O le togalaau

Laʻau fou i luga o le laulau i le taumafanafana uma

O fualaʻau manogi i le laulauʻai e le gata o teuteuga. O le manogi sili ona manogi o le oona e mafua ai le manaʻo. O lenei aganuʻu manogi lelei e salalau i luga o konetineta uma ma e sili ona faʻaaloalo e tagata e fiafia i mea manogi o meaai masani, salakeke, ipu o le itu. I ipu ma sauniuniga i le taumalulu, mo togafitiga togafitiga, laʻau, pu, aʻa, inflorescences, fatu e faʻaaogaina. I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le tekinolosi o mea taufaatoaga o le lulu - lulu, tausi, aemaise lava le galueaiina o le vao vao.

O le pulu mata, po o le faatoaga vao (Anethum graveolens) o le pau lea o ituaiga o le aiga.

Le talafaasolopito o le totoina o le vao

O le otaota e faatatau i fualaʻau taʻitasi o le kulupu o laʻau lanumeamata, meaʻai-manogi po o meaʻai vevela. O le aʻa, lau o lau laau ma le manogi o laau fou e iloagofie ai mai isi laau o lenei vaega.

O le aganuu e lauiloa ma faʻaaogaina mo taumafa i Rusia mai le X senituri, ae e oʻo lava i le taimi nei o le mafanafana o tagata o loʻo nofofua e faitio e uiga i lona uiga ese. E faigofie lava ona lomia ma faia ni fua lelei o le lanumeamata lanumeamata i le tautotogo ma le autumn, ma i le taumafanafana e masani lava ona tuua le au e aunoa ma ni lanu fiafia. O le suia o ituaiga, taimi e lulu ai, loloto o le fatu, tausia o le suavai sili ona lelei e leai se aafiaga iloga i le fua. O se faʻamatalaga e lata ane. Ma e fesoʻotaʻi ma le mafaufauga o le laau.

Uma laʻau po o le togalaau - na o le pau lava o ituaiga o aiga o loʻo i ai se vaitau puupuu o le olaga. O nisi o tagata fai togafiti e masani lava ona faʻavasegaina e pei o le sinapi ma e taʻua o le mustard plum. Tagata e taʻua o le dill, coper, copra.

O le laufanua e taʻua o le Metitirani. Ua salalau solo le ulu ma tupu i soo se mea. Na iloa mo le silia ma le 5,000 tausaga ma na faʻaaogaina e fomai Aikupito i lena taimi o se vailaʻau faʻasaina lea e faʻamaluluina ai le ulu o le ulu (migraines).

E tusa ai ma le Tusi Paia, na totogiina e le Au Faresaio le sefuluai i vaega o meaʻai (fatu, laʻau ma fatu). I aso nei, i luga o ituaiga uma o fanua tumaoti, o le otaota e tatau ona tuputupu aʻe, lea talu mai le Vaitau Tutotonu ua mafaufauina o le puipuiga mai malalaitu ma fetuu.

O mea o loʻo i totonu o meaʻai i le dill

O totoga uma o meaʻai e maua ai mea aoga, aemaise lava o le tele oi latou i laulaau fou. Faatasi ai ma carotene, o laau o toguti e aofia ai vitamini "C", "B", "PP", flavonoids, ma masima. O le faʻavae togafitiga o le kulimi o le suauu taua, lea e aofia ai le carvone, fellandren, limonene. Latou te aumaia se manogi manogi i le laau.

I totonu o tagata faʻapitoa, faʻaaogaina o le kulimi mo le tele o faʻamaʻi ma maʻi. O le taua o ona vailaau faʻaleagaina sa talisapaia foi e tagata poto faapitoa i vailaau mo togafitiga, i le atiaeina o fualaau faasaina ua fautuaina mo le togafitiga o le le atoatoa o le matelaina o le tino, ina ia taofia ai osofaiga a angina, e fesoasoani ai i tagata maʻi i gasegase ("Anetin"). Mo pepe pepe, "Vill Water" e faʻaaogaina.

