Laʻau

Dahlias

Dahlias (Dahlia) e fesootai tuusaʻo ma le aiga aster. O lea ituaiga laau toto o se tasi o fugalaau aupito sili ona mataʻina ma fugalaau e tupu aʻe i le togalaau. O Dahlias ei ai ona lanu lanu tutusa, ma fugalaau e mafai foi ona i ai le tele o ituaiga o foliga. Latou te fuga mai umi, lea e amata mai le ogatotonu o le taumafanafana seia oo i le afu muamua o le autumn, ma o le mea sili lea ona taua o dahlias. Na latou ulufale i atunuu Europa i le faaiuga o le 18 seneturi mai Mekisiko. O le igoa o Dahlia na faaigoaina i le 1803 e le failaʻau C. Wildenau. Na ia faaigoaina lenei fugalaau e faamamalu ai le St. Petersburg academician I. Georgi, o le tagata lauiloa iloga, tagata fai mea totino ma le tagata suʻesuʻe. E tusa ma le 13 ituaiga o dahlias, ae pe tusa ma le 15 afe ituaiga.

Tulaga Tutupu

Eseesega, foliga ma lanu o ia ituaiga laau e matua ese lava. E mafai ona teuteu uma se moega fugalaau ma se laina tuaoi. Ma afai e manaʻo ai, e mafai ona faʻaaogaina o se tasi poʻo se fugalaau foi i totonu. O fugalaau mananaia faapena e iloga i lo latou le taʻutaʻua ma le le fiafia. Afai e te filifilia se nofoaga lelei mo le totōina ile eleele talafeagai, faʻapea foi ma le fafagaina ma le faʻamaina lelei o le laau, o le a ola vave vave ma fuga lelei. Ogatotonu o le tautotogo o le taimi sili lea e faʻatau ai lehumu tubers. Manatua e tatau ona malolosi, tino, ma ia pupuu, ae manino manino le totogo. Afai e faʻamalulu pe faʻagogo le fatu, ona le fautuaina lea e faʻatau.

O ituaiga autu ma ata

O le faʻavasegaga o nei laau totō e fesoʻotaʻi ma le fausaga ma le foliga o le fugalaau lava ia. I le taimi nei, e 12 vasega o lehlia ua atofaina. Ae ui i lea, o vasega fou fou e faasolosolo malie ma e mafua ona o le fausiaina o ituaiga fou. Lalo o ituaiga ia e sili ona lauiloa:

Faigofie

E i ai la latou laina e tasi, o le lautele o fugalaau e 10 simita. O le maualuga o le vao, o se tulafono, e le sili atu i le 45-60 centimita. O ituaiga autu: Princess Marie Jose pink, Yellow Hammer - samasama, ma Orangeade - orange-red.

Anemone

E i ai le 1 poʻo le sili atu laina o peti faʻatau. I le ogatotonu o loʻo i ai faʻamau, faʻaloloa. Ole maualuga ole inflorescences e le sili atu i le 10 simita, ma le maualuga o le vao e mafai ona 60-90 centimita. O ituaiga autu o le lilac yellow, bronze Vera Higgins ma le Comet red.

Paʻu faapipii

O le tele o fugalaau e tusa ma le 10 simita, ma o le maualuga o le vao e mafai ona oʻo i le 75-120 senitimita. E i ai le laina 1 laina pito i tua o pamu, tuusao i luga o lona pito i luga, o loʻo i ai le isi laina 1 o paʻu vevela ma pupuu o se lanu eseese, e foliga foliga tutusa ma se kola. O ituaiga autu o auro ma lanu mumu La Gioconda, Chimborazo cream ma mumu, Claire de Luna cream ma le lanu samasama.

Pion-foliga

O le umi o fugalaau e 12-15 centimita. E i ai i totonu o le 2 po o le sili atu laina o laʻau eletise i luga o le laina, ma o pamu toto e tu i le ogatotonu. O le maualuga o le vao e 75-120 senitimita. Meaʻai autu: Symphonia crimson red ma le violē Fascination.

