O le togalaau

Basil - o se manogi lelei mo tupu

Le alofa, fomai ma le fai meaʻai i totonu o le fale. Ma o lenei foi e faatatau ia te ia, e uiga i le basilica. E uiga i le matagofie, e masani mai aso anamua, aganuu olaola ma togafitiga faafomai, lea e mautinoa lava o iai i fale uma ma i togalaau uma. O le aganuu e le manaomia ai se tausiga faapitoa, ma ou te manao e alaga: "E faapefea, e le o iai sou basilini i le faatoaga? Ona matou o ai lea ia te oe ma ni fatu!"

Basil - o loʻo faatatau i le vaega o laufanua faʻasalalau ma lauolaola, laau faʻamalosi e ola saoloto i totonu o vailaʻau ma vailaʻau. E sili atu ma le 70 ituaiga o nei aganuu, ae pe tusa ma le 9 ituaiga o meaola ua ola i luga o se tulaga tau alamanuia ina ia maua mai ai mea manogi ma le suauʻu basili taugata. I totonu o le aiga, e sili atu lona faʻaleleia i le Caucasus, i nisi o malo i saute. I le ogatotonu ma le itu i mātū o le Rusia, e masani lava ona ia teuteuina le faamalama o fale i tua ane o le "Vanka wet." I le taimi nei, mai aso anamua, o le basil ua taʻua o se "tupu o laau vaovao" mo ona manogi malosi, lea e mafai ona liua ai se ipu e sili ona suamalie i se mea sili ona matagofie o le aoauli ma togafitia soo se faʻamaʻi. O se tasi o filifiliga mo le faaliliuina o le upu basil i le gagana Rusia - o se manogi lelei mo tupu.

Basilisi Basil, poʻo Basil Masani, poʻo le Basilini Faʻatoʻaga, poo le Camphor Basil (Ocimum basiliicum)

Vailaʻau ma meaʻai o le gaosiga o le basil

I totonu o togalaau taʻitasi, e manaʻomia le basil ona o mea e le masani ai faʻalaʻau ma meaʻai. O le vailaʻau faʻasolosolo o le basil o loʻo faʻamatalaina i se maualuga maualuga o suauu tāua, o le mea autu o le camphor (50-80% e fuafua i le ituaiga) ma isi mea faʻamalosi. E faʻaaogaina le tolauapiga e fai ma fomaʻi i togafitiga faʻapitoa mo le faʻavaivaia o gaioiga o le loto, asphyxia, faʻamalositino togafitiga, ma isi mea. O le tele o le tele o suauu o loʻo i ai laupepa (e oo i le 6.5%) ma inflorescences (e oʻo i le 3.5%). O le mea lea, mo togafitiga faafomaʻi na o nei totoga laau toto e seleseleina e aunoa ma ni gaʻo.

O le Basil o loʻo i ai le kulupeni, vailaʻau, ascorbic acid, vitamini "PP", "A", "B2". I vailaau faʻasoifua maloloina, e masani ona faʻaaogaina mo vailaau faʻamaʻi pipisi o le viral respiratory and bronchitis. I le avea ai o se sui o le antifungal ma le antibacterial, o le basil e faʻaaogaina e faʻamamaina ai le tonsillitis, o le phenosis, e aofia ai caries. E tusa lava pe itiiti le basil faaopoopo i ipu e fesoasoani i le maualalo o le toto cholesterol, puipuia mai le foliga mai o le tino o eseese etiologies, ma puipuia le amataina o le matua ma le leiloloa o le mafaufau. E faʻaleleia le mafaufau ma le faiʻai, nisi o gastrointestinal diseases, aveesea le toxins mai le tino, faʻamaonia le faʻaoga o le tino.

Taua taua o le basil ma le kuka. O le faʻaopoopoga i fuamoa o le vine, vasega muamua ma le lua, o sauga e faʻateleina ai le faʻasiliina o meaai, teas o loʻo i ai muamua i le tofo ma le manogi e maua ai se lagona filemu. I le Sasaʻe, o tagata faʻatau togafitiga na latou manatu o le basil o se laau tulaga ese e mafai ona fesoasoani i soo se faʻamaʻi, ma le tea basil, e tusa ai ma lona aafiaga i le tino, na mafua mai i le elixir o le talavou. E faʻaaogaina Basil i le gaosia o le lauiloa lauiloa o Benedictine ma Chartreuse. E le o amanaiaina o ia i mea manogi. Ae ui i lea, aua le faʻaaogaina, aemaise pe a faʻaaoga le basil mo togafitiga. E i ai ni faʻamaʻiloga e fesoʻotaʻi ma thrombophlebitis, maualuga maualuga o le toto maualuga ma isi faʻamaʻi.

