Fugalaau

Laʻau manu - faʻatoʻaga, ituaiga ma fomu

O cherini ua taʻua o ituaiga o laau ma laau toto o le ituaiga o Plum. O le tele o taimi, o le manu e masani ai manu, lea e tupu i vaomatua ma vaomatua i Rusia, i Europa i Sisifo, i Asia ma ua totoina e avea o se mea teuteu. O le pelele anufe o se aga le lelei i itu uma, e le faigata ona tupu. E le faʻasalaga i le lelei o le palapala, faʻamalamalamaina ma fafaga.

I le taimi muamua, na vaʻaia ituaiga o manulele manulele i se isi vaega o manuʻa manu (Padus) o le ituaiga o Plum, lea ua taua nei i le subgenus Cherry (Cerasus).

Manulele masani manu (Prunus padus). © Anu Wintschalek

Igoa i gagana eseese: Igilisi manulele manu (laau); faʻamau. cidadegio selvatico; Sipaniolo o le pa o San Gregorio, árbol de la rabia; ia. Traubenkirsche (o le faaliliuga sili ona masani ona faʻaaogaina o Faulbaum, Faʻamatalaga le saʻo); Turkish idris (laau); Ukrainian manuʻi manulele, cherry vao, vao cherry (e uiga ile vavae ese); Farani merisier i grappes, putiet, putier.

O le natura masani o cherry birds o Aferika i Matu (Maroc), Saute, Central, Western, Northern ma Eastern Europe, Asia Minor, Central ma Sasaʻe (e aofia ai le tele o pitonuʻu o Saina) ma Transcaucasia. I Rusia, e taatele i le Europa, Western and Eastern Siberia, ma le Far East. Faʻailoaina ma faʻaogaina i le lalolagi atoa i se sone lelei.

O talone manu e sili ona fiafia i le susu, eleele eleele ma le latalata ane o le vai. E tupu tele i vaitafe, i vaomatua (urems) ma vaomatua vaʻaia, i autafa o le vaomatua, luga o le oneone, i luga o vaomatua fiafia.

Manulele masani manu (Prunus padus). © Axel Kristinsson

Tulimulita manu manu

Totoina ma toe gaosia

O le anufe anufe o loʻo faʻaleleia: e ala i fatu, taʻavale, taina ma tipi. Mo le faʻaleleia e ala i tipi, ua vavaeina i le tautotogo i le taimi o le suavai suamalie ma totoina mo le aʻafia.

O le lūlūina o fatu, o loʻo faʻateleina le peleina manu i Aokuso-Setema (ao le mea e le o faʻasaoina meatotino a le tina). Afai latou te le maua se taimi e toto ai i le tautoulu, ona fuga lea o fatu mo le 4 masina, ma i nisi o meaola e oo atu i le 7-8 masina (o le manu e masani ai, o le manulele manu Maak, o le peleni mulimuli ane). E tanu i latou i le mama, susu oneone, sasaa i totonu o se fagu, ma tuu i se nofoaga malulu. Ma pe a amata ona paʻu fatu, ona faatofuina lea o le fagu i le kiona. E masani lava, i lalo o palealii o fualaau aina, o se taunuuga o le fatuina o le tagata lava ia, o le tele o laau toto ua mafai ona totoina i se nofoaga tumau i le lua tausaga.

O aʻago o Cherry e maua aʻa i le autumn ma le tautotogo. O le lua mo le seleselega e tatau ona tele naua ma ogatasi ai aʻa. Faʻaopopo faʻamaʻi faʻamalaʻau e tusa ai ma le masani masani o loʻo faʻaalia i luga o le pusa ma le organic, ae aua le faʻaaogaina i le mea mulimuli. O lo latou maualuga ma le maualuga o le palapala palapala e mafai ona tau atu i le faʻapogisaina o fafie ma faʻamago ai lala taʻitasi. Vaʻaia laau toto i le taimi o le totoina ma sosoo ai ma le 2-3 taimi i le taimi o le tuputupu ae. I le lumanaʻi, e sili atu le vai na o le lamala. Faʻamama le eleele i le sawdust, humus poʻo le ufiufi i se ata tifaga. Pe a totoina, e tatau ona amanaʻia le maualuga o laau, o latou pale paleni, lea e maua ai le tele o le paolo. Talu ai o le tele o ituaiga o vailaʻau e fefaʻasoaʻi solo, e lelei tele le totoina o ituaiga eseese i luga o le site. I le taimi lava e tasi, o le manulele masani manu e totoina i le mamao e 4-6 mita mai le tasi ma le isi, ma o le manulele Virgin e faapelepele - i se mamao e 3-4 m.

