Fugalaau

Nematanthus tausi i le fale: totoina, fafaga ma moli

O le tausiga o le nematanthus i le fale e faigofie ma e le o faʻalavelave uma lava. O le fugalaau e le manaʻomia ni tulaga faʻapitoa poʻo le faʻavalauina o taimi. Ae, e ui i lea, e tele ni mea e manaʻomia ona e iloa ae e te leʻi aumaia se fale matagofie i le fale.

O le atunuu moni o Nematanthus o Pasila, lea na ia ola ai mo le tele o tausaga, seia oo ina matauina o ia e le aufaipese. O le fugalaau e fusi, ma e lelei tele mo le ola i totonu o fagu ma ipu pipi, mai le mea o le ai ai i galu matagofie.

I le natura, o le nematanthus e masani lava ona tuputupu ae i lau paʻu, o le mea lea, e fiafia ai i le malamalama, eleele mama e tumu i le susu. E tatau ona mafaufau lenei mea pe a totoina se fugalaau i le fale. O a isi vaega e te manaʻomia e te iloa ina ia mafai ai ona e maua le matagofie o le nematantus i le fale, o le a matou iloiloina i le tusiga.

Fugalaau toto

Faamatala le tausiga o fugalaau e tatau ona amata i le totoina o se laau. Ina ia tupu ola maloloina, e manaʻomia ona toto lelei i le eleele ua saunia.

E amata, saunia le palapala. Mo le nematanthus, eleele ma le totoina o ni taimi sili ona taua o lona olaga. Ina ia saunia le mea e sui ai, ia faʻafefiloi se vaega o le humus, o le aofaiga lava lea o le peat ma le oneone, faʻaopoopo i ai ni vaega se lua o lau laulaau i le paluga. E tele taimi e faaopoopo ai pusi o malala, ae e le talafeagai. O se paluga mo le totoina o le a fesoasoani i le fugalaau e galue malosi ma 'ai uma mea e tatau ai.

Fertilizer mo nematantus o le a le sese. E fautuaina le fafagaina o le laau i le 2 vaiaso, ma i le taumalulu ia 4-6 vaiaso.

Sui le fagu pe a oʻo ina laʻititi tele mo le fugalaau. Aua neʻi faʻafeiloaʻi le nematanthus i totonu o se koneteina e sili atu le telē nai lo le muamua. O le a lava lea e faʻateleina ai le pito i luga o le ulo i nai centimita. O le mea lea, o le aʻa o le a mafai ona vave faʻaleleia uma le palapala. E le gata i lea, afai o aʻa o le fugalaau o loʻo i ai i se tulaga faʻapitoa, o le a tupu vave le pito i fafo o le fugalaau.

Vaega o le tausiga o le nematanthus

E i ai nisi o vaega o le tausiga o le nematanthus, mo le tausisia o le fugalaau o le a faʻafetai ia oe i lanu meamata, laʻau lauolaola ma le tele o lauolaola umi.

Tuʻuina se malamalama lelei mo le nematanthus. O le laau pito sili ona lelei na faʻaalia, ae o le malamalama susulu. E fautuaina e tuu le nematanthus i luga o se faamalama e faasaga i sisifo po o sasaʻe. Afai e faasaga le faamalama i matu, o le a le lava le malamalama o le fugalaau, ma o le a mafua ai ona le toe maua le lanu ma le susu, ma o le a le umi le fua.

O le tuʻuina o le nematantus i le faamalama i saute, e mafai ona maua ai le la, o le a foliga e pei o le pogisa i laulaau, ma o le a taofia le tuputupu aʻe.

Malamalama e tatau ona oʻo i le laau ia le itiiti ifo ma le 12 itula i le aso, ma aemaise lava aso vevela, e tatau ona ufiufi le nematanthus i le gaosi poʻo isi fasi ie.

