Fugalaau

Taumafa leai se tau - meaola, ituaiga, faʻatoʻaga

Mo le aoina, e masani ona filifili e le fai togalaau le lumbago e pei o rosa, tulip poo crocuses. Ma e leai se mea e ofo ai i lenei mea. A uma mea uma, paʻi laau, puipuia e se vavae mafiafia, faʻafefeteina, e oʻo lava i luga o luga, e ofoofogia le matagofie. O le taimi lava e aliali mai ai i le togalaau, latou te faʻafefeina ai pea loto ma avea ai ma fetu autu o le afa muamua o le vaitau i soo se tuufaatasiga. O le lumbago tuputupu ae e le faigofie, aua o nei laau e le mafai ona taliaina le gafa ma manaomia tulaga maʻoti. Ae o nai faigata laiti e sili atu nai lo le totogiina atu o le matagofie tulaga ese o le fuga mai o nei tau totogo.

Paʻu, po o Pulsatilla (Pulsatilla) o se ituaiga o ituaiga eseese o laʻau o le vao o le aiga o Ranunculaceae (Ranunculaceae) E tusa ai ma le faʻavasegaga faʻaonaponei, o ituaiga o uluai ituaiga Pulsatilla o loʻo aofia i le ituaiga Anemone, poʻo Anemone (Anemone).

Lumbago, poo pulsatilla, poʻo le moe-mutia. © Jiří Sigmund

Faʻailoga faʻamaonia ma le tulaga faʻapitoa

O le alofa alofa e susulu ai le moe, e le mafai e le aufaatoaga i le lalolagi atoa ona teena le tuputupu ae o lenei laau matagofie. Backache - o se tasi o togalaau e sili ona mataina i le totogo, paʻi ma faigata i le taimi e tasi.

Faʻatauga - tamaʻi vao lanu. O le Lumbago e maualuga mai le 5 cm i le latalata i le 40 cm, ae o le tauagafau e le taofia ai i latou mai le tumau ma susulu laau. O pupule e oʻo lava i rhizomes e faʻapitoa: faʻasolosolo poʻo le tuputupu ae faʻateleina, umi, aʻa ma loloto aʻa malolosi malosi aʻa tetele tele mo se ituaiga laau laitiiti.

O laʻau o le lumbago e saʻo lava, faapaleina i le fugalaau e faʻapitoa i laʻau lafoaʻi o loʻo faʻafefete i le lautele, ma toe fai le foliga o le laʻau basal. E le mafai ona taua le lanu o le mutia migao, ae o laʻei o laʻau vali o le a teuteu ai ia fatuga seia oʻo i le tautoulu. Tuʻu le Basal i se pepa faʻatusa, ae le o taimi uma e nofo i luga o petioles. O latou o ni pama po o se cirrus ua faʻasalalau, faʻasalalauga. O se mea iloga o le lumbago o le faʻaopoopoga, faʻaopoopoga o tiiti pe a uma ona tupu, i le tulaga o fualaau aina.

O le faʻamaualuga o ituaiga uma o miti miti o fugalaau tetele ia, o loʻo i ai mamao lava le vaega sili ona teuteu o le laau. I le tele o tulaga, latou te fuga i laulaau, e ui lava i nisi o lumbago o loʻo faʻapupulaina greens ma peduncles i le taimi e tasi. I le mutia o le miti, o fugalaau e tele lava taimi tetele, e foliga mai e matua tele lava i tua o lauusiusi lalelei. O logo tetele o foliga matagofie e oʻo i le 8 mita le lautele. E le o taimi uma e matala saʻo ai, latou te taʻitasi i le taimi, faapaleni le fugalaau, ma o nisi taimi e piʻopiʻo pe paʻu. O se "fusi" mafiafia o le pestles ma stamens e teuteuina ai le ogatotonu o fugalaau ma se "mata" mataʻina, lea e foliga mai e matua pupula lava i le tautotogo, ae o le uiga autu o fugalaau tetele o le palasi tele i fafo o petals, toe fai, ma o nisi foi taimi e sili atu le faatausiusiuga o lau ma lala. Lumbago fatu e selesele i le masina pe 6 vaiaso pe a uma ona tupu. Latou te lalafi i totonu o se polyhedra sili ona matagofie ma ni laina uumi umi. O fua e foliga mai e le sili atu le manaia nai lo fugalaau.

