O le togalaau

Laʻau: saunia le nofoaga mo le totoina o le tautotogo

Laʻau o loʻo tatagi i le fanua, Aperila e amata - o le taimi mo le sauniuni o le eleele mo le luluina ma le totoina o fualaʻau ile laufanua.

O le tulaga autu mo le maua o se maualuga ma maualuga le fualaau e faalagolago i le sauniuniga o le eleele. O laau uma e manaʻomia le lalelei, e pei o le malamalama e mafai ai, friable, vai-ma le manava manaia o loʻo malepelepe i totonu o tamai lumps pe a matutua. Faʻafeʻafeʻa, mamafa poʻo oneone e le mafai ona tuʻuina atu tulaga manaʻomia. O ia eleele e manaʻomia le faʻaleleia atili, lea e aofia ai le faʻalauiloaina o tagata atunuʻu, mea faʻaopoopo meaola faʻaopoopo, ma isi metotia ma metotia.

Faʻaleleia o eleele i le togalaau

Uluaʻi amataga o le sauniuniga o le eleele

Fuafuaga o le matua o le eleele

O le matua o le eleele mo le amataina o le tautotogo e fuafua i auala eseese.

  • o le vae e le tatau ona magoto i le palapala eletise, tuu se moli (e le sili atu i le 1-2 cm) le moli;
  • O se vaega eleele mai le vaega o lalo ifo o le eleele (mai le loloto o le 6-10 cm) ua faʻapipiʻiina ma mafai ona paʻu mai le maualuga e tusa ma le 1.3-1.5 m. O se mea faʻapupulaga e susu le eleele, malepelepe ma matua. E mafai ona e amata galuega o le tautotogo.
  • o le eleele e le mafai ona fusi ai le lupe pe a nutimomoia, e paʻu vave lava pe a tatala le pama (masani ai le oneone) - ua faʻamamago le palapala ma faʻaleleia pe a lūlūina / totoina.

Faamamaina o le susu

O le taimi lava e oʻo mai ai le pito i luga o le eleele, o le vevesi o le eleele ua eli mai le pa'ū o loʻo faia. O le palapala o le palapala ua malepe i se rake, ua lalagaina le palapala, aemaise lava mo le lūlūina o fualaau laiti. I le taimi lava e tasi, ua aveeseina lapisi mai le togalaau (laulaʻau, o toega o pito i tua o le seleseleina o fua o faatoaga i le tautoulu, lagolago e faʻaaogaina e puipui ai laau tetele). O lenei metotia e faʻaleagaina ai le taua o vao vao ma tumau ai le susu i le palapala.

O le taua tele o le tapunia o le sua i luga o eleele lamolemole ma nofoaga ma le loloto o le vai. I ia eria, e vave lava ona faʻamalo le pito i luga.

Matou te faia le vaipuna ma le vevela o palapala ile moega. © better4hedging

Totoina o le tautotogo

E sili ona lelei le faʻamaeʻaina o le eleele palapala i le tautoulu (kili, fufulu), ma i le tautotogo e faʻagata ai oe lava i le sauniuni mo le luluina o le lugaga luga.

Ae ui i lea, o eleele mamafa e faʻaaogaina e masani ona toe eli i le tautotogo. I le avea ai o se tulafono, e faʻatinoina loa i luma o le lūlūina poʻo le totoina o laau totō. O le Digging e faia i le maualuga o le aʻa root (15 cm) i ai poʻo le leai foi o se aofaʻi o le vai.

O le loliina ma le tele o le faatanoa e faia pe afai o le nofoaga e matua afaina ai vao vao, pe a fai o Melesa, o le tele o meaʻai ma isi na maua i le taumafanafana na teʻa nei. A le o lena, e sili atu le lelei e eli e aunoa ma le toe faʻaleleia o le vaituloto, aemaise ile eleele ua pala, laumei, oneone. Afai e le afaina le 'upega tafaʻilagi, i le tautotogo e mafai ona e faʻatapulaaina oe lava i le loloto (10-12 cm) faʻatoʻaga (toliina lima i se taʻavale), lea e vaʻaia ai le pito i luga o le eleele ma faʻafefe ai le susu.

