O le togalaau

Green manure fertilizers

O le fea o fai togalaau e le masani i lenei mea matautia: afai e te totoina fua tutusa, mo se faataitaiga, pateta, mo le tele o tausaga i se laina, aemaise lava e aunoa ma le fugaina, ona faaitiitia ai lea o le fua ile tausaga. Ae le gata i lena. O le eleele palapala ua faasolosolo malie ona faaleagaina ma ua faʻaitiitia lona fua. E faʻaleleia foi e le laumei le toe gaosia o meaola faalafua ma le salalau o faʻamaʻi.

O aʻafiaga leaga o le monoculture e mafai ona faaititia e ala i lea taimi ona totoina fualaau lanumeamata e taʻua o le fugalaau lanu meamata.


© Deadstar

O le tele o taimi, o laʻau taʻumilosaga taʻitasi ma le faʻalauteleina o laau ua tupu aʻe e pei o le itu.. O le maualuga o le pene pilina ua totoina i le eleele e faʻamalosia ai le palapala faʻapipiʻi ma mea faʻalaʻau ma le vailaʻau. Ua iloa e faapea, i lona aafiaga faʻamafanafanaina e toetoe lava a tutusa ma le faʻaofiina o le fugalaau fou. E oo lava i otaota ma aʻa o totoe e faʻamalosia ai le eleele ma mea faʻalaʻau ma le vailaʻau.

O le maualuga o le kulukano o loʻo i totonu o le laau o le legume ua faʻamatalaina i le faʻaopoopoga o siama-siakiina siama i luga oo latou aʻa, lea e foliga mai o le fuga - nodules. E ala i le faʻatumuina o le 'ea o le ea, e mafai e siama ona faʻafeiloaʻi i se setete e mafai ona avanoa i laau totō. Legumes e taua o se fualaʻau fualaʻau toto, aʻo latou tuʻuina atu meaʻai maualuga-protein mo manu faʻatoʻaga..

E tasi le taimi i le eleele ma faasolosolo malie le pala, o meaʻai e aofia i le fualaʻau fualaau o itu o le a avea ma se mea e mafai ona maua mo fua o mea mulimuli, ma o mea faʻalaʻau e fesoasoani i le toe faʻaleleia o le eleele.

I le avea ai ma tafaoga, e mafai ona e faʻaaogaina e le gata lemu, ae pei foi, mo se faʻataʻitaʻiga, laau o le meli - phacelia, buckwheat, sunflower. O le aoga o fualaau o le meli e pei o le tafe, e ui i lea, e maualalo, ae o latou, e faaopoopo atu i le faaputuputuina o mea oona i totonu o le eleele, e avea foi o se nofoaga fafagaina o pi.


© Dezidor

Faʻalagolago i le maualuga o le pala o le eleele, e mafai e le manulele lanumeamata ona nofo i le nofoaga i le taumafanafana atoa po o soo se taimi.

Afai o le togalaau ua i lalo o le monoculture mo se taimi umi, ona lelei lea ona faasaolotoina mai fualaau aina fua mo le tausaga atoa, ma ia lulu leki i le autumn i le amataga o le tautotogo. I le itu i saute, i le tau o le tautoulu, e totoina ai peas (vevech) ma le vetch i le taumalulu, ma i le amataga o le tautotogo, toto o le tautotogo, vetch spring, ma le tulaga. I le popofou o le tautotogo, totogo o le tautotogo, vetch spring, fodder beans, lupins, ma le seradella e totoina i le ogatotonu. O le taimi lava e amata ai ona amata mai pi, o le lanu lanumeamata e taamilo i totonu o se alaleʻa ma totoina i le palapala i le loloto o le 12-15 cm. A maeʻa lenei mea, e faʻapipiʻiina le nofoaga ma tausia i le tulaga o vao mama ma mama. I se siosiomaga mūmū, o le masini vailaʻau e faʻavavevave le vave, o lea e tatau ai ona susu le eleele i se lāmala.

I itu uma lava, e mafai ona totoina pamu fualaʻau i autafa o le tautotogo. A maeʻa le seleseleina o pi i le taofiofia o foliga, o le laʻau laʻau e fuli ma lūlūina.