O le Basil e lanu meamata ma lanu viole. © BrianinLR

Vaega o le galueaina o le basil

I Rusia, talu ai tulaga o le tau, o le basil ua na o le avea o se aganuu e masani ai ona o meaʻai. I se tasi nofoaga, e mafai ona ola mo le 3-4 tausaga, ona manaʻomia ai lea ona suia ia moega ona o le ono mafai ona maua i faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi, lea e faʻaleleia i le tele o tausaga ma le faʻaleleia pea. Mo le galueaina o fale, o le masani masani o loʻo faʻaaogaina - mea manogi poo le basil masani. O nisi taimi e taua foi o le camphor basil.

Short description ma ituaiga o basil

Basil ma ona ituaiga mo le galueaina i totonu o le aiga o fatuga taʻitasi ia ma le vao. O le aʻa e fai ma filo, o loʻo i luga o le eleele palapala luga. O le mea lea, o le basil e manaʻomia le faʻamautuina faifai pea, ae leai se fulu. O le au e 4-foliga, 35-60 cm le maualuga, e fuafua i tulaga tuputupu ae. O loʻo i ai le malosi tele, e fausia ai le 12-15 pito i luga. Petiole lau, ovoid. Ua tusi le pito o le lau lau. E iloga i latou i se lapoʻa tele o lanu - mai le lanumeamata ma le lanu uliuli. O le pigmentation o le lau e lafoina atu i le laau atoa. O fugalaau e laʻititi, e aoina i le faʻaaogaina o le fuga. Le lanu o le corolla e sinasina, lanu piniki, lanu enaena. E masani lava ona tupu le aganuu mai ia Iulai ia Setema. Fualaau aina mai fatu laau i le fatu o le mama e 60-100 aso.

I le tulaga o le vevela, e vaevaeina le basil i le vave, ogatotonu, tuai ma suiga (vaeluagalemu i le va o le vave ma le vaeluaga, ogatotonu ma le tuai) ituaiga.

O le basil e lanumeamata. © Marco Bernardini

Uluai vasega: Le sili ona taʻutaʻua Faʻavae, Clove, Yerevan ma isi. O mea o loʻo taʻua i luga, o ituaiga muamua e lua e eseese i le paʻu-pepa ma le manogi manogi manogi, ma le mea mulimuli i totonu o le paolo matagofie o allspice ma le lauti. O laulaau e mafai ona lanu meamata, ma le gaʻo anthocyanin, lanu-lanu viole.

Togi maualalo: Ararat, Baku, Caramel, Moskvoretsky SEMKO, Orion, Tonus O isi laulaau e ese mai i le lanu-ulaula, lanu-lanumeamata, le lanu anthocyanin. O le manogi o se pulou malosi-mint, anise, caramel, pepa.

Taumatau togi: Lemon, Laʻau suamalie, Laulau, Tofo, Faʻaaliga ma isi. O lanu lanumeamata lanumeamata tele ma lemoni malosi, o le taumafataga o le marinade o uiga ia. Ua tupu na o laau toto.

I le tautoulu, e mafai ona totoina le basil i totonu o fagu ma o taumalulu uma ei ai ni lanu manogi fou ma se matagofie matagofie-o teuteu totonu o fale.

Faʻatoʻaga o Basil

Tagata e fia mauaina ma tuaoi

I aiga e faʻaaogaina ai le basilini i le tele o ipu ma seleseleina mo le taumalulu, e mafai ona ola le aganuu i se aganuu i totonu o se isi togalaau. E tele le ulu o Basil i moega fefiloi ma avea o se tagata faufautua. O le Basil e mafua mai i le vaega o fualaau vevela. E le mafai lava ona talia le maualalo o le vevela ma ua maeʻa i le -1 * C. E sili ona lelei le totoina o le basilini i aganuu ina ia leai se ata mai ni tuaoi maualuga, ae na latou faia se puipuiga mai matagi ma tusi.

O le ituaiga palapala e le afaina tele, ae e manaomia e le basilini mea e gaosia ai le meaola ma ola lelei pe a uma ona muamua ona maua mai ai fugalaʻau. O i latou e muamua ma tuaoi i moega o nightshade, zucini, legumes, aniani, kāloti. E le mafai e Basil ona talia le tuaoi ma le kapisi paepae, radisa, laisa. O beets ma pi latou te le mautonu pe a tupu aʻe i totonu o se moega fefiloi. E pei o le au muamua e le manaomia. E le talia e Basilili le tuaʻoi o le marigold. Latou te faʻaleagaina lona "natura faʻapitoa."

