O le togalaau

Sea buckthorn - o le a aveeseina soo se lauiloa

I aso nei, toetoe lava o togalaau uma e mafai ona e maua ai se togafiti togafiti po o se laau laititi, lea e fai mai ai tagata: "Sea buckthorn o le a aveesea ai soʻo se mea e taʻe ai." O le upu, e foliga mai, e fesootaʻi atu i le mea moni e faapea o le sami buckthorn o se vailaau togafitiga, ua lauiloa talu mai aso o fomaʻi anamua Eleni, e togafitia lelei le tele o faamaʻi masani.

Buckthorn Buckthorn (Hippophae rhamnoides) mai le suckers aiga (Elaeagnaceae) o upu tutusa o mea ia (o le laau, o le auro, o le ogatotonu, tusita, scythe, o le tuitui paʻepaʻe, talganak, silverfish), o le faamatalaina o foliga o nei laau toto ma foliga o laulaau. I le faaliliuga faa Latina mai le Eleni o lona uiga o le solofanua, o lona uiga o le sami buckthorn lau faaopoopo i falaoa o solofanua e tuuina atu ai o latou tino o se vevela tulaga ese. Sea buckthorn o se laau anamua. Togafitiga a fomaʻi Eleni anamua ma saienitisi na tusia e uiga i ona faʻamalologa.

Buckthorn buckthorn (Hippophae rhamnoides). © Mike Campbell

Sea area buckthorn tufatufaga

O le sami buckthorn ua salalau solo i konetineta uma o le lalolagi, lea e talafeagai ai tulaga taumalulu ma eleele. I le Rusia, e maua ai i soo se vaega o le vao i le teritori uma o le Europa, i Western and Eastern Siberia, i le itu i matu o Caucasus, i Altai. O meaola o le sami buckthorn e taatele i vaitafe lolovaia o vaitafe, i talafatai o vaituloto ma isi vai. Totoina o le sami buckthorn, faʻaaogaina mo le gaosia o vailaau ma meaʻai, i Siberia e silia ma le 7,000 hectares. O lona faʻaogaina e faʻaaogaina e faʻamalosi ai tulimanu ma solo i lalo vaega o fausaga.

Faamatalaga o le buckthorn

I le teritori o le Rusia, o le sea buckthorn e tufatufa atu, ma ua fafagaina e le au faifaatoʻaga le tele o ituaiga o fua o loo faaaogaina i falemaʻi ma meaʻai.

O le sami buckthorn o le vao e tele-stem o laau iti o le 1-5 m, faatasi ai ma moli toto. O le mea lautele, o pulu o loʻo i luga o le eleele e faia ai se pale lapotopoto poʻo le salalau, e aofia ai pupu vine o vaitausaga eseese. O talavou e ufiufi i lauulu lauulu. Faatasi ai ma le matua, o pupuu e ufiufi i le paʻu o lauulu eseese: mai le enaena enaena i le uliuli. O pamu tetele o loʻo puʻeina le tele o tui uumi.

O le aʻa o le sami buckthorn e aofia ai lala o le skeletal o laʻau 1-2-3, o loʻo i totonu o le eleele 40-50 cm le palapala. I tafatafa ane o le pito, o loʻo faʻateleina i aʻa, ma faʻaalia ai a latou galuega autu. Nodules faʻatasi ai ma siama-siama siama faʻapipiʻi luga o aʻa.

Buckthorn buckthorn (Hippophae rhamnoides). © Volkmar Knoch

O lau o le sami buckthorn e faigofie lava, ole nofoaga i luga o le vaovao o le isi. E ufiufi paʻu paʻu i lauulu lauulu, lea e natia ai la latou lanu lanu lanumeamata. Ona o le pubescence, o le laau atoa e iloga i le siliva-lanumeamata ma e foliga mai e sili ona tutusa ma laau lanu meamata. O le sami buckthorn e maua mai i le vaega o meaola eleelea eleelea ma e manaʻomia tane tane eletise e fai ai se fua. Fugalaau fugalaau e faʻaputuina i autafa o vao tuitui ma faʻaupu laiti, pipii atu ia i latou mai itu uma. Fugalaau fugalaau i ni mea laiti laiti. Mo le palota, o le tasi laau e lava mo le 50-100 sikuea mita. m sikuea. O le sami buckthorn i le masina o Aperila ma Me. Mai le totoina muamua ile fua ile 2-4 tausaga. Na fua mai fua i Aokuso-Setema. E leai ni ituaiga o meaʻai, e faigofie ona seleseleina.

