O laau

Schisandra

Schisandra (Schisandra) o se laau o le lau laau o le aiga Schisandra (Schizandra). E tusa ai ma faʻamatalaga e maua mai i punaoa eseese, o lenei ituaiga e tuufaatasia ai ituaiga 14-23. Faatoaga na o Chinese Schisandra chinensis, lea e taua foi o Schisandra togafitiga, po o le laau o lemoni. I le natura, o lea ituaiga laau e mafai ona maua i Korea, Sakhalin, i Primorsky ma Khabarovsk Territories o Rusia, Saina, Iapani, le Amur Region, faapea foi i le Atu Kuril. E oʻo mai i le taimi nei, o lenei vine e ola faʻateleina ua totoina o se laau fua.

Vaega o le Schisandra

Schisandra o se vine vine, e oʻo i le umi i le 10 i le 15 mita. O ona lauʻau e sosolo i luga o le lagolago ma ausia le 20 mm i le isi. O le paʻu matala o 'au o loʻo i ai se lanu uliuli enaena. O lanu e ufiufiina i se moli samasama lanu samasama. O le umi o laʻau lauolaola e tusa ma le 10 inisi le lautele ma le lautele e tusa ma le 5 inisi le umi; e iai a latou mea e pei o ni keke, o se mea e faʻasolosolo ai, ma o se lauulu laititi. O o latou pito i luma e foliga mai e lanumuli lanumeamata, ma o totonu e mama ma o loo i ai se tamai susu i luga o veins. O laʻau ei ai petioles, e oʻo atu i le umi 20-30 mm, e valiina i lanu mumu-lanu piniki. Laʻau ma vine e manogi le manogi. O fugalaau mama e latalata i le 15 mm, e manogi foi pei o lemoni. A uma ona tatala, o le fugalaau e paʻepaʻe, ae iu lava ina liu piniki. O loʻo tuʻuina i totonu o le laʻau i luga o pedicels. O le fua o se fatu e tele-berry (multi-leaf), o loʻo i ai se ituaiga taamilosaga ma se umi e tusa ma le 10 simita. Latou te aofia ai fuamū mūmū mūmū, i totonu o fatu o lenei laau. E susulu le laʻau i le masina o Me-Iuni, ma o lona umi o le ola e mai le 1.5 i le 2 vaiaso. Fua e oo atu i le matua matua i Setema.

Schisandra fualaau aina e faʻaaogaina ai siamu, tiʻeli ma meainu suamalie. E faʻaaogaina foi i totonu o le fale gaosi oloa, lea e latou te saunia ai mea mo le suamalie. Ua faʻaaogaina lona sua mo le faʻamaina o le uaina, ma ua saunia le lauti aromato mai le laʻau ma le paʻu. O fualaau Schisandra o loʻo faʻaaogaina e avea o se mea faʻapitoa faʻataʻitaʻi.

Totoina o lemongrass i luga o le eleele

O le a le taimi e toto ai

I totonu o itulagi o loʻo i ai se tau malulu, ua totoina lemongrass i le eleele laugatasi ia Oketopa; i le ogatotonu o latitudes, e fautuaina lenei faiga i le tautotogo, pe sili atu, i aso mulimuli o Aperila poʻo le muamua ia Me. O se nofoaga talafeagai e tulaʻi ai e tatau ona susulu ma puipuia mai le matagi malulu. E fautuaina e le au fai togalaau le totoina o le totoina o le totina o lemongrass i le taimi e tasi, pe a ma le va o le 100 cm i le va o le fale, pe a totoina se laau i autafa o le fale, e le itiiti ifo i le 150 cm le tatau ona laa ese mai le fale, i luga o le aʻa o lemongrass.

