O le togalaau

Compost - Meaʻai Lafoʻa mo Mea Laʻau

E masani ona fai mai tagata e tatau i faifaatoaga lelei uma ona i ai se fale faapalaga. O le gaosia o lau lava faapalaga e le manaʻomia ai ni tomai faʻapitoa poʻo ni taumafaiga a le au faifaatoaga ma e toetoe lava a leai se totogi. E le gata i lea, e mautinoa lava le faasaoina o le malosi, tupe ma le taimi mo le faʻatauina o isi faʻamalolo, mo le faʻaleleia ma le veleina, faapea foi ma le aveeseina o otaota, talu ai o le a alu sao atu le otaota togalaau ma le umukuka i le faaputuga otaota. Sei o tatou mafaufau po o fea e amata ai.


© Mosepors

Faʻasao (mai le lat. Compositus - tuʻufaʻatasia) - fomaʻi faʻasaina e mafua mai le faʻaleagaina o meaola eseese i lalo o le aafiaga o le gaoioiga a microorganisms.

Pe a faʻapalapala i mea faʻalaʻau, o le a iai le meaʻai i meaʻai e maua i laau (nitrogen, fuamoa, potassium ma isi), o le microflora pathogen ma le fuamoa o le helmone e faʻaitiitia, o le tele o cellulose, hemicellulose ma pectin mea e faʻaitiitia (e mafua ai le fesuiaiga o ituaiga solubles o le eleʻele palapala ma le phosphorus i meaola laiti e itiiti le gauaiina e laau), o le a faʻaaogaina le mea faʻaaoga, i le palapala.

E faʻaaogā faapalaʻau mo mea totō uma, i le tutusa o laasaga e pei o le fafie (1.5-4 kg / sq.m). E aumai i latou i se ulugalii (o lona uiga o le faʻataʻapeʻapeina i latou i luga o se laufanua fou, e fai ma faʻataʻitaʻiga, aʻo leʻi totoina pateta), i lalo o le taumalulu ma le suotosina, i totonu o pupu pe a totoina fatu. O le faapalagaina e le itiiti ifo i le togafiti i le tulaga o le faʻamalosiina o mea totino, ma o nisi oi latou (mo se faʻataʻitaʻiga, peʻa moa ma falaoamata phosphorite) sili atu.


© Malene

Faamanuiaga

Faʻasao togalaau aina lelei ma aoga i soo se itu. Mo laau totō, faapalaʻau na faʻaofiina i totonu o le eleele o se fugalaʻau lelei lelei, faʻapumu i elemene taua ma humus. Mo le eleele - o se suauu masani, o se auala e faʻaleleia ai le fausaga o le eleele, lea o loʻo i ai se malosi e faʻamalolo ai ma susu. I luga o le eleele, o le palapopo o se mulch organic lelei lea e faʻalavelaveina ai le tuputupu ae o vao ma fesoasoani e tausia le susu i aʻa o laau toto. O tagata nonofo i le togalaau latou te talisapaiaina le faapalaga palapala. O se "potu 'aiga sili ona lelei" mo manu felelei ma manu laiti iniseti, faʻapea foi ma se nofoaga o nofoaga maualuluga ma le fausiaina o le eleele, lea (faʻatasi ai ma siama ma sigi) e faʻamavaeina ai le mea oona, ma gaosia ai le otaota.

Pe a fausiaina lau lava fagalaʻau, e leai se mea e manaʻomia ai le susunuina o otaota vao, laupepa tuai, pepa, afifiina ma pepa pepa, inu ai le siosiomaga lata ane ma tuaoi ma le asu. E leai se mea e manaʻomia e faʻatau ai faʻamaʻi faʻasamaʻi ma eleele maualuga o le togalaau. E le o se faʻaopoopoga le fai atu o le gaosiga ma le faʻaaogaina oa tatou lava faapalaga e tele lava ina faʻamalosia ai le ola o se faʻatoʻaga ma fesoasoani i le puipuiga o le siosiomaga. O togalaau e leai ni togalaau aina ma le faʻaaogaina o le faapalaga o le togalaau ae le o faʻamalosi faʻamaʻi ma taugata faʻamalosi o mea taua ia o le faʻalauiloaina o togalaau.

Taunuuga o le siosiomaga e afaina ai le faaleagaina o organics

O le faʻaleagaina o vailaau faʻasaina e aʻafia i le tele o mea taua, e tolu mea taua e tatau ona iloga:

1. Osekene

O le faʻaleleia o le faʻasaina e faalagolago i le maua o le okesene. O le vevela faʻamalosi o lona uiga o microbes galue i le faaputuga e manaʻomia ai le okesene, aʻo le faʻamavae o anaerobic o lona uiga e le manaomia e microbes malolosi le okesene mo le ola ma le alualu i luma. Laititi, timuga, fua o le faitau aofai o tagata, ma mea e maua ai meaʻai e fuafuaina le tele o le okesene e manaʻomia mo le faʻapala.