Aisea e le manaomia ai le suia o le rotation? O le eleele o se mea ola, i luga o taʻitasi taʻitasi o loʻo nofo ai ona tagata. I le pito i luga o le tafaogalagi o se vaega o meaola ninii e faʻatautaia ai organics i le i ai o le okesene i totonu o faʻamalosi o loʻo maua i laau toto. I tua atu o le 15 cm le malo o anaerobes, lea o le okesene o le mea oona. O le suiga o le suiga ua suia ai tulaga ola o vaega uma e lua, ma mafua ai le oti. O le microflora pathogenic e aveesea le avanoa, o le tulaga o le palapala ua faaititia, o lona uiga o tuutuuga o le totoina o laau toto o le a faasolosolo malie i le lumanai. E masani ona aʻafia le aʻa o laau toto i faʻamaʻi.

Faʻataʻituina o lelei lelei mo le faʻaleleia o eleele ma lona tulaga faaletino. E mafai ona e aoao atili e uiga i le matafaioi a itu itu ma le tekonolosi o lo latou faaaogaina i tusiga talafeagai. E faʻamamaina lelei e le itu Itina le palapala o vao, faʻamalo le pito i luga ma lona aʻa ma faʻamalosia ai i mea tau mea ola ona o le faaleagaina o le biomass. Galuega tautotogo i luga o moega i le laulaʻau lanumeamata: eli le mutia lanumeamata pe na o le fausiaina o le luga ma le totoina o fatu totō pe toto fatu saʻo i vao vao.

I fale o le taumafanafana, e sili ona fautuaina le togalaau i laina ma laina, lea e mafai ai ona faia lelei galuega uma o le tautotogo ma i le taimi: ia faamama le togalaau mai vao leaga, ia faapaleina, vai ma laau totō.

Faletalimalo masani loli

O le togalaau masani e aofia ai le totōina poʻo le totōina i se laina o laʻau tetele, tetele (ogalaau mama, kukama, pi pi) poʻo le tasi faʻamau (kāloti, aniani, uila). I le va o laina ma lipine lafoaʻi auala mo le tausiga o mea totō. E tatau ona maitauina o laina taitasi e le o le sili ona manuia o le faʻaaogaina o le togalaau aina: o le tele o palapala e nofo i ala; pe a togafitia togalaau, o fofo e pa'ū i le laina e sosoo ai ma se aganuu e le mafai ona togafitia i fualaau oona e faaaoga, e le talafeagai le suavai o laau, ma isi.

O le togalaau masani e masani ona faʻaaogaina i le mamanu o tuaoi, i totonu o fualaau fualaau fualaau aina poʻo ni vaega e faʻapolopolo mo togafitiga, pe a tutupu le ola umi poʻo le faʻamalo.

Faatoaga mai moega

Faatasi ai ma se vaega laitiiti o le togalaau, e sili atu ona lelei le faʻaoga o moega mo le totoina o togalaau.

Ua vaevaeina moega

  • mataʻutia
  • loloto loloto
  • maualuga
  • moega - pusa,
  • moega - pusa.

O faʻatoʻaga e mafai ai ona e ulu atu i se aganuu, o le tausia lea e faʻaleleia ai le lelei o le eleele ma totoina togalaau, tausiga ma togafitiga o laau. O moega e mafai ona fai mo sina taimi, ae sili atu le tumau, nofo ai i se ituaiga o fanua i totonu o se fale vevela mo fualaau faisua ma isi mea totō.

E faʻapefea ona faia moega?

Vasega masani

Lotu faʻapitoa e tu saʻo luga o le eleele. Latou te le maua ni laasaga masani. E masani lava e faailogaina e le taʻitasi o le fanua le lautele (lautele ma le uumi) ina ia faigofie ai le togafitia o laau toto ma tausia i latou mai ala, e aunoa ma le faalavelaveina o le togalaau.

