Isi

Malosiaga malosi

Toeitiiti lava o tagata fai togalaau uma ma fai togalaau ua latou iloa le i ai o se faʻamaʻi e pei o le paʻu palapala. E mafai ona maua i luga o fualaʻau o fualaʻau pei o kukama, zucini, squash, ma i luga foi o togalaau vao, laau ma, ioe, fugalaau. Ae faapefea ona taulimaina?

Malosiaga malosi - o le a lea?

O faʻamaʻi faʻaleagaina e pei o le paʻu paʻu e mafai ona mafua mai i ituaiga ituaiga microscopic parasites - fungi.

O se mea na pisia e mafai ona iloa i se fugalaau mama o le mycelium. I le aluga o taimi, e aliali ifo i luga o laʻau vai, ma e tupu lenei mea pe a matutua matua. O le mafuaʻaga lena ua taʻua ai le maʻi o le paʻu palapala. O le mycelium e mafai ona aliali i luga o petioles, fualaau aina, sulu, ae tele lava ina faʻapipiʻi i luga o lauʻau ma laʻau. Muamua, o le laʻau e taia, lea e latalata i le eleele, ma i le aluga o taimi, o le a ufitia uma ai le laau i le papa. Afai e afaina fua, ona oso mai ai lea o pusi i luga oi latou, ma amata ona pala.

Malosiaga Mildew Appearance

O lenei mea e sili ona paʻepaʻe-lanu uliuli ma e masani lava ona fai i luga o laʻau ma vine. O le paʻu o le paʻu e foliga mai o ni manulele uliuli enaena. A maeʻa sina taimi, o le a avea le papa ma mea e tele ma faʻapouliuligia, e liu enaena.

Le mafuaʻaga o le siama

O le fulufulu mafiafia o se mecelium, ma e ai ma ola faafetai i le laau. Ma o le toe gaosia e tupu mai i le pala e pei o nai lanu enaena.

Toto

O le igoa o le maʻi e atagia ai uiga o faailoga o faʻamaʻi pipisi, lea e taatele i ituaiga ituaiga o mea le lelei atoatoa. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • Sphaerotheca mors - o le mafuaʻaga lea o faʻamaʻi pipisi;
  • Sphaerotheca pannosa forma persicae - peach;
  • Sphaerotheca pannosa Lew. eseese. Rosae Voron. - rosa;
  • Laʻau faʻamalo - vine;
  • Erysiphe graminis - cereals;
  • Erysiphe communis - beet beet;
  • Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea - pumpkin.

O a latou mea matautia

O laau teuteu ua leiloloa. O na vaega o laau e leaga le leaga e taofia le tupu, liliu le lanu ma faasolo ina mate. Ovaries e le o iai i luga o aʻafiaga e aʻafia ai. Ma e tusa lava pe o le a ono afaina le laau, e lava lea e faavaivaia ai ma faaitiitia ai le faigata o le taumalulu o le tumutumu, faapea foi ma le tipi. O lenei mea e oʻo atu ai i le oti o le laau, pe leai foi.

O le a le taimi e aliali mai

I le avea ai o se tulafono, o le a gasegase le laau i le paʻu palapala i vaiaso muamua o le taumafanafana, aua o le taimi lea e faʻasaʻoloto ai le tino o le silo i le taimi o le taumalulu.

O le ā e aʻafia ai le atinaʻe

O lenei faʻamaʻi e vave amata ona vave pe a fai e vevela, vevela le tau ma le tele o fesuiaiga i le vevela ma le vevela. E le gata i lea, o lenei faʻamaʻi e mafai ona tupu pe afai e tele naua fomu o loʻo i ai le vailaʻau e faʻaaogaina i le palapala, faʻapea foi ma le teuteuina o se laau ua mamanuina e toe faʻafouina ai, aua e faʻavaivaia ai.

E faapefea ona tufatufaina

E mafai ona faʻasalalauina le manogi i le susulu i le taimi o le faʻasusu, ma faʻafaigofieina foi e le matagi. Ma faʻapea foʻi pe a oʻo mai faʻatoʻaga faʻamaʻi ma laau mamaʻi (faʻapitoa pe afai e tutusa i latou).

O le maʻi e vave ona tupu vave i aso pe a vevela ma vevela, ma pe afai foi o loʻo i ai se faʻavavega malosi i le vevela ma le vevela. Ma mea uma, talu ai ona o sea tau, o le tau o le tauvave o laau toto ua faaitiitia, pe sili atu foi, o le le mautonu o foliga o le tino ua vaivai. O le mea lea, o tulaga sili ona lelei mo le atinaʻeina o le maʻi ua faia.