Laufanua Faʻamasinoga

Muamua e tatau ona e saunia se lua mo le tulaueleele. O lona lautele e mafai ona ese mai le 0.5 i le 0.7 m, ao le loloto e tatau ona tutusa ma le 0.4 m. I lalo ifo o le lua, e tatau ona fai se alavai faʻavaivai o piliki ma le iliili, ao lona mafiafia e tusa ma le 10 simita. A maeʻa lenei, e tatau ona ufiufi le lua i le palapala, lea e aofia ai le eleele elefiti, palapala laʻau ma humus (1: 1: 1), ma le 200 kalama o le superphosphate ma le 0.5 kilokalama o lefulefu laupapa e tatau foi ona liligi i ai. O le a mafai ona totoina fatu pe a uma le afa masina, i le taimi o le a maua ai e le eleele i totonu o vaituloto le taimi e faʻatusatusa ai ma faʻaleleia.

Mo le totoina, e fautuaina e faʻaaoga le lua pe tolu tausaga le matua. I le maualuga i lenei taimi, latou te ausia na o le 10-15 inisi senitimita. O latou aʻa ua lelei ona atinaʻe, o lea o le fetuunaiga i se nofoaga fou e itiiti se taimi. E tatau ona maitauina pe a uma ona totō le laau, e tatau ona i ai lona ū i le tulaga lava e tasi i le fogaeleele. O le eleele i totonu o le lio lata ane-tatau e tatau ona faʻatulaga lelei. O le toto totoina e manaomia le tele o le suāsusu. I luga o le faatausiusiuga o le poloka poloka, e tatau ona fai se meaola mai le eleele e sefulu centimita le maualuga, faʻafetai i ai, o le a le salalau le vai i le taimi o le faʻavaivai. A maeʻa ona faʻapalapalaina le suavai i totonu o le palapala, e tatau ona ufiufi le pito i luga o le poloka poloka i se laʻau o mulch (humus).

Tausia lemongrass i le togalaau

Totoina i luga o le laufanua e vave ona maua aʻa a lemongrass seedlings, ae i le taimi muamua o le a latou manaomia le puipuiga mai le susulu o le la. O le tausia o se laau faapena e matua faigofie lava, e tatau ona e faʻafeinu i le taimi, e le matua loloto le tatalaina o le pito o le poloka poloka ma aveese vao mutia. I le taimi o le ogaoga o le lāmala, o le laʻau o lenei laau e tatau ona sosolo i le vai. O se tagata matua i le lamala e manaʻomia foi ona tuʻuina atu i ai le fafagaina masani ma le faʻaleleia, aʻo le tusa ma le 60 lita o le vai e tatau ona faʻaumatia i le 1 vao, lea e tatau ona vevela ile la.

I le tausaga lona tolu o le tuputupu ae, o lenei vine ua fafagaina. O le mea lea, ia Aperila, e tatau ona e faia le 20-30 kalama o le kulimi i totonu o le eleele o le lio, ma o le mea lea o le a manaomia ai le tele o le fausiaina o le laau. Pe a faʻapipiʻi le vai i totonu o le palapala, e tatau ona ufiufi lona pito i luga o le mulch (humus poʻo le faapalaga laulaʻau). I le tau mafanafana, 15-20 aso uma, e tatau ona fafagaina le laau i se vaifofo o mullein (1:10) poo ni moa moa (1:20). I le autumn, i lalo o laina taʻitasi, 20 kalama o superphosphate ma le 100 kalama o le pauʻamea laupapa e tatau ona faaopoopo i le lio latalata-latalata e tapuni ai i se loloto e tusa ma le 10 simita. Ona tatau lea ona lelei le vai.