Sweet Basil (Ocimum basiliicum)

I le itu i saute, e mafai ona ola le basil mai fatu e ala i le totoina saʻo i le eleele, i vaega vaivai atu i fualaau, ma i matu na o eleele malulu poʻo ni mea totō i totonu o le fale.

Faʻaleleia eleele

A faʻaleleia ile eleele, eli le eleele i le tautoulu, e sili lava e aunoa ma le fesuiaiga o le faʻavae (aemaise lava eleele pala). I luga ole laʻau eletise faʻapitoa e saofagā i le sikuea sikuea. m mo le eliina o le 0.5 pakete o le humus, se sipuni sipuni o superphosphate ma se sipuniti o soʻo se mea faaputu. I le tautotogo, aʻo lei lūlūina poʻo le totoina o laau toto, o le moega e tatalaina i le 10-15 cm.

Lauina o fatu basil i luga o le eleele

O le totoina o fatu i nofoaga tatala i le itu i saute o loʻo faia i le tausaga lona tolu o Aperila, i le vaeluagalemu (latalata i le itu i saute) mai le ogatotonu o Mei. E sili atu ona aoga le siakiina o le taimi o le lulu e ala ile vevela. O le eleele e tatau ona mafanafana i totonu o le ogaumu o le 10-15 cm i le 12 ... + 14 * O le ea, ma le ea e le itiiti ifo nai lo le 15 ° S. I le maualalo o le vevela, e tulaʻi le basil mo se taimi umi ma e le lelei ona tupu. O le eleele mo le lūlūina o loʻo faʻaleleia ma le faʻaeteete, ua vaeluaina moa i le 15-20 cm loloto 1.5-2.0 cm. O le luluina o fatu e mafai ona mago pe muaʻi susu i totonu o se vaipuna mo le 3 itula. O le tausiga o le peʻa pe a maeʻa ona aʻafia e aofia ai le veleina ma le tatalaina i laina vavalalata ma faʻafeinu. E le gata i lea, o le suavai e faia i se vai vaivai mai se pulupulu vaivai i le aʻa. Pe a oʻo mai le vai i laulaʻau, e mate se vaega o le fualaau. Vai na o le vai mafanafana (mai vaieli ma vaieli, e vevela le vai i le la).

Fatuga o fatu. © Matej Duzel

Fatuina o le basil

I le vaeluagalemu o laina ma itu i mātū, ua tupu le palasi i luga o fatu. Tui fatu i le tolu tausaga o Mati po o le sefulu tausaga muamua o Aperila. I le itu i mātū 1-2 vaiaso mulimuli ane e aloese ai mai le lūlūina o fatu.

Saunia se paluga eleele mo le luluina poʻo le faʻatau o le eleele ua saunia. O fualaau aina ua ola i fualaʻau masani po o isi koneteina. Moisturize le eleele aʻo lei luluina. O le veleina e faia saʻo i luga o le eleele poʻo i totonu o vine o le 0.5-1.0 cm ma sausau i le oneone poʻo le fasi mulch i le pito i luga, ufiufi i se ata tifaga, e sili ona pogisa. E foliga mai i luga o le 4-5 aso i le vevela o + 20 ... + 25 * C. O le ata tifaga e aveesea pe a uma le germination, o atigi pusa ua totoina vavalalata i le malamalama. E le o manaʻomia ni tulaga vevela faʻapitoa mo laau toto, ae o le vevela o le itiiti ifo i le 17 * C e manaʻomia ile potu. O le eleele e tatau ona i ai i le susu (e le susu). O le lanu e tosoina le 2-3 cm i le va o laau i le laina. I le laasaga o 2-3 laulaau moni, o le totogo e totoina i ni ipu poʻo ni atigipusa, ma tuu i le va o vaovao 5-6 cm. Afai e foliga mai o laau e foliga masani, ona le faia lea o le laei pito i luga. Afai e faʻamalosi, faʻaloloa, vaivai, ona latou saunia lea o se vaifofo o le nitroammophoska (10 g / 5 l o le vai mafanafana) ma totogo totogo fua pe a uma le pipi i lalo o le aʻa. Mo le sili atu o le penini i le vaega o le 5 laupepa, o le faapipiiina o pito o le basil ua faia. E tusa ma le 7-8 aso ao lei toe totoina, o le 40-50 aso le matutua o le vao e faʻafefeteina e ala i le tuʻuina i totonu o potu e maualalo ifo le vevela poʻo le lele (i greenhouses). O fatu laau e totoina i le eleele i le amataga o Iuni. O fualaau e tatau ona 5-6 le masani ona fausia ni lau moni. O le togalaau e masani ona masani ai, o le mamao i le va o laina e 25 cm, i le va o vao i le laina 30 cm.

