Laʻau

Schisandra

Schisandra Schisandra o se vine vine mai le aiga o Schisandra, lea e masani ona faaaoga i Saina, Iapani, Korea, faapea foi i le tele o itulagi ma itulagi o Rusia, e aofia ai le Moscow Region. E tusa ma le luasefulu lua ituaiga laau eseese, ae o le lemon o le sili ona lauiloa.

O vaega iloga o lemongrass o lona lau umi lalaga, e oʻo atu i le 15 mita le umi, faatasi ai ma se vaega matagofie o se mea enaena enaena, lanu paʻu manogi lanu lanumoana, lanu sinasina ma le mumu suamalie - fualaau aina ma fatu laau. O le vaitau o le vavalalata e le sili atu ma le lua vaiaso ma amata i le faaiuga o Me po o le amataga o Iuni. O le seleselega e faia i le amataga o le tautotogo. E fautuaina le puipuia o fualaau aina mai le malulu malulu ma se papa o laʻau paʻu ma lala laau vela; e le manaomia e tagata matutua mea nei. O fualaau, sua, laulaʻau ma paʻu o lemongrass e aoga ma faʻamaloloina uiga. E faʻaaogaina i vailaʻau masani, i le saunia o meainu, meaʻai, ma le fale gaosi oloa.

O le Schisandra chinensis na o le pau lea o ituaiga meaola ua tupu i le aganuu ma ua lauiloa ona ituaiga "Ulumatua" ma "Garden 1". O fualaau e lua o le ola maloloina ma le vave ona tupu. O le "Ulumatua" ua iloga i fua o le maualuga, o le malosi ma le malosi o le tetee atu i faamaʻi ma meaola faalafua, "Sadovy 1" e aumaia ai le tele o seleselega o fua suamalie ma suamalie.

Totoina o lemongrass i luga o le eleele

Aso, nofoaga ma fuafuaga o le tulaueleele

O le taimi sili ona lelei mo le totoina o Schisandra i nofoaga mafanafana ia Setema-Oketopa, i nisi o oganuu o le a sili atu ona lelei le vaitaimi o le tautotogo - i le amataga o Aperila - amataga o Me. O le nofoaga filifilia mo le totoina o le seleselega e tatau ona puipuia mai le malosi o le matagi ma le malulu, ma le susulu lelei o le la. O lenei 'upega tafaʻilagi e mafai ona tu i le tasi ma le afa mita mai le fale. O le mamao i le va o tulaga e 80-100 cm.

Faʻaleleia eleele, filifilia ma le totoina o fatu

E lua vaiaso aʻo lei totoina, e tatau ona saunia pupu totoga e tusa ma le 70 cm le loloto pe tusa ma le 40 cm. Mai le piliki mumu mūmū po o le fasi iliili, o se alavai faʻavaivai ma se mafiafia e tusa ma le 10 cm o loʻo taatia i le pito i lalo. , e aofia ai vaega tutusa o le humus overripe ma le faapalaga, laulaʻau ma eleele suauʻu, superphosphate (200 g) ma le pefu laupapa (500 g). Seʻia oʻo i le aso o le totoina, o le eleele o le a toe faʻafetaia sina mea ma e sili atu le mamafa.

A filifilia filifiliga, e tatau ona e gauai atu i uiga talafeagai i fafo:

  • Tausaga - 2-3 tausaga;
  • Maualuluga - 10-15 cm;
  • O le aʻa e maloloina ma lelei ona atiaʻe.

O le fatuga ua tuʻuina i le ogatotonu o le lua, ua salalau aʻa i luga o le eleele ma sausau i le eleele ina ia tumau pea le ua i le tulaga tutusa ma le eleele. I le taimi lava e uma ai le totoina, o le tele o vai inu o loʻo faia i totonu o le lio faʻataʻamiloina ma se tamai eleʻele eleʻele i tafatafa o le pito (pe a ma le 10 cm). A maeʻa ona faʻafefiloi le vai, e ufiufi le palapala ile mulus poʻo le faʻapala.