O fomaʻi e fautuaina e faʻaaoga le faʻaogaina o laulaʻau ma aʻa i le amataga o le maualuga o le toto maualuga, e pei o se diuretic, faʻamaʻi manuʻa, faʻamaloloina le paʻu o le paʻu o le tino, antihemorrhoidal ma isi faʻamaoniga. I le mea manogi ma le gaosiga masani, o le kulimi o fatu o le kulimi e tatau ona faʻaaoga i le gaosia o nifo, colognes, kulimi.

O totoga uma o meaʻai e maua ai mea aoga, aemaise lava o le tele oi latou i laulaau fou.

Mataʻutia o meaola o le dill

O le vaega autu o le meaola o le dill o lona sootaga lea i le umi o le ao. O le otaota o se mea masani masani o le laau. I le umi o le 10-14 itula, naʻo le vaega vegetative o laau totō o loʻo faʻatulagaina (tupu aʻe o le laʻau). I le genetic memory of dill, na tusia ai faapea o le faʻalauteleina o le ao ile itula e sili atu i le 14 itula o se faailoga o le maeʻaina o le atinaʻe. O le mea lea, faatasi ai ma le sili atu i le 14 itula, o laau toto e vave ona avea ma totoga gaosi (fugalaau, fualaau, fua, fatu).

I le amataga o le tautotogo ma le amataga o le tautoulu, pe afai o le umi o le vaitau o le malamalama e eseese i le va o le 10-14 itula, o le taimi e sili ona lelei mo le atinaʻeina o le vaega ole vegetative i luga. Ona o le aso umi i le taumafanafana, e mafai vave ona fuga i le pua. Taofi lenei mea i le mafaufau pe a lūlū ituaiga muamua ma se vaitau puupuu e tuputupu aʻe i le umi o upu.

Talu ai ona o le lanu fou lea e aofia ai le tele tele o suauu taua ma isi mea aoga, fautuaina e fatu se faimalaga mo le mauaina o fualaau aina fou i le togalaau. E tele auala e ausia ai lenei mea:

  • toe fai le lulu o le tasi ituaiga pe a uma le 10-12 aso,
  • e faʻatonutonu ai le mauaina o fualaau fou e ala i le lūlūina o vailaʻau eseese eseese,
  • e faʻapipiʻi le taimi o le lulu ma le tele o kuluna.

Fufulu laʻau aso

I le amataga o le ola o le tino, e vaevaeina le otaota i le vave, ogatotonu ma le tuai. Faʻatonutonuina le mauaina o ituaiga lanu fou, faʻaaoga le metotia nei:

  • ia Mati-Aperila ma Iulai-o le amataga o Aukuso (faalagolago i le itulagi) totoina na o ituaiga tuai i taimi masani,
  • i le faaiuga o Me - amataga o Iuni, sui i le totoina o ituaiga o meaʻai muamua.

O se fuafuaga faapena, faatasi ai ma le eseesega o foliga vaaia, o le a fesoasoani i le maua o ni lauulu fou i luga o le laulau ma mea e faʻaogaina mo le faʻaaogaina i le gaosia o meaʻai i le taimi atoa o le mafanafana. E le gata i lea, o le fatuina o le tagata lava ia, e oʻo lava i le amataga o le malulu o le tau, o le a maua ai se isi fualaau aina lanumeamata.

Vaʻaiga o meaʻai

E mafai ona fufulu faʻatasi ma faʻateleina le kulimi i le faʻapitoa (mo greens) ma le olaola o le fatu mo fatu (i totonu o faʻaogaina). O le vaitau o le vavao o ituaiga muamua e amata mai i le germination i le seleseleina o le lanu lanumeamata 32-55 aso, ma le vaega o le faamalu lanumeamata 55-70 aso. O ituaiga eseese e i ai se vaitau tuputupu aʻe o le 35-55 ma le 56-99 aso, i le faasologa. Mulimuli ane meaʻai na fausia ai se laumei lanumeamata talafeagai mo le seleseleina i totonu o le 38-52 aso, ma mo le seleselega i le taumalulu 62-104 aso.

Fua fatu.

Tuai ituaiga ituaiga o pi

  • Gribovsky ma E leai eseese i le malosi ma le malosi malosi;
  • Malala, e faia ai ni taamilo i luga i se aofaiga tele.

