Laʻau

Tausiga lelei ma le faʻatoʻaga o le au Akimeneses

Faatasi ai ma totonu o laau, Achimenes e tu i fafo ma lona matagofie faapitoa, susulu ma le eseese o lanu. O le matagofie mai motu o Amerika i Saute e tosina atu ai e le gata i le valivali o ona foliga vaaia, ae faapea foi ma lona le fiafia i le tausiga ma le galueaina.

Faʻamatalaga o Meaola o le Acimenes

O le aoga sili lava o fugalaau, o ona foliga ma lona tele e eseese. E foliga mai o se masini faʻafefiloi, ma se ipu e lima ona lau. O le tele o inflorescences e mai i le lua i le ono senetimita le lautele. Latou te i luga o le ala, e oʻo atu i le tolusefulu i le ono senitimita.

Faʻasaga i tua o laʻau lanumeamata lanumeamata lanumeamata, fugalaau fugalaau matagofie e foliga matagofie. O latou e tele ituaiga lanu: Mai paʻepaʻe paʻepaʻe, kulimi i le pogisa, lanu viole, lanu violē ma lanu moana.

Mo la latou teuteuga matagofie taʻua o se fugalaau faʻamalosi. E le umi le umi o faʻalavelave faʻaleagaina, pe a uma le lua i le tolu aso. Ae o lo latou nofoaga ua soloia ai fou.

Achimenes i le siʻosiʻomaga o le vevela
Achimenez tatala i Jamaica i le afa lona lua o le 18 seneturi. I le natura, o lanu o fugalaau o le laau e lanu viole. Isi ituaiga o lanu na maua mai ona o le filifiliga.

O le aʻa o loʻo faʻaalia e le tuputupu ae le lelei. O lona lava fatu e ufiufi i le fua ma e pei o ni pa o se alder.

Foliga lauiloa o fugalaau vevela

O le au faʻatoʻa ua fafagaina le fiaselau ituaiga o meaola ma ituaiga o laau teuteu:

Uumi lemu

At e faʻauʻu umi o le mea lanu mumu o loo i ai se mea e tupu mai ai ma le pito o laulaau lanumeamata lanumoana. Tubules o fugalaau e oo atu i le sili atu i le ono inisi le lautele. Latou eseese i le lanu mai le lanumoana lanu moana ma le piniki i le lilac liuliu ma le samasama samata.

Aysenes e umi ona osooso
Achimenez Longiflora

Laʻau tele

Aua ituaiga lapoa o le mea autu o le susulu o mea e le mafai ona faia e faasaga i tua o laulaau ua ufitia i le fulu.

Yellow english english
Tetra Klause Neuborer
Bright rose

Amene

Vaʻavaʻai vaaiga o laau toto e ufiufi i fugalaau laiti e i ai le limasefulu centimita. Latou te fetaui mo le ola i totonu o fagu fugalaau.

Aotelega Aotelega
Amene

Tonu

At faʻataʻitaʻiga faʻasologa 'eleʻele mumu, faʻapea foʻi ma veins i luga ifo o laʻau oval.

Tonu

O le tele o hybrids e mafai ai e oe ona filifili ituaiga e iloagofie e le lanu muamua, laʻau teuteu ma le au.

Tulaga mo le tuputupu ae o Achimenes

I le vaitau o le tuputupu ae e te manaʻomia ni tulaga mafanafana, latalata i le vevela. O le vevela o le ea i le taimi o le fugalaau e le tatau luga aʻe o le 25 tikeri, i le taimi o le malologa o le a lava 10 i le 18 tikeri le vevela.

E manaomia e le susu le fugalaau e maualuga - i le 60 pasene. E mafai ona e ausia e ala i le tuʻuina o le fagu i totonu o se apa ma laʻau susu e le aunoa poʻo le galu.

E le mafai ona faʻamalo le vao vavalaʻau, a faʻapea o le a mamaʻe laulaau ma mago. Ina ia fatuina le maualuga o le susu, faʻafefe vai i totonu o le laau.

Mo Achimenes, ua filifilia le eleele ina ia lelei le susu, ea, sa lava meaʻai. E mafai ona e faʻafefiloi vaega e tolu o le lau laʻau, faaopoopo i ai le tasi vaega o le oneone ma le peat. Faʻateleina le faʻaogaina o le eleele e ala i le faaopoopoina o sina siʻosiʻomaga o le malala, eleele eleele, lanu o le niu.

Tele malamalama - e taua lenei mea mo le laau. Ae e le mafai ona e tuʻu le pusa i le susulu o le la - o le a avea ma mu. O faʻamalama mai le saute sasaʻe ma saute sisifo o loʻo avea ma nofoaga lelei mo ia.

O fuainumera filifilia lelei o le a fesoasoani i le laau e fiafia ai i le vaitau umi mai May ia Oketopa.

