Laʻau

Brunner

O se laau e pei o Brunner poʻo Brunnera e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le ituaiga o laʻau o le aiga o Borage. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai ituaiga e 3. O nei laau toto e maua i tulaga masani i Western and Eastern Siberia, Caucasus ma Asia Itiiti. O lenei fugalaau sa faaigoa i le Swiss S. Brunner, o le tagata lauiloa o se tagata malaga ma se tama. E na o le 2 ituaiga o tamaitai faipule e totoina, e pei o le Siberia ma le lautele. O nei laau totō e masani ona faʻaaogaina e fai ai ni tuaoi ma mo faʻavae tuʻufaʻatasi faʻavae i mixborders.

Faʻafeiloaʻi tagata faipule

Bruner o se togalaau vao e matagofie, o le vao e maualuga lona 45-50 centimita. I luga o laʻau o lala tilani o loʻo i ai le pubescence. O lapoa lapoa e tasi le laupepa e tasi le lautele e tele-fatu. O le lanu laʻitiiti o le Blue (diameter e 0.5-1 centimita) e foliga tutusa ma le galo-me-nots, o le mea lea o lea ituaiga o laau e lauiloa e faʻagalo-aʻu-leai. O ia fugalaau o se vaega o panicled pe corymbose inflorescences. O le fugalaau e amata ia Aperila ma e 4 vaiaso mulimuli ane, atonu e toe tupu pea i le tautoulu. O le fugalaau o lenei laau e ese mai le galo-au-e le oi totonu o le pito i totonu e valiina i le lanu samasama aʻo paʻepaʻe. O le fua o le kulimi. O se togafitiga faʻapitoa e le faʻaleagaina, faʻalauteleina, faia ni vaʻaiga mataʻina. O le tau malulu-malulu, ae e le lagona lelei i taimi vevela vevela. A aunoa ma se mea e suia, e mafai ona ola Bruner mo le tusa ma le 15 tausaga i le nofoaga e tasi.

Faʻasalaina o tamaʻitaʻi

O sea laau i tulaga masani e fiafia e ola i le vaomatua, e fesootai ma lenei mea o le paolo-ma le malie o le susu. A filifilia se nofoaga mo le totoina, ia mautinoa e mafaufau i lenei mea. I nofoaga vevela mo le tulaueleele, e tatau ona filifili e le pulu se nofoaga malulu, ona o le susulu o le la e mafai ona faʻaumatia ai. I eria e le vevela le tau, o le totoina o lenei fugalaau e tatau ona faia i se mea paolo malulu pe e te manaʻomia e filifili se nofoaga o le ai ai i le paolo pe a uma le aoauli. Afai e te totoina latalata i se vaituloto, ona mafai lea e se laau ona tatalia ia ave saʻo o le la. Faʻaleleia le palapala palapala e talafeagai mo le totoina, ae sili atu le malosi o le brunner Siberia i le tuufaatasiga o le eleele nai lo le tele-lea. O le faʻaleleia o eleele, faapea foi ma le gaosiga o loʻo faʻatinoina i aso mulimuli o Iulai po o le muamua - ia Aokuso. O le gaosiga o le Spring Bruner e matua le lelei lava. I le taimi lea, na o fuga laulaʻau lapopoa e mafai ona gaosia, ae e tatau ona ave se eletene eletise o se tele tele. O le faʻaleleia o eleele e tatau ona faia i le afiafi po o se aso puaoa.

E faapefea ona toto

O le tele lava o taimi, e totōina laumei laulaʻau tele ma le vaevaega o fugalaau. A maeʻa le vao, e tatau ona eli. Ona tatau ai lea ona maua le aʻa mai le eleele, aʻo faatofuina i se fagu vai. A maeʻa lenei mea, ona vaevaeina lea o le vaomatua i ni vaega, aʻo pipii i le pa'ū masani o le rhizome. Afai e tatau ai, e tatau ona faʻaaogaina se naifi e muamua ona faʻamaʻaina e tipi ai le rhizome. Pe a vaevaeina, e tatau ona manatuaina o aʻa e tatau ona i ai i luga o tufatufaga taitasi, faʻapea foi le fatuga o le toe faʻaleleia o le tausaga a sau. Toto le vaeluaina o vaieli, ona suavai lelei lea.