O fua o le sami buckthorn, ata uma mai le samasama i le moli ma le mumu, foliga matagofie. O Drupe (pepelo pepelo) e ufiufi i luga ma se paʻu suamalie ma se manogi vaivai o le pineapple. O fatu fatu e tasi, lamolemole, o nisi taimi e uliuli, susulu.

Eseese o le sami buckthorn

Faʻalapotopotoga a Rusia ua sili atu i le 60 ituaiga e faʻatau i luga o buckthorn. O loʻo faʻamalamalamaina i le malulu, o fualaau tetele ma le leai o vao tuitui, lea e faigofie ai le aoina o fua. O ituaiga eseese o le sami buckthorn e maua i le tau o le itulagi o le itulagi ma ua vaevaeina i ituaiga eseese mo Urals ma Siberia, o le ogatotonu ma le Moscow Region, e prickly ma e le mafai ona faaaogaina.

Eseesega mo itulagi o Siberia ma Urals

Altai, Giant, Inya, Pele, Nugget, Chuy, ma isi.

Eseesega mo itulagi o le ogatotonu o le nofoaga ma Moscow

Elizabeth, Golden Cob, Orange, Lomonosov, Fragrant, Panteleevskaya, Moskvichka, Red-carmine, Moscow Beauty, etc.

Fautuaina mo le galueaina o ituaiga e leai ni suʻesuʻega o le Pearl Pearl, Augustine, Openwork, Jam, Maualuluga, Maoaʻe male tane Gnome ma Alei.

E ala i le matua, o ituaiga e vaevaeina vave, ogatotonu, tuai. O fualaau e masani ona o mai faatasi ma se faʻamatalaga puupuu, e faʻaalia ai ona foliga, e aofia ai le ituaiga (vave, middle, late). Pe a faʻatau, e tatau ona filifili ituaiga ua faʻaleleia mo le itulagi, lea e fesoʻotaʻi ma se vaitaimi pupuu tele o le fua, i tulaga e le masani ai mo le ituaiga, e le mafai ona ola ola.

Buckthorn buckthorn (Hippophae rhamnoides). © Tikki_75

O le vailaʻau faʻasolosolo o le sami buckthorn

O tagata suʻesuʻe o le biologists e suʻesuʻe i le tuufaatasiga o laau eseese o le fauna e fai mai: ia ola maloloina, i le taumafanafana taumafa ua lava lea e maua ai ituaiga laau e 3 - sea buckthorn, dogwood ma irga, o latou totoga uma e togafitiga (aʻa, lala laau, lauulu, lau, fugalaau, fua).

O se aganuu televave, o ona fua e aofia ai vitamini B. Faateleina le tele o vitamini "C", "E", "K", provitamin "A", e oo atu i le 6% suga, e oʻo i le 2.5% o meaola eletise, quercetin. Pulp ma fatu e aofia ai le 9 ma le 12% o suauʻu manogi, i le faasologa. Mai elemene, fualaau aina ma laulaau e aofia ai le boron, potassium, iron, manganese, zinc, copper, calcium. O nisi o ituaiga o vailaʻau faʻasaina na maua i le tuufaatasiga o fualaau aina ma lau. O lau ma le paʻu o le sami buckthorn e mauʻoa i le alkaloid o le hippofaine. I le paluga e oʻo atu i le 10 vaʻalaʻau eseese ma suauu (e oo atu i le 3%) e eseese i le tuufaatasiga mai o suauʻu manogi.