2. Totogi

E taua le faatumauina o le maualuga o le suamalie i le faapalaga o le faapalaga (composter), ae e tatau ona maua le avanoa i le ea mo siama faʻamaʻi. O mea eseese e eseese ai le malosi o le suavai, ma fuafua ai le tele o vai e manaʻomia mo le faʻapala. Mo se faʻataʻitaʻiga, o mea e fai ai laupapa ma mea fiber e pei o le paʻu, vao, ufiufi, vao po o vaomago e oʻo atu i le 75-85 pasene le susu. O fuālaʻau lanu meamata, e pei o mutia vao ma laau, e mafai ona umia le 50-60 pasene le susu.

O le maualalo o le malie o le susu lea e faʻaalia ai le gaioiga o microorganisms e 12-15 pasene, o le sili atu ona maualuga o le 60-70%. E manino lava, o le faʻaitiitia o le manogi o le fale faapalaga i totonu o le mea inu faapalaga, o le faʻagesegeseina le faagasologa o le faʻapalapala o le faapalaga. O le poto masani ua faaalia ai o le faamaualuga e mafai ona avea o se vaega taua pe a pa'ū i lalo ifo o le 45-50%.

3. Lagi

O le vevela o se mea taua i le faapalaga. O le vevela i fafo o le taumalulu i le taumalulu e faʻagesegese ai le faʻavaeina o le faagasologa, aʻo faʻamafanafana le vevela o le vevela faʻamalosi le faagasologa I masina vevela o le tausaga, o gaioiga ogaoga o meaola ninii i totonu o le faapalaga o le faapalaga e oo atu ai i le faapalaga o faapalaga i le maualuga o le vevela. O microbes e faʻamavaeina ia meaola e vaevaeina i ni vaega autu se lua: i luga o le matagi, i latou e ola ma ola i le vevela o le 10 ° C - 45 ° C, ma le thermophilic, oi latou e tupu manuia i le vevela i luga o le 45 ° C. O le tele o faapalaga o loʻo faʻapipiʻi i vaega amata e ui atu i le vaega faʻavave. I lenei laasaga, e vave ona faʻamaʻavaina mea faʻalaʻau, ma e manaʻomia ona susu ma susu i taimi uma. O le vevela i totonu o le faaputuga otaota e oʻo atu i le 60-70 ° C, lea e fesoasoani i le faʻaitiitia o le vevelaina o meaola. I lenei vevela, o fatu vela ma le tele o microhoganic (phytopathogenic) microorganisms ua faʻaumatia. Ae aua nei galo afai e maua sea tulaga, o le a lava le aofaiga o mea ola e talafeagai.

O le isi laasaga e tupu i le vevela pe tusa ma le 40 ° C, ae o isi microorganisms e sili ona maualuga ma o le faʻaogaina atoatoa o mea e gaosia.

I le taimi mulimuli o le faapalaga o le faapalaga, o lona vevela e tutusa ma le vevela vevela, o le manogi o le eleele e sau mai le faaputuga. O le mea o loʻo faʻaaogaina i totonu o humus.

O le faigofie ma i le taimi lava e tasi o le auala lelei e faʻavave ai le faʻapalaina o le compost o le faʻapipiʻi faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi i le biomass i le taimi muamua o sauniuniga.

I lenei tulaga, muamua lava, o meaola ninii faapitoa filifilia ua amata amataina vave le biomass vave ma le saoasaoa tele, ma le lona lua, o le manogi o le mutia ma isi manogi le lelei ua mou atu.


© Solipsist

O se auala vave e faʻapala ai

Afai e te faapipiiina le paʻu, lala laau, mutia moa, lau ... ma le isi mea e sau i le togalaau, ma tuu uma mo sina taimi i se tulimanu malulu (ina ia le faaleagaina le vaaiga), ona iu ai lea i le iuga mea uma i se aso pala ma liliu atu i le maualuga o le faapalaga. O le a na o le tele o tausaga mo lenei faagasologa. O le auala lea e taʻua o le lemu (malulu) o le faʻapalaina o le faapalaga.

I le eseesega, o le auala vave (vevela) e tusa ma le 3-6 masina ma e maua mai i le tele o tulaga taua: vaalele, vevela, vevela ma le vevela (o le vevela i le tele o paluga fale gaosi oloa e mafai ona oʻo atu i le8585!).

