O le togalaau

Hazelnuts - Laisa lapoa, poʻo le "Lombard nut"

O fualaau ua leva ona lauiloa e le gata mo meaai ae faapea foi mo mea tau vailaau. E iloa e pe tusa ma le 400 g o hazelnuts e mafai ona suia ai taumafa i aso uma o se tagata matua i kalori. Ma ua na o le tele o puipuiga, gaʻo ma gaʻo i totonu oi latou e maua ai se tagata ma mea uma e tatau ai.

Laʻau tele (Corylus maxima) po o le Lombard, na o ni nai eleni, ua taʻua o le tupu o nati. E mauʻoa i palatini (20%) ma e 8 taimi sili atu le caloric nai lo le susu ma le sukalati, ma le 3 taimi sili atu nai lo le falaoa. O le lombard nut o le suauʻu e lelei ona uʻuina e le tino, ma o le gaʻo eletise polyunsaturated o loʻo i ai se lelei tele i le metabolism, faʻasaina le tuputupu aʻe o le cholesterol. O le mea moni o loʻo i ai le tele o vitamini ma minerale i fatu o le hazelnut e le aoga le talanoa e uiga i ai. Mo tagata e afaina i le tino, mafaufauga faalemafaufau, ma mo le tuputupu ae o le tino, o lenei oloa e sili atu le taua nai lo isi uma.

Faʻasologa tetele Hazel (Corylus maxima) o se tasi o le ituaiga o Hazel (Corylus) subfamilies HazelCoryloideae) o le aiga Birch (Betulaceae).

Launiu lapopoa, poʻo le "Lombard nut" (Corylus maxima), o fua e lauiloa o ni alotini. © naturgucker

Talafaasolopito o Lombard Walnut

E talitonu le au saienitisi o le talafatai o le Black Sea e mafai ona avea ma nofoaga fanau mai Lombard walnut, aua o le upu "hazelnut" i le faaliliuga mai le upu Turki - "mai le Black Sea". Atonu na salalau atu le aganuu mai iina i Europa, ona aumai ai lea i Amerika. E maua e le au suʻesuʻega o mea 'eseʻese o laʻau manulele mai le Neolithic, o lona uiga o lenei nut na faʻaaoga e o tatou tuaa anamua. Sa togafitia i latou mo ulu o le ulu, taumafai e faateleina le tuputupu aʻe e ala i le 'ai o fatu. O le Lombard nut sa manatu o se faailoga o le anoanoai, o le tamaoaiga, ua faaeeina i ai malosiaga faalelagi e puipuia mai agaga leaga ma uila.

O aso nei, o galu e maua mai i atunuu eseese o loʻo lelei le tau mo lenei laau. O le mea muamua i totonu ia i latou, o le mea moni lava, o Turkey, lea o tausaga taʻitasi latou te mauaina ai le 400,000 tone o nati. Italia ma Sepania, Amerika ma Azerbaijan o loʻo faʻatupulaʻia lenei oloa taua, o le manaoga o le lalolagi, i le ala, ua na o le 75% faamalieina. O fatu o le Lombard walnut e faʻaaogaina i le mea faʻafiafia, e falai ma faʻagogo, falaoamata ma pasta. O vaega uma o lenei laau o loʻo faʻaaogaina i vailaau faʻatau. Ua alu Wood i le gaosia o mea taugata. Ma o lona uiga o le tuputupu ae o le eletise o se pisinisi sili ona aoga ma taugata.

Hazelnuts, o fua o lapisi lapoa. © John Kitsteiner

Faʻamatalaga o laisa tele

O le a le mea e sili ona fiafia i ai o ia, o lenei malo tupu? Lombard walnut o se ogalaau e oʻo i le 8 mita le maualuga. O le faʻamalosiina e le matagi, o se laau e tasi ma o lea e manaʻomia ai ni tuaoi. Malamalama lanu samasama ma e le mafaatusalia ni taliga tamaʻitaʻi e aliali mai ao le i amata ona mata. Mo le lelei o le palota, e tatau ona e totoina ni togi 2-3 i autafa, pe totoina se vao o vao vao. E mafai ona faʻaleleia fualaʻau i le vao (tuʻuina, vaevaeina o vao) ma auala fatu.

E ese le faigata ma le le lelei o Hazel. E le o faʻamaʻiina e faʻamaʻi ma e le maʻi. E mafai ona ola i luga o mauga, ma i vanu, ma i luga o luga o luga. O le mea lea, o lona aoga e leai se tuaoi - e mafai ona latou faʻamalosia ituaiga faʻafitauli uma ma aoina ai fualaau aina.

Faʻailogaina o tama ("catkins") o lapisi tetele. © Mark Watts

Tuputupu ae ma le tausiga o nati Lombard

O le mea e leaga ai, o le lapisi tele, poo le Lombard nut o se laau e vevela-vevela, o lona faigata o le taumalulu e maualalo. Lombard e le mafai ona totoina togatogo na o le itu i saute.

Laʻau tele e fiafia, e le paleni pe laʻititi oneone, nofoaga la. I nofoaga malulu, e tupu masani ai laʻau, ae o le gaosiga e maualalo tele. Ua totoina pasi i le autumn, i le amataga o Oketopa. Humus (15 kilokalama), superphosphate (200 g) ma le masima (50 g) o loʻo faaopoopo i lua toto (70 × 70). O loʻo aʻafia le aʻa i le aʻafiaga o nofoaga, o loʻo vavaeina i se nofoaga maloloina. A maeʻa ona totōina, o loʻo faʻafefeteina alofilima ma mulimulu i vao mutia. O le va i le va o vao 4 - 6 m.

Afai o le Lombard nut e fafagaina i le tele o taimi i le taimi o le vaitau, ona siitia lea o le selesele toeitiiti lua taimi. I masina o le mafanafana (Iuni-Iulai), pe a tupu le fua, e tele lava ina manaomia e le falesa tele ni vaiinu suavai. E faʻaaogaina fugalaau e maua ai se fua lelei. O le mea aupito sili ona lelei o le manulele, palu ma le mineral fertilizers, lea e faʻaaogaina i tausaga taʻitasi. Afai o le eleele e lava lelei ma faʻamalolo, e le sili atu i le fualaau o le faʻamalosi o le vai, pe a latou saofaga i le saoasaoa o le totoina o totoga, faʻaitiitia ai fua.

Fualaau lanu meamata o le ulu tele. © bossco139

I nai uluaʻi tausaga, o aʻa malolosi o le palisi e sili atu le vave nai lo le eleele. O le seleselega Lombard nut o le a amata ona onosaia 3-4 tausaga talu ona totoina. Ua toe faʻafouina le togavao i le tausaga lona 11: i le amataga o le tautotogo, ua tipi i lalo ni ogalaau tuai ma laiti, ua faʻapuupuuina pupu aʻa.

E le faigata le tausia o alofilima, ma o le totoina o se laau i le togalaau o le a aumaia ai se fua taua ma aoga o le a fiafia i ai tagata matutua ma tamaiti.