Faʻatauga Faʻatauga Faatoʻaga Mao

Tausia o Achimenes e faigofie:

  • Faʻasalaina vao vao pe a mimiti le pito i lalo. Suavai mo le faʻavaivai e ave i le vevela o le potu ma le tu. E le mafai ona paʻu le vai ile lau ma fugalaau. Faaitiitia le faafia ona fafagaina i se mea maualalo, e oo lava i le taofia atoa, i le taumalulu.
  • E sili atu ona lelei le faia o laʻei pito i luga i ipu e tasi i vaiaso taʻitasi, e faʻaaoga ai faʻalavelave o minerale mo le totoina o laau i totonu.
  • Totogi e manaʻomia ia tuʻuina atu i le vao se foliga teuteu. O le faia o lenei mea, pine pipi pine, aveese ogalaau matutu ma vaivai.
  • I le amataga o le tautotogo ao lei tupu aʻe vao totoina i totonu fou, potopotoga lautele. Aʻo leʻi tuʻuina i totonu o se isi atigipusa, aveese otaota faaleagaina mai aʻa. O le faaleagaina i le aʻa o le a fuafuaina e se suiga i le lanu i le enaena enaena, o le i ai o le siaki.
  • E mafai ona tuʻuina i totonu o le fogafale le toto o le laau ua faʻalauleʻa, ma faʻapupulaina ia Fepuari ma tuʻuina i totonu o pusa o loʻo i ai palapala lelei ma se alavai.

Faʻasalaga lelei, o le a fuga mai Akimeneses i le vaitau tuputupu aʻe.

Teuteu
Achimenes malolo

Talosaga o le faʻaleleia o le toto

E tele auala e faʻaleleia ai se fugalaau i totonu: fatu, vavae, vaevaega.

Rhizome division

E na o le fausiaina, vaevaeina o le rhizome i ni vaega. Fai le faʻagasologa i le taimi o le gafa o Achimenes. E tipi le pulou ina ia tumau pea se ata i vaega taitasi. A maeʻa le mago, tuʻu i totonu o pusa, i le pito i lalo o le ala e tuʻu ai le alavai, ona fai lea o le palapala.

E tatau ona faʻapipiʻi faʻamaʻi fuālaʻau faʻasaina i le palapala. Latou te fafagaina ia fatu, fesoasoani ia i latou e ola vave.
Laʻauina o aʻa o Akimenes
Faʻavae vavae
Faʻamasinoga

Laʻau

Tofiga toso O loʻo faʻatinoina e pei ona taua i lalo: o vine laiti e maua mai i lala o le apical, e maua ai aʻa.

Mo le saoasaoa o le faagasologa, e teuina i le oneone susu, e ufiufi i le tioata. Faʻapipiʻi pusa ma faʻatau mea totō i se nofoaga mafanafana.

O aʻa e aliali i luga o le oti i totonu o le masina. A maeʻa lena mea, ona tuʻuina lea i totonu o ni ipu faʻapipiʻi ma le palapala palamole.
Achimenes Shank
Totoina i totonu o le fagu mau
Laasaga o loʻo taʻavale

Fatu

Faiga faʻavae o fatu sili ona faigata. E lūlūina i le faaiuga o Fepuari, e leʻi faʻafefeteina i le eleele, ae faʻataʻatia i luga o le eleele.

A maeʻa lena, latou te sasaa i le vai mafanafana ma ufiufi ipu ma se ata. E mafai ona e maua ni fatu laau ma le susuina pea o le palapala ma le ea.

Luga maualuga ma le maualalo o le malamalama - O se tasi o aiaiga mo le faʻamaʻi fatu i le lua i le tolu vaiaso. E tatau ona totoina laau totō ma faʻamalamalama lelei. E totoina i se nofoaga tumau pe a mavae le lua masina.

Fatu laau

Maʻi faʻafitauli, faʻamalositino

O le malulu ma le maualuga o le vevela o tulaga ia e latou te atiina ae ai. fomaʻi pathogenic. O la latou gaioioiga e faʻaalia i foliga vaaia o le pala i luga o rhizomes, o laʻau i lau ma fugalaau.

Togafitiga ma tapenaga sauniuni o le a fesoasoani i le toe faʻaleleia o le fale. Ae muamua, o mea uma ua aafia, ua aveesea, ma ua fuga le fugalaau i totonu o se fagu fou.

Achimenez laulaau leiloloa ona o le malie
Laʻu aʻa

Mea faʻamaʻi faʻatoʻaga e pei o spider mite, thrips, mealybug. Afai e maua pamu i laulaau o se fugalaau, e sosolo i taga o iniseti Actellic.

Ina ia tausia lelei le laau, taumafai tele aua nei faʻamamaina le palapala, faʻamalosi le potu i taimi uma, aemaise lava i taimi vevela.

E sili atu le ave o le Achimeneses i fafo mo le taumafanafana.

Ae mafai ona latou maʻi mai le vevela i lalo ifo o le 20 tikeri Celsius, o lea e tatau ai ona e mataʻituina ma le mataʻituina suiga o le tau, puipuia o lau fagafao.

Mo i latou e fiafia e totoina laau i le fale, e talafeagai ia Achimenes. I le totoina o ituaiga eseese o fugalaau, e mafai ona e teuteuina ma le totoa ia fale. O vao felafolafoaʻi, o loʻo tautau i luga o lauulu mumū o Achimenes e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, o loʻo latou tuputupu aʻe faigofie, e aunoa ma se faʻalavelave.