Teuga

O le tele o fugalaau fugalaau e eseese mai le 8 i le 25 senitimita, ma i le maualuga o le vao e mafai ona oʻo i le 60 inisi. Ituaiga autu: tamai moli David Howard, lapoa samasama samasama Thames Valley, ma le paʻu lanu violē tele tele Jocondo.

Spherical

O le taamilosaga e seasea faʻamafolaina le tele o fugalaau e mafai ona oʻo i le 8-15 centimita. O le maualuga o le vao e 90-120 senitimita. Meaʻai autu: Crichton Honey peach-red, mūmū Doreen Hayes ma Esmonde yellow.

Pompoms

O le tele o fugalaau fugalaau e 5 senitimita pe sili atu. O paluga faʻafefeteina faʻafefe o loʻo i ai se faʻasalaga poʻo se faʻaiʻuga. O le maualuga o le vao e 90-120 senitimita. Faʻatoʻaga autu: Manatu laveaʻi, purple violo Willo's Violet ma le lanu piniki Noreen.

Cactus

O le tele o fugalaau fugalaau e mafai ona tutusa ma le 8-25 senitimita ma sili atu, ma le maualuga o le vao - mai le 90 i le 150 senitimita. O tamaʻi taʻavale e vaapiapi, vaʻai ma faʻamalo. O ituaiga autu: o se lanu mumu lanu moana, Asiasi lanu piniki tele, Danny pirouette samasama, se lanu mumu Doris Day.

Semi-cactus

O le tele o fugalaau fugalaau e eseese mai le 8 i le 25 centimita, ma o le vao e mafai ona oʻo mai i le 90 i le 150 senitimita. O taʻavale faʻapitoa e gagau i le itu mai le ogatotonu i le faʻamalosi. Vaega autu: laititi Yellow Yellow mood yellow, White White Swallow lanu, samasama samasama Nantenan ma le lanu mumu Mumu.

Nymphaeum

I fafo, o fugalaau e lua e tutusa ma lili vai, ua i ai o latou foliga sao ma e iloga i lo latou alofa tunoa. O latou lapopoa e mafai ona eseese mai le 7 i le 20 senitimita, ma i le togavao e oʻo atu i le maualuga 70-130 senitimita. O ituaiga autu o le: Geri Hawk light pink, white genetta ma lanu violstrokes.

Faʻafefiloi

E aofia ai mea nei e le tutusa ma na faʻamatalaina i luga.

Ae ui i lea, o na fugalaau e le gata o fugalaau fugalaau eseese, e iai foʻi la latou lanu lanu tele lava. O lea la, e mafai ona e feiloai i se fuluuli lanu uli, po o le uliuli ma le mumu. I lenei fale, o le tele o pigments faapitoa - anthocyanins - ua faʻaputuina. Ae ui i lea, o tagata uma o le lalolagi e taumafai e fatu se lanu lanumoana. Ae ui i lea, o le mea e leaga ai, latou te leʻi manuia i le taimi nei, ae o le faʻamoemoe e vaʻai i lenei vavega i se aso e tumau pea.

Auala e tupu ai dahlias

O le tausia o le dahlias e faigofie, ae latou te manaʻomia le tausiga faʻapitoa, lea e tele taimi e alu ai. O le mea lea, i le tautoulu, e tatau ona e eli i luga fatu, ma tuʻuina atu ia i latou le fale e sili ona manaia. Ae peitai, afai e te le manao e faia le tele o taumafaiga e totoina ia fugalaau, ona mafai lea ona e faaaogaina fatu mo le totoina. O tausaga taʻitasi o loʻo i ai se foliga matagofie, ma o loʻo i ai se filifiliga tele lava o ituaiga eseese: faʻatoʻa fuga mai Coltness Hybrids o lanu eseese e le lua, o le maualuga o le vao e le sili atu i le 50 senitimita; O Redskin ei ai paʻu apamemea; Rigoletto ei ai tamai fugalaau; vave fugalaau Figaro ma isi. O fatu na mauaina ua fautuaina ina ia lūlūina i le eleele na o le afa lona lua o Me, ae peitai, i lenei tulaga, e mafai ona latou vaaia ua fuga ae na o le faaiuga o le taumafanafana. Ina ia aumaia le taimi o le fuga o le dahlias faaletausaga, e fautuaina i latou ina ia ola i luga o laau.

