O le togalaau

Gooseberries - totoina ma tausi

O le laʻau o le kuluka i lo tatou atunuu e mafai ona maua i le toetoe lava o vaega uma, ma e malamalama lelei - o se fua lelei o fualaau vine, e mafai ona maua mai i le 15 ma le 20 tausaga, e itiiti le taumafaiga mo lona tausiga. O le mea autu o le filifilia lea o se nofoaga manaia ma le malulu ma fiafia i fualaau lelei ma maloloina.

Faʻamatalaga Gooseberry

O le kulutisi o se laʻau faʻapitoa e tusa ma le 1 m le maualuga, 1.3 - 1.8 mita le lautele. Ole lafulemu o le lauʻeleʻele e faapalepale ma telefoni, latou te le fiafia i nofoaga maualalo maualalo ma eleele mamafa palapala ma suavai vavalalata tu ai - i ia nofoaga, e pei o se tulafono, ua afaina i maʻi mama ma ua toeitiiti leai ni fua, ma afai latou te faia, ona laiti tele lea.

Gooseberrypo o le teena o kuki, po o fualaau gofie a Europa (Ribes uva-crispa) - o se ituaiga o laau o le genus Currant (Ribes), mea faʻapipiʻi Gooseberry (Grossularia), o le kulukose aiga (Grossulariaceae) I le taimi muamua, o le kuka o le Gooseberry na manatu o se ituaiga eseese mai se ituaiga eseese o le Gooseberry (Grossularia).

Gooseberry

O nisi ituaiga o gooseberries

  • Malachite. Ogatotonu. Taumalulu-faʻafefe, lautele. Tetee atu i faʻamaʻi. O le togavao e faʻapipiʻiina. O vine e lanu meamata, lapoa (5 g), sina pisapisao. O le pulupulu e suamalie ma vaivai.
  • Gingerbread man. Vaitausaga. Winter-hardy, faʻamaʻi faʻamaʻi. O le vao e fai si prickly, medium-sized. O vine e lapoa, mumu, ma le manaia lelei.
  • Rusia. O le aisa, mausali, mafiafia. O vao tuitui e tasi, umi, malosi. O vine e mumu, tele, manogi, suamalie, pipiimau i le vao.
  • Rusia samasama. Ogatotonu. Winter-hardy, high-yielding, medium-sized. O le togavao e faʻapipiʻiina. O vine e lapopoa, manino lanu, manaia.
  • Prune. Vaitausaga, taumalulu-faigata. O le vao e masani-umi, sina prickly. O vine e toetoe lava a uliuli, faatasi ai ma se ufiufi paʻu, suamalie, suamalie, manogi, lelei mo le gaosia i le sua ma le uaina.

Ua fautuaina foi togi: Suiga, Anniversary, Sirius (Gulliver), Pink-2.

Fualaau totō

Gooseberries, e pei o currants, e fua lelei le 12-18 tausaga. E fua lelei fua i le tele o pupuvao, e tasi lava le ituaiga, ae o le gaosiga ma le lelei o vine o le a matua faateleina lava pe afai e tolu ituaiga vine ua tupu.

O se vaega lelei e tuʻuina atu mo gooseberries. Ole fua ole toto ole totoga e faalagolago i le tuufaatasiga o le palapala: luga o eleele lamolemole - 50 cm, i eleele mamafa - 70 cm.

I totonu o lua e aumai ai: humu humus pe peat - 2 pakete, Yagodka organic fugala - 300 g, nitrofosk - 5 sipuni tele, fafie - 1 ipu. O mea uma e fefiloi ma le pito i luga, mafiafia o le eleele, aveese mai le lua. Afai o le palapala o le ele, ona faaopoopoina lea o le pakete o le oneone i le lua.