Tausia lemongrass i le togalaau

Faʻasalaina ma faʻaleleia

E fautuaina le faʻaleleia e faia i le liʻo lata ane, o le aofaʻi o vai e faʻavaivai ai, e faʻaititia. I le vevela o aso vevela, o le a manaʻomia le faʻaleleia atili o mea i le faʻaleleia o le laulaʻau. O lenei togafitiga vai e fautuaina mo aganuʻu talavou ma matutua. Ole vai e tatau ona mafanafana ma faʻaleleia, e mafai ona tuʻu ipu ma vai faʻavaivai i le la susu mo le vevela. O se tagata matua e manaʻomia pe tusa ma le 5-6 pakete o le vai.

Faʻaleleia eleele

O le eleele e manaʻomia le veleina masani ma le papaʻu. Ina ia faatumauina le maualuga o le faʻafefe ma avea o se meaʻai faaopoopo, e mafai ona e faʻaaogaina se mulching layer of humus poʻo le palapopo pala.

Fertilizer application

I le lua tausaga muamua talu ona totoina, e leai se isi laei e manaʻomia i le lemongrass. E amata ona faʻaaogaina fomaʻi i le tausaga lona tolu o le olaga. I le vaitau, e fautuaina le faʻaaogaina o laei eseese e tolu - i le tautotogo, taumafanafana ma le autumn. A maeʻa ona taʻitasi, o le palapala e tatau ona faʻamalūlūina ile vai mafanafana.

  • I le tautotogo (tusa o le amataga o Aperila) - 20-30 g o le masima.
  • I le taumafanafana (faatasi ai ma se vaitaimi o 15-20 aso) - o se fofo o afu manu (i le 20 lita o le vai - 1 kg) poo se vaifofo o mullein (i le 10 lita o le vai - 1 kg).
  • I le tautoulu, o le paluga o le superphosphate (20 g) ma le lefulefu laupapa (100 g) ua faʻafeiloaia i totonu o le ogalaau o le taʻamilosaga o laau taʻitasi i le loloto e tusa ma le sefulu senetimita.

Faʻatulagaina o lagolago

E fautuaina le faʻaaogaina o alalaupapa ma faia tutoʻatasi mo le faʻatupulaia o lemongrass, aua o lenei nofoaga e fesoasoani i le laau e aʻoaʻo ai le tele o le susulu o le la ma le vevela ma maua ai se aoga aoga ile lelei ma le tele o fua. Schisandra e aunoa ma se lagolago e tuputupu ae e pei o se vao masani o le laiti ma e masani ona le fua mai. O sea fale aoga e tatau ona faʻapipiʻi i le vaitau muamua o le tupuina o se aganuʻu lelei ma le ola maloloina.

Mo le gaosia o le eletise o le a manaʻomia ai pou maualuga (maualuga mai le 2.5 i le 3 m) ma se uaea uamea. O koluma taʻitasi ua eli i le palapala i le loloto pe tusa o le 60 cm, ma e iai le va o le 2.5-3 m le tasi i le isi. O le uaea e faʻapipiʻi i pou i laina e tusa ma le 50 cm, 1.5 m ma le 2.5 m mai le eleele. O fualaʻau ua ola e muamua ona nonoa i le uaea e lata ane, ona sosoo ai lea ma le tuputupu ae, i le isi.

Afai e ola lemongrass i tafatafa o le puipui o se fale poʻo se isi fale, ona e le mafai lea ona e fausia ni fafie laupapa ma faapipii i se pepa e le ogatasi i tafatafa o le fausaga. O sea lagolago o le a lagolagoina lelei ai foi le tuputupu ae o pine o lemongrass.

Teuteu

I le lua tausaga talu ona totoina fatu, o le faʻavae ma le faʻatuputeleina o le tuputupu ae o le aʻa e tupu ma o le mea lea e le manaomia ai le teuteuina i lenei vaitau. E afua mai i le tausaga lona tolu o le ola, o le eleele e tupu i luga o le televave, ma o le teuteuina o taualumaga e matua aoga lava. Faatasi ai ma se agavaʻa malosi, e mafai ona tipiina le tipu i le ogatotonu o le vaitau o le mafanafana, ae o le mea sili lea e fai i le tautoulu. I luga o laau taʻitasi, e tatau ona alu ese mai i le 3 i le 6 vine mama, ma o le isi o loʻo aveʻesea atoatoa i le eleele. Aveesea o lemongrass pana i le taumalulu ma le tautotogo (suavai suamalie malosi) e solia, aua e ono mate le laau.

