Fugalaau

Vaega o le totoina o se tulip i le fale

O uluai tagata na nonofo i le talafatai o Amerika i Matu e le mafai ona latou iloa ni laau uumi e iai ni laʻau e le masani ai ma fugalaau e foliga mai o le puna o le tulips. E le o se mea e ofo ai na taʻua le laau o le tulip tree poʻo Liriodendron tulipifera.

I aso nei, e le gata ina lauiloa alofilima i lo latou atunuu. O laau tetele e iai se pale matagofie e mafai ona maua i atunuu i Saute Amerika, i le talafatai o Ausetalia, i Aferika i Saute ma i Europa. Sa mafai e tagata Europa ona faʻaaogaina se aganuu faʻapitoa ma totoina tulip laau e oʻo lava i Norway.

I lo tatou atunuu, o tulaga mafanafana mo tamaʻitaʻi nofofua ua atiina ae i le Black Sea subtropics, lea e teuteu ai e laau ia auala ma paka o Sochi ma taulaga lata ane.

O le fiafia i le laau o loo ola ae ona o foliga vaaia o ituaiga eseese ma laulaau auro.

Faamatalaga o le Tulip Tree Liriodendron

O le Liriodendron o se laau laʻau lapopoʻa, e mafai ona ola e oʻo i le 35-50 mita i tulaga lelei. O loʻo i ai i le laau se ogalaau malosi, e ufiufi i le paʻu lanu paʻekeke-lanu meamata. A o faasolosolo ina matutua, o le paʻu o laau e liliu mai i le lamolemole mo le toomaga, ua ufiufi i vavae, vaevaeina le pito i luga i ni vaega e pei o taimane. O le paʻu enaena i luga o lālā o loʻo i ai se faʻaaliga e mafai ona iloa. O le fafie o le tulip laau o loo faaalia i le ata o loo i ai se manogi manogi lelei.

O se tasi o mea teuteu o le liporendron o laupepa lapopoa lautele i luga o petioles umi. O le uumi o le lau laulau e mafai ona oʻo atu i le 15-20 cm. E lē gata i lea, e le gata o le foliga, ae o lanu foi o laulaau e ofoofogia lava. Mai le tautotogo i le amataga o le tautoulu, latou te valiina i lanu lanumeamata, ona lanu samasama ma lanu enaena i totonu o lanu.

Fugalaau e iʻu ile ono i le 10 cm e pei o le tulip, i le taimi o le faʻasesega, latou te sasaina ai le totoma fou i se pulou mamana ma le maofa i se uluai tuufaatasiga o lanu lanumeamata, samasama, paʻepaʻe ma moli i le corolla.

I le taimi o le tele o le fugalaau, o le tulip tree lyriodendron, e pei o isi laau e fesootaʻi ma magolias, e tosina mai ai iniseti e faigofie ona aoina le laau toto ma palu ai ona fugalaau.

I le natura, e tupu le eletisela i vaega e maua ai le suamalie mauoa, eleele eleʻele, lea e faigofie ona maua ai le susu ma le malosi o aʻa o le laau. O le tele o mea tau meaola, vaiinu masani ma le eleele palapala o ni tulaga taua mo le tuputupu ae olaola ma le totoina o se fua. E ui lava o aʻa e maua aʻa i luga o oneone ma le omea, e aunoa ma se tausiga faaopoopo, tatala ma faaopoopo mea e gaosi, e le tatau ona faatali se tasi mo le manuia. I masina pisi, aemaise lava faʻataʻitaʻiga talavou o tulip, o loʻo manaʻomia tele le faʻamaina.

Tuputupu ae o se tuli tulipi

Ioe, e le mafai ona tupu se tulip i le fale. Ae ui i lea, o fualaau malolosi mai fatu e mafai ona maua mai e ala i fua.

A maeʻa le palotaina i le mea o fugalaau, faʻapipiʻi vavao, lea e tatala i le taufaʻaiuiuga o le autumn, faʻasalalauina fatu tetele. I le natura, oi latou, pau i le eleele, maua se natura masani, ma o le faagasologa o le germination e amata ina ua mavae le tausaga. O tulaga faapena mo laau tulip ua fatuina i le fale.

Talu ai o fatu o le liodiodendron i fafo atu o le eleele e vave ona le maua ai o latou germination, e tatau ona e faatauina mai mea sili ona fou mo le luluina.

O le luluina e faia i le taumalulu i le loloto o le tasi ma le afa senitimita. I le taimi muamua, o se faʻafefiloi o eleele uma e faʻavae i luga o vaega tutusa e talafeagai mo le tupuina o se tuli tulipi:

  • lauʻeleʻele maulalo;
  • oneone lapoʻa;
  • fanua faʻatoʻaga.

A faʻapipiʻiina le eleele ma faʻapipiʻi faʻapipiʻiina, e faʻafeinu ma totoina fualaʻau. I totonu o lenei pepa, o le pusa e faʻaalia i le malulu poʻo le pusaaisa. I le taumalulu, o le pusa e iai fatu e tatau ona ufiufia i le kiona, i le taimi o le tau ma le taumafanafana, e tatau ona faʻafefe le eleele ina ia le toe faʻaogaina le eleele.

O i latou oe mananao e ola se tulip laau o le a tatau ona onosaʻi. E foliga mai na o le tasi le tausaga ma le afa talu ona tuufaatasia i le eleele. Ae e le o toe faʻavaivai le taʻi vine. E vave ona latou maua le malosi, ma malolosi.

Afai na faʻaaogaina fatu mo le luluina, e sili atu ona lelei le faʻamalosi o fatuga aʻo leʻi faʻaaogaina ile eleele. O le masina muamua ao leʻi toe totoina, o le a amata ona masani le togavao i le auala, o aso uma e faateleina ai le taimi o le "savali".

O laau faʻamalosi ua tuʻuina atu i le avanoa e tatala ai laufanua, pe a manaʻomia e togalaau faigofie faigofie masani, e aofia ai:

  • agavaʻa masani ae masani ona faʻasusu;
  • veleina o le lio;
  • tautotogo ma le taumafanafana vevela pito i luga o se fatuga laiti;
  • mulumulu le palapala e puipuia ai le susu i le laau.

O le fuga o le tulip tree o le lipredendron na tutupu ia Me ma Iuni. Mo le taimi muamua, o le laau e fai ma fugalaau i le 7-10 tausaga le matua, ona fuga faʻafuaseʻi lea.

O le matagofie o le laau sa talisapaia e le gata i le au faifaatoaga, ae faapena foi i le au faipisinisi. O mea laiti laiti e faavae i luga o lenei ituaiga o meaola e manaia i soo se taimi o le tausaga ma, faafetai i le maualalo o le tuputupu aʻe, e mafai ona faʻaalia le lelei o le galuega a le matai i ni nai tausaga talu ona amataina le faʻavaeina.