Mea aoga o le sami buckthorn

O le pharmacopoeia aloaia e faʻaaogaina le suauu o le sea buckthorn e togafitia ai le tele o manua o le paʻu (paʻu o le paʻu, paʻu o le tino, maʻi o le tino, gasegase), nasopharynx (tonsillitis, sinusitis, rhinitis), i le gynecology (Olazol, Hypozol, Oblekol preparations), ma maʻi gastrointestinal, faʻatasi ai ma le hypovitaminosis ma isi faʻamaʻi.

O le faʻafefeteina o lau o le buckthorn moana e fesoasoani i le nutimomoia, rūmatism ma le gout.

Alcoholic extract of sea buckthorn pepese e faʻaaogaina mo le faʻaleagaina o le masini. E i ai sona aafiaga faʻaleagaina.

O isi auala o togafitiga e aofia ai le toetoe o tagata uma. I le fale, latou te saunia ai le suauʻu tao buckthorn, decoctions, infusions, ointments, lea e avea ma vailaʻau totonu ma fafo.

Sea buckthorn e faʻaaoga fou. Juices, compotes, jams, ava malosi, ma isi mea faapena ua saunia mai ai.

Buckthorn buckthorn (Hippophae rhamnoides). © Maja Dumat

Growing Sea Buckthorn

O le sami buckthorn o le malulu, ma le faʻaogaina o le aganuʻu, e aunoa ma le faʻaaogaina o tulaga tau le siosiomaga. Crohn e mafai ona faapaleni gutu e oo atu i -30 ... -40 ° C, ma le aʻa e oʻo i le -25 ° C. Afai o le tulaga o le faaopoopo atu o le vevela (faatasi ma le toso i fafo) ua faia i totonu o le eleele ma le ufitia o le kiona, o le aʻa o le sami buckthorn e amata ona mamae. Ua maʻi le laau ma mafai ona oti. O le mea lea, i vaega o le kiona o vaeluagalemu, pe a le o se mea e masani ai, o le a faʻaitiitia ai le palapala o le kiona, ma togi ese mai le ogalaau. O lenei metotia e aofia ai le vevela ma puipuia ai le matua.

Filifiliga o le nofoaga

O le aʻa o le sami buckthorn e le maualuluga ma e oʻo atu i luga o le pale. Aganuʻu e le fiafia i le vavalalata o isi mea totō ma le tele o gaioiga. O le mea lea, mo ia, latou te filifilia se nofoaga o le a lava ai le saolotoga o le eria ma le faʻamalama. Vailaʻau e le manaʻomia mo le sami buckthorn: apricot, cherry cherry, plum, stoneberry, apple, pear, pomegranate, rikisi, rasipi). O le totoina o mea e sili ona lelei e faatauina mai i fale tausimai i le ituaiga o le 2-3 tausaga le matua totoina. Sea buckthorn i tausaga malulu e manaʻomia le fausiaina. E talafeagai le totoina o se seleselega i vaega ei ai le maualuga o le vai i luga atu o le 1-2 mita mai le fogaeleele, talu ai e le mafai ona taliaina le vai.

Buckthorn buckthorn (Hippophae rhamnoides). © Tom DeCoste

Faʻaleleia eleele

O eleele sili ona lelei mo le sami buckthorn e faʻaleleia, vai-ma manava, faatasi ai ma se faʻafeeseeseaiga. Afai e mamafa le palapala, ona muamua lea o le totoina o ni lua lapotopoto, lea e faʻaaogaina i le eleele ua saunia lelei. O le vaega pito i luga o le eleele eleele 1: 1 poʻo le 1: 2 e fefiloi ma humus poʻo humus ma le faʻaopoopoga o le oneone. 50-60 g o le superphosphate ma le 40-50 g le masima masima o loʻo faʻapipiʻi i vaʻa taʻitasi. E mafai ona e faʻaaoga le nitroammophoska i le fua faatatau o le 60-80 g i le faʻaogaina o le lua. E tatau ona faʻafefiloi lelei faʻamaʻi ma le eleele. Faʻalagolago i le ituaiga o palapala i totonu o le fanua, o le aofaʻi ma le fua o le faʻamalositino atonu e eseese.