Lapoʻa Itiiti

  • Hanak, Ituaiga eseese o Czech ma se lapopoa maualuga o laulaau;
  • Kaskelensky ma Borea fai ni laulaau ma se uila pupula;
  • Lesnogorodskyeseese i le tetee atu i faʻamaʻi;
  • Mamanu - ua i ai se lanu lanu meamata o laulaau;
  • Faʻafetai - o loʻo iai ni mea tetele ma ni pusi itu, lea e maua ai se seleselega tele o le lauusiusi ma lona tele o seleselega. E manaia i le leai o se fuga i totonu o Rusia Tutotonu, ae e na o le lauusiusi e maua mai, ae o le a faʻaleagaina pea le totoina i se nofoaga e tasi.

O le tele o ituaiga taumafa

  • Anna - lanu mataʻutia matala ma se lanu uliuli lanu meamata;
  • Qibray - eseese lanu samasama lanu lanumeamata,
  • Uzbek-243 - ogalaau ma laau lelei. Lea lanu lanumeamata.

Laʻau o le vao o le tuai ua leva

I le vaitau o le 90 o le senituri lona lua, na maua ai e le faifaatoʻaga ituaiga eseese ma se isi fausaga o le vaega o loʻo i luga. O ituaiga o le vao e faʻamaonia e ala i le faʻapipiʻiina o ni gaʻo pupuu, lea e mafai ai ona maua se fua tele o le laumei lanumeamata. O se vaitau tuputupu aʻe umi (40-135 aso) ma mea e seleseleina mo greens (14-25 aso) e maua ai se oloa fou i le taimi aupito sili ona umi i le taimi o le masani ai o ituaiga faʻatoʻaga ma le matuitui o faʻalavelave.

O le matua o le poto masani o ituaiga o vao e tutupu i luga o le 40-45 aso, ma le ola - ile 110-135 aso. I le taimi o le tautotogo o le tautotogo, o le umi o le seleselega mo greens e mai le 14 i le 35 aso.

O le tele o vao e masani ona tuai o:

  • Alligator - lafoaʻi ma se lanu malulu, e ufiufi i se mea manifinifi o le ufiufi o le pefu. Maoaʻe manuia. O le tasi togavao e maua ai le 100-150 g o mea lanu meamata;
  • Faʻafetai - e iloa e le umi o le tuputupu ae o le vaitau. Faʻapitoa i luga o le laʻau (tuʻu i luga o greens) e tupu ile 40-45 aso. O foliga lanu meamata lanu meamata, o lona seleselega e mafai ona oʻo i le 25 aso;
  • Buina - e ese mai i le vaitaimi sili ona umi mai le germination i le seleseleina o lau (58-65 aso). O laulaau e lanumeamata, e manogi.

Agrotechnics o loʻo tuputupu aʻe

Mo se atinaʻe lelei o le eletise, o le otaota e manaʻomia ai le malamalama, lauʻeleʻele faʻamamaina ma maualuga maualuga. E le mafai e laau totő ona taofiofia vai. Faʻatasi ai ma mea faʻapitoa, o laulaau mai petioles i le pito i lalo o le lau lau o loʻo i ai se mea mumu, ma o laau e telegese le faʻaitiitia o le tuputupu ae o le eletise. Faatasi ai ma le maualuga o le eletise, ua tuai ona totogo, ma o le tuputupu ae o le pito i luga o le lalolagi e gata.

E manaʻomia e le palapala le palapala ma le faʻaaogaina o le eletise.

O le suamalie e le faʻaauau i tulaga tuputupu aʻe. O le luluina o fatu e amata pe a vevela le palapala i se 10 cm sekeli i le 3 ... + 5 ° C. E le oti le lanu pe a pa'ū le vevela ile -3 ° C. Lelei mo le atinaʻeina o laau - i totonu + 8 ... + 10 ° С. O le amataina o le vevela i luga atu o le 15 ° C e mafua ai se suiga vave i le fausia o inflorescences.

Laititi pe a lūlūina i fatu matutu e aliali i luga o le 10-20 aso ma i le taimi muamua (10-12 aso) tupu lemu. Pe a tulaʻi mai le vaʻavaʻa e faʻaleagaina e vao. O le luluina e tatau ona tausia mama, o le palapala ma susu.