Fesoasoani mo lemongrass

Trellis o le a manaomia e totoina ai sea vine. O lenei metotia o le tuʻuina atu o le a faʻatagaina ai le lemongrass ia maua atili le susulu o le la, ma e i ai se aafiaga sili ona lelei i le tele o le fua. Afai ua tupu e aunoa ma se lagolago, ona avea lea o se tamai togavao, ma o le a seasea maua fua. O le faʻagasoloina o le solo i totonu o le tausaga e tasi e pei o le totoina o fatu. Ina ia faia, e tatau ona e saunia pou, o le maualuga e tatau ona i ai pe a uma ona tanumia i le eleele e 60 simetimita, latou te maualuga i luga o le pito i luga ole laupepa e 200-250 senitimita. I le va o pou e tatau ona e siaki se mamao e 300 centimita. A faʻapipiʻiina, e manaʻomia ona tosoina i ni laina se 3: o le laina muamua e tatau ona faia i le maualuga o le afa mita mai luga o le saite, ma le lona lua ma le tolu - 0.7-1 mita uma. A o laiti le vao, ua noatia i latou i le telefoni pito i lalo. A o tupu mai fatuga, e manaʻomia ona nonoa i latou na uaea e maualuga atu.

Afai o lenei liana e totoina i tafatafa o le fale, ona mafai loa lea ona suia i le apefai e le apefai, lea e faʻapipiʻiina.

Schisandra teuteuina

O le teuteuga muamua o lenei aganuu ua faia ina ua mavae le 2 pe 3 tausaga talu ona totoina ile eleele. I le taimi lea, o le televave o le tuputupu ae o le aʻa e tatau ona faʻagesegese, o le faletusi o le faila e faʻagesegese, ma o loʻo sili atu i luga, ae o le a amata ona vave tupu vave. Mai le totoina o aʻa, e tatau ona e filifili 3-6, ma o le isi e tatau ona tipi i lalo. I le avea ai o se tulafono, o le teuteuga e faia i le tautoulu, pe a pau lau lau. Ae peitai, afai o le vao e matua mafiafia, ona faia lea o lenei faiga ia Iuni poʻo Iulai. I le taumalulu po o masina o le tautotogo, e faasaina le teuteuina, talu mai lenei taimi o le tausaga o loʻo i ai le malosi o le sua i totonu o le vine, o lea afai e te tipiina ia upega, e mafai ona mafua ai le magoina o le vao, lea o le a mafua ai ona oti.

E le gata i lea, o le lemongrass o le a manaʻomia ai ni mea mama e masani ai, aua e tatau ona vavae ese uma mea matutu, laiti, manuʻa, faʻamaʻiina e se faʻamaʻi poʻo ni faʻamaʻi pipisi, faʻapea foi i latou e fesoasoani i le faʻamafanafanaina. E tatau foi ona faapuupuu ni pupuʻu uumi, ae le sili atu i le 10-12 buds e tatau ona tumau i luga.

E tatau ona tipi le aʻa i le taimi o le vaitau. O le toe faʻafouina o le liana, gaʻo, e pe tusa ma le 15-18 tausaga le matua, e tatau ona faasolosolo malie ona aveeseina, ae e tatau ona suia i lālā laiti basal.

Suiga

O lenei aganuu e matua faigata lava i le gaosiga. I le taimi lava lea e tasi, e tusa lava pe itiiti le magoina o le aʻa e afaina ai le lelei o le laau. I lenei itu, e le fautuaina e tagata atamamai e faateleina le lemongrass i le vaevaeina o le vao. Afai e le mafai ona tufatufaina atu, ona sauniuni lelei lea aʻo leʻi eli le laau. Muamua e te manaʻo e eli se lua fou e faʻaleleia ma saunia ai le tele o mea manaʻomia ole palapala. Seiloga o le a mafai ona eli ese le vine lava ia.

Laʻau faʻamalolo

O lea ituaiga laau e mafai ona faʻaleleia e fatu, fatu rhizome, tipi ma le taina.

