O le togalaau

Faʻaleleia vine i le faapipiiina

  • Vaega 1. O le vine na fanau mai e maua ai le tino ola pea
  • Vaega 2. Vaega o togafitiga o togalaau
  • Vaega 3. E tatau ona mafatia le vine. Teuteu
  • Vaega 4. Puipuiga o fualaau mai mai faamai
  • Vaega 5. Puipuiga o fualaau mai meaola faalafua
  • Vaega 6. Faʻaleleia fua o vine
  • Vaega 7. Faʻaleleia vine i le faapipiiina
  • Vaega 8. Vaega ma ituaiga vine

O vine taʻitasi e iai lana lava fugalaau uigaese: o le lanu o vine, o latou manogi, tofo, suamalie, mea masani masani ma isi meatotino. I totonu o se tamai fale mafanafana, e le mafai ona totoina fualaau uma e manaʻomia ma totoina vine, ae e mafai ona faʻaleleia i latou e ala i le totoina o ituaiga o laau i luga o se tasi togavao ma maua ai le togalaau e taʻua o le aiga.

O tui foi e talafeagai mo le togafitia o ituaiga eseese e puipuia i faamaʻi eseese, aemaise ile palapala aphid phylloxera, lea o le tele o seneturi o le sasa o tovine. O faʻamalositino e faʻaaogaina i le toe fausiaina o tovine ua faaleagaina ma lo latou toe faʻafouina poʻo le sui o mea e sili atu ona maualuga ma maualuga. Ae, e tatau ona e manatua o le tui o se ituaiga o taotoga pe a totoina se tasi laau i se isi.

Ina ia manuia le tui, ia aʻa ma amata ona fai ni fua, o galuega uma e tatau ona faia i se taimi tatau ma maualuga. O le a le mafai ona maua ni taunuuga lelei. E masani ona valaaulia e le uaina vine ni tagata tomai faapitoa mo tui, ae e mafai foi ona faapipii vine i latou lava e faaaoga ai ituaiga faigofie o tui. O le tui o se auala sili ona manaia ma aoga, lea e le faigata mo se tagata amata ona aoaoina.

Faʻapipiʻi vine. © DeAnna D'Attilio

Ituaiga o le faapipiiina

O le tele o tui puipui e taua tele. I le nofoaga o le faʻasalaga, ua vaevaeina i lalo ma lalo. O le taimi faʻatulagaina ua vaevaeina i le taumalulu (laulau) ma lanu meamata, faʻatinoina, e fai ma tulafono, i le taimi o le tuputupu ae o le vine vine.

Faatalanoaga o le laulau o Winter faia i le taumalulu mai ia Ianuari e oʻo atu i Mati i totonu o le moe moe. O loʻo faʻatinoina e tagata tomai faapitoa poʻo ni tagata ua i ai vine.

Vaʻaga lanumeamata O loʻo faia i luga o le ola o laau mai Me (pe a leai se vine) seia oo ia Aokuso ma vaevaeina i le tautotogo, taumafanafana ma le autumn. O le faʻasoa i lenei tulaga o le tina e tatuʻu lava ia po o ona aʻa ma le mafiafia o le itiiti ifo i le 6-8 mm. E le manaʻomia le taʻavale ma se faʻamaʻi manuia, pe a uma le tausaga e mafai ona e suʻeina se ituaiga vine fou. Pe a fausiaina se togavao o le aiga, ia manatua e le o aʻafia uma aʻa, o le tofo ma le lanu o vine e ono suia.

Metotia mo le faapipii vine vine

I le avea ai o se faʻamatalaga o tui lanumeamata, o se faʻataʻitaʻiga, o se korneshtamb poʻo se lima faʻagatausaga e faʻaaoga. O faʻataʻitaʻiga e faia i luga o se vine ese o le taimi nei (fuʻa lanu meamata) poʻo le tausaga na teʻa (pupuuliuliuli) i faʻapotopotoga eseese. Eseesega o lenei tui e faia i se muai saunia o le sulu (paʻu uʻu, lanu uliuli) poʻo se lanumeamata lanumeamata mai le sulu laau na filifilia.

