Laʻau

Le lelei o mea taumafa o laau i totonu

O meaʻai talafeagai mo totonu ole laau ole fale ole tasi o mea taua ile latou gaosiga masani. O luga o laei e masani ona faaseseina e avea o se auala e faatupuina ai le totoina poo le lagolagoina o le tuputupu ae malosi, ae o lo latou taua e sili atu ona taua. Laʻau e maua ai meaʻai mai eleele ma le ea. Ae i se tapulaa faʻapulaʻa o le meaʻai, ua uma ona tasi le masina pe lua pe a uma ona faʻavasegaina e faʻalagolago pe o latou fafaga lelei ma pe o le a le mea e faʻaaogaina ai le fomaʻi. Mo meaola, macro-ma microelements e taua tutusa.

Laʻau i totonu.

O le manaʻomia mo laau toto i meaʻai e ese mai i le tausaga, fausaga ma uiga o tagata taʻitoʻatasi, tulaga o atinaʻe, tulaga o le soifua maloloina ma le tele o isi mea. O laau eseese e manaʻomia tele macro-ma microelements, i tulaga ma numera eseese. O le paleni i le va o vaega autū o fugalaʻau e fuafua ai le tele o latou fetaui pe leai foi i manaoga o laau totō.

O le filifilia o le "saʻo" faʻamaʻiina e le o se mea faigofie e foliga mai e ono foliga mai i le taimi muamua. Mo tagata taʻitasi gaosi oloa, latou te eseese i le tuufaatasiga e tusa lava pe tutusa laau totō. Ma o nisi taimi e matua faigata lava ona malamalama pe o fea o mea faʻafefiloi e aoga le filifilia. Faitau le faʻamatalaga lanu ma le faʻamoemoega o vailaʻau e naʻo le laasaga muamua. Ina ia mautinoa e maua e laau taʻitasi uma meaʻai e manaʻomia, e tatau ona siakiina le mea e masani ai, e masani ona faʻaalia i le fua saʻo i luga o le afifi. Pe a oo mai i igoa patino o le macro ma micronutrients i fugalaʻau, o mea uma e foliga mai e faigata tele, aemaise lava pe a fai e leʻi avea le kemisi ma autu o lou tuʻinanau pe leai foi sou poto masani. Ae i le faatinoga, o mea uma e sili atu ona faigofie.

O le "seti" o meaʻai taua e manaʻomia e laau e le o se mea telē tele, ma e faigofie tele ona faʻaleleia. Mai le atemosifia, e maua ai e oxygen, carbon and hydrogen. O isi meaʻai uma e manaʻomia mo le atinaʻe masani ma le ola e vaevaeina i ni vaega se lua:

  1. Macronutrients - "mea e fau ai fale" mo totoga ma fusi o laau, elemene o meaola ninii e manaʻomia tele. O fuataga uma o le vaega o amino acids - o "piliki" o meaola ola i luga o la tatou paneta
  2. Faʻasologa o elemenelea na maua ai o latou igoa e le gata mo le latou numera itiiti ifo, ae mo a latou matafaioi i le metabolism - o se ituaiga o "vitamini" mo laau toto.

Ae i le faʻatinoga e taua le talanoa e uiga i le lua, ae pe tusa ma le tolu ituaiga o meaʻai. O le mea moni, mai le vaega o le 8 macroelements, e tolu mea autu e manino lelei, o meaʻai ia e sili ona taua, fuafua le ituaiga ma le tuufaatasiga o le faʻamaʻi, ma e taua tele mo soʻo se laau. Nitrogen, Potassium ma le Phosphorus - o elemene autu, lea, o lona uiga, e aofia ai i luga o eleelea, ae e sili atu nai lo isi mea taua i lo latou taua.

