O le togalaau

Calamondin

O Kalamondin o se laau teuteu e mafai e soo se tasi ona ola i le fale. Le manogi suamalie suamalie, foliga matagofie ma foliga matagofie - o se lisi laitiiti lea o mafuaʻaga e mafua ai le fiafia o le toʻatele o tagata. Ae maise lava, e mafai ona maitauina o ia o loʻo tulimataʻia, o le mea lea o le a le mafua ai ni faafitauli e oʻo lava i le amataina o lenei mataupu.

Na maua lenei laau e ala i le sopoʻia o le kumqut (le isi igoa - palau) ma le mandarin masani. O lea ituaiga laau toto ua maua le igoa lauiloa-mandarin fale, ae ua taʻua faasaienisi o le citrofortunella mai le igoa o ona tuaa.

Ae o foliga vaaia, e ese mai i le laʻitiiti laʻitiiti - e oo atu i le mita. O paʻu lanu uliuli e tuʻufaʻatasia ma fugalaau paʻepaʻe o le a fiafia i latou na latou talimalo ma se mea manogi fiafia. A maeʻa le vaitau o le vavalalata, ona maua ai lea o ni moli lanumeamata mumu po o se samasama e fua i luga o le tangerine. Latou te tofo suamalie, ma e tele a latou lua.

O le malamalama ma le thermophilic calamondine na sau ia i matou mai Asia i sasaʻe. Mo foliga o fualaau aina suamalie, e tatau ona faia se siosiomaga e talafeagai mo le laau, o lona uiga, ia maua uma le malamalama ma le mafanafana. Kalamondin e fua mai i le tausaga, pe afai e saʻo ona faia.

Fesoasoani ile Calamondine i le Fale

Ona o lona malosi, manogi ma le i ai o fua, o le mandarin fale e mafai ona avea o se meaalofa sili ona lelei. Afai e filifili faafuasei se tagata e faamalie oe i se meaalofa e le masani ai, pe e te leʻi totoina na laau totino, ona e le popole ai lea e te matamata ia te ia i le 24 itula i le aso. E le mautonu, ma, masalo, o le a faigata ona taʻu atu ia te ia o se tagata taua.

O le taimi lava e te maua ai lenei laau i ou lima, e manaʻomia lou vave gauai atu i le palapala i totonu o le ulo. E tatau ona faʻamamaina i taimi uma. I totonu o le 14 aso talu ona faʻatau le citrofortunella, e tatau ona e suluina i aso uma mai le pulu moli ma tuʻuina atu le malamalama sili. E le gata i lea, e le tatau ona e faʻavasegaina i lenei taimi - e le manaʻomia lenei mea. A maeʻa vaiaso e lua, e mafai ona e faʻapipiʻiina, ae i totonu o se ipu tele.

E iai foi ni faʻaaliga e uiga i mea o loʻo i le citrofortunella. Muamua, pe a suia, taumafai e aua nei paʻi atu i aʻa lauiloa o se laau toto, a leai o le a oti e aunoa ma le fuaina mai. Lona lua, atonu o le aʻafia o aʻa. Ina ia aloese mai lenei mea, e mafai ona e toe fetuunai le fagu i totonu o se fagu paʻepaʻe sinasina ma ufiufi ai se pepa mai le la. E taua le matauina o le suia o le eleele i le taimi o le gaosiga e le talafeagai.

O le siitia mai le faleoloa i lou falemautotogi, atonu o le a feagai ai le lakalamine ma tulaga fou o le taofiga ma se siosiomaga fou. Togafitiga i se siosiomaga fou - fetuutuunaiga - e mafai ona faʻaalia o ia i le tulaga o le paʻu o lau i aso muamua o le i ai i se nofoaga fou. Afai na maitauina lenei tulaga, e tatau ona faia se isi faʻaleleia atili o le ea e ala i le tuʻuina o se taga masani masani i luga o le laau. A maeʻa lena, e tatau ona faʻailoa i aso uma.

O laau faʻatau mai ua lauiloa i faleoloa fugalaau, ma e leai se tuusaunoaga o le fale fale. O lea ituaiga meaola ua tupu i ni tulaga faapitoa na fausia mo latou. E tupu e faʻapipiʻiina laau i pulou ma hormones e le ogatasi ma tuutuuga i totonu o le fale. Mo lenei mafuaʻaga, atonu e amata ona mou atu le laau i luma o tatou mata, o lona uiga e aoga le faia vave o ni laasaga: faʻafeiloaʻi i se isi palapala ma le ulo ma faʻapitoa i aʻa. I le tulaga ua pala, e tatau ona e taina nei vaega.

Nofoaga ma moli

E taua tele le fuafuaina o le nofoaga e tu ai le citrofortunella. O le potu e tatau ona susulu lelei e ala i le natura, ae itiiti lava le lafoaʻiina o le malamalama, e sili atu le tuʻuina o le fagu i luga o le la o le fale (i sisifo poʻo sasaʻe), ae faʻapipiʻi mai i le faʻamalamalama saʻo o le UV ma se ie puipui.