Totoina o fatu ma le totoina o tulafono

Mo se aiga e tasi, 2-3-4 tina laau ma le 1 alii (pollinator) ua lava. Afai o tamaʻi vaovao o loʻo i totonu o eria tuaoi, ona le mafai lea ona e faʻatauina ni togavao tane.

A filifilia filifiliga mo le totoina, e tatau ona e gauai atu:

  • o le seedling e tatau ona i ai le 2-4 skeletal o aʻa o le 15-20 cm, e tupu aʻe i aʻa fila,
  • ogalaau e oo i le 40-50 cm le maualuga ma le tele o itu laau,
  • olo paʻu, lamolemole, e aunoa ma le paʻu, paʻu enaena e faʻaalia ai le malulu o se fatu i le tautotogo; e ono lamatia le faʻatau mai o ia fatu.

I ni nai itula ao lei totoina, o le fatuga o loʻo tuʻuina i totonu o se atigi pusa vai, ua faaopoopo le aʻa. E mafai ona e maualalo lalo o aʻa o le fatu muamua aʻo le i totoina i le mash mash.

O le totoina o lua e tu i le 1.5-2.0 m. O toto laau e totoina i le tautotogo, lea e mafai ai ona fetuunai i tulaga tuputupu ae, e atiina ae se aʻa lelei. Totoina o le pit 50x50x60 cm, atonu e sili atu pe afai e manaʻomia e le eleele le faʻaopoopoga o le tele o humus, peat, oneone ma isi mea e faʻaleleia ai mea faitino. Lime e faʻafefe ai eleele eleʻele ua faia i le autumn. O le faʻafefiloi o le eleele ua faʻaofiina i le totoina o le lua, ma faia ai se pulou i le ogatotonu. I luga o lea mea, o le aʻa o le seedling e faʻamaʻoina ma ufiufi i le eleele o loʻo totoe. Latou te faʻatusatusaina le eleele, faasolosolo malie le 1.5-2.0 pakete vai, mulch ma sina mulch (peat, humus, shavings). Pe a totoina, o le ua uʻu ua tanumia i le eleele ile 5-7 cm. O lenei metotia o le a fesoasoani i le fausia o aʻa faaopoopo. O lea e le punou le ogalaau i lalo o le mamafa o le matagi, ua noatia i le lagolago e ala i le valu ma se lipine po o se masini.

Buckthorn buckthorn (Hippophae rhamnoides). © arjuna_zbycho

Sea buckthorn tausia

I le tautotogo, aʻo leʻi seleseleina ma pe a uma le seleselega, ua teuteuina le paluga mama. Aveese faʻamago, maʻi, malepelepe, tuputupu aʻe totonu lala. Latou te faʻamamaʻa manua, faʻamaʻi, togafitia le laau / laau ma le 1-2% vaifofo o le vai o Bordeaux.

I le taimi o le fuga o le sami buckthorn, e tatau ona e lūlūina le tane tane e mafua ai le palale e lele ese. Afai e leai se tamaʻitaʻi vaʻai latalata, vavae ese lala taʻitasi mai le tane ma lulu i le ogatotonu o le pale pale.

Faatasi ai ma le amataina o le mafanafana o le tau, pe a fai e le o timuga le taumalulu ma e timuga le tautotogo, ona avea lea o le masina o Me-ma le amataga o le masina o Iuni. A leai, o le suavai e mafai ona tolopo i se aso mulimuli ane.

I le tau mafanafana, e toe faʻafeinu ai le vai, ae i se fua saʻo e aunoa ma le faʻavaivai o vai. I le aso lona lua, o le palapala e seʻe ese lava (e le loloto ifo i le 5 cm) ma mulumulu. Afai, pe a tatala, o aʻa o le sami buckthorn ua faaleagaina, o le laau afu / laau e amata ona matua aʻafia aʻa tetele pe afaina aʻa / aʻa.