O le tele o taimi, o elemene uma ma a latou matafaioi e vaʻaia ese, e ui lava o loʻo tuʻuina atu i se faʻalavelave faʻapitoa i luga o laʻei, e le maua lava i foliga mamā ma o loʻo faʻatusalia mai ai meaʻai e maua mo mea faʻapipiʻi ina ia faʻatatauina e laau. Ae o elemene uma e aunoa ma se faʻasesega, mai soʻo se vaega, e le mafai ona toe suia ma aemaise lava le le fesuiaiga. E tusa lava pe latou te faia faapena ma auai i le faiga lava e tasi, e le tutusa lava. Ma o laau toto e leai so latou vaivaiga poʻo le tele o nisi macro-ma microelements ma a latou faʻailoga sili.

Fafagaina o totonu o le fale ma le fugalaau.

NPK - o le faavae o meaʻai laau toto

O le fua o le nitrogen, potassium ma le phosphorus e fuafua ai le tuufaatasiga ma le faʻamoemoe o le faʻamalolo. O le faafetai i le suiga i le paleni i le va o nei elemene e tolu lea e faʻasaʻoina ai le faʻamalolo (tutusa tutusa) e fuafua mo le teuteuina o laʻau (malosi le malosi o le vailaʻau) poʻo, i se isi itu, fualaʻau totō (itiiti ifo le suauu nai lo le potassium ma le phosphorus). O le faʻapuupuuga ma le filifilia o elemene taʻitasi e masani ai e le gata i le au faifaatoaga ma le au fai togalaau masani: o le fua faatatau o mea autu e tolu o loʻo faʻaalia i luga o le igoa o soʻo se faʻala. Ma afai e iloa uma e le au faifaatoaga ma fugalaau fugalaau e manaomia le vevela mo le tuputupu ae ma le lanu, ma le moli ma le potassium mo le totoina, ona na o tagata e fiafia i le vaomatua e mafaufau i le faamoemoega moni o vaega taua e tolu ma a latou matafaioi i le ola laau.

Nitrogen (igoa - N) - o le mea aupito sili ona taua o meaʻai uma e manaʻomia e matua mea totō. O le Nitrogen e faʻaleleia e laau mai le palapala, ma o ona mea e fai ai se vaega taua i mea uma o le olaga. Nitrogen o se vaega o protein, RNA, DNA, chlorophyll ma mea taua uma. O le Nitrogen o le faʻatupulaia o le faatonutonuina o aʻa, laulaʻau ma aʻa, e nafa ma le "lanu meamata".

Faatasi ai ma le le lava o le vevela: o le alualu i luma e faʻagesegese, o lau e paʻu le paʻu, ona lanu samasama, o le a nutimomoia ai lala, o le a faasolo ina vevela, o le vein changes color.

Faatasi ai ma le tele o le vevela: lanu le lanu po o le fesuisuiai ua leiloloa, o le tuputupu aʻe e tupu i le afaina o le fuga.

Vaʻalele (igoa - P) - o le faavae o le malosi o le metabolism i sela, o se elemene taua mo faiga taua uma. E aofia ai foi i totonu o le tuufaatasiga o le le gata na puipuia po o le DNA, ae faapena foi ATP, vitamini ma isi mea tuufaatasia. O se faʻaosoosoina o le tuputupu ae o le aʻa, o se faʻaleleia o puipuiga ma puipuiga, auala o le matua ma le faʻafefe lelei o le vai ma meaʻai e ala i aʻa. O le makeriko lea e aafia ai le atinaʻeina o aʻa, aʻa ma tumutumu, "stains" fugalaau ma mautinoa ai lo latou atinaʻe atoa, ona fua mai ai lea.

Faatasi ai ma le leai o ni kopa: laʻau ma se lanu viole, atinaʻe e faʻasaina, laulaʻau lauolaola.

Faatasi ai ma le tele o fululaau: chlorosis, vave tuai.

Potassium (igoa - K) - e le pei o isi elemene autu e lua, o le mole mole lava ia e le ulu i totonu (i le tele o tulaga), ae aunoa ma le toe faʻaalia o mea e le tupu ae leai ni mea e gaosia ai gaʻo ma proteins. O le potassium lea e "faʻamalieina" mo le faʻaaogaina o le susu e ala i siama, fesuiaiga o kesi, photosynthesis. Ae o lenei maliega e taua foi mo le tetee atu i soo se aafiaga le lelei, e aofia ai le afu, faamai, vevela poo le maalili.