O loʻo faʻatulagaina moega i se auala e leai se saolotoga e alu ai i itu taʻitasi mai itu e lua. I le i ai o se masini, o le pito sili ona lelei o le moega e 1.5-1.6 m. O lona uiga, i itu taʻitasi, e mafai ona e gasolo le vaega o le moega mo le umi o lou lima faʻaloaloa (70-80 cm) e aunoa ma le laa i luga o le moega lava ia. O le umi e faʻatautaia ma e faalagolago i le tele o le fanua na atofaina mo le togalaau. Vaʻaiga i le va o moega tuʻu faʻamau i se lautele o le 50-100 cm, lea o le a faʻatagaina ai le faʻaaogaina o meafaigaluega i le togalaau, vai ma togavao. I le auala, vevela ma isi otaota e lafo i luga o le ala i le taimi o le mafanafana, ma i le tautoulu latou te fufulu mama, faʻafeiloaʻi le mea faʻalepole i luga o le moega ma eliina e pei o mea faʻaopoopo faʻalautele. O moega tumau ma auala faigofie o le a lelei ai le togalaau ma matagofie, e faigofie ai ona pulea vao.

I luga o le moega, o laau toto ua totoina i le itu i matu-saute. O lenei faʻatulagaina o laau totō e fesoasoani i le sili atu ona faʻaogaina o laina o laau totō, faʻaititia ai lo latou ufiufi o le tasi i le isi. Afai o le moega e agaʻi mai sasaʻe i sisifo, ona totoina lea / totōina e le o alu, ae i luga o moega.

I luga o le tumutumu, o loʻo i ai le moega i le isi itu o le taʻega ma vavaega eseese.

Afai o le moega e faʻasaina i le tautoulu mo le eliina, ona le faʻaaogaina lea o faʻamaʻi vai. O le galuega e faʻamapulaʻa i le susu mafati (vevela), muaʻi totoina togavao ma (pe'ā tatau) faʻaogaina i le lotoifale i luga o moa poʻo ni pu aʻo leʻi totoina / totoina.

Tausiga o le moega o moega. © Manuali Faaletausaga

Moega loloto

O moega loloto e vaevaeina i le loloto ma le uamea. Faatasi ai ma lenei tekinolosi, o le moega o le moega ua faʻalolotoina i le palapala. O le mea masani, o le loloto o moega e faia i totonu o greenhouses, ma i nofoaga tatala - i luga o eleele malulu poo nofoaga vavalalata.

Ae o le tulaga masani, faailoga le vaega o le togalaau. E tosoina le pua i tulimanu taʻitasi ma ua tosoina le uaea i le maualuga e tasi. Otioti i se naifi poo se suo e faataamilo i le nofoaga o le moega (e le mafai ona 4, ae 5-6 tulimanu - o lau filifiliga) o se vaega o le vaovao. Faʻasolo e pei o se kapeta.

E liua le pito i lalo o le loloto o le moega. Ina ia faʻaitiitia le totoina o vao, o le pito i luga o le moega e ufiufiina i luga o se fola palapala mai soʻo se mea masani faalenatura - pepa pepa, nusipepa tuai, faitau i pupu o mekasini tuai, paʻu. I luga o le faavae e taoto ai le kapeta turf ma le turf i lalo. Ona oʻo lea i le 10-12 cm laulau o loʻo faʻafeiloaʻi ma humus, eleele (mai le ala), faʻamala. O le faʻatulagaga o le faʻatulagaina o faʻamaumauga e oʻo atu i lē e ona e filifili, o le mea autu o le maualuga pito i luga e tatau ona maualuga, sili atu nai lo humus fanua. I le tautotogo, o le moega e taufefe e tapuni le susu. A o le lūlūina / totoina, toe tatala ma vai i le lotoifale (pe a tatau ai). Fertilizing e le manaomia. O se moega mai le amataga o le tautotogo e mafai ona nofoia e fualaau malulu. Humus ma le faapalaga, faʻamavae, o le a faateleina ai le vevela o le palapala palapala. Ma mo fualaau malulu, + 3 ... + 5 * C ua lava lea e amata ai ona toto. A maeʻa le seleseleina o laau totō ma vao vavalalata, e mafai ona totō laau totō o fualaau vevela. O loʻo faʻaaogaina pito i luga i le itu i saute. Tipi ni meaʻai i le loloto o le 30-50 cm. Faʻamau i lalo o vaʻai faʻatasi ma mea faʻalaʻau ma meaʻai. E le malogo le eleele. Laʻau o loʻo natia mai i le susulu o ave o le la, faʻaleleia fua lelei, maua maʻi. Ae, o na moega e fetaui lelei mo eleele ma suavai lelei. I luga o le omea, chernozems ma isi soliga o le eleele, o le galo o aʻa ma le foliga mai o le pala o le a amata i soo se mea.

