O le togalaau

Pests o kapisi ma metotia o feutagaiga ma i latou

Faʻateleina i le toetoe lava o fale uma o le fale, o kāpeti o le mea sili ona lauiloa ma lauiloa faʻatasi ma pateta. O loʻo i ai se fuainumera tele o ituaiga ma ituaiga o kāpeti, ae o nei mea uma e mafai ona aafia i faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi. I le taimi lava e tasi, o le faafitauli ogaoga i le puipuia o kāpeti mai meaola faalafua o le le aoga lea o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina i soo se laasaga o le atinaʻe. O le mea lea, pe a puipuia ma togafitia le kapeti, o le puipuia ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e taua tele.

Mafuila Cabbage

Faatasi ai ma faamaʻi autu o kapisi o mea nei:

  • Paʻu paʻepaʻe, o aʻafiaga o siama o le mycelium sclerotia.
  • Faʻaleagaina le susu pe a teu le togalaau le talafeagai.
  • Kila i totonu o fili uma o kāpeti o le mea e sili ona matautia ma salalau. O le afaina e tupu mai i se afu e faaleagaina ai aʻa.
  • Yellowness of cabbage, e mafua mai i le microorganism oneone. O le aʻafia i totonu o le laau e ala i aʻa poʻo le faaleagaina o le laʻau tipeti, o se malie e afaina ai le gaoioi o le vai i totonu o vaʻa ma mafua ai ona lanu le laulaau ma lona lalagaina mulimuli ane.
  • O le tui o le kapisi o se faʻamaʻi vailaau, ma e mafai ona tau ai naʻo le puipuiga.
  • O le paʻu o le mumu (peronosporosis) e aliali mai i laulaau i foliga o mumu lanu-samasama ma se paʻi o le mycelium i lalo ifo.
  • O le vae uliuli e foliga mai i luga o fualaau o vaitausaga eseese ma mafua ai ona faapogisaina le vaega basal o le aʻa.

Metotia mo le puleaina o faʻamaʻi kāpeti

Ina ia tauivi lelei ma faʻamaʻi pipisi, o le mea muamua e tatau ona amanaia e mafai ona mafua mai i le maualuga o le inu o le eleele i le ea poʻo le palapala susū. Talu ai e mafai ona tumau le malosi o le kapisi i le palapala mo le tele o tausaga, fautuaina e suia le nofoaga o le totoina o kuka i tausaga taʻitasi, faʻasaina lelei le fualaau faisua ma fafaga ai, puipui mai faʻamaʻi. I le faʻaaogaina o ni puipuiga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le teuteuina o pepa vevela, marigolds poʻo fafo, e le gata ina faʻamalolo, ae puipuia foi mai le salalau o faʻamaʻi.

O le mea autu o le faʻatautaia o le tau faasaga i faʻamaʻi gase i le taimi o le fuga ma ulu atu i fafo. E faʻafefea ona taulimaina se faʻamaʻi ua uma ona taʻalo ile kāpeti faʻalagolago i ituaiga taʻitasi o faʻamaʻi.

Ina ia faʻafeteina le paʻepaʻe paʻepaʻe, e taua le matauina o le 6-7 tausaga le fua o le seleselega. E mafai foi ona fautuaina le mea lava e tasi e taofia ai le atinaʻeina o le lauulu enaena. Ae o le taua ma le keel, o le faʻaumatiaina lea o faʻamaʻi ma togavao ma formalin poʻo le Bordeaux fluid. Laʻau e aʻafia i le samasama ua faʻaumatia foi, ma i le tau o le tau e togafitia ai le eleele ma se vaifofo o le apa memea sulfate.

Ina ia puipuia mai le palapala paʻu, e mafai ona e faʻaaoga vailaau faʻapitoa poʻo togafitiga faʻataʻitaʻi. Ina ia foia le vae uliuli, o le fatu e muaʻi togafitia i sauniuniga o meaola po o mea e sili atu ona lelei. Ina ia faʻaumatia meaʻai i totonu o le eleele, e faʻamaʻi i le vai inu, o le lime fou e faʻafefe poʻo se vaifofo o le paluga faʻasalalau.