O le brunner Siberia e mafai ona faʻasalalau e vaega o le rhizome. E tu latalata latalata i le palapala. E tatau ona vavae ese le lapisi i luga o le fasi laau, e pei foi o mea e pala. Ona vaevaeina lea e ala i le solia i se auala e faapea i luga o vaega taitasi e mafua ai o loo i ai se fatuga ola o le faafouina. O le umi o tufuga e mafai ona ese mai le 4 i le 6 senitimita. O totoa taitasi e totoina eseese, tanumia ile eleele e 2-3 simita, ona lelei lea ona faasūsūina.

A totō laau, o le palapala o loʻo faʻafefeteina i se palapala o le mulch (limestone, sawdust, paʻu laupapa, fafie pe o le kofe).

Brunner tausi ile togalaau

O tulafono mo le tausiga o le sipuni o Siberia ma le laumei tele o le brown brunner o loʻo i ai feeseeseaiga. O le lapisi laulaʻau lapoa o loʻo tumau pea foliga matagofie i le vaitau atoa o le tuputupu aʻe, ma afai e te filifilia le nofoaga saʻo (paʻu ile palapala susu) mo le totoina, e mafai ona galo e uiga i le tuʻuina atu aʻo le i pa'ū. O mea uma lava e manaʻomia e lenei ituaiga mea e tatau ona totoina, lea e tatau ona faʻataunuʻuina, ae tatau ona maitauina e le mafai ona tatalaina le eleele, aua o le aʻa o le laau e latalata latalata i le eleele.

A maeʻa le Siberian Brunner, o le a amata ona amata ona lanu enaena i ona laupepa. Ona amata lea ona mou laulaau, ma i le ogatotonu o le taumafanafana ua fautuaina e aveese. I le afa lona lua o Aokuso, e tatau i talavou talavou a Brunen ona ola i laulaau laiti e mafai ona taofiofi seia oʻo i le muamua kiona. O vao e le fefefe i lenei ituaiga, e le manaʻomia foi ona faʻafeinu (e lava le timu masani) ma faʻamalo le palapala, ona o le aʻa o loʻo i tafatafa o le eleele. Afai e vevela tele le taumafanafana, ona tatau ai lea ona fafagaina e le tamaitai laititi, e tusa lava po o le a le ituaiga, pe a maeʻa ona amata le pala.

Faʻatoʻaina o ni tagata faipule

O loʻo faʻamatalaina auʻiliʻili i luga mea e faʻapipiʻi ai le brunner e ala i le vaevaeina o le rhizome. E tatau ona manatuaina o fesuiaiga o pepa e mafai ona faʻalauteleina i lenei auala. E mafai lava ona tupu se ituaiga o palasi mai fatu, ae ui i lea, ona o timuga amata, e seasea lava ona pulea le fatu. Ae e mafai lava ona e faʻatau fatu o sea ituaiga laau i se faleoloa faapitoa. O fatu o lenei fugalaau e laiti tele. E fautuaina e luluina i latou i luma o le taumalulu (i le autumn). Mo le totoina o le toto, e tatau ona saunia fatu, mo lenei mea, e tatau ona latou faʻamalosia, lea e 3 pe 4 masina. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona lūlūina i totonu o se atigipusa, ona tanu ai lea i le kiona i luga o le auala, ae o le auala sili ona faigofie e tuu ai i luga o le fata o le pusaaisa. E tatau ona manatuaina o le faʻalauteleina o le ava i le vaeluaina e sili atu le faigofie nai lo fatu, ma e masani ona faʻaleleia e le totoina o le tagata lava ia.

