Laʻau

O mea faʻapitoa e togafitia o elderberry ma lo latou faʻaaogaina i vailaʻau

O mea aoga o le toeaina elder black ua lauiloa i le lalolagi atoa. O le mea lea, o le laau na maua ai lana talosaga e le gata i le alalafaga taumafa, ae faapena foi i vailaau faafomai. O le aganuu e taua tele mo lona maualuga o mea o loʻo faʻaaogaina. O le pasene o vitamini ma elemene o loʻo maua i laʻau ma vine e faʻatatau i le nofoaga ma le tau. E mafai ona 'ai fualaau a elderberry i lona mamanu lelei, ma isi faʻamatalaga manaia o loʻo lisi atu i lalo.

O le a le vailaʻau faʻasolosolo o vine ma lau?

O le laau e mafua mai i laau malulu-faapalepale. Ina ia ola lelei le togavao ma fua lelei, e tatau ona maua ile eleele lelei. E toatele tagata e fesili: "O a aoga ma mea leaga e mafai ona faia e se toeaina?" O le mea moni, o se fatuga tulaga ese lea. Faatasi ai ma ona fualaʻau e mafai ona e kuka jams, jams, jellies. Talu mai aso anamua, o lenei aganuʻu na faia ai vine ia sa lauiloa mo o latou fale faʻamalolo. Peitai, e ui lava i ona lelei uma, e na o fua paʻu e mafai ona faʻaumatia i ni tapulaa faʻapulaʻa. E moni lava lenei mea mo i latou o loʻo mafatia i faʻafitauli o le maʻi.

O mea aoga o fugalaau a toeaina e leiloa pe a faʻamago i le la.

O le vailaʻau o le toeaina elder black:

  • tannins;
  • paraffini tuufaatasia;
  • ituaiga eseese;
  • fructose;
  • glucose
  • amino acids;
  • tannin;
  • o suauu taua.

E le gata i lea, o fualaau aina ei ai se aofaiga tele o vitamini A, B, E, lea e matua manaʻomia mo le lelei o le faʻatinoga o galuega uma a le tino.

E tusa ai ma suʻesuʻega, na faʻamaonia e le gata o vine paʻu, ae o isi vaega foi o le laau e aoga. O nisi faʻamatalaga o lau. O pusa fou e aofia ai le calcium, uʻamea, sodium, apamemea, zinc, magnesium, seleni. E iai foi le tele o moli ma le potassium.

E tusa ma le 100 kcal o loʻo iai i le 100 kalama o vine fou. Ua toe faamaonia foi e lenei mea o le a aoga lenei laau mo tagata uma, e aofia ai i latou i luga o se taumafataga.

O mea faʻamalolo o le toeaina elderie

I le natura, e lua ituaiga autu o lenei laau. I latou lava, latou, i le mea muamua, e ese mai i se paolo o vine. I le faʻaopoopoga i le uliuli, o le toeaina matua mumu e le aoga tele, ae pe a faʻaaogaina, e tatau ona matua faʻaeteete, aua e tele mea oona i le tuufaatasiga.

O le toeaina toeaina ma ona mea tau vailaau ua lauiloa i le lalolagi atoa. I le faʻatagaina saʻo, e mafai ona faʻaitiitia le tulaga o le maʻi i se taimi puupuu.

O lona aafiaga autu i le tino o le tagata:

  • anti-inflammatory;
  • antibacterial;
  • antipyretic;
  • tagata faʻamoemoe.

I le faaopoopo atu i tomai o loʻo i luga, o faʻamalologa o se faʻalapotopotoga ua taʻua o le toeaina matua o loʻo i ai i le tele o aafiaga ma le toto. Faafetai i nei uiga, o le tele o kamupani o falemaʻi i le lalolagi o loʻo faʻaaogaina le aganuʻu e fatuina ai fualaau faasaina e tau ai le tau.

E tatau ona totogi le taulaʻi i le aʻa. O loʻo i ai i lenei vaega o loʻo i ai le tele o saponini o loʻo i ai mea e mafai ona faʻamoemoeina. O lenei microelement e fesoasoani i se taimi puupuu e faʻafefeteina ai le vavave ma ave faʻamalosi ese mai le mama.

I tala faʻasolopito, ua faʻaaogaina elderberry e togafitia:

  • malulu
  • suauu masani;
  • ate
  • anaemia
  • atherosclerosis;
  • faʻamaʻi
  • psoriasis.

O le susu o Elderberry e faamaluluina ai le tiga o le ulu ma le toothache o malosiaga eseese.

O togalaau e faʻaaogaina e toe faʻaleleia ai mea vaaia ma togafiti faʻamaʻi. O le faʻateleina, o le sua sua ma fualaau aina e faʻaaogaina e faʻafefe ai pepe o vaega eseese. E fesoasoani foi Elderberry i le mamafa. O elemene o loʻo iai o loʻo fesoasoani i le toe faʻaleleia o le metabolism.