I le taimi o le tau mafanafana, e faʻafefe ai le pata o le sami pe a talafeagai ai, faʻafefe le palapala eleele e ala i le 30-40 cm. O le mulching layer e oʻo ile 5 cm, lea o le a mafai ai e oe ona faʻamama le eleele e aunoa ma se faʻalelei. Rotten mulch i le taimi o le eliina o le autumn o le a avea o se faʻaopoopoga faaopoopo.

Fertilize sea buckthorn 1-2 taimi i le tausaga, ma le eleele gaʻo i totonu o le tausaga. I le tautotogo latou te aumaia se pakete palapala i lalo o le mulumulu (1: 6), ma i le pa'ū 0.5 pakete o le humus / faapalaga ma le phosphorus-potassium fertilizers, i le faasologa, 120-200 g ma le 100-120 g i le vao po o le laau. E mafai ona e suia le fuafuaga o le fafagaina: faʻaaogaina i le tautotogo se vaifofo o paʻu manu (1: 8) po o le povi povi (1: 6), faʻafeiloaʻi ma se nitrophos poʻo isi mea faʻapitoa faʻamalosi. I le ogatotonu o le taumafanafana pe a maeʻa le seleselega, e mafai ona e fafagaina le paluga mama mo le fafaga poʻo le ituaiga o fusi. E mafai i le tautotogo e faʻagata ai le faʻaofiina o le ammonium nitrate (25-30 g i le vao / laau) ma vaifofo vai.

Mo le fausia o lapopoa ma le tele o fualaʻau, o le sami i luga o laulaau poʻo le amataga o le tuputupu ae o ovaries e togafitia i se vaifofo o elemene, mataʻu, faʻafefete i le fua o le 1 sipuni i le pakete vai.

I le vaitau o le tuputupu ae, e tatau ona faatumauina le eleele e aunoa ma vao ma pulou basal.

E oʻo mai i le tautoulu, i lalo o le mamafa o lala o le sami buckthorn, e tatau ona faʻatūina ni lagolago.

Buckthorn buckthorn (Hippophae rhamnoides). © emme-forstbaumschulen

Buckthorn Formation

Buckthorn e mafai ona fausia ma se vao po o se laau.

A faʻapipiʻiina le togavao, o le totoina o fatu o le sami buckthorn e tipi i le maualuga o le 15-20 cm. O le tausaga e sosoo ai, o le vaʻaia e 3-5 e sili ona totoina e filifilia mai le aʻa o le aʻa o le fatu, ma o isi uma ua maeʻa uma. O le togavao e faʻafetaui i le 8-9 togi. Ona amata ai lea o le vevela ma le toe faafouina, aveese le 1 le paranesi i tausaga taʻitasi.

Afai e faapipiiina se fatu buckthorn vine, ona vavae ese ai lea o se tafausaga faaletausaga mo le 4-5 buds. I le taimi o le taumafanafana, latou te maua ai se faʻaopoopoga, mai le isi vaitausaga e sosoo ai e 3-5 laina skeletal e filifilia mai i le pito i lalo o le laʻau ma le faʻatupulaia o le toniga. O le vaega totoe o loʻo ave i luga o le mama. O laupepa tauagavale e selesele sina mea ... O lenei amataga o le tautotogo o le sami buckthorn e mafua ai le tuputupu ae o le tasi le tausaga, lea o le a faia ai le seleselega i le tausaga a sau pe a teuteuina. Ua uma ona vaʻavaʻai mama ma mama.

E amata mai i le 5-6 tausaga le matua, i le taimi o teuteuga o le tautotogo, toe faʻafouina le vao buckthorn vaʻaia, faʻataʻoto i le pito i luga o se tasi o lala tuai ma se faʻalauteleina o togavao.

I le taimi o le asiasiga o le taumafanafana i le sami buckthorn (i le ogatotonu o le vaitau o le tuputupu ae), o lala uma lava e leʻi tupuga mai i le tausaga nei o loʻo vavaeeseina. O ia lala e faaiuina i se pulumu o laulaau ma malogo i le faaiuga o le vaitau tuputupu ae. Ae latou te ave se vaega o meaʻai mai le laau.