1. O le ae manaʻomia se fuafuaga faʻapitoa poʻo se fale palasitisi mo le faʻapalaina o le faapalaga, faʻapipiʻi i se nofoaga atofaina. O le lelei o se fausaga laupapa mo le gaosiga o gaosiga e mafai ai e le ea ona pasia ma faatumauina le lelei o le ea. O sea mamanu e mafai ona faʻatau i le nofoaga autu o togalaau poʻo le faia oe lava. Mo se faagasologa manuia, o le maualuga o le fausaga laupapa e tatau ona le itiiti ifo i le 1 m3 (1x1x1). O le pusa tioata, i le itu, e tumau lelei le vevela ma e sili atu ona feaveai; e mafai ona faʻaaoga i nofoaga eseese i totonu o le togalaau. Soʻo se fale faapalaga e tatau ona i ai le pito i luga poʻo le pito i luga (o ni ato apamemea e leai se pito i lalo pe o le pito i lalo e mafai ona aveeseina) mo le faigofie ona maua i le faapalaga palapala.

2. Taʻu i le pito i lalo e tusa ma le 10 cm o mea lapopoa - vaomago, vaovao, lala ma lala laʻau. E manaʻomia lenei mea e faʻamautinoa ai le faʻafefeina ma le vaalele.

3. Lafoaʻi mea faʻapalapala i tafatafa o tafatafa. Mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o se laulau o fualaau faisua po o fualaau suamalie, tuʻu se laulau pepa uʻamea, ona fai ai lea o se fasi laulau o le mutia moa, ona avea lea o se laulau eli i tausaga taʻitasi, ona avea lea o se laulau o tausaga ua mavae ma isi. E taua tele le lanu meamata ("susu ma le malu") i luga o laulau e lanu enaena (o le "malogo ma le malosi") - o le a maua ai le faʻaleleia, faʻavave le faagasologa, ma i le lumanaʻi - o se mea lelei lelei o le faapalaga. Aua nei tuleiina pe faʻavasega mea o loʻo i ai; o le a faʻalavelaveina le faʻamaina.

4. I le pito i luga o taʻiala taʻitasi, e mafai ona e faʻaopopoina se tamai eleele pe pala i le vao e vave ona faʻavaveina ai le faʻamalolo.. I totonu o togalaau faʻatoʻaga, e faʻatau ai "faʻavavevave" o le faʻamalagaina, e mafai ona e faʻaaogaina. O faʻataʻitaʻiga mo le faʻafoʻi o le faʻalavelave faʻafuaseʻi e vaeluaina le mutia ma lekila e aoina ai le malosi o le vailaʻau io latou aʻa. Faʻateleina le faʻaleleia o le lelei o fale faʻatoʻa faʻamautuina i mea aoga: nettle, comfrey, yarrow, dandelion ma isi.

5. Tausi lau fale faapalaga faʻapipiʻi e ufiufi i luga ina ia tausisia le saʻo lelei o le susu ma tausia le vevela. O pusa ipu e masani lava ona i ai le pito i luga, ma mo laupapa e faia i le fale e mafai ona e faʻaogaina le afifi o togalaau, o se fasi fale tuai poʻo se isi mea. O le vevela lelei mo le faʻapalaina o le faapalaga o le +55 C.

6. Mai lea taimi i lea taimi, e tatau ona fesuiaʻi mea o loʻo i ai ina ia mafai ai e le ea ona tafe atu i totonu o le faapalaga.

O faʻamalama faapaleniva o se mea fou fou.. O ia fausaga e mafai ai ona gaosia le kapaila i se taimi pupuu (e tusa ai ma le gaosiga i 2-4 vaiaso) ona o le tufatufaina tutusa o mea ma vevela i totonu o le koneteina. E manaʻomia e le fai togalaau le fesuiaiga o le fausaga faalua i le aso, lea e le faigata ona faia i le fesoasoani a se auʻau faapitoa. O le tele o lenei ata faataitai e 340 lita.

7. I le tau vevela (i totonu o auala e tatala ai laupapa) poʻo le taimi e maua ai mea lanu enaena i mea o loʻo i ai i le faapalaga o le faapalaga, e tatau ona tausia lelei le faʻapalapala o le faapalauina e ala i le faʻavaivai. Aloese mai le faaleagaina o le vai i totonu o le fale faapalaga, o le a faʻalavelaveina ai le faʻalavelave faʻavae.

8. O manogi manogi mai mea o loʻo i totonu o le pepa faapalaga ua taʻu mai ai ua gau se mea ma o le mea o loʻo tupu e sese. O le manogi o le amonia (amonia) po o fualaau palasua o loʻo faailoa mai ai le tele o mea e maua mai le nitrogen-((green) substances i totonu o le faaputuga otaota ma le le lava o le okesene. I lenei tulaga, e tatau ona faaopoopo mea e gaosia ai carbon-containing (brown).

