Fualaau aina

Le lava o meaʻai i tamato

O faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi faʻapipiʻi e le o taimi uma e tuʻuaʻia ai le foliga le lelei o fua o tamato. I nisi tulaga, o laulaau mamago, o le lanu enaena o le laau ma le faatelegese o le tuputupu ae o le seleselega o le taunuuga o le le lava o meaʻai i le palapala. O lo latou toilalo e tatau ona toe faʻanatinatiina ma o le atinaʻeina o tamato o le a faʻaauau i se tafaoga masani. E taua tele le malamalama po oa elemene o loʻo misi mai le laau. O le le atoatoa o meaʻai e fuafua i le faʻaalia o togavao.

E leai se meaʻai ile meaʻai i tamato

Tulaga le lelei o le potassium (K)

Faatasi ai ma le le lava o le potassium, o laulaau fou i luga o laau aina fualaau e amata ona pala, ma ua maua e tagata matutua sina lanu samasama ma lemu lemu, o loo i ai i itu o laulaau se ituaiga eleele matutu. Manua o se tan i autafa o laʻau lanumeamata o se faailoga o le le lava o le pasala.

E tatau ona faʻasaoina fatuga o le tamato e ala i le fafagaina ma le susunuina o mea mama. E tatau i laau taʻitasi ona maua pe sili atu i le afa lita o le fagu. O se vaifofo mo le suavai e saunia mai le 5 lita o le vai ma le 1 sipuniti o le potassium pati, ma mo le fufuluina - mai le 2 lita o le vai ma le 1 sipunipuni o le potassium chlorine.

Nitrogen deficiency (N)

O laulaʻau i luga o le togavao muamua faʻamago i autafa, ona maua ai lea o se lanu samasama ma paʻu'ū. O le togavao e alu i luga, o laula e foliga mai e vaivai ma pala, o le lau o le a faasolosolo malie i le tuputupu ae, ma o le mea e amata ona vaivai ma vaivai.

E fautuaina le faia o le paleni o loʻo i luga o le kulimi. E tatau ona sasaa laau taitasi o tamato i se vaifofo: 5 lita o le vai ma le 1 teaspoon o le Uurea.

Teseva o le Zinc (Zn)

O le le lava o lenei elemene e mafai ona fuafua i ni lanu enaena i luga o lau o laau, e ala i laulaau o loo taufetuli i luga, i ni tamai lanu samasama i luga o laulaau laiti laiti. A maeʻa sina taimi puupuu, ona mamae loa lea o le lau ma ua paʻu ese. O le gaosiga o meaʻai fua ua faʻagesegese.

E talafeagai le faia o le faʻasusu i le zinc. Manaomia: 5 lita o le vai ma le 2-3 karamu o le sulkatela.

Molina o le Tino (Mo)

O le lanu lanu lanumeamata e susulu lemu ma liua samasama. O le pito o laʻau e amata ona sulu, faʻamalamalama lanu samasama i le va o veins o loʻo i luga o latou luga.

O le a tatau ona fafagaina aganuu ma se vaifofo saunia mai le 5 lita o le vai ma le 1 kalama o le ammonium molybdate (0.02% solution).

Faʻasolosolo o le vaʻaia (P)

Muamua, o vaega uma o le togavao e maua ai se lanumeamata uliuli lanumoana ma sina lanu moana, ma mulimuli ane e mafai ona valiina uma i le lanu viole. I le taimi lava e tasi, o le "amioga" o laulaau e sui: e mafai ona latou mimilo agai i totonu pe oso maualuga i luga, ma pipii mau i le aʻa.

O le fuālaʻau suamalie i fualaʻau maumalama e faʻaaogaina i le taimi o le faʻasuina i le aofaiga e lima selau mililiters mo laau taʻitasi. Ua saunia ma le 2 lita o le vai inu ma le 2 ipu tioata o le superphosphate ma totoe e faʻaosooso mo le po. Aʻo leʻi faʻaaogaina, e tatau ona e faʻaopopo le 5 lita o le vai mo 500 milliliters uma o fofo.