Fatuina o fatu

Ina ia mafai ona toto lemongrass mai fatu, ua fautuaina e lulu i le taumalulu, e faaaoga fualaau ua filifilia fou mo lenei. E mafai foi ona totoina i le tautotogo. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faasaolotoina fatu mai laau toto, ona faʻasoa lea mo le 8 vaiaso. O fatu ua saunia e totoina i pusa na tumu i fualaau, ae na o le afa centimita le loloto i totonu o le meaʻai. Tanie i luga e tatau ona ufiufi i pepa. E manaʻomia lou faʻaleleia o fua i aso uma. O fua muamua e tatau ona tupu i le 7-15 aso pe a uma ona lulu. E tatau ona puipuia mai le la susulu. Fualaau 1 po o le 2 taimi faʻamaʻaina i se vaifofo o le manicese pailani pāmaʻi. Pe a amata ona atinaʻe le tolu poʻo le fa o laʻau laulaʻau i totonu o fualaau, e tatau ona faʻapipiʻi i totonu o pusa lapoa, ma le mamao i le va o laau toto e tusa ma le 50 mm. O le totōina i le eleele tatala e tatau ona faia i vaiaso muamua o le taumafanafana, ae muamua e tatau ona faʻamaʻaina le totoina i totonu o le 15 aso. Laufanua laufanua e tatau ona ufiufi. I le taimi o totoina i le va o fualaau, e tatau ona matauina se mamao o le itiiti ifo ma le 10 senitimita. O le mea lea e le mafatia ai vao, i le taumalulu latou te manaomia e ufiufi i laʻau paʻu poʻo laʻau paʻu. O nei fualaau i se nofoaga tumau e mafai ona totoina pe a uma le 2 pe 3 tausaga.

Mo le seleseleina o le seleselega, o le pito i luga o taʻavale tuai e faʻaaogaina. Ua vavaeina i aso muamua o Iulai. Fai se fofo o le heteroauxin poʻo Kornevin ma faʻaititia lalo vaega o le tipi mo le aso. Ona totoina ai lea i le oneone susu, ua ufiufi le koneteina mai luga ma se pusa tioata manino po o se ata.

Faʻalautele lala

Aʻo tuʻuina atu, o puālaʻau taʻitasi taʻitasi o pulou basal ua ave. I le masina o Aperila, ao lei amataina le tafe, e tatau ona pipiʻi i luga o le palapala eleele, ona tatau lea ona faatulaga i lenei tulaga ma ufiufi ile eleele ua fefiloi mai i luga, e aofia ai le humus ma le peat, o le mafiafia e tatau ona mai le 10 i le 15 senitimita. O le vaega pito i luga o le taoto e tatau ona faʻapipiʻi i luga o le va. O aʻa i le taotoga e aliali mai i le fa ma le lima masina, ma i totonu o le lua i le tolu tausaga o loʻo faʻavae ai se aʻa tutoatasi. Ona tuʻuina lea o le taoto mai le tina ma totoina i se nofoaga tumau.

Faʻapenaina e aʻa aʻa

Faʻafouina e aʻa o le fanau e faia i aso mulimuli o Aperila poʻo le muamua - ia Me. Ina ia faia lenei mea, filifili le 2-4 fanau e mamao ese mai le togavao, mafai ona eliina ma vave ona totoina i lua ua eli muamua. Latou te manaʻomia le vave faʻapipiʻi, talu ai e mafua mai i sina faʻagogoina o aʻa, e ono le aʻafia le laau i se nofoaga fou. E tatau ona faʻafefeteina le tele o fanau ua toe gafa mo le fa vaiaso, ma o le a latou manaʻomia foi le puipuiga mai le susulu o le la.

Pests ma faʻamaʻi o schisandra

E leʻo se iniseti leaga e tasi e faʻaaoga i luga o lemongrass, atonu e mafua mai i le manogi faapitoa o lenei fale. E i ai foi lona tetee tele i faamaʻi, ae ui i lea, o nisi taimi o le a gasegase se vine.

