Laʻau

Taaloga o Sasae

O le Cyclamen e aʻafia i le ituaiga genus, lea e aofia ai ituaiga vao vao ma fugalaau laiti ma uila masani. O nei mea e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga. O uila afi i totonu e sau mai Sasaʻe Tutotonu.

O le galueaiina, e pei o se tulafono, e le o noatia i le vaomatua o le cyclamen, ae o ona ituaiga laau eseese ma fugalaau o paʻepaʻe, lanu piniki, mumu, lanu violē ma galu. O fugalaau fugalaau fugalaau tetele e masani ona galu pe faʻauluina i pito. O isi ituaiga o le cyclamen o fugalaau manogi. O lau o le laau ua ufiufi i se fesuiaiga o mamanu, e masani lava o le maamora. I tafatafa o le pito o le laupepa atonu o le paʻepaʻe poʻo le siliva siliva. Cyclamen e tupu mai i le tautoulu i le amataga o le tautotogo. O le tuputupu ae o le toto e mai le 15 i le 30 cm.

Cyclamen

O le maualuga o le malulu o le ea i le taumalulu e mai le 10 i le 15 tikeri Celsius. I le maualuga o le vevela, ua faʻaitiitia le vaitau o le fuga o le laau. E tatau ona faʻalelei le toʻatamaʻi. I le vaitau o le tuputupu aʻe, e manaʻomia e le cyclamen le vave faʻaleleia, ae le tatau ona paʻu le vai i fugalaau. O le malamalama e malosi. Aloese mai le susulu o le la mai le laau. I le taimi o le tuputupu ae, e matua malulu le cyclolamen, ma faasolosolo malie ai le faasusu i le faaiuga o le fuga. I le taimi o le taotoga, fausiaina o le laau, e le o se mea faʻapitoa, ma e le malogo ai le palapala. O le Cyclamen e fafagaina i le tuputupu aʻe ma aʻo fuʻa.

Cyclamen

O fugalaau tuai e tatau ona aveesea i taimi uma faatasi ai ma pedicels, lea e faigofie ona pala. A uma ona mate uma le laau, ona pau lea o laulaau ma togi i le malologa, ona tuu lea o le fagu i se nofoaga manaia ma teuina iina seia oo ia Iulai. A maeʻa lenei mea, ona toe amata lea ona faʻafeinu le laau ma aumai i totonu o le potu. Cyclamen faʻalauteleina e fatu. E tele ituaiga o laau toto e amata ona ola ae na o le tausaga lona lua o le olaga. Ae sili atu i le cyclamens e maua ai fugalaau i le vave i le valu masina talu ona totoina.

Cyclamen

© Paul Gulliver