Poron deficiency (B)

O le lau laʻau o le vao e maua ai se uila lanumeamata malamalama. O lau o loʻo i le pito i luga o laau e amata ona sosolo agai i le eleele, ma iu ai ina avea ma mea e pala. O le ovary o fualaau aina e le tupu, o fugalaau e pa'ū. O se numera tele o laasaga e aliali mai.

O le le lelei o lenei elemene o le mafuaaga autu lea o le leai o se ovary. I le avea ai o se mea e puipuia ai, e tatau ai ona fufuluina laau toto i le vaitaimi o le vavao. Manaomia: 5 lita o le vai ma le 2-3 karamu o le boric acid.

Sulifaga le toilalo (S)

Faailoga o le le lava o lenei elemene e talitutusa lava ma faailoga o le le lava o le nitrogen. E na o le leai o se vai i laau toto, e muamua afaina ai laulaau tuai, ae o tamaiti laiti iinei. O le lanu lanumeamata lanu meamata o laulaau ua mou, ona liua lea i ni lanu samasama. O le aʻa e matua vaivai ma e vaivai, aua e leiloa lona malosi ma ua faasolosolo malie.

E tatau ona faia se faʻalalaʻau e 5 lita o le vai ma le 5 kalama o le magnesium sulfate.

Pauvaʻa o le Calcium (Ca)

Laʻau tomato matutua e maua se lanu uliuli lanu meamata, ma i tamaiti laiti, faʻamago faʻamago ma tamai lanu samasama e aliali mai. O le pito i luga o fua e amata ona faasolo malie ma pala.

I ia tulaga, o le pulumuina o loʻo faia i se vaifofo e saunia mai le 5 lita o le vai ma le 10 kalama o le kulimi kesi.

Faʻamalosi Faʻatau (Fe)

Atinaʻeina o aganuʻu ua faʻagesegese O laulaau lemu mai le pito i lalo i le pito i luga o le tipisi e leiloloa lanu lanumeamata, muamua ona valivali, ona faʻamaʻi atoa lea.

E taua le fafagaina o laau tumato ma le fugalaau ua saunia mai le 3 kalama o le copper sulphate ma le 5 lita o le vai.

Maea le Tino (Cu)

O foliga o le laau e suia atoa. O aʻa e fai ma mea e leai se ola ma e leai se ola, o laulaau uma ua fesuisuiai i totonu o fale. O fugalaau e gata i le faapaʻuina o laʻau e aunoa ma le faia o se ovary.

Mo le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o meaʻai ua saunia mai le 10 lita o le vai ma le 2 kalama o le copper sulphate.

Faʻasalaga o le Manganese (Mn)

E i ai se lanu samasama malie o laulaau, lea e amata mai lo latou faavae. O le pito o le laʻau e pei o se mosaic o lanu eseese o lanu samasama ma lanu meamata.

O laau Sprout e mafai ona faʻasaina. Laʻei pito i luga e saunia mai le 10 lita o le vai ma le 5 kalama o le manganese.

Televave o le Magnesium (Mg)

Laʻau i luga o togavao faʻataʻamilomiu e liua samasama i le va o vela vela ma faʻamau i luga.

I le avea ai o se mea faʻanatinati, e tatau ona faʻaleleia. Manaomia: 5 lita o le vai ma le 1/2 teaspoon o le magusium nitrate.

Chlorine deficiency (Cl)

E itiiti le tuputupu ae o le tama talavou, maua se foliga le lelei ma lanu samasama-lanumeamata. O loʻo i luga o tumutumu o laau toto.

O lenei faafitauli e faigofie lava ona foia e ala i le pulumu i se vaifofo e aofia ai le 10 lita o le vai ma le 5 sipuni tele o le potassium chloride.

Mo i latou e filifilia le faʻatoagaina o le faʻatoʻaga, e fautuaina e faʻaaoga le moa moa po o fualaʻau (nitrogen), ash (potassium ma fulukalama), ma fuamoa (calcium) e pei o fugalaʻau ma meaʻai e misi.