʻatagaina ona fua. O le faapalepale tulaga ese o le faapalepale ma le faʻaaliaina o le matagofie o le siliva siliva i luga o eleele leaga o loʻo faia ai lenei laau, e pei o isi wormwood, o se mea e sili ona fiafia i ai mo le mamanu o eleele vaivai ma oneone.

Steller Wormwood (Artemisia stelleriana)

5. Blueheads flat-talofa ma Bourget (Eryryium planum ma le Eryngium bourgatii)

O le tele o lanu moana, e ui lava i latou foliga vaaia, e maua ai le sili ona matagofie i luga o le eleele lafulemu. Ae o le manulele lalelei lalelei ma le teineitiiti Bourget o se tuusaunoaga i le tulafono. E mafai ona latou ola i eleele sili ona eleelea pe leaga, faʻaalia atoa le lanumoana ma le leai o ni meaʻai.

Bluehead laulau-faʻalelei (Maea eletise) o se lalelei matagofie o le mita mita ma o laʻau e faʻapipiʻi i le pito i luga ma lau lamolemole vevela, lea e tosina atu uma ai le ulu o le fuamoa o meaola e oʻo i le 2 cm le lautele.

Bluehead Bourget (Elicium bourgatii) - o se feteʻenaʻiga mo le igoa o le ulu e sili ona matagofie. I le maualuga e oo atu i le 40 cm, e fauina lautele, o nisi taimi e tafao ai vao, paʻu o le afi, ma le paʻepaʻe, laupepa malosi ma lauulu lanu mumu o laʻau o loʻo i ai laʻau lapoa o le afifi. O le laau e ofoofogia le puʻe ma i le taimi e tasi - faigata.

Bluehead laulau faʻapipiʻi (Fuafuaga o le Eryngium)

6. Purple Mullein (Verbascum phoeniceum)

Faatasi ai ma le tele o meaʻai faʻamalosi e iai ni mea faʻamalosi malolosi, atonu na o le mullein e le fiafia i ai, ae le lelei le eleele. O se fale faʻapitoa lenei i soo se itu. I luga o le eleele leaga, mullens ma isi ituaiga o mea ola ma ola lelei, ae o le mea sili ona fiafia i ai o le mullein purple.

Faatasi ai ma se maualuga e oo atu i le 1 m, o lenei laau totoa ma pulu tetele malosi ma lapoa lapopoa e tuua ai mea e ofo ai faatasi ma le matagofie o pulumu faigofie ae tetele o inflorescences. O fugalaau matagofie ma se lilac corolla o se teuteuga moni o lenei fale tele. A aunoa ma le fuga o mullein i le afa muamua o le taumafanafana, e faigata ona mafaufau i soo se togalaau.

Mullein Violet (Verbascum phoeniceum)

7. Lauga (Achillea)

E oo lava i ituaiga sili ona mataʻina o le yarrow hybride o loo avea ma se tasi o togalaau e sili ona matagofie. O lenei lalelei e ola lelei i eleele uma, tusa lava pe a oʻo i le eleele pala. O lanu matagofie o le tele o leoleo manu o ituaiga sili ona lelei o aso nei e ofoina atu e fiafia ai i le peleni, coral, orange, hu hu. Ae o ituaiga meaola e matua lelei lava, e tusa lava pe sili atu le talafeagai o latou fua.

O vailaʻau faʻasusu i luga o eleele vaivai e faʻaalia lelei ai o latou uiga aemaise lava. O faila uma e faigofie ona iloa. O nei mea e faʻapitoa, e faia ai suauʻu eleelea i le tele o fuālāʻau saʻo, laulaʻau masani pe pupuʻu ma nai ato laʻititi na aoina i talipupuni tetele, faamalu ma mea leaga. O le fuga o le falala e tuʻuina atu ai ia mea e fusifusia ma faʻatulagaina.

Yarrow (Achillea millefolium)

8. Alofa (Aga)

O sui uma o lenei ituaiga e ofo i lo latou mafai ona ola e tusa lava pe sili atu le le talafeagai o tulaga, o nisi taimi e matuai ese lava i latou uiga o le eleele. O tagata o totoe e ausia le fugalaau sili ona teuteu i eleele mama, ae latou te faaalia le matagofie o laulaau ma lanu muamua ile eleele leaga. O lapisi fugalaau, e maua i aʻa o laulaau, faʻatagaina tagata ola e faʻatumu lelei le palapala.

O pine o le Stolon e masani lava ona natia i lalo o laʻau teuteu e aoina mai i pala. E tele, e pei o se tulafono, faʻatasi ai ma le matagofie o le faʻamafa, o laʻau e ofoina mai se tele o mea e le masani ai - pouliuli, sukalati viole ma vaitusi - lanu. Fugalaau i meaola e pei o le tino e teuteuina ona o lanu lanu uliuli lanu. O laau toto e ese tele mai le tasi ma le isi, ae e foliga mai o taimi uma e foliga mai o ni meaola matagofie ma teuteu e mafai ona aʻafia i soo se mea.