O toto laau e totoina i le tautotogo, aʻo lei amataina, ma i le autumn, mai le afa lona lua o Setema, i le mamao o le 1.0 × 1.0 m, 1.2 × 1.2 m, 1.5 × 1.5 mita. o se vaifofo o le siama o le sauniuniga "Pupuni" (5 sipuni i 5 lita o le vai). E mafai ona e sosolo i totonu o le faʻamalosi vai: 3-4 sipuni tele o le lelei poʻo le sodium humate i le 5 lita o vai. Sook mo se tasi aso. A maeʻa lenei, o aʻa e vave ona aʻa.

Gooseberry © Jan Ainali

Laʻau o le kulisi e totōina e aunoa ma le lūlūina ma le faʻalauteleina o le ū o le 6-7 cm i lalo o le palapala. I lenei tulaga, e tatau ona mautinoa o loʻo aʻafia lelei aʻa. Ona lilo lea o le eleele. O lea e leai se avanoa i le va o aʻa ma le eleele, e faʻapipiʻi, ao sosolo malie le suavai. A uma ona totōina, e vavae ese tipu mai le fatu, ma tuʻu ai le 5-6 'ulu i luga o le eleele. Lavea lala e aveese atoa. Ona i lalo o le vao latou te faaopoopo ai le peʻa mama pe o se humus layer e oʻo i le 5 - 6 cm.

O le taofia o le maalili, o le totogo i le taufaʻaiʻuiʻuga o le vaitau o le tautotogo ma faʻaopopoina ai foi le peat poo le vao i lalo ifo o latou i se mea e oʻo i le 15 cm

Gooseberry Care

Tausalamua aʻo leʻi fuaina fualaau e aofia ai le faʻamaʻaina, faʻamaʻapeʻapeʻe, tumutumu, i le taua faasaga i vao, faʻamaʻi ma faʻamaʻi. I le tautotogo, latou te faia ai le paluga eletise: 1 le sipunipuni o Uurea poo le matagofie o le susu i le 10 lita o le vai, latou te faaaluina le 5-10 lita i le 1 vao.

I lalo o le fualaau aina vine i le autumn, aʻo leʻi faʻataunuʻu, peʻa, humus poʻo le vao e faʻapipiʻi faʻatasi ma se laulau 10 - 12 cm. I le tautotogo, o le eleele ua matala ma tatala i le loloto o le 12-15 cm.

O le aʻa muamua faia pe a fuga mai laulaʻau: i le 10 lita o le vai, 1 le sipunipuni o le Uurea ma le 2 punetēpu o le nitrofoska ua faʻafefete, faʻafefe 16 - 20 lita i le vao.

Gooseberry © mwri

O le aʻa lona lua pito i luga faia muamua aʻo le i fuga pe i le amataga o le fugaina: ave 10 sipuni sipuni o le vai 1 sipunamu o le mineral fertilizer - potassium sulfate ma le 2 sipuni tele o le faʻamalosi o meaola "tagata e galue ai" poʻo le "Berry", faʻaalu 25-30 lita i le vao. A o le fafagaina le vao, faʻasalalauina 1-2 ipu fafie.

Fafagaina lona tolu faia i le taimi o le seti o vine: i le 10 lita o le vai, 1 sipunipuni o le nitrophoska ma le 2 sipuni vavalaʻau o le faʻaaogaina o le suavai "Faʻalelei" poʻo le potassium humate ua faʻaitiitia ma faʻaalu 30 lita i le vao.

I le gasologa o le vaitau e mautinoa lava ua veleina, faʻasaina le eleele i le loloto o le 8 - 10 cm ma faʻafeinu. I le vevela, vevela o le tau, e tatau ona mataʻituina le eleʻele palapala. E le tatau ona faasūsūina vao vao i le fufuluina, aemaise lava le malulu. Latou te manaʻomia ona faʻafeinu i lalo o aʻa - e faʻaitiitia ai le tupu o laau.