Pusa o pusa

Maualuga moega

Talu ai nei, o loʻo faʻateleina le faʻaleleia o faʻatoʻaga e aunoa ma le eli. E sili atu ona faigofie le ave i fafo i luga o moega maualuluga. Latou te maua igoa eseese mai faifaatoaga, ae o le autu autu o le eleele ile luga o moega e le manaʻomia ona eli. O le pito i luga o loʻo faʻamanuiaina i le microflora aoga, e faigofie ona faʻaumatia vao.

O tausaga taʻitasi, e faʻapipiʻi mea faʻalaʻau i le togalaau, o le veleina i lalo o fualaau aina e suia i le mulching.

O le tekonolosi mo le talepeina o ia moega e aofia ai le faia o pa puipui mo moega maualuga o le 20-25 cm, maualuga - e oo atu i le 50-60, o nisi taimi e oo atu i le 90 cm. O moega mafiafia na faataatia i le eleele na maua igoa eseese mai le au fai togalaau:

  • compost
  • fiafia
  • mafanafana
  • ogalaau maualuga
  • puff garden
  • feaveaʻi togalaau.

Pulu e totoina, pe faapalauina, o mafana mafanafana e masani lava ona faatulaga saʻo i luga o le togalaau togalaau. O moega o le maualuga laititi o loʻo faʻapipiʻiina i mea talafeagai: laupapa, talipupuni, vicker vine ma isi. E mafai ona eli le palapala i luga o le bayonet o se suo e faʻalauteleina ai le suavai. O lala vevela, paʻu o le laau, meataalo laupapa, vali, laulaau, vao vao, fasi ie tuai ua taoto i luga o luga o luga o luga o le eleele, ma sasaa i palapala. I le pito i luga, o le faapalaga po o le suamalie o le vao, o le vaomago ma paʻu manu e faataatia i se vaega o le 10-12 cm. O le isi vaega o le eleele ma le mea fou. Faʻasolo ina ia maua mai luga o le eleele lelei togalaau, e mafai ona e faʻafefiloi pepa ma humus. E mafai ona faʻapipiʻi faʻamaʻiina i le pito i luga i lalo o le rake. I luga o le moega faʻamamafa faʻaopopo le palapala, humus, palapopo matutua. E mafai ona e faʻaaoga fualaʻau lanumeamata - fualaʻau lanumeamata. E sili atu le lūlū o avo po o le keke e aunoa ma le loloto i le eleele. Na o le sasaa fatu i luga o le eleele ma eli se moega. Afai e talafeagai, vai. E fautuaina e alu i fafo seia oʻo i le tautotogo. I le taimi o le tautotogo, lūlū le meaʻai luga ma faʻaaoga e mulch le luluina poʻo le totoina o fatu.

E le mafai ona eli ia moega e tele. Faʻatasi faʻaopoopo i le tausaga se paluga o mea faʻale-eleele ma eleele. A o lei totoina / toto, tatala le pito i luga 5-10 cm le maualuga. O lenei tautotogo e faʻafeinuina i le vevela i le tautotogo, faʻafefiloi ma mea e ufiufi, vaovao. Organics "faʻafefe", o lona uiga, e faʻaleagaina ma le malosi le tuʻuina atu o vevela. O le palapala i totonu o se moega e faʻamafanafanaina 6-12 aso vave nai lo le eleele masani. O se moega mafanafana e mafai ai e oe ona totō muamua fatu (pe a manaʻomia, i lalo o le malutaga) ma maua se fua muamua o fualaau faisua. E maualuga, e mafai ona faataatia moega faaleaganuu i aganuu i itu uma.