Talofa (Ajuga)

9. Sedum

Vaeluaina o togalaau uma i ni vaega se lua - oi latou e sili ona le lelei le eleele poo le eleele - e faigofie ai ona maua fualaau aina suamalie mo le olaola i ituaiga uma o eleele e leai ni mea. O le fiafia i maʻa, maʻa oneone ma le oneone, o maʻaʻau o le vaega muamua e maualalo le ituaiga o laʻau e iai lanu lanu o laʻau oona ma le tele o fuālaʻau

Mai le ofoofogia stonecrop hybrid (Sedum hybridum) faatasi ai ma ona laupepa lanu mafolafola ma maualuga umbrellas o mea e lanu samasama-lanu moli i laupepa maualalo stonecrop o paʻepaʻe (Sedum album) ma toso pei o gata gata maʻa lanu samasama maʻa (Sedum ochroleucum) - ei ai se mea e filifili mai ai.

Stonecrop, po o le sedum (sedum)

10. Meadowsweet masani (Filipendula vulgaris)

O se tasi lea o ituaiga sili ona manaia (ma sili atu le malie i le susu) ituaiga meaʻai. Laʻau masani - o se mea mamana, matala ma le manaia tele e sili ona manaia i le taimi o le fugalaau ma mulimuli ane. O le maualuga mai le 40 cm i le 1 m e mafai ai ona faʻaogaina mea e faigofie ona faʻafefiloi i soo se ituaiga.

Cirrus-cut, lacy big sheets e fatuina ai se rosette o le basal luxurious, faamamafa atu le matagofie o le fuga. O fuālaʻau tele poʻo fugalaau paʻepaʻe e aoina i le tele o meaʻai, e mafai ona oʻo atu i le 15 cm le umi. Fugalaau fugalaau totogo i le faaiuga o le tautotogo, mo le toeitiiti atoa le masina e fiafia i se fugalaau olaola matagofie. Ae o laulaau o le laau o loʻo faʻaauau pea ona teuteu le mea o loʻo i ai.

Meadowsweet masani (Filipendula vulgaris)

Isi laau mo eleele leaga

O le lisi o faʻataʻitaʻiga o loʻo feagai lelei ma le leai o ni meaʻai e le gata i le pito i luga o loʻo lisiina i luga. I eleele paʻu ma oneone, o le tele o ituaiga meaola e fesootaʻi ma le mamanu o le laufanua e lagona lelei.

I eleele le lelei latou te faia lelei:

  • oak sage (Salvia x sylvestris);
  • tansy (Tanacetum);
  • paʻu masani (Echinops ritro) ma isi ituaiga o paʻu;
  • ituaiga uma o tagata iloga ma taʻutaʻu tausaga (sui o le genus Papaver);
  • Aquilegia alpina), foliga o foliga mai (Aquilegia flabellata), lanumeamata-fuga (Aquilegia viridiflora), pouliuli (Aquilegia atrata);
  • penina pearlphalis (Anaphalis margaritaceae);
  • vine (Centaurea macrocephala), mauga (Centaurea montana), Rusia (Centaurea ruthenica);
  • Kermek Tatar (Goniolimon tataricum);
  • Campanula (Silene coronaria, sili atu ona lauiloa i le igoa o le Faletupe);
  • Heliopsis sunflower (Heliopsis helianthoides);
  • afiafi afiafi muamua (Oenothera fruticosa);
  • Gypsophila paniculata (gypsophila paniculata);
  • hyssop officinalis (Hyssopus officinalis);
  • Macraya cordata (Macleaya cordata);
  • ituaiga uma o monarda (Monarda), e tusa ma le fafagaina i le vaitau;
  • ituaiga uma o le Metitirani o meaola vevela - mai lou lau ma tarragon i lavender ma rosemary.
Cosmea, po o Cosmos (Cosmos) Arctotis (Arctotis) Kermek Tatar (Goniolimon tataricum)

O le filifilia o tausaga taʻitasi e lagona le lelei i tulaga sili ona faigata e matua mauoa lava. O le oneone, lafoaʻi pe leai foi eleele eleele e leai se mea e faʻaseseina mo le tuputupu aʻe o fetu o vaitau o le vaitau. O nei tausaga e aofia ai:

  • cosmea (Cosmos) faʻatasi ai ma lona ea, laʻau vaneina, faʻafefeteina fugalaau pastel; fiafia ma tulaga ese alofa, ae e ofoofogia foi i lona tumau;
  • uluai vevela vevela ma se lanu susulu o paʻi fugalaau Portulaca grandiflora;
  • mafai ona feagai ma soʻo se lamala, o le uluai lauulu matagofie o Cleome (Cleome);
  • arctotis (Arctotis), o fugalaau i le lanu lanu ma le fausaga o le a foliga mai o se gerbera, pe afai e le mo le alofa tunoa o laau afifi o latou lava;
  • o anacycluses e tasi tausaga le matua (Anacyclus), lea e matua fuga mai i mea e pei o leisis-like;
  • mafai ona avea ma se teuteuga o soo se togalaau i lalo o soʻo se aiaiga, calendula (Calendula officinalis);
  • e leʻi alu ese lava i le faʻalelei o laʻau (Tagetes);
  • puupuu, e oo atu i le 30 cm le maualuga, faia o se lanu matagofie o lanu uliuli ma ato auro lapopoa i le suiga o le suauu ova gaosa (Gazania rigens).

O meaola e le faʻaleagaina i le eleele e maua ai i totonu o vao ma laau. I luga o eleele vaivai, e mafai ona e totoina ni vine (juniperus), ose (Taxus), acacia (Acacia), o le Rose Raka rugosa, Spiraa (Spiraea), o moa taufaaleaga (Philadelphus), birch (Betula pendula), willow (Salix) O le mea lea, o le mea lea, o le mea lea, o le mea lea, (Cornus alba), ma isi.