O le a le lamatiaga o le laau?

Ae e te leʻi amata togafitiga, e tatau ona e nofouta i mea matautia. E tatau ona totogia faapitoa le lelei o meafaitino mata. E le gata o le aʻafiaga, ae o le soifua maloloina o le tagata e faʻalagolago i le fou o vine. O mea e le talafeagai e tatau ona oʻo atu i le oti. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, i fualaau aina suamalie ua i ai se vaega patino o se vailaau e pei o sambunigrin. O se tino oona e faʻamalolo le cyanide i le taimi o le faʻalavelave. O ia o le e aʻafia le aafia i le gaioiga o le faʻaogaina o le tino.

Afai e le saʻo, e mafai ona tupu mea nei:

  • taʻavale
  • faateleina le toto toto;
  • faaitiitia o le mamafa;
  • fesuiaiga o faailoilo o suʻesuʻega o le toto;
  • puupuu le manava.

E faʻasaina foi le faʻaaogaina o toeaina ma sauniuniga e faʻavae i luga o tina talavou o loʻo fafagaina. E tatau lava ona totogi totoʻa tamaiti i lalo o le 12 tausaga. I lenei tulaga, o le taliaina o faʻaupuga e tatau ona matua faʻamaonia, ma e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi aʻo lei aveina.

Pe a taumafa i fua fou, e ono tupu le vomiting.

Aua nei 'ai fua ma inu decoctions mo i latou ua maua i le maʻi o le manava. O Elderberry foi e matautia mo tagata e maua i le maʻisuka.

E ui i togafitiga uma a le toeaina, e tatau ona faʻaaogaina i nisi o vailaʻau. E na o le auala lenei e mafai ai e se tasi ona ausia mea e manaʻoina ae le faʻaleagaina ai le tulaga.

O le seleseleina o laau mo le sauniuniga o teuteuga ma mea faʻaleagaina

Ina ia le faʻaumatia mea tau togafitiga o le toeaina elder, e tatau ona e iloa le auala e tatau ona selesele ai. E faʻatatau i le vaega o le vaomatua, e tatau ona faia se faʻatatauga tutusa i taimi eseese o le tausaga.

Faʻatau

E manaʻomia ona seleseleina i na o le tautotogo. Afai ua amata ona tafe le sua i totonu o le laau, ona tatau loa lea ona tolopoina le taualumaga seia oʻo i le isi tausaga. O le paʻu o Elder, lea e lua tausaga le matua, o loʻo i ai ni faʻamalologa lelei. Muamua, e tatau ona faʻamamaina laufanua ma aveese le pito i luga. O lenei laau e lanu enaena. A maeʻa le paʻu, alu ese mai le mea tonu. E tatau ona faʻagogo i le umu. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamautinoa o le vevela i totonu o ogaumu o loʻo i totonu o le 65-70C. E mafai ona teuina mo le tolu tausaga. I le taimi lea, o le paʻu o le a le maumau lona lelei ma e mafai ona faʻaaoga e sauniuni ai decoco ma infusions.

Fugalaau

O lenei vaega o le laau e tatau ona amata ona aoina i le vaitau o le fugalaau. O aoga aoga o fugalaau a toeaina e le oi totonu o le puipui, ae i totonu o petals. O le mea lea, o aʻa e faʻaogaina ai fugalaau e tatau ona aveeseina. E manaʻomia lou faʻamago i le vevela o le 30C i le 35C. O le nofoaga sili ona lelei o se potu pogisa ma lelei le ea. E manaʻomia lou tuʻuina atu o avanoa i luga o se ie sipuni poʻo luga o se solo pepa ma se fasi mea lamolemole. Afai e le faia lenei mea, ona amata lea ona pala pe fufusi fugalaau i se anufe, lea e sili ona matautia. E mafai ona feliuliuaʻi pupuʻu mūmū i totonu o se sieve pe olo i totonu o se faila kofe.

O fua

O le taimi sili e selesele ai toeaina o mai Aokuso ia Setema. E tatau ona aveese uma fuifui i lona atoa. Aʻo leʻi faʻamago, e tatau ona faʻaumatia sina mea itiiti. E sili ona faia lenei mea i le la. E tatau ona faʻamago ia Berries i le vevela e le silia le 65C. O le a lelei le saunia o se toeaina ma le fesoasoani a se ogaumu poʻo se mea faʻagogo. A maeʻa le fua o le fua, e mafai ona amata ona e momotu ese le 'au. Taofi i totonu o taga e faia i ie masani. O le potu o le a teuina ai galuega e tatau ona teu lelei e tatau ona faʻalelei. Afai o le potu e manava, o le a leai ni a latou meatotino, aua e tumu i le susu ma ufiufi i le moa.