O auala autu o le tui. a) Faʻamataʻu faigofie; b) Faʻaleleia le toe faia; i) Faʻalautele

E tusa ai ma le tekonolosi o le faʻatinoga, o tui masani lanu meamata masani e:

  • afa vaevaega, afa vaevaega,
  • iuga i le faaiuga
  • paluga ma se vine,
  • ata faigofie
  • faʻaleleia le faʻaleleia,
  • mata mata ma isi.

Sauniuniga o mea gaosi vine

I faleoloa faʻapitoa e mafai ona e faʻatau ai meafaigaluega talafeagai, e aofia ai naifi (faapipiiina, mo fugalaau, togalaau, moli). Ae e te leʻi faʻatau se meafaigaluega, taumafai ni nai suiga ma filifili lou lima. O le tulafono autu pe a filifilia - o le mea faigaluega e tatau ona faigofie, e le matagofie. O le naifi sili ona taua o se meafaigaluega lea e faia ai le laumei i le uʻamea. O knusi e tatau ona matua faʻamalosi ina ia mafai ona tipi (aua le faʻamaʻi) i se tasi o gaioiga. O le faʻamalosi saʻo ao tausia le uluaʻi faʻamatalaga e masani lava ona faia e se tagata tomai faapitoa.

Meafaigaluega mo tui. © snohomishcfs

I le faʻaopopo atu i meafaigaluega, e tatau ona saunia mea faʻapipiʻi i le tulaga o lipine gaosia mai polyethylene, uʻamea lautele. E tatau ona vaivai, ae ia fetaui lelei le nofoaga ole tui, aua le tuʻuina atu le susu. E sili ona lelei le faʻatauina o se faʻamalosi faʻapipiʻi (grafting), lea e aofia ai mea e faʻavaveina ai le faagasologa o le tuputupu ae. O lenei ata tifaga e faʻaleagaina e le manaʻomia ona aveeseina pe'ā uma ona faʻaoga le tui. E manaʻomia le paraffin pe afai o le tui e tatau ona solo, nai solo mama, se ata vali, se fasi mea vevela, pepa fale le aoga poʻo se fulufulu mutina masani, ava malosi po o se isi mea e faʻaaogāina ai meafaigaluega, lagolago o laupapa.

Vasega Vaʻaia vine

O le tui i le tautotogo e faʻatino pe a fufula le tumutumu i luga o le faʻatau ma ua maeʻa le faʻaaogaina o le apiary. O tui o le taumafanafana ma le tautoulu e mafai ona faia i soo se vaitaimi o le mafanafana e aunoa ma le la susulu ma le sau. I le itu i saute seia oo i Oketopa e aofia ai. I le ogatotonu o laina e le sili atu nai lo le vevela o le eleele e pa'ū ifo i le + 10- + 12ºС, ma le ea + 15ºС.

Fualaau Faʻamaʻi Vavave

Mafaufau i nisi o tui faigofie e mafai ona e faia i lou lava fale. I le aluga o taimi, i le mauaina o le poto masani, o le a mafai ona iloa pe faʻapefea ona faia ni tui sili atu ona faigata, pe a manaʻomia.

Mo le amataina o vine, mo le faamalieina o le tagata lava ia, e mafai ona fautuaina tui puipui i se vaeluaga, i se afa vaevaega, se kopi faigofie, se lanu lanumeamata i le vine, se va (green or black).

Tosoina vine i le vaeluaga atoa

O lenei tui puipui e mafai ona faia i luga o lalo ma vaega eleele o vao i le itu i saute i le tautotogo i le afa lona lua o Aperila - amataga o Me poʻo le autumn i le amataga o Oketopa. I totonu o togalaau malulu e faia i se auala e le mafai ai e le fale ona taʻe ese le tui ma faʻafefe i le taumalulu.