Lanu mata

Ascochitosis

E mafai e le aganuu ona aʻafia lenei togalaau. I faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, faʻafeiloaʻi lanu enaena ma 'eleʻele uliuli o le pycnida o loʻo i luga o le pito i lalo o laupepa lau. O lenei faʻamaʻi e tasi le vaega, o le mea moni e mafai ona i ai se siama faʻaleagaina pe faʻaleagaina. Ina ia togafitia le vine, e tatau ona e suluina i se sauniuniga o loʻo i ai le 'apamemea i lona tuufaatasiga.

Phyllosticosis

Afai o lapoʻa lapoa e toetoe lava uliuli le lanu uliuli i luga o laʻau laulaau, o lona uiga e aʻafia le laau i le phyllosticosis o lau. I nisi tulaga, o le mea na aafia i le ogatotonu o le lanu ua lanu ma ua paʻu, ma ua iai se pu i lona tulaga. I le avea ai o se tulafono, e na o lauusiusi tuai e aʻafia i lenei faʻamaʻi. Taulimaina se mea na pisia i le auala lava lea e tasi e pei o le tulaga o le pipiʻi.

Ascochitosis

Afai e aʻafia le lemongrass i le ascochitosis, ona fai ai lea o lanu enaena i luga o le fogaeleele, e oʻo atu i le 2 cm le lapopoa, ae o loʻo i ai ni vaega manino. E tatau ona lūlūina se togavao faʻamaʻi i se vaifofo o le tuufaatasiga Bordeaux (1%).

Ramulariosis

E le gata i lea, o lemongrass e mafai ona maua i le maʻi e pei o le ramulariosis. Brown lanu e tasi e maua i luga o le mea na tupu i le mea na tupu, faʻalelei poʻo le lapotopoto, ao latou vaega tutotonu o loʻo i ai se lanu palania, e aliali mai i luga se paʻu piniki. E tatau ona togafitia se laau mamai ma se fomaʻi.

Malosiaga malosi

Faatasi ai ma le toʻilalo o le paʻu palapala i luga o lau o lauʻau ma laulaau laulaau, ua aliali mai se paʻu lanu o le lanu papaʻe. E faasolosolo lava, e avea le papa ma mea e pala ma lanu enaena. Afai o le faʻamaʻi i le taimi muamua, ona mafai lea ona e faʻaumatiaina e ala i le togafitia o le vao i le suauu palapala. Afai e amata le maʻi, ona tatau lea ona faʻaaogaina se sauniuniga e aofia ai le 'apamemea.

Fusarium

O fua o lenei laau e faigofie ona maua i Fusarium. Ona o lea mea, o le feteenaiga o loo i ai i le vaega pito i lalo o le au (paʻu pogisa). A mavae sina taimi, o le fana i lenei nofoaga e amata ona vaivai, lea e tau atu i le oti o le laau. E tatau ona tosoina fafo laau toto, ma o le mea e tatau ona faʻamaligiina ile vai vaifofo vaivai o le potassium.

Growing Schisandra i tuafanua

O le vine magnolia vine e tupu lelei i le faʻatoʻaga. O lenei aganuu ua tupu i Siberia ma le Urals, ona e maualuga le malosi o le aisa. Schizandra e le fefe i soʻo se kiona, aemaise lava pe afai e ufiufi le togavao i se kiona malulu. Peitai, o laau laiti mo le taumalulu e tatau ona ufiufi. O le faia o lenei mea, ua ufiufiina i latou i se laumei mafiafia (10-15 senitimita) o laulaau paʻu, lea e lafoina ai lala laau e mataʻu ese ai maunu. E le manaʻomia e se tagata matua se fale mo le taumalulu.