Faʻasalaga ma le faʻamafanafana mo le nematanthus manaʻomia faʻalelei. I le vevela o le vaitau, e tatau ona faʻainuina le fugalaau, ae aua le faʻatagaina. E tatau ona faʻamago le eleele, a leai o le a amata ona pala le aʻa. I le taumalulu, e tatau ona faaitiitia le aofaʻi o vai, ia tuʻuina atu i le fale le malologa. Aua e te popole o le a le lava meaʻai. Ua faaputuputuina se aofaiga o vitamini ma minerale i laulaau, ma ona o ia mea o le a malulu ai le taumalulu.

Mo le faʻaleleia o le vai, e sili ona lelei le faʻaaogaina o le vai faamama, poʻo le faʻafefe, i le vevela o le potu.

Lafoga mo le nematanthus e manaʻomia ai le gauai faapitoa. O le fugalaau e le lelei, ae e tatau ona e matauina se faigamalo o le vevela, lea o le a aʻafia ai le tuputupu ae ma le fuga. I le taimi o le alualu i luma tuputupu ae, i le taumafanafana ma le tautotogo, ia maua ai le mafanafana. O le vevela e tatau ona i le va o le 22-26 tikeri. I le ao, e mafai foi e le fugala ona toleni le vevela tele, ae i le po e tatau ona malolo le laau ma faʻaitiitia le vevela e toe faʻafoʻi ai le malosi. O le mea lea, afai e vevela tele le fale, ona oʻo lea i le afiafi e mafai ona e ave le nematanthus i le auala.

I le tau malulu, o le laʻititi aupito maualuga o le vevela e 12 tikeri Celsius. Ae o se nofo umi faaumiumi i se malulu e mafai ona i ai se aafiaga leaga i luga o le fugalaau, ia siitia ai le vevela mo sina taimi masani mo le taumalulu masani o le laau. E sili ona lelei le tausisia o le puleaina o le vevela i totonu o le 15-16 tikeri.

E faʻafefea ona fuga se fugalaau

E lua auala e faʻapipiʻi ai se fugalaau: tipi ma le faʻaaogaina o fatu mo le totoina. O le a tatou iloiloina auʻiliʻili taitasi i auiliiliga:

O seleni o le nematanthus e mafai ona faia i le tausaga atoa. Ina ia faia lenei mea, ia ave sina fasi o le ogaumu, 10 cm le umi, pele mai i laʻau pito i lalo, ma faʻafeiloaʻi i luga o le eleele. I totonu o le tasi ipu e mafai ona e tuʻuina ni nai gaioiga i le taimi e tasi.

Ina ia aʻafia le tipi, o le a tusa ma le 10-12 aso, pe a maeʻa ona mafai lea ona totoina totogo i ni ipu eseese, lea o le a latou tupu ai i le isi tausaga poʻo ni nai tausaga.

O le isi auala e toe fanauina ai o le faʻaaoga lea o fatu. E mafai ona faʻatauina i totonu o se faleoloa faapitoa, pe maua faʻatasi. Ina ia amata, ao mai fatu mai pusa paʻu o le laau ma faʻagogo mo ni nai aso i luga o se pepa masani.

Faʻaauauina pea le tausiga o le nematanthus i le fale, saunia eleele palapala, faia ni mea laiti i totonu ma lulu se suiga i totonu. Ona ufiufi lea o le ipu i le ata tifaga poʻo le tioata, ma maua ai le aʻafiaga o se kiona. I lalo o le pito i lalo o se fata ma le susu susu lautele, lea e masani ona tumu i le vai.

Afai e saʻo mea uma, ona maeʻa lea o le 2-3 vaiaso o le a e vaʻaia ai fualaau muamua. Faʻapalai i totonu o le palapala, mo sauniuniga o le a e manaʻomia ai ni vaega se lua o le eleele solo ma se tasi vaega o eleele lanu. Pe a lava le malosi o fualaʻau, e mafai ona totoina i totonu oa latou lava fagu.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le tausiga o se nematanthus i le fale e le o se faʻafitauli, ua lava lea e faʻaleleia ai le laau i le taimi, tuʻuina mai i le ao ma mai lea taimi i lea taimi e fafagaina ai i fugalaisa. Ae i le taui mo au taumafaiga, o le a e mauaina se lauolaola e faavavau, ma le tele o le fuga o laau o le a le taumateina teuteu lou fale.