I le taumalulu, o le a leai se malamalama o le tanger, o lea e tatau ona e tuʻu ai se moli e sosoo ma ia e fatuina ai le moli uila, aʻo alu ese le ipu i le pito i matu o le falemaʻi o le filifiliga sili lea mo le tuʻuina o se laau. Naʻo le i ai o le malamalama o le a fua mai ai le laau.

Lulu

Faʻasalaga oe i le citrofortunella, e tatau ona e manatua e alofa tele i le vevela ma le susu, e pei ona faamatalaina i luga. O le mea lea, o le tausisia pea o le vevela ma le susu e tatau ai. I le taumafanafana, e mafai ona nofo le tanger i totonu o se potu e le sili atu ai le maualuga o le vevela i le +25 tikeri Celsius, ma i le taumalulu - e oo atu i le +18 tikeri. O le maualalo o le vevela i le taumalulu e fetaui lelei ma se vevela lelei i tulaga masani, i se faaopoopoga, o lenei toesega e faaosofia ai le tele o fugalaau ma, o se taunuuga, fua.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

O laʻau laʻau o Calamondine e manaʻomia ona faʻavasegaina e le aunoa ma e le faʻatagaina ona faʻamago, ma e masani lava ona manaʻomia le faʻafeinuina o le palapala. O le taimi lava e faʻamago ai le eleele pe a ma le afa senitimita, e tatau ona e toe faʻafeinu. Ole vai e saʻo mai le tapuni e le fetaui lelei ile calamondine, aua e maualuga le maualuga o mea eleelea, e aofia ai malaalis, e matua afaina ai le laau. E tatau ona e sasaaina i le vai vevela e tunuina pe vai mai se faamama.

I le amataina o le taumalulu, ua faaitiitia le numera ma le tele o vaiinu, ao le faateleina o le aofaʻi o vailaau, aua o se taimi o le tausaga e pei o le taumalulu, lea e iloga i lona ea vevela, e tatau ona faʻaeteete lelei le faʻagogoina o le pale.

Afai e te manao e fausia se foliga matagofie matagofie o le pale ma lau uo lanu meamata, ona e manatua lea e teu vave le ipu ile millimeters i le aso. Ae aua le vave suia i le taimi lava lena ma se itu ese ese i le malamalama - e afaina tele ai le tangerine.

Fertilizers ma faʻamaʻi

Kalamondin, pei o soo se isi lava laau totō, i le taimi o le fugalaau e manaʻomia ni minerale faaopoopo ma meaʻai, mai ia Mati e oo atu i Setema e te manaʻomia e faʻafefeteina le eleele i le vaiaso ma le afa. I soo se isi lava taimi, e le tatau ona faia soo, e na o le tasi le masina.

O fale faʻatau togalaau faʻapitoa e maua ai e tagata faʻatau oloa mea faʻafefiloi mo le fafagaina o lau laau. E mafai foi ona faatauina i le Initaneti i le lautele. O le auala pito i sili ona aoga ma lauiloa mo le faʻamalosiina o le calamondin e mafai ona taʻua o le "Humus mo citrus." O loʻo i ai le tele o elemene aoga, o mea malie i se fua tele. I le isi itu, e mafai e se tasi ona faʻatau faʻataʻitaʻiga mo fugalaau totogo.

Suiga

Mo le vavelaina o se tangerine, e te manaʻomia se ipu tele, aua e mafai ona i ai se aʻa tetele. E le gata i lea, citrofortunella mai se laau laitiiti e mafai ona ola ae o se laau e lava lona tele mo ona foliga vaaia. E taua le gauai atu i le tulaga o le ua aʻa e fesootai ma le eleele i totonu o le fagu tuai ma faamautinoa tonu lava ia, na o le fou. I le taimi o le totoina, aua le faʻapipiʻiina le eleele i aʻa, ina ia le faʻaleagaina ai se mea. Ole suavai e tatau ona maualuga le maualuga.

I totonu o le masina ma le afa, e le manaʻomia le faʻamalosia o le mandarin, talu ai o eleele fou fou ua faʻamalosia ma mea aoga ma minerale o le a faia lenei mea mo oe.

Le tuʻuina o le palapala i totonu o le ulo e te manaʻomia e amata ile alavai. Faʻamau i le pito i lalo lalo ma se vaega e oʻo atu i le tolu senitimita. O le isi o le faʻafefiloi o eleele eseese. Mo le citrofortunella, eleele turf, mafu ma le oneone e talafeagai lelei; la latou fua faatatau e tusa ma le 2: 1: 1.