Afai na e faia mea uma lelei, ona maeʻa lea o ni nai masina e tatau ona maua se mea lanu enaena ma se manogi manogi o le eleele - o faʻailoga ua saunia ai lau faapalaga mo le faʻaaoga i le togalaau. Afai e te faʻatumuina le polokalama i le faasolosolo malie (lea e foliga mai e faʻaauau pea le gaosiga), ona tatau loa lea ona e filifili le filifilia o le faapalaga ua maeʻa mai le pito i lalo. O le a faasolosolo ifo i luga le maualuga o palapala i luga, ma faasao avanoa mo mea fou.


© Panphage

Lemu humus

O laʻau na lafoina i lalo o laau ma vao, otaota, faʻamalosia le palapala ma le humus. Ina ia saunia le humus leaf, e faigofie ona faʻaaoga se atigipusa (e tutusa lelei ma le faapalaga), o taʻitasi taʻitasi o laʻau 13-20 cm le vaimatua e faʻamamaina i se vaifofo o le sulfate ammonium. I le autumn, laʻau ma le faʻaaogaina o laulau e tuʻuina i le uliuli, faʻaogaina (mo le avanoa i le ea), e le tele se avanoa. O taga faʻailoga o loʻo totoe i se tulimanu mamao o le togalaau, ma i le tautotogo o se humus e faia i totonu. O laʻau e totoe i pupuni matala i le ea e umi se taimi e faʻasolo ai. Mo le faʻapalapalaina, o laʻau o soʻo se laau laʻau ma laau laʻau e faʻaaogaina. O lau o le vaalele, poplar ma le maple e paʻu umi atu nai lo lau o le oak ma le selu. O laulaau o isi tagata e le talafeagai mo le faia o humus. O le humus le ua faʻafefiloi i le palapala pe faʻaaogaina o le mulch.

Faaaogaina o le Faga

I totonu o se atigipusa lelei ma mamanuina, o le faapalaga e le manaʻomia ai le faapalaga, talu ai ua maeʻa le faʻamalosia lelei o le meafaitino.. I le tautotogo ma le taumafanafana, o le vave o le vave e vave nai lo le autumn ma le taumalulu. Aʻo tuʻuina i le mafanafana o le tau, ua saunia le kapota mo le faʻaaogaina ile ono masina. O le tulaga o le faaputuga e siakiina taimi, ma, pe a mafai, ona aveeseina lea o le faapalaga palapala mai le faavae. O le faapalaga ua maeʻa ua lanu lanu enaena ma o se faʻalelei e faʻalelei le fausaga. O mea e le o maua e avea ma faavae mo le tuʻuina o le isi pusa. O le mulimulitaʻi e naʻo le palapopo lelei e faia, talu ai ona o se vaega o le faʻamavaeina o fatu vela e mafai ona faʻamalosia e mafai ona puipuia. O le faapalaga o loʻo faʻapipiʻiina i le palapala i le taimi o le totoina i le tautotogo ma le taumalulu i le fua faatatau e 5.5 kilokalama / m2.

Mea e alu i totonu o le faapalaga:

Faʻamauina o fale:

  • Fualaau faisua, fualaau aina, cereals, tea tife
  • Fafaga meaʻai kuka (i totonu o se nofoaga tapuni)
  • Faʻatauga o meaʻai (i totonu o se faʻalavelave tapuni)
  • Laʻau laupapa e le faʻapipiʻi
  • Hay, vao
  • Lafu uila
  • O le togafiti o le vao
  • Laʻau fou o herbivores (i luga o le lemu)
  • Pepa faʻamalosi (pepa solo, ato, afifi, pepa pepa)
  • Faʻataʻetaʻi faʻailoga natura

Faatoaga faʻatoʻaga:

  • Paʻu lamolemole pe a uma ona teuteu laau ma laau talatala
  • O lala tetele na lūlūina i totonu o se togalaau toto, laupapa, paʻu ma aʻa
  • O le tausaga ua mavae (afa-matua) lafoaʻi
  • Lafoaia vao mai le mutia
  • Vaovao vao
  • Sami po o vai fou
  • Isi otaota vao faʻatoʻaga

O le a le mea e le alu e faʻasaina:

Faʻamauina o fale:

  • Ovi ponaivi ma lapoa
  • Falemaʻi pepe
  • Malala

Faatoaga faʻatoʻaga:

  • Laʻau mamago o le taimi nei
  • Toe teuteuina e Evergreen
  • Fugalaau ma vao vao vao
  • O faamai pipisi e aafia ai faamai ma meaola faalafua
  • Pests, o latou fuamoa ma lapisi
  • Otaota pe a uma le faʻaaogaina o vaovao (sei vagana ua faʻaalia e le gaosi oloa o le vaovao)

Faatali mo lau fautuaga!