Laʻau

Anthurium Andre

Anthurium Andre (Anthurium andreanum) o se faʻalelei faʻalelei mai le aiga o Aroid, o lona atunuʻu ua taʻua o le itulagi tele o Amerika i Saute. I luga o le vaomatua o eleele o Ekuatoa ma Colombia, o le epiphyte e iloga i lanu lanumeamata lanumeamata-o laʻau e le mafaamatalaina ma se lauulu susulu e tusa ma le 30 cm le umi i luga o petioles pe tusa o le umi ma le tele o lapisi o le fatu e foliga mai e foliga mai e foliga mai pe o le mimiti foi. O lona faʻaogaina o meaʻai e aofia ai le tele o fugalaau samasama. A uma ona tupu, o fualaau moli e foliga mai i luga o le laau.

Faatasi ai ma le tele o ituaiga ma hybrids o loo i ai ni faataitaiga e eseese i le maualuga, taimi o le tuputupu aʻe ma se lanu lanu. Anthurium Andre e mafai ona fuga mai le 1 i le 12 masina ma lanu uma o le nuanua ma le tele o lanu eseese. O nisi ituaiga o meaola e ofo ai i latou e toetoe lava auli pe lua-tone lanu.

Tausia mo Anthurium Andre i le fale

O lenei aganuu lanu vavalalata e lagona le fiafia i le fale, ae, e ui i lea, i lalo ifo o tulaga manaomia.

Nofoaga ma moli

Fugalaau Anthurium Andre e le fiafia i le susulu o le la. E fautuaina ina ia tuu i luga o faamalama i luga sasae, itu i matu-sasaʻe, sisifo ma itu i matu-sisifo o le fale. O le malamalama e tatau ona faataapeapeina, ma o le nofoaga atonu o se malu puipuia. I le vaitaimi mai Oketopa ia Fepuari, pe a le lava le malamalama faalenatura, e mafai ona e faʻamalamalamaina laau ma moli susulu poʻo fugalaau.

Lulu

O le vevela vevela mo le tuputupu aʻe o Anthurium Andre i le taumafanafana e mai le 20 i le 25 tikeri Celsius. O le tuputupu aʻe e mafai ona faʻagesegese pe taofi pe a pa'ū le vevela i le 18 tikeri. I le taumalulu, mo le 1.5-2 masina, o le anthurium o loʻo i ai i se taimi malologa ma e manaʻo e teuina i se tulaga malulu ma se vevela o le 15-16 tikeri. O ia tulaga malulu e fesoasoani i le faʻapipiʻiina o pulupulu ma fugalaau galue i le lumanaʻi.

Faʻasa

E tatau ona fufulu pe tapenaina vai mo le anthurium, e mafai ona e faʻaaogā vai vai, ae ao le i faasusuina ua fautuaina e faʻaopopo sina sina laititi o le sua o le lemoni poo ni nai mataua o le acetic acid i ai. O le suamalie, vai inu lelei ma le vevela o le 20-22 tikeri le tele o vai e totoina i le taimi atoa o le tuputupu ae. O le isi mulumuluga o le eleele e faatoa maeʻa pe a uma sina suamalie lemu o le pito i luga, ae le sili atu i le 1-2 cm. I le taumalulu, ua faʻaititia le tele ma le tele o faʻavaivai. O le le lava ma le tele o le susu i totonu o le eleele e tutusa lelei le lamatia mo le ola o anthurium.

Faʻamamaga o le ea

Anthurium Andre e manaʻomia se maualuga maualuga o le susu i le gasologa o le tausaga (e oʻo lava i le taimi e nofo ai). Ina ia faatumauina, e fautuaina le faia o faiga masani vai i taeao ma afiafi i le ituaiga o sulu i le vai mafanafana. O se ipu faaopoopo i vai, e tu i tafatafa o fugalaau i totonu, po o se fata ma le susu susu lautele e fesoasoani foi i le faateleina o le manogi.

Le palapala

E tatau ona manava le kulimi eleele. O le eleele o le togalaau o Orchid, lea e mafai ona faʻatau i se faleoloa faapitoa, faʻafetaui lenei manaʻoga. A e saunia le paluga ia oe lava, e tatau ona ave se tasi vaega o le vermiculite ma le oneone lapoʻa, lua vaega o paʻu paʻu paʻu, coniferous, peat and leafy pine ma sina vaega o malala.

O le fuga o le fuga e tatau ona i ai le loloto o le loloto, ae ia i ai se paluga faʻavaivai (pe tusa ma le 3 cm) ma ni pu faaopoopo i puipui.

Fertilizers ma faʻamaʻi

Faʻaaogaina o meaʻai e faʻaaogaina mo le vavalaʻau e faʻaaoga i le palapala i le taimi o le tuputupu ae i vaitau uma i le 15-20 aso.

Suiga

I le 5 tausaga muamua, ua fautuaina ia aganuu i totonu o Anthurium Andre e toe totoina i le tausaga, ma i tausaga mulimuli ane - pe a manaʻomia.

Faʻafouina o Anthurium Andre

Anthurium Andre e tele auala e faʻalauteleina ai: apical cuttings (i le i ai o aʻa aisa), fatu, vaevaega o se vao matua i le delenki talavou, o le lautele.

Maʻi ma meaʻai

O faʻamaʻi faʻatoʻatele o Anthurium o se mea faʻafefe ma se apogaleveleve. O le tauivi ia i latou e le faigofie ma le aoga. O le mafanafana o le mafanafana o se vaega sili lea ona puipuia mai iniseti leaga.

O se fugalaau e masani ona maʻi ona o le le lelei le tausiga poo lalo o tulaga le talafeagai. O faʻamaʻi autu o loʻo i ai le pala, aʻa o le aʻa, otaota, anthracnose, lemu palapala.

O mafuaʻaga sili ona taatele o le fesuiaʻi o le aʻa ma pito i lalo e maualalo le vevela o le ea i totonu ma le faʻaleleia masani o le palapala.

O faailoga o le anthracnose o ni mea lanu enaena mago i laulaau, lea e muamua atu i le faamamaina atoa o le lau, ona oʻo ai lea i le oti o le aganuu atoa. O le togafitia o le laau mai lenei maʻi e matua faigata, ma o nisi taimi e le mafai. I le avea ai o se puipuiga, e fautuaina e le au fai togalaau togafiti le togafitia i taimi uma i le fiva.

E masani lava ona tupu mai le anthurium ona o le faʻafesoʻotaʻi ma se fomaʻi i totonu o le fale po o se mea e le lelei lona lelei, e le gata i le leai o se mea e sili atu ma le mamafa.