Ua tupu foi le togatala i fua o laau toto, ma tuu i latou i le va o fualaau faisua e lua. I le tautoulu, pe a uma ona selesele fualaau faisua, peʻa vevela po o vetch i le taumalulu e totoina. I le tautotogo pe a uma ona fuga, o le masini e lalagaina ma manogi, ma o le eria e teu ma nofo ai i se fua o fualaau faisua muamua. O le vaeluaina o laina e mafai ona tupu i le lona lua o fualaau aina pe a maeʻa le seleseleina o fualaau faisua muamua, lea e mafai ai ona faʻaaogaina malosi le eleele.

I totonu o le togalaau aina, e totoina ai le mutia lanumeamata i se auala faifaipea, auala masani ma le 15 cm le avanoa o le laina ma le fua o le totoina o le toto i le sone.


© Sten Porse

I totonu o le togalaau, faʻaopopo i le toe faʻaleleia o le fausaga ma le faʻaleleia o le eleele, o le mutia lanu meamata e puipuia ai vao ma puipui le palapala mai le matagi ma le suavai, ae o lenei mea e manaʻomia ai tulaga mo le lelei poʻo le faʻavaivai. Le tele o le susu e leaga ai tulaga o le tuputupu ae ma le atinaeina o laau, e faaitiitia ai fua o fua.

I totonu o se togalaau laitiiti, e totoina ai fatu o fatu pia - o le vevela o pi, vetch winter, pusi puna, lafumanu, lupine, pi feʻai, seradella, taamilo ma manogi le laumei lanumeamata i le taimi o le fatuina o pi. I totonu o laau tuai - laʻau faʻamalosi: luluina o le alfalfa, mumu mumu, sainfoin, clover. Alfalfa i totonu o le togalaau o loo tausia i le laina mo le 3-5 tausaga, clover mo 2-3 tausaga, sainfoin ma clover mo le 2 tausaga. Manua lauiloa e tipiina e fafagaina i le amataga o le ola ae vave ona ave i fafo.

O le togatala i le togalaau ua lūlūina i le sasaina i laina i le va o laina i se faasologa faifai pea (faatasi ai ma se laina laina 15cm), o le fuaina o le fatuina e taliaina i le sone. E leai se saʻolotoga o laʻau, vele ma vaʻaia. E le o faʻataunuʻuina le faʻaogaina o laina. Tatala vao i le tautoulu i le tausaga mulimuli o lo latou tausiga.

A uma ona suaina le mutia lanumeamata i totonu o le togalaau, ona tuu lea o le eleele i lalo o le vaovao uliuli mo le 2-3 tausaga pe faʻaaogaina mo fualaʻau fuālaʻau, ona toe faʻaleleia lea o le vao.

Legumes e faigata tele i le faʻamamaina o tulaga. O le mea lea, e tatau ona latou tupu aʻe ma le lelei o le natura poʻo le faʻavaivai. E tatau ona ou faʻaaogaina faʻamaʻi faʻamalosi mo le gafa? Ioe o le. Faʻaleleia le tuputupu ae ma le atinaʻeina o legumes, latou te faʻaleleia le fua o le lanu meamata. I lalo o le suotosinaina o le faʻaaogaina o mea uma o minerale - 0.6 kilokalama o le nitrogen ma le potassium ma le 0.9 kilokalama o phosphorus mo le 100 m2.


© H. Zell

Faʻasalaina masani masani faʻatasi ma aisles o le 15 cm. I totonu o vaega laiti, o fatu e faʻataʻapeʻapeina. O fatu o lekila faaletausaga ua totoina i le eleele e 5-6 cm, faʻalauteleina - ile 3-4 cm. E tatau ona faʻamalosia le totoina o laʻau, aemaise lava pe a lūlū vao vao.

E masani ona le manaʻomia e tausi ile togatala, ae pe a faʻavaivai latou te ola lelei.

Faʻasalalau e

  • V. Zubenko, Doctor of Sciences Agricultural