Muamua e tatau ona e totoina fatu. Ina ia faia lenei mea, o le a e manaʻomia se pusa palasitika poʻo se kiona, lea e tatau ona faʻatumu i oneone paʻu. O le mea lea, o tufuga o lehlia e tufatufaina i luga, ma o se mea lamolemole o le oneone e sasaaina i luga o latou, o mea uma lava e lelei le susu ma se fagu moli ma ufiufi i se ata i luga. O le faʻamavaeina o le a alu pe a ma le 10 aso, ao le vevela e tatau ona le itiiti ifo i le 25-27 tikeri. A maeʻa lena mea, o totogo e foliga mai ua paʻu i totonu o koneteina taʻitasi. O le paluga o le eleele e tatau ona faʻafefe lelei le vai ma tatala. O ia eleele e mafai ona faʻatau i le faleoloa pe saunia faʻapitoa, mo lenei mea e ala i le faʻapipiʻi pepa laʻau, oneone ma le peʻa, i le fua faatatau o le 2: 1: 1. A o lei fafaga mo aso e tolu, e tatau ona togafitia le paluga eleele, aua o lenei mea e faʻamaligiina i se vaifofo o le paluga oona, lea e tatau ona vevela (tusa ma le 70 tikeri) ma maua ai se lanu piniki piniki. E tatau ona faʻamamaina laau totō pe a mu le palapala. O fualaau e mafai ona totoina i eleele palapala i le ogatotonu o Mei.

Toto vao

Filifiliga nofoa

Aʻo le i faia saʻo le totoina o dahlias, e tatau ona e filifilia le nofoaga talafeagai mo i latou. O lea ituaiga gaioiga e tali atu i se mea e le lelei i se ata. Ae ui i lea, e mafai ona tupu ma atiina ae e masani lava i totonu o se laufanua vevela ma lafoaʻi, lea o le a puipuia foi mai le matagi o le matagi. O eleele lelei e tatau ona faʻafefe, vai suamalie, ma maualuga i meaʻai. O le elemene o le eleele mo lea ituaiga laau e le taua tele, ae sili pe afai e le faaituau poo peʻaititi foi. I le eleele malosi, o le pH o le 5-4, e fautuaina e faʻaopopo le lime. Ma i le mataupu pe a sili atu le pH i le 8.5, o le a faʻafeiloaʻi ai le peʻa i totonu o le eleele.

Pe a eli i le taimi o le tautoulu, e mafai ona faaopoopo faʻamala i le eleele, faʻapea foʻi humus i le 1 sikuea mita 3-5 kilokalama. I le tautotogo, aʻo lei totoina le kulisi i luga o le eleele, e tatau ona e tufatufaina atu se vaega itiiti o le fafie, faapea foi ma le faapalaga mata (e le o lau laau), ona tatau ai lea ona taofia uma mea i se rake. Ina ia mafai e le laau ona afaina fua ae le o le pala, e fautuaina e fai togalaau ina ia totoina i se nofoaga fou i tausaga uma. I le taimi lava e tasi, o le nofoaga na tupu aʻe ai dahlia e tatau ona malolo mai nei fugalaau mo le itiiti ifo ma le 3 tausaga. E le gata i lea, mo le totoina o nei laau toto, e le fautuaina e faʻaaoga le palapala lea na tupu aʻe muamua ai fetu po o fugalaau e mafai ona afaina ai maʻi.