Pests o kapisi ma se ata

O mafuaʻaga o faʻamaʻi pulou e ono mafai ona maua ai faʻamaʻi, i totonu o le sili ona lamatia o le kāpeti kuki, aphid ma le moa, e pei foi o fusi tui ma isi iniseti.

  • O le fusi faʻasalalau o se tamai pupuʻu oso (2-3 mm), o loʻo sulu i luga o le eleele palapala. Mo le puipuia, e tatau ona aveese ma le totoa vao leaga uma aʻo lei totoina, ma i le timu e tau e ufiufi ai laau toto ma se mea e leai se mea e lalagaina e mafai ai ona pasia le ea. Pe a tulaʻi mai i luga, e faʻaaogaina togafitiga faʻasolo pe sili atu faʻamalositisi matautia.
  • Cabbage aphids hibernate i totonu o le fuamoa fuamoa i luga o pulumu, fatu laʻau ma vao. O le tele o foliga vaaia o aphids i luga o laʻau e fufulu ai le sua mai laau toto e mafua ai le paʻu o le ulu o kapisi, ma fatu e le faia i luga o suega. Puipuia foliga vaaia o aphids e ala i le maeʻa ona gaosia le saite pe a maeʻa le seleselega, faʻaleagaina masani o vao. O le tele o iniseti aoga, lea e tosina atu i fualaau faamalu (kulumu, fatu kararot), faʻaumatia aphids. I le taimi muamua, e faʻaumatia aphids e ala i le soloia o laulaau ma se ie ua faʻafefiloi i vai o le fasimoli, faapea foi ma le faʻafefeteina o apa ma pata o pateta ma tamato, tapaa, palu, garlic, aniani ma isi.
  • O faʻasolosolo faʻasolosolo e iai lanu eseese, e fuafua i le ituaiga o pusa. Pusi matutua ma o latou aʻa e faʻaleagaina ai le masini, fufuluina o le sua, fualaʻau felafoaʻi. O le kalama Cabbage o le mea sili lea ona taatele. E matua lelei lava ma i se vaitau e mafai e le tasi tamaitai ona tuʻuina atu i le 300 fuamoa. O a latou gaioiga leaga e faʻapupulaina i le vevela vevela. O auala pito sili ona lelei e pulea ai siaki o togafitiga e puipuia ai ma le faʻaaogaina o siama ao le i amataina le papaʻi. Mo le fufuluina o le taʻavale, naphthalene, lime foffy, faʻaaogaina le tapaa, fefiloi ma isi mea. Faʻaaoga foi le pulupulu i se fasimoli solution poʻo teuteuga o le chamomile, pito i luga o pateta, faʻafefete aisa. Faʻatasi ai ma se numera tele o talo, e faʻaaogaina vailaʻau - iniseti.
  • O lapisi laulaʻau laʻau o loʻo i ai se maota tele. O sina tamai fuamoa fuamoa (3-4.5 cm) e 'ai ni pu lapoa i luga o laula pe' ai i autafa. Faʻasologa o togafitiga faʻafefe.
  • O le tamaititi kilipiti matua o se laugutu o le nocturnal, ae o le anufe anufe e leaga. E mafai ona maua papatini i luga o luga o masila poʻo le afi o le po. O se trichogram e faaleagaina ai fuamoa fua, ma o fualaau o meaola ninii e faaaoga e faaleaga ai anufe.

Pest o kapeti tipu

Toeitiiti lava o meaola faalafua uma e sili ona matautia mo le tipi. O le mea lea, o le taua faasaga ia i latou e tatau ona amata i le sauniuniga o le eleele aʻo le i luluina fatu i totonu o le fale lauʻeleʻele. A o lei totoina ni fatu, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoʻa mo le i ai o iniseti, i le ogatotonu. Afai e talafeagai, togafitiga taimi faʻatasi ma infusions ma deco deco, faʻataʻitaʻiina mo le tele o tausaga. Faʻamatalaga i le auala e taulimaina ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi e maua i le tele o numera i luga o le Initaneti ma sili ona talafeagai mo lenei mataupu faapitoa ua filifilia.