Faatasi ai ma le le lava o le potassium: faʻamaʻaloga, vevesi foliga, foliga mataga, laʻau eleelea, lau laʻau e faʻafefete i luga, nofoaga malogo.

Faatasi ai ma le sili atu o le potassium: o le le maua o lanu o fugalaau, pupuʻu pupuu, samasama o laʻau pito i lalo.

O isi mea e faʻamalosi ai meaʻai e taua tele i le olaga o totonu o laau toto:

  • Sulifoa (igoa - S) - o se tagata taua tele i le toe faʻaleleia ma le faʻamaʻiina, o se vaega o hormones ma enzymes, amino acids, o se mea taua tele mo le puipuiga ma le puipuiga o laau. O le leai o lenei elemene o loʻo faʻaalia i le faʻapitoaina o petioles ma laʻau, elongation of shoots, faʻailoga le taofia.
  • Kalaku (ua taʻua o le Ca) - o le faavae o mea pectin ma le elemene e tatau ai mo le fausia o le vaitusi intracellular, protoplasm, tisus connective, le atinaeina o aʻa. O le leai o lenei elemene e tau atu i le le mautonu, o le oti o gaʻo maualuga, faapuupuuina ma le mafiafia o aʻa, le foliga mai o ni sulugatiti ia i latou
  • Magnesium (igoa - Mg) - o se tasi o tagata taua e auai i le gaosiga o le porotini ma se vaega o le chlorophyll. O le le lelei o le magnesium e faʻaalia i le chlorosis ma le faʻaogaina o masini i le va o veins, faʻafeiloaʻiga o lālā.
  • Omea (igoa - Fe) - a macrocell, lea e masani ona mafua i se vaega o elemene. Ae o le faateleina, o le taua o le uʻamea mo le faʻaopoopoga o le chlorophyll ua mafai ai ona tatou tuʻuina i totonu o le tele o vailaau o loʻo manaʻomia e le laau i se aofaiga tele lava. O le leai o se paʻu e faʻaalia i le palanoa, faʻafelanulanuaʻi ma le oti o lala ma luga o laʻau.

Faailoga o le le lava o meaʻai i totonu o se fale e toto ai.

O le Micro e le taua lona taua

E manaʻomia elemene elemene i laau laiti i ni mea laiti, ae e le faʻaʻesea ai lo latou taua. O le i ai o micronutrients i faʻamaʻiina e masani lava ona le amanaiaina, ma o le le lava po o le sili atu o nei mea e le mafai ona sili atu ona afaina nai lo le le faʻaeteeteina o faʻaogaina o meaʻai. E le mafai ona ola laau toto e aunoa ma latou, e ui lava o le matafaioi ma le aoga o mea taitasi o le pito i lalo e leʻo faʻamalamalamaina ma suʻesuʻeina.

O se tasi o elemene sili ona taua - fana (igoa - B). O loʻo i ai se faʻavae tulafono faatonutonu i luga o le carbohydrate ma le protein metabolism, o le vaega toe faʻaleleia o le manava. I le faʻatinoga, e manaʻomia le vevela e faʻateleina ai numera o fugalaau, o le faʻapipiʻiina o pollen, fualaau aina ma le fua o fatu. Boron (B), o le mea sili ona faalilolilo o elemene uma lava, lea e aafia i le manavaina ma faʻaleleia le faʻaaogaina o le calcium. O le leai o le pulu e taʻitaʻiina atu e le gata i le chlorosis, ae faapena foi i le siakiina o laulaau talavou, o le faavauvau o pusa apical.

Manganese (igoa - Mn) - o le faʻaosofia o enzymes e fesoasoani e taofi le susu i totonu o masini, faʻamaonia le metabolism ma toe faʻafouina le elemene tuufaatasia o le eletise. Afai e leai se manganese o le laau, o lau laititi e ola tele, e ufitia i lanu samasama.