O le teuteuina o le tuai tausaga le matutua e fautuaina mo le matua o Schisandra, o lala ia e oo atu i le 15-18 tausaga. E mafai ona faʻataunuʻu mama i le taimi atoa o le mafanafana. O fualaau e tatau ona faʻasaʻoloto mai lala ua faʻamaina ma mamago, mai puʻi laiti ma mamai, faʻapea foʻi ma aʻafiaga o aʻa. E manaʻomia se faʻaosooso vave pe a aliali mai meaola faalafua ma faʻamaʻi.

Suiga

O se faʻafeiloaʻi mo lemongrass e tele naua le popole ma e mamafa le mamafa. Fugalaau ma fai togalaau latou te le fautuaina le toe gaosia e aunoa ma se manaoga faapitoa. E oʻo lava i se auala faʻalauteleina e pei o le vaevaega o le vaevaega e le faʻaaogaina i lenei tulaga, o lea e le faʻamagoina aʻa o le laau pe a aveese mai le eleele. Afai o le tulaga e tatau ona toe totoina le laau i se isi nofoaga, ona e taumafai lea e toe gafa i le vave e mafai ai, talu ai ona o le lemongrass ua afaina ai le aʻafia o le aʻa. E talafeagai le saunia o le toto toto ma le paluga eleele i le taimi muamua, ona na o le toinaina o le laau.

Metotia faʻalauteleina o lemongrass

Fanauina o fatu

E mafai ona toto fatu i le tautotogo ma le tautotogo. I le tautoulu, faatoa totoina fualaau aina i le eleele. O le manumalo i le eleele, i le tautotogo o le a latou tuuina mai ai ni tafaoga faauo. I le taimi o le totoina o le tautotogo, o fatu ua saunia mo le onosefulu aso ua totoina i pusa o togalaau ma se paluga faapitoa o le eleele i le loloto pe a ma le 5 mm, ua ufiufi i pepa ma o aso uma lava e faia ai le suavai seia oo i le taimi e tulaʻi mai ai. O le a aliali mai le lanu i totonu o le 10-15 aso. E le tatau ona afaina le la susulu i le ola o le la. I le avea ai o se mea faʻasolosolo ma mo le faʻapalapalaina, o vai e faʻafeinuina i vaifofo vaivai. A maeʻa foliga o le 3-4 laulaau atoatoa, ona faʻafeiloaʻi lea o fualaau aina i ni mea faʻapitoa tele ma totō i le mamao o le 5-6 cm mai le tasi.

E mafai ona faʻafeiloaʻi le tamaʻi lemonia i luga o le eleele i le amataga o Iuni, pe a uma le amataina masani o laau e tatala ai le ea ma le faʻamalosi. Tatala moega e tatau ona i ai ile vaega o le paolo, o le va o vaomatua e 10 cm pe sili atu. I le lua tausaga muamua, ua fautuaina e faʻaoga nisi fale mo faʻatoʻaga totogo mo le taumalulu. I le avea ai o se mea e ufiufi ai, e mafai ona e 'ave lau paʻu ma lau lala. A oʻo i le tolu tausaga le matutua, e mafai ona totoina i se nofoaga tumau.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

Mo le vavaeina o mea, e tatau ona e ave pito i luga o le mama. O se taimi lelei mo le faapipiiina o le totonugalemu. O le vaega pito i lalo o le tipi ua faatofuina mo se aso i le solution a Kornevin, ona totoina ai lea i le vai oneone susu. E tatau ona ufiufi laau toto i se fagu moli po o se fagu palasitika ma se pito i luga.