Gooseberries e manaʻomia ai le eleele lelei. I luga o le oneone, eleele palapala, e fautuaina e faaopoopo i le tausaga le 4-5 kilokalama o le humus humus ma le 5-6 kilokalama o le peat i lalo o le fualaau aina e tasi. Aʻo leʻi fugaina, e aoga tele le faʻaopoopo 2 i le 3 ipu o le fafie po o le malala mumu i lalo o laau taʻitasi.

I totonu o taulaga ma nuʻu, o loʻo i ai le tele o meaʻai i le togalaau e pei o le manogi (mullein), o manu felelei. E faʻaaogaina mo le fafagaina e pei ona taua i lalo: 5 kilokalama o le vao mafiafia poʻo le 2 kilokalama o le manulele manulele e ave i le 100 lita vai, e 10 leotele puno o le nitrophoska, o loʻo faʻafefiloi ma tuu mo 4-5 aso. Ona fafagaina lea. I lenei tulaga, e osofia le fofo i taimi uma. Mo laau taʻitasi e faʻaaluina 20 -30 lita o fofo. I luga o le taumafanafana, fai 2 to 3 dressings. A maeʻa ona fafagaina uma, o le palapala e tatalaina i le loloto o le 5 cm.

Gooseberry © Jan Ainali

Fugalaau vao

O le togalaau fugalaau o loʻo faia i le auala tutusa e pei o se vao o le fuamū mūmū, o lona uiga, o le faʻataʻitaʻiga o le vevelaina o lala o le skeletal ma aveesea ai aʻafiaga aʻa i tausaga taʻitasi.

O le fausiaina o se togavao e amata i le tausaga lona lua talu ona totoina, ma faaiuina i le 5th-6th. O le teuteuga e sili ona lelei i le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi tatalaina, ae mafai ona selesele seia oʻo i le taimi o le tautotogo. O le vao vine i le vaitau o le fuaina atoatoa e tatau ona oʻo atu i le 18 - 25 tola o vaitausaga eseese.

Faamanuiaga ma le Faaaogaina

Gooseberries o se faleteuoloa o le acid ascorbic (vitamini C) ma o se vailaau aoga: latou te maua le malosi o le diuretic ma le choleretic, ma e aoga mo maʻi faʻafitauli. Leitioa a taʻua e tagata o vine vine i matu.

Gooseberry Jelly Recipe

Gooseberries e mafai ona faia ai le sua malie. Aumai fualaau suamalie (e sili ona mumu, samasama), fufulu ma kuka i se fasi laau po o se sipuni, sasaa vai (1 ipu i le 1 kilokalama o vine) ma kuka i luga o le vevela, faʻavevesi i taimi uma seia vaʻava le sua, ona fufulu lea i se vevela 2 - 3 laulau o gau. O le sua e aumai i le vevela ma faʻapipiʻi mo le 6 i le 7 minute, ona faaopoopoina lea o le sugar granulated (1 kg i le 1 lita o le sua) ma kukaina seia maeʻa atoa le suka. O le masini e mafua ai ona sasaa i totonu o fagu faʻamalo ma faʻamalieina. Leli i faletupe ua lilofia i le suka i luga.

Yoshta. © Zualio

O nai upu e uiga i yoshta

Yoshta o se kulupu o le blackcurrant ma le kulisi, o le taumalulu-malosi ma faʻasaʻo i faʻamaʻi - anthracnose ma le paʻu palapala, faʻapea foi ma le faʻamau fatuga. O le togavao e leai ni vao tuitui, foliga foliga tutusa, e faalagolago i le eseesega, fugalaau po o vao vao. Lulu e maualuga i le 1.5 mita le maualuga. O vine e lanu uliuli, tele, tofo e pei gooseberries ma currants currant. O le vao e tusa ma le 7-10 kilokalama o vine. Tausia ma luga o laei e tutusa lelei ma gooseberries. Faʻapenaina e ala i le tipi ma le faʻamaina o le fanau.