Ona o siama i le paʻu palapala, o le eletise o le eletise e faʻaititia e oʻo atu i le 50%, ma o le lelei o fua e matuā faʻaititia. Ma e tatau ona e iloa o kukama e ola i greenhouses e masani lava ona maʻi ona o le le lava o le malamalama ma ona o faʻataʻitaʻi, aua o lenei mea e faʻavaivaia ai le laau. O se taunuuga, o lenei mea e oʻo atu ai i le faateleina o aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi. O le tele o taimi, o faʻamaʻi muamua lava o loʻo i tafatafa o le faamalama poʻo le faitotoa. O lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻaleagaina e le gata i se tasi laau, ae faʻapea foi i mea uma o loʻo i totonu o le greenhouse i se taimi puupuu lava.

E faʻafefea ona taulimaina paʻu palapala ma mea e puipuia ai

E manaʻomia lou taulimaina o lenei faʻamaʻi i se taimi talafeagai. Afai o nisi mafuaʻaga e te tolopoina ai lenei mea na tupu, ona mafai lea ona salalau le paʻu palapala i luga o se vaega tele i se taimi puupuu.

Mo faamoemoega puipuia, i le tautoulu, e taua tele le aveesea o toega o laau ma susunuina, ma o le fua o le seleselega e talafeagai foi. O le mea o le paʻu o le paʻu paʻu i luga o toega o laau. E le gata i lea, e mafai ona e totoina na o na meaola e maua ai le teteʻe i lenei faʻamaʻi pe o loʻo aʻafia ai i latou.

Afai o le tele o le suauu o loʻo i ai le vailaʻau o loʻo faʻapipiʻi i le palapala, e mafai ona faʻaititia ai le lamatiaga o le paʻu palapala. Ma afai e fafagaina laau i fugalaisa o loʻo aofia ai le tele o le potassium ma le phosphorus, o le a sili atu ona malolosi ma puipuia i le maʻi.

Faatasi ai ma le toilalo o gooseberries pe amata ona punou gofie, o lo latou tuputupu ae e lemu. O laʻau e fai si laʻititi ma e le lelei, ma a mavae sina taimi latou te mago ma pauu. O fualaau ma fualaau aina e mafai ona aʻafia e gooseberries, latou te faia ni lanu paʻepaʻe e faʻapogisaina le taimi. O fua e le toe tupu, avea ma maanuminumi ma pauu. E amata vave ona faʻaleleia le paʻu palapala i aso vevela, vevela, ma faʻapea foi, pe afai o le ae fafagaina tele le fale ma fugalaisa o loʻo i ai le suka. Ma o le laau e matua vaivai lava e ala i le teuteuina o le matua.

Mo faamoemoega puipuia, gooseberries ma currants i le tautotogo oloina pito pito i tua o paʻu. Ma e mafai ona e fafagaina i latou i fugalaʻau po o le phosphate. E manaʻomia foʻi le togafitiga o le fungicide, lea e faia ao le i fuga ma a maeʻa ona seleseleina.

O le apu pe a afaina ai, o lala laau, fugalaau, ma laulaau ua faaleagaina. I le avea ai o se tulafono, o laulaau e le toe tupu, faila, ona pauu ai lea. O tumutumu ma vaovao na aafia i le taumalulu na magoto ai, ma o le faigata o le taumalulu o le apu o le a sili atu ona maualalo. O loʻo i ai se maualuga maualuga o le faʻamaʻiina o laau tuai i lenei faʻamaʻi, faapea foi i latou o loʻo teuteuina i togavao ma le le peritomeina. Ma ei ai foi se tulaga lamatia o le faaleagaina o na laau o loʻo i le itu i sauté poʻo sisifo.

Afai o le fugalaau e mamaʻi, fugalaau po o fuga o le ulu, o le faʻamaʻi pipisi i le laau atoa sei vagana ai aʻa. Ae o le tele o taimi e afaina ai le la. O laulaʻau o le laʻau e faʻateleina, latou te faataamilo i tafatafa ma e tutusa ma vaʻa, ao le pito pito i lalo o laulaau e faʻaalia ma faasolosolo malie i le lanu apamemea. O laʻau ua aʻafia e sili atu ona manino le vaaia i vaiaso mulimuli o le taumafanafana ma le muamua - autumn. Pe a faaleagaina le sua, e leai se paʻu paʻu e foliga mai e matua malosi lava, ma latou maua foi se manogi manogi.

Afai e tupu mai siama vevela, ona amata ai lea ona faʻapogisaina ma paʻu le lau.