Pe a totoina, tipi tipu i le maualuga o le 60 cm ina ia maualalo lalo o lala skeletal muamua. O le tausaga na sosoo ai, tipi le taitai i se maualuga o le 50-60 cm mai le muamua pito i luga o lala o le skeletal - ona tuʻu ai lea o le lona lua, ma isi.

O le manu e fiafia i Maak (Prunus maackii).

Tausia o cherry birds

E ui lava e le lelei le pelele manulele, e tupu ae ma atiina ae lelei i nofoaga e lelei le susulu i meaʻai, faʻaleleia lelei le eleele. O laau totō e maua ai le tele o le paolo - e tatau ona amanaʻia lenei mea pe a fatuina ni fatuga.

Mo le tele o fualaau suamalie, e sili atu ona lelei le totoina o ni laau se lua o ituaiga eseese, ae o le fuga i le taimi lava e tasi: o le fuga o le manulele manu e tele mea e manaomia, e manaʻomia le felafolafoai ma e tatau ai foi.

Birdcocks Maak ma Siori, e masani i se laufanua malulu mamao mai sasaʻe, aua le taliaina le vevela tele o le palapala - e tatau ona matuai faʻafefeteina pe a tatau ai, aloese mai le faʻamalosia ma le faʻamagoina o le eleele i tafatafa o le ogalaau.

O le tausiga o cherry birds e aofia ai le eliina ma le faʻaleleia o le eleele, faʻaaogaina o le laei ma le foliar top dressing, aveeseina o vao, faia ma teuteu mama.

E mafai ona e faia ni laau totoa i luga o se mea maualuga ma i le foliga o se laau lapopoa. Mo le maualalo o le tuʻuina o le muamua pito i luga o lala skeletal, ua vaeluaina le toto i le maualuga o le 60-70 cm. I tausaga mulimuli ane, o le tolu o le poloaiga lona lua ma le tolu o loʻo faia.

Manulele masani manu (Prunus padus). © Udo Schröter

Le faʻaogaina o manulele manu i mamanu

O se ituaiga o laau e masani ona taatele i le togavao teuteu, o le ituaiga o mea e talisapaia mo le tatala o le pale, laʻau moli, tele o fugalaau ma le lalelei tele. E faʻaaogaina i vaega faʻatasi ma le nofofua nofofua, e pei o lalo ifo i vaomatua i vaomatua, nisi o meaola i luga o togavao.

O le manu e pele Ssiori (Padus ssiori). © Qwert1234

Ituaiga ma ituaiga o cherry bird

O cherry e valaʻauina i le 20 ituaiga o laau ma laau talatala, e taatele i le Northern Hemisphere. Maota - mai le Arctic Circle i le itu i saute o Europa, Amerika i Matu ma Asia Tutotonu.

Manulele masani manulele

Manulele masani manu (Prunus padus), po o se kapeti, po o se manulele - e ola i totonu o le vaomatua ma vaomatua-steppe zone o Eurasia. I nisi o nofoaga, o loʻo maua ai e kerry manu masani le Arctic Ocean. O se laau (e le masani ona masani ai le ogalaau) e oo i le 18 mita le maualuga. Lanu lanumeamata lanumeamata, o nisi taimi ma sina laʻau vaivai, o loʻo i lalo e le malie; i le tautoulu latou te valiina i le samasama, carmine, lanu violē. E fuga i tausaga taitasi i le faaiuga o Aperila - o le afa muamua o Me. O fua e lanu uliuli, susulu, e tusa ma le 0.5 cm, e leai se manogi, suamalie suamalie ma i le taimi lava lea e tasi. O ituaiga pito sili ona mananaia o manulele manulele:

  • pendula (faatasi ma le pale o le tagi)
  • pyramidalis (ma le pale pyramidal)
  • Roseiflora (ma fugalaau lanu piniki)
  • plena (faatasi ma fugalaau faalua)
  • leucocarpa (faʻatasi ma lanu samasama samasama)
  • aucubaefolia (ma lanu samasama i lau)

Tusi manu

Virginia cherry (Prunus virginiana) - o se tagata nofomau i le vaomatua o Amerika i Matu. O se laau e oo i le 15 mita le maualuga, e masani lava o se laau toto e oo i le 5 mita le maualuga. E maua ai aʻa tetele. E fuga mai ia Me, mulimuli ane o le manuʻi manu manu, ma toetoe lava a le manogi. O fualaau aina suamalie e mumu, 0.5-0.8 cm le lautele, suamalie, sina laititi.