Afai o loʻo laʻititi pea le fale, ona e manaʻomia lea ona faʻafeiloaʻi masani: o tautotogo uma lava. E le manaomia e se tagata matua le tele o gaioiga masani, e lava na o le tasi i le 2-3 tausaga.

Citrofortunella teuteuina

O laau uma e manaʻomia le teuteuina masani o taimi. Ina ia fausia se laʻau matagofie, e manaʻomia le kuata mita le maualuga. I le pito i luga o lala skeletal, sosoo ai ma le fausiaina o paranesi o se poloaiga o le maualuga maualuga. E tatau ona aʻafia lala o le faasologa lona 4, ona mafai loa lea ona mafaufauina le pale. O le taimi mo le teuteuina e amata ia Fepuari, seia oʻo i le taumafanafana e vevelaina, ma i le taumafanafana, e vavaeina ai lala soʻo.

Faʻaolaina o Calamodine

E tolu ituaiga o faʻasalalauga o citrofortunella:

  • Faatasi ai ma ata.
  • O fua e totoina i le eleele.
  • O se tipiina o tipi ma ni nai mailei.

E manaʻomia lou faʻamalamalama vave o le toe gaosia o le tangerine e faia i le fale e faigata ma e tatau ona tele le taumafaiga.

Mo le tui, o se fatugala moli o loʻo iai aʻa malolosi e fetaui ma lenei tulaga.

E manatu tagata e totoina fatu i totonu o se ipu e sili ona faigofie, ae ui i lea, e tele se taimi e manaʻomia ai. Ina ia mafai e lau laau fou ona paʻu i totonu o le moli, e tatau ona e faʻafefeteina le eleele i se faʻapitoa faʻapitoa mo le tuputupu ae o laau.

I le mataupu mulimuli, e tatau ai ona amanaʻiaina nisi o faʻamatalaga laiti pe a faʻapipiʻi le tangerine e ala i le vavaeina:

  • Muamua e tatau ona e iloa le vavae esega mai le tumutumu o le palealii ma lau lafoaia ma le tele o galuega faatino.
  • Ma le isi, e tatau ona e saunia se mea e faatupuina ai le tuputupu aʻe, lea e mafai ai e le aʻa poʻo le zircon ona oʻo mai i lalo. I totonu mo se lua sekone e te manaʻomia e togi le 'au.
  • Saunia le eleele ma faʻapipiʻi le 'oga i totonu o le maualuga o le petiole o le pito maualalo.
  • O lenei mamanu e manaʻomia ai le maualuga o le susu. E mafai ona tuʻuina se fagu i luga poʻo se pusa palasitika.
  • O le suauu mata e tatau ona faʻaalu i aso uma mo le afa itula, ae leai.

O aʻa e tupu i totonu ifo o le masina, ma le tausiga lelei.

Maʻi ma faʻamaʻi. Calamondine Care

O lau laau i totonu e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi eseese, e pei o le siusiu o le soot, anthracnose ma le hommosis. O le suauu sooty o loʻo faʻaalia e pei o le uliuli o le vaega autu o laʻau ma vine, lea e vevesi ai le matagofie o foliga vaaia o le mandarin. Ina ia faʻatoʻilaloina lenei faʻamaʻi, e tatau ona e fufuluina pea laulaau ma tipi mai le paʻu uliuli. E mafai foi ona lelei le taulimaina o le faʻafitauli o se fofo o Fitosporin i totonu o se pulu.

Anthracnose e afaina ai foi laulaau, ae i le faaiuga latou te le ufiufi i se ata tifaga, ae o le lanu samasama, e mafua ai le oti o nisi vaega o le calamondine. O le tolopoina o fesoasoani e mafai ona oo atu ai i le faʻaaogaina o se vaega o le pale. O se vaifofo o le paʻu sulfate po o, i tagata, copper sulfate, e mafai ona laveaʻi le mandarin mai anthracnose.

Gumosis e ono mafua ai le samasama atoatoa o le laau atoa. O le faʻamaʻi e alu ifo mai le pito i lalo: mai le pito i lalo o le ogalaau i lala, lau ma fualaau aina. Muamua e te manaʻo e tipi uma vaega o loʻo aʻafia i le mandarin, ona amata lea ona faʻamalolo manuʻa i le paʻu kesi.

O le malosi o le matagi, le lava o le malamalama faalenatura, ma le vevela maualuga o le vevela e mafai ona mafua ai le lafoaia o laulaʻau i le calamondine. I lenei tulaga, e tatau ile tagata ona ona gauai atu i le mea na sese ona sese ma toe faaleleia.

I aotelega, e mafai ona tatou taliina le fesili sili ona taatele i le "fale mautotogi" fai togalaau tusa pe o taumafa e ola i luga o le calamondin e mafai ona taumafa. E sili atu nai lo mea taumafa, ae tofo e pei o lemoni nai lo le tangerine. O lo latou aoga sili o se foliga vaaia lelei.