Faʻapenaina e ala i le taoto

Faʻatasi ma le tele o faʻataʻitaʻiga, faʻapipiʻi i luga o le eleele vaʻaia, faʻapipiʻi i se uaea ma fufulu i le humus poʻo le peat soil o se vaega e tusa ma le 15 cm le mafiafia. O aʻa muamua i luga o lala e amata ona aliali mai pe tusa ma le 4 masina, ma aʻa atoatoa o le a faʻavaeina pe a uma le 1.5-2 tausaga. Ona mafai lea ona vavaeese le tuʻuina atu ma le faʻafeiloaʻi atu i se nofoaga tumau mo le atinaʻe tutoatasi.

Faʻapenaina e aʻa aʻa

O le loliina ma le totōina o fatu pepe ua fautuaina i le afa lona lua o le tautotogo. E fautuaina e filifili nisi tamaiti e ese mai le matua matua. I le taimi muamua, e tatau ona saunia le nofoaga e tulaueleele ai ma a maeʻa ona aveeseina mai le palapala, totoina i luga o se nofoaga fou. O le aʻa e le tatau ona faʻamago i le ea e oʻo lava mo sina taimi puupuu. I masina muamua, e tatau ona puipuia ni laau mai le susulu o le la ma tele ai le eleele.

Manua faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Schisandra e puipuia mai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi eseese, e aʻafia ai ona o lona manogi manogi, ae o nisi taimi o le maʻi e mafai ona amata ona o le faʻafesoʻotaʻi ma se faʻamaʻi faʻamaʻi po o lona latalata i le 'upega tafaʻilagi. Ina ia iloa le faʻamaʻi moni ma faʻaogaina faʻanatinati e teu ai fualaʻau, e tatau ona e iloa ona faailoga autu.

  • Manulele Brown i ni manua uliuli i luga o le laupepa laupepa o loʻo faailoa mai ai se siama poʻo se siama siama - laʻau lau. E tatau ona togafitia togalaau ma sauniuniga e aofia ai le kopa
  • Manua lapopoa o se pogisa, toetoe o le uliuli i luga o laulaau, lea e iu lava ina liu i pu, e faailoa ai le phylostictosis. Faʻamatalaga e maua ai le faʻamemea e manaʻomia.
  • Brown e tusa ma le lua senitimita le lautele o le mekisa. Bordeaux liquid (1% fofo) ole a manaomia e gaosia ai laulaau.
  • O le lanu enaena o le Brown ma se pulumu piniki e afaina ai le manulele. E manaʻomia ni fomaʻi faapitoa.
  • O se lalaga paʻu o le paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o laupepa o laʻau ma fatuga, lea e iu lava ina foliga enaena enaena, o le paʻu paʻu. I le laasaga muamua o le maʻi, faʻaaogaina ai le soda i le taua, ma i tulaga sili atu, o fofo ma sauniuniga ma le 'apamemea e faʻaaogaina.
  • Liliu o le ū, o le vaega o le aʻa o se maʻi faʻamaʻi o fusarium. E tatau ona faʻaaogaina uma le laau mamaʻi, ma e tatau ona sasaa le palapala i se vaifofo e faʻaaogaina.

Faʻaaoga meatotino ma faʻailoga

O le tuufaatasiga o laulaau, fualaau aina ma fatu o le schisandra e aofia ai le tele o mea aoga: meaola eletise, vitamini, suauu gaʻo, tele elemene ma vaega o meaola e manaomia e le tino o le tagata i le togafitiga o faamai o le fatu ma toto toto, ate ma le pancreas, o le tino ma le tino otaota. O togalaau ma fatu o le schisandra e faʻaaogaina e faia ai teuteu ma meaʻai, ia e tatau mo le faʻamalologa mai le anemia ma le maʻi tuberculosis, faʻamaʻi o le genitourinary system ma le toto maualuga. O vailaʻau o loʻo i totonu o le vine magnolia, o vailaʻau Saina e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le maualuga o le suka i le toto ma ia faʻamalosia ai le fatu fatu. I totonu o lo tatou atunuu, o lemongrass e lauiloa i fualaau a tagata (e fai ma faʻasolosolo i fomaʻi ma malulu), faapea foi i le gaosiga o vali (mo sauniuniga o kulimi ma masini).

Pe a filifilia le lemongrass e avea o se mea faʻaleleia poʻo se mea faʻalelei, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa, talu ai o loʻo i ai i le laau ni faʻasagaga.