Auala e saunia ai fatuga mo le totoina

E tatau ona faia le sauniuniga o tuber i Aperila. O lea la, latou te manaʻomia e aveese aʻa mamago, faapea foi ma nofoaga faaleagaina. Ona tatau ai lea ona faia le gaioiga o nofoaga e tipi i le lanumeamata. A maeʻa lenei mea, e tatau ona totoina fatu fatu i totonu o se ipu ua tumu i eleele lelei poʻo le solo. Latou te manaʻomia ona totoina ina ia maualuga le pito i luga i luga o le pito i lalo ole 2-3 simita. Mo ni nai vaiaso, e tatau ona tuʻu le koneteina i totonu o se faʻalalelei ma mafanafana (ia le itiiti ifo ma le 18 tikeri). A maeʻa ona iloa fatuga, e tatau ona vaevae fatu i vaega. I le taimi lava e tasi, e taua le manatuaina o tufatufaga uma e tatau ona i ai se fatugaʻo ma se ua aʻa. E tupu mai i le 1 tuber e sau 5 delenok. E manaʻomia le toe totoina o Delenki mo se taimi. A maeʻa lena, o lapisi laititi e maualuga pe tusa o le 10 simita le umi e vavae ese mai ia i latou ma totōina ile laufanua. O na aʻa na vavae ese e tatau ona totōina i le mea e fai i le mea e vavae ese ma aveese i se mea pogisa. Tuuina atu ia i latou i le suavai lelei. E mafai ona faʻapipiʻiina laʻau i luga o le eleele. O nei faiga o le a fesoasoani i le faʻavaveina o le dahlias, faʻapea foʻi ma le puipuia o lo latou faʻaleagaina. Afai e leai se manaʻoga, e mafai ona faʻamavaeina le vaevaega o le tuber.

Totoina o Dahlias i luga o le eleele

E mafai ona e totoina dahlias i luga o le auala pe a uma le vevela o le tau ma mafanafana le eleele. O le tele o taimi, o lenei taimi e pau i aso mulimuli o Me ma le aso muamua o Iuni. O le tele o le lua e tatau ona sili atu i le tele o le pusa lava ia i le aʻa e tusa ma le 3 taimi (40X40X40). O le mea lea, a maea le tui i totonu o le pu, e tusa ma le 5-7 sima le tumau. I le pito i lalo o le pu ua saunia, fai se laʻau o le pala ma le palapalū, sasaa le palapala ile luga ina ia le mu ai le aʻa. Ona tuu lea o le pulupulu totogo i totonu o le lua ma fafasi i le aofaʻi tatau o le eleele, ae peitai o ni nai centimita o le ogaumu o le laau o loʻo i luga o le palapala. I le tulaga e totoina ai dahlias umi, o le a faʻapipiʻiina le lagolago faʻalagolago i latou. A totoina le laau, e tatau ona sasaa lelei i le vai malulu, ma sausau i luga o le palapala ma le mulch, e aofia ai le filo po o le paʻu laupapa, e tatau ona palu faatasi ma le faapalaga poo le peat. O le mulch layer e tatau ona tusa ma le 5 simita.

Dahlia Care

E faʻafefea vai

O le palapala o le mulch i luga o le eleele o le a puipuia mai le slugs ma le televave o le vevela o le palapala, ma o le a fesoasoani foi e aveesea le manaomia mo le veleina ma le tatalaina o le eleele. E tatau ona tele le 1 pe 2 taimi i le 7 aso (ae le o aso timuga), peitaʻi, ia mautinoa o le eleele e le faʻafefe, aua o lenei tulaga o le pala e vave lava ona tupu i luga o le aʻa. Ina ia faʻaitiitia le tele o le fafaga i aso vevela, e tatau ona e faʻaaogaina le dahlias. A o leʻi faʻamaina le laau, e tatau ona eliina le eleele lea na le fiafia ai. Ona toe faʻafeinu lea o le vai ma toe faia le dahlia.