Luga

Ua leva ona faʻaaogaina pusa pusa e tagata fai togalaau. O nei lava greenhouses e ola ai laau toto i le amataga o le tautotogo, ma a maeʻa ona filifilia, e totoina fua o fualaʻau i se nofoaga tumau. Latou te lelei aua a maeʻa le samoina o le vao e le manaʻomia le sauniuni, talu ai o le eleele mo laau toto e saunia i taimi uma ma le faʻaeteete ma ia lava le faʻamalosi.

Auala masani o le faatulagaina o se togalaau

Togalaau

Luga o le togalaau ua lata mai talu ai nei ma ua maea ona iloiloina i vaega o le taumafanafana ma le malulu.

O a latou masini e toe faʻafou ai le fausiaina o moega faʻasaʻo. E tele faʻamatalaga e mafai ona maua i le tusiga tutusa. O lenei ituaiga o moega e tele ona lelei:

  • i le itu i matu, o se moega tetele e tipi ese eleele malulu,
  • o le vave o le taumafa o meaʻai o le eleele e mafua ai le vave lelei o le palapala o le eleele, lea e faʻaleleia ai le lūlūina / totoina o fuaʻaga vave,
  • pe a faʻafeinu, e le salalau le vai,
  • leai vao
  • faigofie ona tau ma tamaʻi, o lona pito i lalo o loʻo faʻapipiʻiina i manoa lelei.

O atigi pusa i se tasi nofoaga e mafai ona "galue" i le 6-8 pe sili atu tausaga, pe afai e fausia lelei.

Tausiga Faigata

A maeʻa le 3 tausaga, o le a mumu le mea o loʻo i totonu. E tatau ona faʻamamaina le pito i luga, sui i se eleele fou, sili ona lelei, sosoo ai ma le mulching i se paluga-eleele. Ma o le palapala e le o luga o le pusa, e masani ona manaʻomia le suāsusu, e faʻaleagaina ai le fausaga eleele. I ni nai tausaga mulimuli ane, e manaʻomia ai laasaga fou eleele palapala e amata ai se mafanafana mafanafana, lea e faʻamalosia ai le tausiga.

Ma i le taimi lava e tasi, i le malulu i matu o le fafie, o le alualu i luma lenei i le fualaʻau o fualaau faisua o loʻo avanoa.

Ina ia saunia le saite mo le vave totoina, e tatau ona e:

  1. O le galuega autu (o le seleseleina o laau toto, eliina, faʻamaʻaina, faʻamaʻalo, luluina o le lanu meamata) e faia i le tautoulu, lea e mafai ai ona e maua se taimi e sauniuni ai le eleele mo le totoina o fua o le seleselega i le tautotogo.
  2. I le tautotogo, o le taimi lava e mafai ai e le eleele mago o le palapala, e faia le vevesi e tapunia (taofia) le susu. Afai e talafeagai, o le eleele e mulimulitaʻi i mūmū mūmū mūmū, vali lelei, humus.
  3. Faatasi ai ma se matagi mago ma mo le vevela vave o le palapala, o le moega e ufiufi i le lutotil poʻo isi mea e ufiufi ai. O lenei metotia e vave faʻavaveina ai le palapala ile 6-12 aso.
  4. Ina ia mafai ona maua muamua se seleselega, ua saunia ni moega mafanafana. E mafai ona taoto i le paʻu ma faʻamafanafanaina e mafai ona mafua mai i le faʻavaivai i le vai vevela poʻo le tautotogo e ala i le faʻaaogaina o manua ma vaomago i lalo o le palapala palapala.

O moega aupito sili mo le itu i saute o loʻo faʻapitoa, faʻaleleia ma vaeluaina.

Mo nofoaga malulu ma vaitau pupuu ma gutu malulu i le taumalulu, o togalaau vave vave e totoina i luga o togalaau mo togalaau, moega mo togalaau, lea o le eleele e le fesootai ma le eleele autu e sili atu ona vave vevela.