Ituaiga ma ituaiga o lemongrass

E na o le 1 ituaiga e totoina e le au faifaatoaga - o le Eastern Limongrass, poʻo le Chinese. O nei meaola e lua ituaiga:

  1. Ulumatua. Umi o le vaitau e faʻaalia e ala i le tetee atu i le kiona, faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O fua o se palanikeke e aofia ai fualaʻau manogi mūmū mūmū, e oʻo atu i le 0.7 cm i le isi ma mamafa 0.6 kalama. O le pipi suamalie faʻamalosi o loʻo valiina i le lanu mumu mumu. O fua e ufiufi i se paʻu manifinifi, pe a nutimomoia lalo, o le a manino le faigofie o le sua.
  2. Faatoaga-1. O lenei ituaiga e faʻaalia i le saoasaoa o le tuputupu ae ma le maualuga o le gaosiga. E tusa ma le 25 fualaau suamalie, manogi ma suamalie e olaola i le fua e tasi.

Faʻaleagaina o Schisandra: faʻaleagaina ma manuia

O mea faʻamalolo o lemongrass

O le tuufaatasiga o fualaau o lemongrass e aofia ai meaola malosi (tartaric, malic and citric), sugar, coloring and tonic substances, vitamini C ma E.O fatu e aofia ai suauu gaʻo. O laʻau o loʻo i ai le macro ma le microelements calcium, magnesium, manganese, paʻu, iron, zinc, cobalt, iodine ma le alumini.

O meaola o loʻo faʻaaogaina i le schisandra schizandrol ma le schizandrin e sili ona taua. Latou te faʻaosofia le faʻalavelave ma le fatu cardiovascular, faʻapea foi ma le faʻaleleia o le galuega o le ate. Ole fua ole aso o mea nei e manaʻomia e le tino ile 50 kalama o pulupulu fua.

Ua i ai i le seneturi 5 senituri BC, na iloa ai e tagata o le vine magnolia o vine ei ai lona malosi ma le malosi. O le mafuaʻaga lea na ave ai e tagata tulimanu o loʻo nonofo i Sasaʻe Sasaʻe le fua o fua o lenei laau. I nei aso, o nei laau totō e faʻaaogaina mo le vaivai o le mafaufau poo le tino, le faʻavaivai ma le faʻamaʻi o le asthenic e avea o se mea e faʻafesoʻotaʻi ma faʻaosofia.

O fatu ma vine o lenei creeper e faʻaaogaina i vailaʻau Saina e faʻamalosia ai le loto, faʻapea foʻi ma le maualuga o le toto, anemia, vaivaiga o le feusuaʻiga, nephis, neurosis cardiac, tuberculosis pulmonary and ate diseases. O se teuteuga o fualaau aina e faʻaaogaina e faaosofia ai le manavaina o meaola, ma faʻaitiitia ai foi le toto toto.

O le Schizandra tincture e faʻaaoga e puipuia ai faʻamaʻi pipisi o le manava ma le faʻi, e fesoasoani e faʻaititia le aofaʻi o glycogen i le ate, ae o loʻo i ai le faʻaopoopoga o ona mea i totonu o le maso. Ina ia saunia le tincture, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le 20 kalama o fualaau aina ma le 10 kalama o fatu paʻu e faʻafefiloi ma le 100 miligrams o le ava (70%). O le vaa e faʻasusu lelei ma faʻamamaina i se nofoaga malulu malulu mo le 1.5 vaiaso mo le faʻamalosi. O le tincture ua faʻamamaina ma inu i luga o se manava gaogao mo le 25-30 pa'ū.

O lea ituaiga laau e faʻaaogaina foi i le gaosiga masani. Ua faʻaopopoina i foliga o masini ma se mea faʻapitoa.

Contraindications

Schisandra, faapea foi ma oloa na fausia, e leai lava se mea e teena ai. E le tatau ona faʻaleagaina le lemoni ma le maualuga o le eletise o le manava, ma le maualuga o le toto maualuga, ma mo tagata foi e mafatia i le le mautonu ma e faigofie lava ona faʻanoanoa. O le maʻitaga, faʻapea foʻi ma tina e fafagaina tina, ao leʻi faʻaaogaina lemonmonies, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.