  • E fiafia le susumu i nofoaga malamalama. E oo lava i se ata lafoia ata e mafua ai le lautele o le laau ma le maualalo o laupe, lanu paʻu o laulaau.
  • Pe a sauniuni mo meaʻai, e le mafai ona e faʻamavaeina le eleele ma fai le efuefu.

Tuai ma le fetaui ma isi fualaau faisua

  • A tupu aʻe i le aganuu, o muamua lelei mo le tovine o kukama, kapisi, tamato, legumes, ma beets. E le mafai ona e tupu le oona pe a maeʻa le pasesa, seleni, kāloti.
  • E mafai ona tupu le kulimi i le taimi lona lua pe a uma le seleseleina vave (vave palu, garlic, aniani, kapeti vave). E atiina ae lelei i vao vao ma isi fualaʻau fualaau aina (alalaʻau, salati, aniani, garlic, kāpeti). Sili atu le fesoʻotaʻiga ma kukama ma zucini.

Faʻaleleia eleele

Till o se aganuu masani. O le mea lea, o le palapala ua saunia mo le lulu i le tautoulu. O le 'upega tafailagi e faʻasaʻolotoina mai toega o le vailaʻau ma vao. I lalo o le kiliina, ua faia ai se humus matua po o se faapalaga (aemaise ile eleele e leai ni mea) ile 0.5-1.0 pakete ma le nitrophos 25-30 g / sq. m

I luga o le eleele-eleele mauoa, ae le o le nitrophoska, e mafai ona faaopoopo le gaʻo-masima e gaʻo - superphosphate ma le masima tiso i le fua faatatau o le 25-30 ma le 15-20 g / sq., Faʻaaloalo. m o fanua fanua. I luga o eleele lafulemu, e na o phosphorus-potassium fertilizers e faʻaaogaina. E mafua lenei mea i le mafai gaʻo o le dill e faʻaputu ai le palapala. Faʻatasi ai ma le latalata ane o le vai i lalo o le tumu i le tautoulu, ua sauni ai moega.

Mo se atinaʻe lelei o le eletise, o le otaota e manaʻomia ai le malamalama, lauʻeleʻele faʻamamaina ma maualuga maualuga.

Fatuina sauniuniga

O fua o fatu e aofia ai suauu taua e puipuia ai le vave tutupu aʻe. O le mea lea, o le fatu e tu i le 2-3 aso i le vai mafanafana, e sui uma i le 4-6 itula, ona faʻamago ai lea i totonu o le potu seia oʻo i luga o le vasa. O le faamasaniga vave o le vave o le totoina o laau i le 10-12 aso, o laau e foliga mai i le 7-8 aso. A lūlūina le matutu - mo le 15-20 aso.

Lauina o le dill

Mo le lūlūina, faʻaaogaina eseese polokalame:

  • faʻafuaseʻi
  • Pisinisi Tumaoti
  • lipine
  • lua ma le lima vaega maualalo,
  • uʻu ma isi

I le laina - o le mamao i le va o laina e 30-40 cm, i le laasaga - 3-4 cm Le loloto o le lulu e le sili atu ma le 2-3 cm i luga o le eleele lamolemole ma le 1.5-2.0 cm i luga ole ala ma mamafa.

Afai o le kulupu o le a faʻaaogaina i le taimi e tasi mo greens ma i pito mulimuli mo le tipiina, e sili atu le toto ma lipine. O le mamao i le va o laina i totonu o le pepa e 20-30 cm, ma le va o le 40-50 cm.

O se mea manaia o le lūlūina i se afu. O le laupapa e 5 cm le lautele i le loloto o le 2-3 cm o loʻo oomiina i totonu o le lapisi, vai inu pe a uma le 10-12 cm. O fua o fatu ua salalau solo i le pito i lalo o le uʻu ma ufitia i le humus po o le eleele.

Mo le fufuluina o le taumalulu, e pei o le amataga o le tautotogo, e faʻaaogaina fatu mamago. Mulimuli ane o fualaau aina e masani ona faia faatasi ma mea e afaina.

