Laʻau

Pavonia

Evergreen vao pavonia (Pavonia) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga o Malvaceae (Malvaceae). O lona lauʻeleʻele o le laufanua laufanua o Amerika, Asia, Aferika ma Ausetalia, faapea foi motu o loʻo i le Pasefika.

O lenei laau e mafai ona maua i le aoina o fugalaau fugalaau e le masani ona. Ma o lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea, o le faʻalauteleina o se mea e faʻafitauli tele. O lea la, e matua faigata tele aʻa. Mo lenei mea, e faʻaaogaina ai le greenhouses, pe a faʻaogaina le vevela i le maualuga o le 30-35 tikeri. E manaomia foi le manava. O le toe gaosia e faigata i le mea moni e faapea o le fuga o fugalaau, e pei o se tulafono, tupu na o le tasi, ma o le pito i tua e matua le lava lava, e tusa lava pe teuteuina.

O gaʻo o nei vao vao e mafai ona faʻailoa pe oʻo i fafo. I le avea ai o se tulafono, o pepa laulaʻau e mausali, ae o loʻo maua foi le tapuni. Fugalaau e ola i luga o pito.

Tausia fale mo pavonia

Malamalama

Pavonia manaʻomia moli susulu, lea e tatau ona faʻasalalau. O le susulu e manaʻomia mai le susulu o le la. I le taumalulu, e manaʻomia foi le malamalama lelei, o lea e fautuaina ai e le au atamamai e faʻamalamalama le laau i le vaitau lenei.

Tulaga o le vevela

I le tautotogo ma le taumafanafana, e manaʻomia e se laau vevela le vevela ile 18-22 tikeri. I le amataga o le vaitau o le taumalulu, e taua tele le faʻaitiitia i le 16-18 tikeri. I le taumalulu, e fautuaina e faʻafeiloaʻi le fugalaau i se mea e manaia lelei ma manaia (a itiiti ifo ma le 15 tikeri) nofoaga. Puipui mai pepa.

Totogi

Manaomia maualuga le maualuga. Ina ia faʻalauteleina le susu, e tatau ona e susuina le lau mai le sprayer, faʻaaoga vai faʻafefe i le vevela o le potu mo lenei mea, aʻo taumafai e faʻamautinoa e le i ai le susu i luga o fugalaau. Ave se pusa lapoa ma tuu i fafo ma le sphagnum poʻo le faalauteleina o le omea, ona sasaa lea o sina vai laitiiti. I lenei tulaga, ia mautinoa o le pito i lalo o le koneteina e le mafai ona fesootai ma le vai.

E faʻafefea vai

O le tafia i le tautotogo ma le taumafanafana e tatau ona tele ma na o le maeʻa lava o le pito i luga o le masini. I le autumn, susu e tatau ona itiiti ifo, o le mea lea e faia ai lenei faʻatinoga i le 2-3 aso pe a maeʻa ona faʻamaligiina. Ia mautinoa o le eleʻele o le eleʻele e le maeʻa maeʻa, ma e le tatau foi ona faʻavaivai le vai. A maeʻa le fugalaau, faʻatali mo le 10 i le 20 minute ma sasaa vai mai le pusa. Faʻamamaina i vai malulu, lea e tatau ona i ai i le vevela o le potu.

Laʻei pito sili

Laʻei pito i luga e faia i le tautotogo ma le taumafanafana 1 taimi i le 2 vaiaso. O le fesuiaiga o fugalaau mo le totoina o laau toto e lelei tele mo lenei mea.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O le gaioiga e faia i le tautotogo ma e pe afai e tatau ai, mo se faataitaiga, pe a le toe aoga le aʻa i totonu o le ulo. O se eleele talafeagai e tatau ona tumu i meaʻai, moli, ma lona pH 6. Ina ia saunia le faʻafefiloi eleele e tatau ona faʻapipiʻi pepa, sod and humus soil with sand, lea e tatau ona faia i se fua faatatau o le 3: 4: 1: 1. Aua nei galo e fai se alavai lelei i le pito i lalo o le tane.

Faʻatauga auala

E mafai ona e aʻafia e fatu ma vavae.

E vavae ese le apical cuttings i le amataga o le tautotogo ma tuʻuina mo aʻafiaga i totonu o se tamai fale-moli, lea e tausia ai le vevela maualuga o le ea (mai le 30 i le 35 tikeri). O le ae manaʻomia le faʻaogaina o le puluini. O le taina e umi ma faigata.

Pests ma faʻamaʻi

O le thrips, o le apogaleveleve, aphids ma whiteflies e mafai ona faʻavae i luga o le laau.

O le soona inu ma le manaia o mea e mafai ona mafua ai le maʻi.

Afai ei ai le tele o le calcium ma le chlorine i totonu o le vai, ona mafai loa lea e le chlorosis ona atiaʻe.

O aʻafiaga ono tutupu

I le avea ai o se tulafono, o aʻafiaga i le tuputupu aʻe pavonia e fesoʻotai ma le tausiga le talafeagai:

  • pa'ū o lālā e leʻi tatalaina - mativa matutu, malulu pe manaomia ona fafagaina;
  • fuālaʻau e le tupu - o le taumalulu e mafanafana, e tele le vevela i totonu o le palapala, malamalama mumū, le lava le gaʻo i taimi o le tuputupu ae malosi;
  • paʻu, leiloloa fua lauʻeleʻele - faʻavalea suavai.

O ituaiga autu

Pavonia multiflora (Pavonia multiflora)

O lenei laʻau faʻamafanafana e masani lava ona nofo toʻatasi. O le foliga o ona laulaau e le faʻamalosi-ova, ae o le pito e matua malosi tele. O latou umi e eseese mai le 15 i le 20 senetimita, ma o le lautele e tutusa ma le 5 simita, o le pito i tua o le gaʻo. O fuga o le fugalaʻau e maua mai i le laina laina, o loʻo faʻatulagaina i laina e 2, ae o nai totonu e laʻititi le umi nai lo le lanu mumu mumū. O le pito i totonu o le corolla ua tapunia e vali lanumoana, ma o fafo o le paauli uliuli. E i ai foi ni mea mumu mumu mumu.

Pavonia faʻalelei (Pavonia vave)

O se mea faʻamafaʻataʻitele fuga. O ona lanu lanu meamata lanu meamata ua i ai se tafatafa tafatolu, faapea foi ma se pito i luga. I le umi, e mafai ona latou oʻo i le 5-6 inisi. O le tele o taimi, e maua ai fugalaau paʻepaʻe, ae o nisi taimi e piniki, ma se paʻu paʻepaʻe poʻo se mumu mumu. O le tele o fugalaau e 5 simita.