Laʻau

Fatsia fatu tausiga ma galue i le fale

O le genus Fatsiya e aofia ai, naʻo le tasi ituaiga, Fatsiya Iapani ma o se vaega o le aiga Aralian. O lenei laau sa masani ona faʻaaogaina i le faamalama o le faamalama, puipui, poutu, pe a tupu aʻe i totonu o ogalaau, ma e faʻaaoga foi i totonu o teuteu i totonu o le fale. E le gata i lea, o loʻo faʻaaogaina laau totō i le mamanu o ato.

O le tausisia o tulafono o le tausiga o laau ma le masani ai o laei, o le a vave ona atiina ae Fatsia ma i le 1.5-2 tausaga o le a oʻo atu i le 1 mita le maualuga. O le laau e fai ai se pale matagofie, e faʻaaoga ai fuataga saoloto o faʻamatalaga.

Meaola ma ituaiga

Fatsia Iapani poʻo aralia japanese na maua i vao i Iapani. O le laau o se lau laau, e le mafaamatalaina, e oʻo atu i le 2-4 mita le maualuga, ma i le togavao faaleaganuu e oʻo mai i le 1 i le 2 mita le sili atu.

O laulaau o paʻu, lanu, lanu meamata, e ui lava o loʻo i ai foi ni lanu paʻepaʻe ma lanu samasama, ma o latou foliga e pei o le 5-9 lobes, e masani ona oʻo i le 15-30 senitimita le lautele, e i luga o petioles umi. Fugalaau paʻepaʻe, e matua matagofie le aoina mai i le faʻafefe o le faamalu.

O lenei laau e matua teuteu, o le mafuaaga lea ua tupu ai i le fale ma i totonu o greenhouses, o le togafitiina o fale gaosi oloa e masani ona faia i le teteʻa o lenei ituaiga.

I galuega tusitusia, o ituaiga togalaau o Fatsia e mafai ona maua i igoa nei:

Fatsia japonica var. moseri - tele laau totoa;

Fatsia japonica aureomarginata - lanu samasama i laulaau;

Fatsia japonica var. argentea marginata - tuaoi paʻepaʻe luga o lau;

Fatshedera Lise o le fomu na maua mai le sopoia o meaʻai ma le gaosia o meaola ua tupu aʻe e pei o se laʻau laʻau vao e oʻo i le 5 mita le maualuga. Laua o paʻu, paʻu lanumeamata i le lanu, 3-5 laʻau.

O nisi faʻamatalaga e uiga i lenei laau ma lona tausiga i le fale e mafai ona maua iinei.

Fatsia tausiga fale

A oʻo ina tuputupu ae Fatsia, e manaʻomia ona tuʻuina atu se mea manaia, ae e le o se la, e mafai e le laau ona faigofie ona faapaleni sina paʻu. Ae o ituaiga eseese e fesootaʻi atu i le faʻamalamalamaina ese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fesuiaiga o pepa e manaʻomia ai le sili atu o moli nai lo laau totoa ma lanu lanu o laʻau, o nei laau toto e sili atu le malu-faapalepale.

Lagona le lelei pe a ola latalata i faamalama o sasaʻe ma sisifo, i le faamalama i saute e tatau ona pogisa le laau mai le la susulu. E sili atu ona lelei meaola i le vao. E le gata i lea, o loʻo ola lelei le laau i lalo o le faʻamalama. I le tau mafanafana, e mafai ona aveina atu Fatsia i le ea fou, puipuia muamua mai le la susulu.

I le tautotogo ma le taumafanafana o Fatsia, e tatau ona mautinoa le maualuga o le ea o le ea mai le 18 i le 22 tikeri. Ma i le taumalulu, o laau e masani ona faapalepale i le vevela o le potu, ae sili ona lelei le teu i nofoaga ma malamalama lelei ma se mafanafana lelei, e tusa ma le 10 tikeri.

Pe a faʻapipiʻi le fale i le mafanafana, e fautuaina e tuʻuina atu faʻamalamalamaga faaopoopo i moli susulu. Afai o se ituaiga fesuiaiga o se laau, ona le tatau ai lea ona pau i lalo ifo le 16 tikeri i le taumalulu.

I le vaitau o le taumafanafana o Fatsia, e tatau ona maua ai le tele o le suāvai, pei o le pito i luga o le eleele e magumagu, e faʻaaoga ai vai mama ma le faʻamamaina. Mai le vaitau o le tautoulu, o le suavai e itiiti le faaitiitia, ma i le taumalulu, e faaitiitia le faaitiitia o le suavai, e le o le aumaia o le eleele ina ia mama atoa, sei vagana ua tausia le laau i ni tulaga malulu. Afai e teuina Fatsia poo Fatshedera i le taumalulu i se maualuga maualuga, e le tatau ona matua faʻaitiitia le vai, e na o le 2-3 itula pe a maeʻa ona susu le coma, ma e tatau ona faʻafefe le vai tele mai le tumutumu.

Pe a faʻafeinu, e leai se mea e le faatagaina ai le faʻafefeina o le vai i totonu o le apa poʻo le faʻamamaina mai le palapala, e tatau ona matua taua. A faʻamagoina se ele, e le itiiti ifo ma le tasi, e mafai e le laau ona faʻaifi laulaau e faigata ona toe foʻi i le tulaga muamua. I lenei tulaga, e oʻo lava i le tele o vai inu e le fesoasoani. Afai o loʻo tupu pea lenei mea, e tatau ona e nonoa laulaau i luga o le vailaʻau i se tulaga vavalalata. A mavae sina taimi, masalo o le a toe foi mai le laau i lona tulaga muamua.