Tausiga i le meli

A uma ona lūlūina i soo se auala, e le faʻafefe le palu i le mama. A maeʻa ona amata, ona faʻalauteleina lea o le 5-7 cm le umi, ona faʻaleleia ai lea i le 8-12 cm. I le laasaga o 3-4 laulaau moni, o le vela muamua e faia mo le 3-5 cm i le va o laau totō.

I laina e tuʻuina i luga o fatu, e vave ona vevela laau i le 8-10 cm. Afai o loʻo totogo le togalaau, o le vevela e toe faia pe a uma le 5-7 aso. A oʻo atu i le vaomatua 10-15 cm le maualuga, e amata ona tipi i le greens. O le maualuga o le manogi o le ovi e oʻo mai ao le i tuʻuina atu ia mea.

O le matua o le laau, o le malosi o le manogi. O le tausiga autu e aofia ai le tatalaina i le faʻaumatiaga tutusa o vao leaga. Aʻo lei oʻo i le seleselega mulimuli, e tatau ona vele ese le millet ma faʻanoanoa, talu ai e le lelei le vavae ese o a latou fatu mai le kulimi pe a vela ma sie.

O le vaitau atoa o vaomatua ao le i seleseleina fualaau aina o loʻo teu i totonu o le susu susu.

Fennel Dill

Tuai ituaiga i le taumafanafana aua le fafaga. O le kuluna ua lava le fuālaʻau lauʻeleʻele. I le faʻamamaina (aemaise lava i le alualu i luga o laulaau), i le vaega o 2-3 laulaau moni, tasi lavalava pito i luga ma le nitrophose po o le uria e le sili atu i le 10-15 g / sq.m. nofoaga.

E masani ona fafaga faʻalua faʻailoga i le vaeluaga ma le tuai o fua o se vaitau umi. O le uluai fafagaina o loʻo faia i le laasaga lava e tasi ma tutusa le masani e pei o ituaiga muamua, ma le lua pe a maeʻa le 20-25 aso ma se vaifofo o le urea ma le masima masima i totonu o le 20 ma le 15 g, i le 10 lita o le vai i le 3-4 mita mita. m uta. A fafaga, aloese mai le maua o le vaifofo i luga o laau. A maeʻa ona faʻaofuina pito i luga, ona fufulu lelei lea o laau ma faʻafeinu lelei.

Faʻasa

O le vaitau atoa o vaomatua ao le i seleseleina fualaau aina o loʻo teu i totonu o le susu susu. O le faʻamaluina o le eleele e mafua ai le taofiofi o le atinaʻe, faʻamalosia o laʻau ma le faʻaputuina o le palapala i totonu. O le faʻateleina o le suavai e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻaogaina o suauu taua, o le meaʻai e leiloa lona alo taua - manogi. O le kulimi e fafagaina ile 1-2 taimi i le vaiaso. I le vevela, timu vevela, e mafai ona e faia lelei lelei le fausiaina o laau ina ia mafai ona fatuina le microclimate sili ona lelei.

Faʻavae o le totoina o vao vao

O vaega o le faʻaleleia o le fausaga o laau o le vao e iloa ai lona tekinolosi o le luluina ma le totoina. O le tele o ituaiga o ituaiga o vao vao o loʻo fai ai pine i luga o laʻau, lea e maua mai ai le foliga o se vao. A oʻo i le 4-6 cm latou vavae ese ma 'ai.

I ituaiga vao, o le habitus e 1.5-3.0 mita le maualuga ma e tusa ma le mita le maualuga. E lelei le laʻau lau. Ina ia mafai e le laau ona fausia se togavao, e lava le avanoa e manaʻomia. O le mea lea, i laau o nei ituaiga, o le mamao i le va o laina o le 35-40 cm. O fatu i le taimi o le luluina ua toto i le 1.5-3.0 cm, ma tuu ai le mamao i le va o le 5-6 cm.