Vaʻaia atoatoa le tui. © Andrew Stone

Faʻapena Rootstock

  • Mo le faia o tui i luga o le vaega eleele lalo o le aʻa, tatou te aveeseina ai eletise eletise. Tatou te eliina le lalolagi i le au. O le lua e tatau ona i ai le limamatua o le 50 cm ma le loloto o le 25-30 cm. Afai e faapipiina le vao, oti ese le vaega ua faapipiiina o le laau. Afai o le aʻa, aveese le vaega pito i luga 5-10 cm o le au.
  • O le toega o totoe o loʻo faasaolotoina mai le eleele ile 5-8 cm, vavae ese le aʻa, fanau. O le faʻamamaina o le paʻulaʻau aveese le eleele o loʻo totoe ma le paʻu tuai i luga o se pou. Matou te ave le palapala ina ia le faalavelave i le faagasologa o tui. Matou te ufiufi i se ata tifaga.
  • I le 'aʻau matou te faia faʻasolosolo lelei (taua tele) faʻatasi ma le internode, 3-4 cm i luga ae o le nonoa. Afai e talafeagai, faʻaeteete ma le faaeteete le nofoaga o le vaeluaina. Soʻo se gaioiga po o mea eleʻele o le eleele o le a mulimuli ane afua ai le tele o siama ma isi faʻamaʻi. Matou te ufiufi meaʻai na saunia i se ata tifaga.

Faʻasaoina sauniuniga

O le faʻapipiʻiina o mea ua saunia mai le autumn ma seia oʻo ina teuina le tautotogo ua afifiina i le palasitika i le pito i lalo o le pusaaisa. 2-3 aso aʻo leʻi faia tui puipui ua siakiina mo le saogalemu. O le ola i luga o le vavaega i se itu umi o le lanu lanumeamata. O 'afu ua faʻafefeteina i le vai mo le 1-2 aso ma ao le i faapipiiina le tipi i le 2 mataʻitusi puupuu. O le vaega pito i luga o le sikuea e faia ile 1-2 cm i luga aʻe o le mata, ma o le vaega pito i lalo e 4-5 cm i lalo ifo o le mata (i luga o le internodes).