Laʻau lapopoa e manaʻomia le faʻaleleia e le aunoa ma le vai malulu, faʻapea foʻi ma le solo i se susu susu pe o le omomi. I le taumalulu, e tatau ona faaitiitia le totoina, e fuafua i le vevela o mea o loʻo i ai. Ma i le vaitau o le taumafanafana o Fatsia, e mafai ona e faʻavasegaina se mafanafana.

I le tautotogo o le tautotogo-autumn, e manaʻomia ona fafagaina Fatsia i faʻamaʻi faʻasalalau poo mineral faʻatasi ma le faaluaina i le vaiaso. I le taumalulu, ua muta le faʻamafanafanaina o le laau, ma se mea manaia, ma i le tulaga o le mafanafana o mea o loʻo i ai, e le sili atu ma le tasi le taimi i le masina e fafaga ai le fale.

O le laau e faia ai le teuteuga e talia lelei le toʻa. Pe a faʻapipiʻiina fafie, e tatau ona fusi pito o tumutumu o laau laiti. Fatshedera Face e masani ona tweezing ma teuteuina.

Fatsia transplant

E manaʻomia e Fatsia se mea faʻapipiʻi i le tautotogo po o le amataga o le vaitau o le taumafanafana i taimi taʻitasi 2-3 tausaga. I lenei tulaga, e tatau ona sui le fagu i se lautele e tasi le lautele. O le laau e mafai ona fatuina ni fatu laiti se tasi i le taimi e tasi, ona o lona fatu fatu.

E mafai ona avea le eleele ma mea e masani ai, pe a faʻamalolo poʻo le le tutusa ma se pH o le 6-7. E mafai ona aofia ai vaega tutusa o eleele laʻau lauolaola, eleele vevela, peʻa, oneone ma humus. O le isi paluga atonu o le 2 vaega o fanua laʻau, 1 vaega o le fanua o le togalaau, 1 le vaega o le turf, ½ vaega o le oneone ma le tasi vaega o le peat. Aua nei galo le tuʻuina lelei o le alavai i le pito i lalo o le ulo. E le gata i lea, o le laau e mafai ona tupu i luga o le hydroponics.

Tofiga

O Fatsia e faigofie lava ona faʻaleleia i luga o vaalele ma mea faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le faʻalauteleina o fatu.

O le masani lava, e tupu mai i le tautotogo ma faʻapipiʻi apical. O le seleseleina e vavaeina ma le i ai o ni nai taʻavale ua sauni e amata ona ola. Latou te aʻafia vave aʻa i se faʻafefiloi o le oneone ma le paʻu i le vevela o le 22 i le 26 tikeri.

A maeʻa, ona ufiufi lea i se pusa paʻu po o se ipu fagu. O le taimi lava e maua ai aʻa laau, e tatau ona totoina i totonu o se paluga o le eleele, o nei laʻau e le maualuga, ae o laau laiti.

Fatsia mai fatu i le fale

E le gata i lea, e mafai ona totoina laau i fatu, lea e tatau ona toto i pusa po o ipu i le loloto e le silia le 1 centimita. O le paluga o le paluga e tatau ona i ai le mea o loʻo taua i lalo: eleele vaʻavaʻa, lau o le eleele ma le oneone i tutusa tutusa.

Ina ia mafai ona tupu mai pine, e tatau ai ona taofia le vevela o le eleele ma le ea e tusa ma le 18 tikeri. A maeʻa ona totoina laau toto, e tatau ona totoina i le 9-11 cm ipu o le tasi laau toto. O le eleele e aofia ai le 1 le vaega o le fanua humus, 2 vaega o eleele eleele maso ma le 1 le oneone. E taua foi le tuu o laau laiti i totonu o se potu susulu.

Fatsia toe faʻafouina

O le tausiga lelei o le laau, e masani lava ona lafoaʻi atoa, ae e tupu foi le ogalaau o le Fatsia, i lenei tulaga, e mafai ona toe faafou le laau i luga o le ea. Ina ia faia lenei mea, i le tautotogo, e tatau ona faia se paʻu papaʻu i luga o le meaʻai, ona afifi lea i luga o le moa susu i totonu o se vaifofo mataʻitusi poʻo le filatoone, ma ufiufi ai ile polyethylene i luga.

E tatau ona susu susu Moss i taimi uma, susu i le susu. I ni nai masina mulimuli ane, i le nofoaga o le tipi, o le a aliaʻe aʻa. E lua masina pe a uma ona aliali mai aʻa, o le pito i luga ma aʻa e vavae ese mai lalo ifo o le aʻafia o aʻa ma totōina i se isi ipu.

E le aoga le togiina o le mea e totoe, e tatau ona e tipi latalata i lalo o le aʻa ma faʻaauau ona faʻamafa le vao na totoe mai le laau, ma ufiufi i luga ole gaʻo susu. O loʻo i ai se avanoa e mafai ai e lenei ogalaau ona fufulu aʻagi e mafai ona tupu lelei.

A maeʻa le faʻavae o le ea, o le mea e totoe e le mafai ona tipi i le aʻa, ae taumafai e totoina le ivy mai le aiga lava e tasi, sulu i totonu o le paʻu pe vaelua. O le laau ua faapipiiina e faigofie ona aʻafia i luga o le ogalaau o Fatsia ma pe a tupu, o le ae maua se laau o le uluai foliga ma lala paʻu.