Pests ma faʻamaʻi

Afai i le taumafanafana o le a tele se timu, ona mafai lea e se laau ona tupu mai ni mea lanu enaena, o afifi o loʻo i luga o pepa laʻau o le a faʻaalia ai le faʻamaʻi. O le isi faipule e mafai ona pisia i le paʻu palapala. I le faʻamaʻi maʻi, e tatau ona aveʻesea vaega uma o le siama, ona tatau lea ona togafitigaina ma soʻo se sui fomaʻi (mo se faʻataʻitaʻiga, palu Bordeaux).

Whiteflies ma aphids e mafai foi ona nofo i luga o lenei fugalaau. Ina ia faʻaumatia i latou, ua fautuaina e faʻatautaia le togavao ma Karbofos poʻo Aktellik.

Togi

E matua faigofie lava le saunia o Brunner mo le taumalulu fou. Pepa pepa e tatau ona tipi i le tautoulu, talu ai latou te le oti. O nei fugalaau e le manaʻomia ona ufiufi, aua ua lava le malulu o le taumalulu, ae o tagata fai togalaau o loʻo fautuaina le faʻatumu o le nofoaga i se laʻau o mulch (peat, compost or humus).

Vaʻa ma ituaiga faʻatasi ma ata ma igoa

Brunner macrophylla (Brunnera macrophylla)

I tulaga masani, e mafai ona ausia i le Caucasus Mountains, e fesootaʻi atu i lenei mea, o loʻo taʻua pea e tagata Siamani lenei mea totino "Faʻamagaloina aʻu e le Caucasian-e leai." E foliga o ia o se togavao. Laʻau faʻalaʻau laʻau faʻalava mai le rhizome, o latou fogaeleele e vevela tele. O le togavao e oʻo i le maualuga e 30 i le 40 centimita. O lapisi laulaʻau laulaʻau laulaʻau o loʻo i ai se foliga e pei o le fatu ma se vaega pito i luga. O latou pito pito i luma e vali lanumeamata, ma o le itu sese e fulafula, ona e faigata ma e tupuga mai. Laititi (i le lautele o le 0.7 centimita) o fuga lanumoana uliuli ei ai se nofoaga tutotonu papaʻe. O latou o se vaega o le faʻapitoa o le paniculate-corymbose form. O le fugalaau e amata i aso mulimuli o Aperila ma e 4 vaiaso mulimuli. Afai e mafanafana i le tautoulu, ona mafai lea ona toe fuga. Fausia talu mai le 19 senituri.

Fiafia ituaiga:

  1. Millennium Zilber. O loʻo i ai ni laʻau papaʻe-siliva i luga o laʻau laulaau.
  2. Siaki kiona. O pepa laupepa e valiina i siliva, ma o lanu lanumeamata e manino lava ona iloa i luga o latou luga. E i ai se lauitiiti vaapiapi o lanu lanumeamata.
  3. Hadspen Cream. O le umi o le lautele lautele o laupepa e tusa ma le 15 simita. E i ai se laititi lauitiiti o lanu paʻepaʻe sinasina.
  4. Langtriz. O togitogi laiti togitogi e tu i le pito i tua o le lanu lanu meamata. Fugalaau lanumoana.
  5. Variegata. I luga o laupepa lapisi o loʻo i ai se lanu paʻepaʻe sinasina, lea e ulu atu i le lanu meamata ma laulau vavalalata. I vao e ola i nofoaga la, o laulaau e toetoe a paepae.

Siberian Brunner (Brunnera sibirica)

E maua i Altai ma Sayan vaomatua i lalo o tulaga masani. O lenei ituaiga e sili atu le lapopoa ma e sili atu le matagofie nai lo laumei lapisi. O le mafiafia o le uumi umi e tusa ma le 10 milimita. O pana-o le lau o le lau o loʻo ola faʻatasi ma e mafai ona oʻo i le maualuga o le 60 inisi. O lenei meaola e fai ma vao. O lapisi laʻau lauolaola o foliga o le fatu ei ai se petile umi ma se mafetega. Laʻau vavalalata sessile toetoe lava le faʻamalosi. Laititi (diameter 0,5 cm) fuga lanumoana uliuli ei ai le paʻepaʻe paʻepaʻe. O i latou o ni vaega o faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le fugalaau e amata ia Me ma e 20 aso mulimuli.