Togaina vine

  • Tatala le ata i luga o le mea na saunia.
  • ia tuʻu le naifi pe solo i le ogatotonu faʻatasi ma le pito i lalo ma faʻatasi ai ma fasi uila ma vaeluaina le pou 3-4 cm le loloto ina ia le vavae le pito i lalo i luga o le ala.
  • I le pito pito i lalo o le 2 mata mata, i le itu o le mata maualalo, 0.5-1.0 cm i tua, matou te faia ni vaega faʻasaʻo ma se tina agai i lalo. O loʻo faʻaaogaina ni mafutaga ma se tasi o gaioiga o le lima. E tatau ona latou foliga mai e le tutusa. I le tasi itu, o le loloto o le tipi o loʻo faʻaalia ai le tumutumu, ma i le isi itu, e na o laupapa. O le umi o le tina e tatau ona tutusa ma le umi o le vaeluaina ma e tusa foi ma le 3-4 cm. E le mafai ona e paʻi i mea na uu ai ou lima ina ia aua le faʻafeiloaʻi se faʻamaʻi.
  • O le vaeluaga o le mea e tulei i lalo e le paʻu palasitika o le naifi o le faapipiiina ma ua tuu i totonu o le vavalalata e latalata i le tasi itu o le vaeluaina ma le pito i lalo o le mata, ma le lona lua, ua na o le isi pito. Afai o le au e manifinifi (3-4 cm), ona tuʻu ai lea o le tasi sulu.
  • A tuʻuina le sikuea i totonu o le lili, tuʻu i ai se mea e loloto atu nai lo le rootstock o le paʻu ina ia fetaui lelei ia lauʻeleʻele samasama. Faatasi ai ma se mea faʻapipiʻi loloto, o le a fetaui lelei le faʻaaogaina o le cambium o le scion ma rootstock, ma o le a tupu vave le tui ma sili atu ona lelei.
  • Matou te faʻatumu le avanoa i le va o vavaega ma fasi pepa malulu susu poʻo le fulufulu mutina masani.
  • O le tui ua nonoa faʻatasi ma se mea faapipii poʻo se manoa, e faʻamavae atoa mai aafiaga mai fafo. O le faʻamaeʻaina o le faapipiiina i lalo ifo o le maualuga o le pulupulu.
  • O faʻamau faʻatasi ma le nofoaga o tui e ufiufi i se ata tifaga po o se mataupu ma e le o faʻamalosi (manaʻomia le aeration) i le pito i lalo tatou te faʻapipiʻi atu i le ala. Matou te aveeseina le pusa tifaga i le 20-25 aso, i le vave lava e tupu mai le 2-5 cm tumutumu mai fatugaʻo.
  • I luga o itu o sikola matou te faʻapipiʻiina e lagolago ai pine laupapa. Faʻatumu ma le faaeteete le pu i le susu (e le o le coniferous) ma le eleele, ufiufi fusi ua faapipiiina i se faaputuga 4-6 cm le maualuga. Faʻamalie le faaputuga ma se ata tifaga ina ia le mago le palapala, ma faʻapena ona faia mea e latalata ile vaʻaiga (mafanafana ma susu).
  • Afai e faia le tui i le palapala poʻo le loloto o le eleele e 5-10 cm le maualuga, o lona uiga, i le faʻamaunuuina o isi tulaga uma, e mafai ona tui, aua le ufiufi ile eleele, ae ia mautinoa e mulimulu le nofoaga lata ane ma se ata, faʻapipiʻi ona pito i lalo.
  • I le faʻatulagaga o le faapipiiina i luga o le eletise o le ala, e tatau ona vavae ese le nofoaga o le faapipiiina ma se pusi ata mai le siosiomaga, ma mulch le palapala i lalo o le vao ina ia susu ai pea.

Faʻamaumauga Faʻasalalau Post

  • Afai e ufiufi le palapala i le eleele, ona vaʻaia ma le totoa ia 1.5-2.0 vaiaso ma tipi ese le fana lea na faʻaalia mai i luga o le faʻatau ma aʻa i luga o le sikoa ma faʻamaumauga.
  • O le totogo ae totogo mo le 15-20 aso e tatau ona ufiufi mai le susulu o le la. Matou te tatalaina le puipui puipui i aso pogisa po o le po.
  • Matou te le faatagaina le faʻavaeina o palapala palapala ma le tupu o vao.
  • O le isi tausiga o le vine vine e tutusa lelei lava mo fualaau vao masani.
  • Afai e le amata ona gaosia le faapipii i totonu o le 1.0-1.5 masina, ona maliu ai lea o le tui.

Faʻataʻitaʻiina faigofie o vine

Umi taimi o kopi

Kopi i le faaliliuga o lona uiga o le fesootaiga. O le ituaiga faigofie lenei o tui, lea e faia e ala i le tuufaatasia o vaega o le sikoa ma le faʻasoa. E sili atu ona faigofie le faia o le faʻataʻitaʻiga i le tautotogo-taumafanafana.

O kopi i le itu i saute i luga o laulaau lanumeamata e faia i le 2-3 aso o Me, pe a oʻo atu pine i le lautele o le 7-8 mm ma amata ona faʻapipiʻi. Seʻi oʻo i le ogatotonu o Iuni, e sili atu ona talafeagai le faia o le faʻataʻitaʻiga faʻatasi ma lignified (paʻu i totonu o le pusaaisa) tipi, ma mai le afa lona lua seia oʻo i le faaiuga o Iuni i faʻamaʻi lanumeamata. O ia tulaga patino o le filifilia o se sikiona e mafai ai ona maua se pasene maualuga o le ola ma le manuia matua o se vine fou.