Molybdenum (igoa - Mo) o loʻo aofia ai foi i le faagasologa o le faʻaitiitia o le tino ma o le elemene autu lea mo le faʻamautuina o le eletise.

Chlorine (igoa - Cl) - nafa ma le paleni ma le paleni o paleni, le faʻavaeina o le okesene.

Cobalt (igoa - Co) - o se elemene e aunoa ma le masani ai o le galue malosi o le siama-siama siama siama, faafetai i ai, o laau e maua mai le palapala uma meaʻai e manaomia.

Copper ma zinc (igoa - Cu ma Zn) e masani ona "galulue" taitoalua. Latou te faʻaaogaina enzymes. Ae afai o le paopao e taua tele i le faagasologa o intracellular, ona fesoasoani lea o le zinc e faateleina le tumau ma le tetee o laau, e aofia ai le eseesega o le vevela ma le malulu. Faatasi ai ma le leai o se kopa, o laulaau e foliga mai e laiti ma e foliga mai i luga ia i latou, o le eletise ua faalautele ma ua malolo, ae o lenei faafitauli e masani lava mo na o le peat substrates. Ae o le le lava o le zinc e sili atu ona taatele ma ua fuafuaina i laulaau enaena, lea e sili atu ona lanu enaena i le taimi.

Faʻailoa i le vai o le faʻamalolo vai mo fale i totonu.

Faʻasalaina o se fale i le vai ma le faʻaopoopoga o le faʻaaogaina o le vai.

Eseese laʻei pito i luga mo ituaiga eseese

O le manaʻomia mo mea taumafa i laau eseese eseese. O le mea lea, o le toafa faʻapea foʻi ma mauga e masani ona masani i le le lava o meaʻai i totonu o le palapala ma e manaʻomia le paleni o taumafa paleni. Laʻau mai i vaomatua o vaomatua e manaʻomia se faʻaopoopoga o meaʻai. Ma o le cacti, mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo faʻaalia i le faateleina o le manaʻomia mo fuamoa.

E i ai eseesega i manaʻoga mo macro-ma microelements e fesootaʻi ma tausaga ma laʻasaga o le atinaʻega o meaʻai i totonu ole fale:

  1. Fertilizers ma isi meaʻai e manaomia e laau i le taimi o lo latou tuputupu aʻe ola ma atinaʻe.
  2. I le taimi o loʻo moe ai, e le taliaina le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o tonisi, seivagana o le tulaga o le atinaʻe e feteenaʻi ma e le taofia atoa e le fale lona tuputupu aʻe.
  3. O se taimi puupuu o le fafagaina o se uiga lelei mo le pulu, ma se umi umi - mo le fuga o le rhizome.
  4. O laau talavou e manaʻomia le tele o meaʻai, aemaise lava i le phosphorus, pe a faatusatusa i laau matutua.
  5. O le manaomia mo meaʻai i le gaioiga galue o le atinaʻe e eseese lava: i le amataga o le laasaga, o fualaau uma lava e sili ona manaomia le gaʻo, pe a tupu fua le lau - potassium, ma i le taimi o le fuga ma le fuga - fugala ma le gaʻo.

O le manaʻomia o laau totino mo elemene taʻitasi, o a latou mea i totonu o le palapala ua faʻamoemoeina e ala i faʻailoga o le le lava po o le tele. O nei faailoga e tatau ona manatuaina ma matauina ina ia mafai ai ona fetuunai le ituaiga poʻo le ituaiga o fomaʻi i le taimi. Ae o le faailoga autu o uiga ia o le laau lava ia. O le mea moni, o ituaiga taʻitasi e iai lona lava eleele lelei, faʻafefiloi, faʻafia ma taimi ole laʻei pito i luga. I le avea ai o se tulafono, suʻesuʻe ma mulimulitaia fautuaga e mautinoa ai o le a maua e le laau elemene uma e manaʻomia i le aofaʻi sao.