Laʻei pito sili

I le vaitau o le tuputupu ae, e manaʻomia faʻafesoʻotaʻi e luga o laei i luga o le fugalaau 2 taimi i le masina, ae e tatau ona faʻaaoga uma faʻamalaʻau ma mea faʻasaina, ma e manaʻomia ona faʻaogaina i le eleele. O le mea lea, e pei o fugalaʻau faʻasaina, e mafai ona e faʻaaoga le fusi o mullein (1:10) poʻo le manulele o manulele (1:20), faʻapea foʻi le nitrate ammonium ma le 15 kalama e ave i le 1 mita sikuea. Pe a aliali mai fatuga muamua, e fafagaina i latou i le superphosphate ma le potassium fertilizers, ao le 30 g o le vailaau e ave i le 10 lita o le vai (ua fuafuaina le aofaiga e fafaga ai 8 laau).

Tala

Talu ai o le fuga o se fugalaau e le manaia, e leaga tele ma mafai ona faaleagaina i le taimi o le leaga o le tau. I lenei tulaga, e tatau ona noatia i se lagolago faʻalagolago. I le tulaga o le a vavae le aʻa, e fautuaina e taumafai e taoto se moa. Ina ia faia lenei mea, ave se lala laau ma faapipii i le mea ua faaleagaina, toe faaleleia. Lagolagosua i le aʻa ina ia le punou. Afai e faia lenei mea i se taimi talafeagai ma tuʻuina atu le tihlia ma le tausiga lelei, e oʻo lava i fugalaau matagofie e mafai ona fuga i luga o le mea na faaleagaina.

Teuteu

I le tulaga pe a iai se manaʻoga ia tele ma sili atu le matagofie o fugalaau, e fautuaina e toe faʻapipiʻi. O lea, e tatau ona e tuua naʻo le 3 togi. A leai, o le fugalaau o le a laʻititi ma e le ofoofogia. I luga o laʻasaga taʻitasi e manaʻomia e aveese ai le faʻaopoopoga o faʻamaʻi, ma tuʻu ai le 1 poʻo le 2. Fugalaau ua amata ona mou, e tatau ona vavae ese, aua latou te tele le malosi mai le laau. I le gasologa o le vaitau, e fautuaina ituaiga e tele e vavae ese ai le tele o taamilosaga laʻau, lea e mafai ona faʻaaogaina e pei o le tipi. I ituaiga o mea e le faʻaogaina (mo se faʻataʻitaʻiga: cactus, pomupe), faʻapea foi i na vao e ola na o ia, e mafai ona tuʻuina pe a manaʻomia.

Pests

O slugs e mafai ona nofo i luga o le vao, ma ni taliga i luga o pulupulu. Afai ua matauina meaola faalafua, ona tatau lea ona faia togafitiga ma se decoction o celandine poo le wormwood 1 le taimi i le 7 aso, ma sili atu le faia o lenei mea i le afiafi. I aso vevela, o sauniuniga insecticidal mai aphids, caterpillars, thrips, ma ticks e tatau ona togafitia. Aphids nofo i luga o lenei fugalaau i le tele o taimi. Ina ia mafai ona faʻaumatia, e mafai ona e togafitia togavao i se vaifofo mataga.

Le seleseleina o le tubers o le Dahlia

E manaʻomia lou eli i luga o le fatu pe a uma le kiona muamua. E vavae ese uma laupepa ma alofilima mai ia i latou, ma faʻapuupuuina pupuʻu i le 5-10 centimita. E i ai ni fai togalaau, o le, ao leʻi seleseleina fatu, tipi ese ia upega i nai aso na muamua atu. Ae afai e oso le suavai i fasi pepa, ona i lea tulaga atonu e amata ona pala le pito i lalo o le ala. I lenei itu, pe a uma ona vavaeina laau e tatau ona tapunia i pepa alumini. E tatau ona manatua o tubers e matua vaivai lava le ua, ma o lea ua fautuaina ai eo latou tagata tomai faapitoa le amata ona eliina i le taeao i le vevela o le tau. I le afiafi, ua i ai i le ua le taimi e malogo ai ma malosi ai. Ma i fatu mamago e sili atu ona faigofie le aveesea o le fanua o loʻo totoe.