Faatasi ai ma le tele naua o fua o faatoaga pe a uma le germination, e 3 le maeaina o loo faatinoina. O le muamua thinning, pe a tutupu aʻe laau i le 6 cm, ma le 2 ma le 3 ao latou malulu le tasi. A maeʻa le tolu lona tolu, o le mamao i le va o vao e tatau ona 25-30 cm. O laulaau o ituaiga vao e tetele, o le lau lau e mafai ona oʻo i le 25-40 cm le umi. O le basal rosette pito i lalo o laulaau e mafiafia.

A lūlūina ile lauʻeleʻele, o fatu o ituaiga vao i le ogatotonu e le tupu. Ina ia maua ni fatu, e tupu aʻe le pi e ala i fatu. O le totoina o laau toto o loʻo faia i totonu o se fale kosi vela poʻo lalo o se faʻavaa ia Mati - Aperila. I le matala, o le a faʻafeiloaʻi ai laau i le faaiuga o Me. O le tapenaga o le eleele ma le tausiga i fafo e foliga tutusa lava i le tovine.

O le seleselega o le seleselega i le tulaga faʻapitoa mo le laʻau e faia i le maualuga o le 10-20 cm.

Faamai ma meaola faalafua o dill

Faatasi ai ma faamaʻi, o le mea taatele o le moni ma le pala. O le tele o taimi, o aʻafiaga e aʻafia i se vae uliuli. Faʻateleina le faʻasusu, o aʻa e afaina ai le aʻa, laʻau paʻu, vailaʻau vascular ma isi faʻamaʻi.

Trichodermin puipuia mai ituaiga eseese o le tuputupu ae ma le pala; phytosporin puipuia mai le vae uliuli. O se vailaʻau tulaga ese o le biofungicide "Mikosan-B", lea e maua ai puipuiga lelei mai le tele o faʻamaʻi maʻi i le vaitau atoa o le tuputupu ae. E matua saogalemu lava mo tagata. O oloa e mafai ona faʻaumatia i le aso lona lua talu ona maeʻa. I le vevela ma le vevela o le tau, o le lelei o lona aʻafiaga i le faʻamaʻi e le faʻaitiitia. E tasi le vaega. O lenei meaola o meaola e le faʻaaogaina i le tele o mea faʻafefiloi. Aua le faʻaaogaina avanoa!

O meaola faalafua, o le faaleagaina e mafua mai i aphids, faamalu ma le eleele. Aphids (i ni vaega laiti) e mafai ona fufulu i se vaitafe. Mai le fuʻa, o le phytosporin e aoga. Ua lava le fufuluina o laau ma eleele. O le phytosporin e faigofie ona faʻafesoʻotaʻi ma isi meaola oona i totonu o masini vailaʻau. Ae ui lava i lea, o le siakiina fesoʻotaʻiga faaopoopo e le afaina.

Faʻaaogāina, faʻasologa masani ma vaitaimi o togafitiga o loʻo faʻaalia i luga o pusa faʻapipiʻi meaola faʻasolosolo po o faʻatasi ma fautuaga.

Seleseleina

O le seleselega i le tulaga faʻapitoa mo le lanu e fai i le maualuga o le 10-20 cm ma e mafai ona nofo toatasi pe toe faʻaaoga. Faatasi ai ma le faamamaina o le taimi e tasi, ua fufuluina ai laau i le vai ma tipi i le ogalaau 2-3 cm. Faaaoga fou, mago, maisa.

E faʻamamaina faʻamalama mo le toinaina i le vaitau o le vavao - o le amataga o le fatu seti. E masani ona fufulu mama e le au pele ia fatu lanu meamata.

Ua aveeseina faamalu i luga o fatu i le vaitau o le tele o le lanu enaena o le vaega tutotonu o le fua o le eleele ma ua matua i luga o le paolo i lalo o le paolo. O vavaega e vavae ese mai le faasolosolo malie e pei o le tulaga faʻapitoa o fatu o loʻo i totonu o faamalu i totonu. O le meaʻai ua faʻasalaina.

Ua mamago fatu ma teuina i se nofoaga matutu i taga taga. O le fatuina o fatu e 3-4 tausaga. Pe a faʻamago, e tele fatu mai le faamalu e leiloa. Samosev (pe afai e te le paʻi i le eleele ma sauniuniga o le autumn) e maua ai se seleselega vave o le lauusiusi i le isi tautotogo.