Mo le faia o le sami buckthorn i le foliga o se laau, e seleseleina se fatu laau mo le 3-4 alavai. O le isi vaitau, afifi le pito i luga 2-4 cm. Mo le 3 tausaga aʻo lumanaʻi, po o le tuai o le autumn, e faʻamamaina le ogalaau i le maualuga o le 40-50 cm mai vailaʻau. E faʻamaonia vaega. I le lumanaʻi, o lala o le skeletal o le 1-2 poloaiga o le maualuga ma le tasi le tausaga ua faʻavaeina. Ole manua o le sami sami faʻamalolo faʻafuaseʻi, o le mea lea e lua tausaga le umi. E leai se sili atu i le 2-3 lala e tipiina i totonu o se mama i le tausaga. I le foliga o se laau, e sili atu le tatau ona fausia se tane, ma o fafine e lafoaʻi se ituaiga vao.

Buckthorn buckthorn (Hippophae rhamnoides). © ndsu

Faʻapenaina o le sami buckthorn

O le sami buckthorn o loʻo faʻaleleia e fatu ma vegetatively. E tatau ona maitauina i le taimi o le faʻalauteleina o fatu, o faailoga o le ituaiga tina e le faʻasalalauina i le laau. O le mea lea, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o avanoa o le totoina o laau, lea e faia i le vaevaeina o le vao, o le tupu aʻe o aʻa laau, tuʻuina, tipi, faapipii.

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao, lafoaʻiina ma tipi e masani ona faʻaaoga i le fale. O le metotia o le faia o nei ituaiga o toe gaosia e tutusa ma isi laau toto (currants).

O faamai ma meaola faalafua o le sami buckthorn

Ole tele o laau buckthorn matutua e seasea aafia i faʻamaʻi ma meaola faalafua. A o talavou ma faʻamaʻi faʻamaʻi atu i isi aganuu ma faʻamaʻi tutusa ma meaola faalafua, e maʻi foi le sami buckthorn.

O faʻamaʻi, e masani ona afaina ai le sami i afaina faʻaleagaina: fualaau uliuli, fualaau laiti, endomycosis, lauulu ma le enaena o fua o le sami, fualaʻau paʻu uliuli, ogalaau (scab), fualaau talavou, lau, ma isi.I le tausiga lelei, o le sami buckthorn laau e matua puipuia lava i faʻamaʻi. Mai faʻamaʻi e sili ona lelei le faʻaaogaina o le totoina o meaola faʻasaina pe i le vave amata ma a maeʻa le seleseleina ma le 1% vai Bordeaux, ma i le vaitau o le tuputupu ae - faʻatasi ai ma meaola faʻapitoa. O meaola nei o loʻo aʻafia ai le faʻaleagaina o siama, siama faʻamaʻi ma viral: trichodermin, phytosporin-M, mycosan, alirin-B, bactofit, etc.

Buckthorn buckthorn (Hippophae rhamnoides). © Tikki_75

O meaola faalavela, mumu-buckthorn aphids, iniseti e pei o le mimiti, o moa o le sami, o le laʻau, o moth-sea-moths, o laumei e le totogia e taatele. E pei o faʻamaʻi, faʻafefea e sili ona lelei le faʻaogaina o meaʻai i meaola o le biotogama, omeopito, mycoafidin, metarizine, nemabact, verticillin, bicol, biotlin, dendrobacillin, lepidocide, etc.

O le faʻaaogaina o meaola o meaola e le afaina ai tagata, manu, manulele ma iniseti aoga. O nei tapenapenaga e mafai ona faʻaaoga saʻo seia oo i le seleselega. O lo latou faʻaaogaina, fuataga ma le faʻamalositino, taimi ma vaitaimi o le totoina o loʻo faʻaalia i fautuaga o loʻo tuʻuina atu. E faigofie le saunia o paluga gaʻo mai ia i latou, ona o nisi vailaʻau e faia i gaoioiga taʻitasi. Aʻo leʻi saunia le paluga vai, e tatau ona siaki tapenapenaga mo le fesoʻotaʻiga.