Vaʻaia faʻatasi ma le faigofie faigofie

Kopi kopi

  • Faʻasalaga tele o le vine vine e faʻaleleia ai le suavai.
  • I luga o le togavao ua filifilia, matou te filifilia le 2-3 taamilo i le tausaga ua teʻa ma le vaʻaiga o loʻo manaʻomia ma vaeluaina i le 2-3 mata.
  • Mo vave tui, tatou te aveeseina mai le teuina o meaai, tipi 2 vaega o fatugao ma solo mo le 12 itula i le vai mafanafana (+ 20- + 25ºС). Matou te tuʻuina i luga o se susu susu i totonu o se potu mafanafana, mafiafia (greenhouse or simulated greenhouse in a room). A maeʻa aso e 3-4, matou te filifilia ni vili ola.
  • Mo le tui puipui o le taumafanafana, tatou te seleseleina lanu lanumeamata o le tausaga o loʻo i ai nei le tutusa o le paleni e pei o aʻa. E vavae ese le 'afa o le fuga mai le pito i lalo o le vili filifilia i le taimi lava lea aʻo leʻi faʻamalosia. Tatou faʻamamā mai laulaau ma antennae, e aunoa ma le faaleagaina o mata, ma tuu le pito i lalo 4-5 cm i totonu o le vai.
  • Matou te filifilia le nofoaga o le faʻataʻitaʻiina i luga o le aʻa rootstock i se auala e avea ai le lumanaʻi ma lima o le aʻa. O otaota uma, laasaga ma laulaau mai le faʻatauga i le nofoaga o le tui ua aveesea.
  • I luga o rootstock ma le sikiona tatou te faia ai vaega o le 2-3 cm le umi ma se tasi o gaoioiga o se naifi malosi.
  • Faatasi ai ma le oʻo mai o le apiary i le tipiina o le faʻasoa, matou te faʻaopoopoina vaega uma e lua ina ia fetaui lelei le faʻaogaina o le atigipusa. Taofiofia o vaega tuʻufaʻatasia i se fusi (tatou te fusifusia) le nofoaga o le faapipiiina ma le faapipiiina o se mea faapipii poʻo isi mea faʻapipiʻi. O le taofiga o le elemene pito sili lea ona faigata o le tui, talu ai o laasaga lafoaʻi o mea o le a le mafai ona gaosia le tusitusi. Afai e saʻo le lalagaina, ona maeʻa lea o le taimi, o le a amata ona tu i tua le pito i luga o le tui.
  • O le nofoaga o le tui e ufiufi i se ata tifaga mo le faʻaitiitia o le faʻaleleia o le susu (faʻataʻitaʻi i se tamai fale tipi) ma ufiufi i mea malamalama mai le la.
  • A maeʻa le 7-10 aso, amata ona tupu le sulu. Aveese lemu le fale kati ma faʻasaʻo le tui mai le uaea. Ina ia puipuia le tui mai le vavae ese, e tatau ona tatou nonoa le tamaʻi fana i le lagolago.

O le faʻaaogaina o ituaiga faigofie o tui puipui, e mafai ai ona e aoaoina le tofa i le faagasologa o le faaleleia o ou tomai.

  • Vaega 1. O le vine na fanau mai e maua ai le tino ola pea
  • Vaega 2. Vaega o togafitiga o togalaau
  • Vaega 3. E tatau ona mafatia le vine. Teuteu
  • Vaega 4. Puipuiga o fualaau mai mai faamai
  • Vaega 5. Puipuiga o fualaau mai meaola faalafua
  • Vaega 6. Faʻaleleia fua o vine
  • Vaega 7. Faʻaleleia vine i le faapipiiina
  • Vaega 8. Vaega ma ituaiga vine