E manaomia e laau le aveeseina o pine afaina i le taimi, ma togafitiga ma fomaʻi faʻapitoa e talafeagai foi, ma e faia i vaega o le faʻaopoopoga o faʻamaʻi.

Faiga tau ma puipuiga - Vitio

Fungicides i le taua faasaga i le paʻu palapala

Afai e te faʻaaogaina vailaʻau e faʻafefe ai le paʻu o le paʻu i se taimi talafeagai, ma le mataʻituina o tulafono uma, ona mafai lea ona aveese le laau o lenei maʻi.

O se vailaʻau e pei o le fungicide e faʻaaogaina e fasia ai faʻamaʻi faʻaleagaina i totonu o laau toto.

I le faʻafefeteina o paʻu paʻu, e fautuaina e faʻaoga fomaʻi nei: Ae, Rayek, Tilit, Topsin, Fundazim, Bayleton, Quadris, Skor, Topaz, Tiovit Jet ma Fundazol.

Ae ui i lea, e tatau i se tasi ona iloa o le natura o loʻo i ai ni ituaiga faʻataʻitaʻiga na atiaʻe ai le tetee atu i vailaau. I lenei itu, o le faʻamaʻaloina o hybrids o le a puipuia i lenei faʻamaʻi o se galuega taua tele.

Le faʻaaogaina o meaola

O meaola oona e pei o le biofungicides ua faʻaaogaina e puipuia ai laau mai maʻi faʻamaʻi. O loʻo aofia ai faʻalauiloa faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻalavelaveina ai le tuputupu ae o fualaau pathogenic.

Ona o le mea moni o nei fualaau faasaina e saogalemu mai se vaaiga o le siosiomaga, ua faatagaina i latou e faʻaaogaina e le gata i le taimi o le fufuluina, ae faapena foi i le vaitaimi o le taumafa. Ae ui i lea, latou te le aoga nai lo fomaʻi, ma o le togafitiga o laau e tatau ona faia i le tele o taimi.

O le mea lea, i le tau faasaga i lenei faʻamaʻi, e fautuaina e faʻaoga faʻamaʻi pipisi nei: Alirin-B, Pseudobacterin-2, Fitosporin-M, Gamair, ma Planriz.

Fualaau faʻapitoa mo le puleaina o paʻu paʻu

E tele togafitiga faʻalauteleina o tagata e mafai ona faʻaaoga e faʻafetaui ai lenei faʻamaʻi:

  1. E tatau ona faʻaumatia le 4 kalama o le fasimoli ma le paluga o soda i totonu o le lita. E tatau ona togafitia le vaifofo e afaina ai (faʻapipiʻiina) i se mea na tupu i le na o le 2 taimi. I le va o nei togafitiga e tatau ai ona faatumauina se vaeluaga o le vaiaso.
  2. I totonu o le lita o vai ua tunuina, sasaa le afa o le ipu fafie. E tatau ona faʻafefiloi lenei paluga mo le 2 aso. Ona faaitiitia 4 g. fasimoli i totonu o se vaega itiiti o le vai ma sasaa atu i totonu o le fofo. O le mea e tupu mai ai, e tatau ona suʻaina i laau mamaʻi. Faʻaauau le faʻaleleia faalua, o le va o le 7 aso. Afai e matua afaina le laau, ona mafai lea ona faateleina le numera o togafitiga.
  3. E tatau ona liligi le mullein mulumalu (o le tolu o se pakete) i le vai (e maalili). O le mea e tupu mai ai e tatau ona faʻafefiloi mo le 3 aso, ma e tatau ona fefiloi mai lea taimi i lea taimi. Ona tatau loa lea ona fufulu le vai i se ie mafiafia ma fefiloi ma le vai i se vaega o le 1:10. Faʻatulagaga o loʻo faia i le afiafi, o lea o le a puipuia ai le laau mai le la. Mo togafitiga taʻitasi e manaʻomia ai se faʻasalaga fou.
  4. O vai faʻafefeteina e faʻaalia ai le lelei lelei. E faia mai i vao vao vao. Faatumu le afa o le pakete ma vao lea e manaʻomia ona vave faʻasaina ma sasaa le vai vevela (ina ia tumu le pakete). E tatau ona faʻafefiloi le faʻafefiloi mo ni nai aso, pe a uma ona fufulu. Faʻatinoga o loʻo faia i le afiafi.
  5. Yogurt (kefir) poʻo susu susu o loʻo faʻaaogaina foi i le tau faasaga i le paʻu palapala. O le ae manaʻomia le vavae ese o le kulimi ma faʻafefe i le vai (malulu) ile fua ole 1:10. O le taunuuga o le fofo ma faatino le togafitiga o laau afaina.