O foliga matagofie o manu manumanu Virginia:

  • nana (faʻaauau)
  • pendula (fetagisi)
  • rubra (faʻatasi ai ma fua mumu mumu)
  • xanthocarpa (ma fua samasama)
  • melanocarpa (faatasi ma fualaau uliuli)
  • salicifolia (tatala)

O vailaau o manu felelei ma le agavaʻa e lauiloa manu felelei manu ma manuʻa pele o Lauha (P. x laucheana). I le faigata o le taumalulu latou te maualalo ifo i le tauleʻaleʻa manu, ae i le ogatotonu o laʻau latou te ola manuia.

Tusi talo

Tusi manu manu, po o Amerika pele (Prunus serotina) e nofo foi i Amerika i Matu, ae i le itu i saute nai lo le Virgin, ma e fuga mulimuli - i le faaiuga o Me. Laʻau e oo i le 30 mita le maualuga. O le paʻu uliuli-enaena e matagofie. O fualaau aina suamalie e lanu uliuli, e tusa ma le 1 cm le lautele, e mafai ona taumafa, ma o se tala oona oona (ona o se tasi o igoa American mo le ituaiga o le fatu pele, "cherry cherry"). O foliga sili ona mataʻina o teuteuga o le tuai manu:

  • pendula (fetagisi)
  • pyramidalis (pyramidal)
  • plena (faatasi ma fugalaau faalua)
  • salicifolia (tatala)
  • cartilaginea (laulaʻau palapala)

E mafai ona ola le pelele manu i Moscow ma le tele o itu i saute.

Fuga o manu manuʻa (Prunus serotina).

Manulele anufe manu

Tanu Bird Maak (Prunus maackii) o loʻo maua i le itu i saute o Sasaʻe Sasaʻe, matusasaʻe sasaʻe o Saina ma Korea. O se laau e oo i le 17 mita le maualuga, e le masani ona masani i le laau e 4-8 mita le maualuga. O laulaau e lanumeamata, lanu samasama i le tautoulu. E fuga mai i le afa lona lua o Me - amataga o Iuni. Fualaau aina. E mafai ona ola manuia e tusa lava pe i tulaga o le Urals ma Siberia.

Tusi manu

Bird cherry ssiori (Prunus ssiori) tupu i luga o Sakhalin, o Motu o Kuril (o le igoa i le lotoifale o le Ainu bird cherry), i vaomatua mauga o North Japan ma i Saina i Matu. O se laau e oo i le 10 mita le maualuga. O laulaau ile pito i luga e paʻu lanumeamata, o le pito i lalo e sili atu le malamalama. O laʻau lanu meamata ma fulafula o loʻo i ai se lanu mumu-lanu violē-violet. O fua e lanu uliuli, ma le umi o le 10-12 mm, meaʻai. I le agai i luga o Europa i Sasaʻe ma Sasae, pe a fesuiaʻi solo ma gutu, o le faigata o le taumalulu o lenei ituaiga e maualalo - ua masani i le sili atu o le tau o le mamao i sasae. I le ogatotonu o laina, e mafai ona e taumafai e totoina ana fatu laau, lea pe a maeʻa le maliega o le a sili atu ona puipuia i le kiona.

Manulele masani manu (Prunus padus). © Pöllö

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi manu a manu

O faʻamaʻi matua o le manulele manu i le totonugalemu o Rusia o ni laʻau laʻau ma se taga paʻu (fualaau aina e mafua mai i le maso marsupial). O meaola faalavelavao o le anufe o anufe, aphids, bebivorous bugs, mothing moths, erry bird cherry moths, hawthorn ma silkorms e lei totogia.

I le tulaga aoao, o lenei laau e le lelei. Matou te moomoo ia manuia oe i le faʻatupulaia o cherry bird!