Tausiga o Basil

I le 2 vaiaso muamua talu ona totoina, e masani ona faʻasūlūina le basilini i faʻasologa masani. I le taimi atoa - pe a manaʻomia. O le eleele i lalo o le basil e tatau ona teu i se tulaga e leai se vao, e faʻavaivai pea. E tatau ona malepelepe togalaau, talu ai o laau vao e mafai ona faʻaleagaina ai le faaleagaina o laau e ala ile lanu uliuli. O le faʻaleleia atili o le faʻamasinoga, o loʻo faʻaleleia ai le faʻaleagaina o meaola mai laau laiti. Aveesea o inflorescences e faʻateleina ai le faʻavaeina o weni laiti, ma faʻasaoina le suamalie o lau. Laʻau lanu meamata ma fualaau vavalaʻau oona. O tagata maualalo e amata ona liu samasama ma faʻagogo.

Sweet Basil (Ocimum basiliicum)

Puipuiga o togalaau mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O le Basil e matua puipuia lava i faʻamaʻi ma faʻaleagaina e faʻamaʻi. O ia lava o se tagata e sili ona manaia mo lago, namu, pusi e lima lanu ma isi meaola faalafua. O nisi taimi o aphids e nonofo i luga o laau laiti, o se apogaleveleve e aliali mai, e faaleagaina ai tagata taitoatasi o le pusa o le fanua. O vailaʻau faʻasaina e faʻasa ona faʻaaoga i fualaau lanu meamata. E mafai ona lūlūina togāʻau i le faʻafefete o le suka o le sipisi poʻo isi mea e le o aʻafia. E sili atu le faʻaogaina togafitiga faʻapitoa. Latou te le afaina i tagata, manu ma iniseti aoga. O nei fualaau faasaina e aofia ai boverin, bitobicillin, verticillin. E mafai ona latou fufuluina laau laiti. I le aluga o taimi, o le basil o loʻo faʻaalia ai meatotino a se tagata faʻasaʻo ma aphids ma se apogaleveleve mite mate.

I le tulaga o le le usitaia o manaoga o mea tau eletise (vevela, vevela mamafa, maualuga maualuga o le suamalie i totonu o le greenhouse, ma isi mea faapena), o le basil ua maʻi ma se vae uliuli, fusarium, pala. I lenei tulaga, o le a fesoasoani auala puipuia, o le mea autu o le aveeseina o laau mamaʻi, faamamaina o le eleele palapala luga, togafitiga ma meaola o le ola (phytosporin, gamair, planriz, ma isi). Maelega, o le numera o togafitiga o loʻo faʻaalia i luga o le afifi poʻo fautuaga.

Seleseleina

O le seleselega i luga o le lanumeamata lanumeamata e le faatapulaaina. Pe a fai e le laumei se 'eleʻele eleʻele o le 10-12 cm,' aveʻeseina laulaʻau pe a manaʻomia mo le faʻaaogaina muamua poʻo le seleseleina mo le taumalulu. O laʻau ma mea e sili ona leaga e sili atu ona aisa, ae mafai ona faʻagogo i lalo o le paolo, faʻapipiʻi se mea manifinifi i luga o solo solo poʻo laulau (e le o ata). O laʻau mamago o le eleele ma teuina i totonu o fagu tioata i lalo o le tapuni o le eleele. O le aoina o fatu, tuʻu ni vao seʻia oʻo i le iʻuga o le vaitau tuputupu aʻe. O fatu laau e seleseleina i le amataga o le matua i le pulumu o fatu maualalo. Latou te mauaina se lanu uliuli. Fatu e taofiofi le afaina pe a teuina i totonu o se potu malogo mo le 4-5 tausaga.

O le Basil e lanu meamata ma lanu viole. © Eric Hunt

Basil i le togalaau aina

O Basil e aofia i le vaega o laau teuteu ma le pala. E mafai ona ola e pei o laau totō, puipui malu i pito o fugalaau. E matagofie i le tuufaatasiga i le lanumoana lanumoana, lera, oregano ma le mint, o au. E fetaui lelei ma rosa talavou, puipuia i latou mai aphids.