O aʻa

E amata ona latou aoina i le masina mulimuli o le autumn. Mo le sauniuniga o mea faʻafefiloi, e mafai ona e faʻaogaina soʻo se vaega o aʻa. O vaeluaga e tatau ona mulumulu lelei i le vai tafe. E taua le faʻamautinoa e leai se oneone po o se palapala e tumau pea ile luga. Ona faʻamago ai aʻa. O lenei vaitau e faʻatatau i le mafiafia. O le taimi lava latou te faʻaititia ai le lapoa ma avea ma mea faigata, e mafai ona e amata fesuisuiai i se mea e gaosia ai le koko poʻo le kofe. O le pau o le paʻu o le a talafeagai mo le faʻaaoga mo le 5 tausaga.

Lea

O se tasi lea o vaega aupito sili ona sailia i vaega o vao. Ina ia saunia lau laʻau toeaina ma ni faʻamalologa lelei, o le faaputuga ipu e tatau ona faia i le na o le tautotogo. E manaʻomia ona faʻamago i totonu o le ea fou i le paolo. O le taimi e teu ai le galuega e 12 masina.

Folafolaga masani ma elderberry

Faatasi ai ma sauniuniga tatau, e tumau pea le suamalie ma le manogi o fua. Ina ia mafai e le meaʻai ona faʻaaogaina, o le a faʻaalu sina taimi ma se vaega itiiti ole mea.

Le fualaau sili ona manaia tele elderberry jam

Berries saunia e ala i lenei metotia e mafai ona faʻamalosia ai le puipuiga o le tino. Ina ia mafai ona puipuia oe lava mai le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese i le tau malulu, e tatau ona e faʻaopoopo se sipuni suamalie o lenei togafiti i le puʻu o le lauti. Ole tino maloloina o Elderberry ma e le mafai ona afaina ai le ola maloloina.

E tatau ona kuka le kuka:

  • tasi le kilokalama o vine matua;
  • se kilogram o suka paʻepaʻe (e mafai ona suia i le lanu enaena);
  • loloto loloto.

Tetele fua o le laau mai fatu. Fufuluina lelei ia fua i le vai ma faʻagogo ma se solo pepa.

Sa tuu e Elderberry i totonu o se fagu po o se apa uʻamea. Fafasi i se kilogram o suka. I lenei setete, alu mo le 60 minute. Taofi le apa i le vevela o le potu. O lenei taimi o le a lava lea mo le inu o le sua.

Toe faʻafoʻi le fagu i se afi laitiiti. Sue mo le 30 minute. Ma o le a le mu le sua ma le suka, o le paluga e tatau ona faaosofia i se taimi. E sili atu ona faia lenei mea i se spatula laupapa.

A maeʻa le afa itula, aveese le pama mai le vevela ma faʻataga e faʻaliliu sinamu. Liligi le masini tapuni i fagu mama ma pipiʻi faʻatasi ma se tapuni. Taofi suamalie ma le toeaina e tatau ona i ai i se nofoaga malulu. E sili atu, ioe, pe a fai o se pusaaisa, ae mafai ona e tuʻu ni pulou i le pulou.

O le toʻatele oi latou e faʻaaogaina i lea ituaiga faʻaaoga le isi metotia. Ina ia faia lenei mea, ia faʻafefiloi vine ma le suka. Tuu le mea e faʻafefiloi ai i totonu o se fagu ma le pusaaisa. O le Raw jam, e pei ona taua ai, o loo tumau pea le tele o vitamini ma minerale, o se mea e alu ai lava e vevela togafitiga.

Elderberry Syrup

O lenei fua e masani ona faʻaaogaina e togafitia ai le tale ma faʻamamā le bronchi. O se oloa tulaga ese lea ei ai mea lelei e faatalitali ai. E masani foi ona faʻaaoga le tipisi o le blackberry syrup mo le taego mago.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mulumulu lelei ia vine ma pasi atu i totonu o se suʻi. Faaopopo le aofaiga tutusa o le vai malulu ma le malulu i le mea e maua ai le vai ma tuu i le afi.

Tuu le suka i le siva i luma. Taofi le pamu i luga o le afi seia maeʻa uma le tioata. O le taimi lava e le o lagona ai le suka i le pito i lalo o le fagu, e mafai ona aveese le siva mai le ogaumu. Faʻaliliu le vai i le vevela o le potu, ona sasaa lea i fagu tioata. Fai lenei fofo pe a tasi le sipuniti pe a uma meaai.

Iloaina o faʻamalologa o le toeaina elder black, e mafai ona e faʻaumatia faʻamaʻi pipisi. O le taliaina saʻo o tupe e faʻavae i luga o vine ma isi vaega o le vao o le a maua ai le mea e manaʻomia i le taimi sili ona puupuu.