Fufulu saʻo le tubers. Fufulu le dahlia mai itu e 4, ae 30 simita e tatau ona sola ese mai le ala. O lenei mea o le a vavae ese ai aʻa. Ona tatau lea ona faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ia tui i lalo o le eleʻele ma tuleia i luga. Aveese le palapala ma salalau fatu e faʻagogo. E tatau ona fufuluina le tubers i vai vai (mai se pulupulu) mai eleele eleʻele, lea e ono aofia ai mea faʻapitoa. E tatau ona e aveeseina i le taimi, aua afai o le mafanafana e tupu i le tautoulu, e mafai e alaga moe ona ala i luga, ma e mafai ona faʻaumatia i latou.

Auala e teu ai dahlias i le taumalulu

E tatau ona tuʻuina i totonu o le teuina o kulupu mamago ina ia le iloa ai le pala. Ae e le tatau ona faʻamagaloina i latou, aua o le tautotogo o le a latou faʻavaivaia aʻa totogo.E tatau ona vavaeese uma faʻaleagaina masini, ma o nei nofoaga e tatau ona togafitia i le malala. Ina ia faatumauina le amiosaʻo o aʻa, o loʻo fufuluina i le penisina po o le pefu.

E tatau ona teu i totonu o le potu vaʻavaʻai, e tatau ile 60-70 pasene, ma o le vevela e tatau ona maua ile 3 i le 5 tikeri. E mafai ona e faʻaaogaina se eleele faʻagogo, ae afai e teu fualaʻau i ai, o le a mafua ai le maualuga o le susu, lea o le a faateleina ai le lamatiaga o le pala ma mala. E fautuaina ia faila e tuu i totonu o se atigipusa i luga o le pito i lalo lea e liligiina ai se pusa paʻu, ma luga o luga latou te manaʻomia ona faʻatumu. E le gata i lea, o le oneone poʻo le laʻau o conifers e talafeagai mo nei faʻamoemoega. Pe a faʻamamago ma faʻamago le fatu, e fautuaina le suʻega e susu sina sina. I le leai o se ea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le tagata 3 taimi i le 7 aso mo le 30 minute.

I totonu o le fale, o le totoina o mea e tatau ona teuina i totonu o le nofoaga sili ona malulu. I le avea ai o se tulafono, e tuʻuina i totonu o se atigipusa ma tuʻu i tafatafa o le pusa. E mafai ona teu pusa i taga e faia i le polyethylene ma faʻatumu i le oneone, otaota po o le peat maroke, ona fusi lelei lea. E mafai ona e afifi afifi taitasi i se nusipepa ma tuu i totonu o se taga o le polyethylene. Ona tuu lea i totonu o se atigipusa pepa ma lafo i totonu o se nofoaga manaia, mo se faataitaiga, i luga o se loli mata. Ae ia manatua o gutu malulu e mafai ona fasi fatu.

I le vevela vevela ma le maualuga, e teu lelei lava tubers. Ae o le faʻaleleia o lenei tulaga e mafai ona faʻafefiloi, lea e tatau ona aofia ai fatu. E manaʻomia lou tuʻuina o faʻamalaʻau i totonu o se vai taele ma faʻatali seʻi oʻo ina liusua. Mo le 1 sekone, faʻatofu le pusa i totonu, ave i fafo, faʻatali mo ni nai sekone ma toe faʻaititia i totonu o le mea e maua ai le vai. O ia ituaiga tubers e tatau ona gaugau i totonu o se ato o le cellophane ma sasaa ai le oneone, solo mamago poo le solo i iina. Tausi mau. A o lei totoina ia ituaiga tubers, o ni nai mea laiti, e mafai ai ona tata le ata.

I le taumalulu, fai ni asiasiga masani o le totoina o mea. Pe a aliali mai le pala, e tatau ona vavae ese ma fufui i ni mea ua oti i le malala vavae pe togafitia i lanu meamata.