Lumbago Bunge (Pulsatilla bungeana). © Cyril Gros

O le faʻagasologa o le fuga o le lumbago e mafai ai e oe ona aoina se faaputuga o fugalaau vavalalata sosoo. A maeʻa, o le a fuga mai le lumbago ia Aperila, o isi ia Me, ma o nisi e ulu atu i le laʻau fuga i le taumafanafana. O le faʻaauauina pea o le tafaoga o le mutia o le mutia o le mutia mai le ogatotonu o le tautotogo ia Aokuso o se vaaiga lea o le a le tuua ai soʻo se tagata matamata.

E ui lava i ona faʻamalologa, o le mutia moe o se vailaʻau oona ma lona faʻaeteete faʻaaogaina, faʻapea foi ma le faʻaaogaina o le laau i le taimi o le gaioiga e aunoa ma se puipuiga faʻapitoa o paʻu, e mafai ona mafua ai le tele o le ita ma le faʻafitauli.

Ituaiga ma ituaiga o lumbago

O le tele o laau totino o le ituaiga o lumbago o laau taua tele e puipuia e le Tusi Pulu Mumu. Ma i le vaomatua, e le gata ina mafai ona eli i luga, ae ia piki foi fugalaau. Lotoina o le lumbago - o se mea e leai se aoga, aua o nei laau e le mafai ona gaosia fua o laau. Ma o le faia o se filifiliga i amioga le saʻo e aofia ai le pulega ma le solitulafono, i le tulaga o le utiuti, o lona uiga e na o le tasi le mea - o le faʻaumatia o mea aoga faʻapitoa faʻatasi ma ou lava lima.

Mai le 40 ituaiga natura o le lumbago, e masani lava i le Northern Hemisphere ma i le malulu, e na o sina vaega itiiti lava e 15 e faʻaaogaina i togalaau teuteu. I le taimi lava e tasi, e le faigofie ona malamalama i le faʻavasegaga o le lumbago: e tusa ai ma faʻamaumauga faʻaonapo nei, o le lumbago o se vaega, o se vaega o le anemone genus. Ma o le tele o laau totino, ua lauiloa i matou o lumbago, ei ai le isi igoa: naʻo le suia o le Pulsatilla lautele ma Anemone, ma o le ae mauaina le suiga sili ona lata mai o le igoa. Ae o nei mea faʻaleagaga e le faʻaaogaina ai le mea autu: mo mea uma e tutusa i auiliiliga, soo se tagata fai togalaau o le a iloagofie ai se koluse mai le vao masani. A uma mea uma, o nei laau totō e faʻapitoa uma i lo latou falemaʻi ma uiga. Ioe, ma tufatufa atu le ato i lalo o igoa "tuai".

Lumbago masani. © wuffwuff02

Sei o tatou faamasani i vine sili ona lelei, o fatu e mafai ona maua i luga o le faatauina atu, latalata.

Lumbago masani (pulsatilla vulgaris) - ituaiga ituaiga o moe i le tele o ituaiga ma ituaiga. O le tupu e ola e na o le 20 cm le maualuga, e faapaleina i fugalaau e tasi, e pei o le fugalaau e fuga mai i lau laʻau matagofie. O laulaʻau ua vaeluaina, o ni vaega ninii, ae o le lauolaola e vave salamo. O ituaiga sili ona lelei o lenei koluse e aofia ai:

  • pogisa mumu lanumanguinea ma fugalaau mūmū mūmū ma lalelei matagofie, lanu felanulanuaʻi;
  • lapisi lapisi ma lapoa tele, tusa ma le 8 cm le lautele o fugalaau;
  • O le tele o amoena ma le lanu mumu, lanu uliuli ma tetele;
Lumbago (Pulsatilla vulgaris). © panadero-canonistas

O le prostyle masani foi e tele ituaiga eseese ma lanu eseese - mai le paʻepaʻe i le lilac, lilac, lanu piniki, mumu, lanu viole. Faʻasaga i se gauai faapitoa:

  • ituaiga ulaula e pei o le tulip "Rote Glocke";
  • snow-paʻepaʻe ma paluga faʻasalalau, ituaiga tele-fugalaau "Papageno" (Papageno);
  • e lanu violē ma e talitutusa lava ma le isi muamua i foliga o "Papageno Black";
  • vaivai lanu piniki "Mrs van der Elst".

Lulu ma puʻe potu tatala (pulsatilla patens) - o le tauvaga autu o le lumbago masani. O lenei laau e matua palasia ma maualuga (mai le 7 i le 50 cm), ma le lanu o fugalaau. O laulaau o ni pama, e aoina i totonu o ni mea, e foliga mai pe a uma ona tupu aʻe ma faʻavaivai foliga o le lobes. O fugalaau e matua tele lava, e oʻo i le 8 cm le lautele, faʻatasi ma le paʻepaʻe, lanu violē poʻo le lanu uliuli. O le masani masani o se logo tele i le amataga ona sui ai lea i se ipu e pei o se fetu. Ma o le nofoaga tuusao o le fugalaau e tilotilo i luga e mafai ai ona e faamemelo i auiliiliga. O se uiga iloga o le fugalaau fugalaau i le masina o Aperila-Me o le gafatia lea e maua mai i le 50 fugalaau i luga o le tasi togavao. O fua e le masani ai, paʻu, vilivili saʻo i totonu o le eleele, tali atu i le susu.

Tatala avanoa (Pulsatilla patens). © Anne Elliott

E tupu i le natura i Rusia lumbago punavai (pulsatilla vernalis) Alofagia e le tele o fai togalaau. O lenei laau paolo, susulu i le tele o auala, o se tasi o mea e sili ona manaia i le tautotogo. O le ausia o le maualuga o le 30 cm, o lenei alii aulelei e tu i fafo e le gata i sina pupuʻu, ae le o saʻo saʻo. O ona lau paʻu paʻu e fuga mai i fugalaau, ma le fa-senitimita, faʻamaʻaʻaʻa uma ipu inu calyx-bell ma se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe ma le lanu i fafo e foliga mai o fetu pupula e faasaga i se lanu meamata lanumeamata. Loto lumbago i le ogatotonu o Me ma fiafia i fugalaau mo umi atu nai lo le 3 vaiaso, ae pe a tupu mai fatu, o le a totogo mo na o le 5-8 tausaga.

Soto punavai (Pulsatilla vernalis). © Harri Vepsäläinen

Faʻasolo samasama (pulsatilla flavescens) - o se laau tetele matagofie ma se rosette pulupulu o leafal lau e oʻo atu i le maualuga o le 30 cm. O le mea moni, o laʻau matagofie ua vaneina ua aliali mai i le maea ai o gafa, e faʻalelei foʻi mo le afa mita le maualuga. O logo logolelei ma le lanu samasama samasama e oo i le 6 inisi le lautele. O le laau atoa e ufiufi i se siliva sili ona matagofie o le siliva, aemaise lava le mafiafia i luga o pulupulu. O le vaega pito i fafo (pulsatilla multifida) e talitutusa ma lea mea, lea na o le lanu o fugalaau e ese mai ai - i lenei miti-mutia o le lanu enaena.

Laʻau samasama (Pulsatilla flavescens). © asergeev

Le lanu o ona fugalaau - lanumoana, ultraarine-tumu - o se mea e le masani ai e tu i fafo lumbar dubious (pulsatilla ambigua) Lili, logo matagofie e oo i le 2 cm le umi, e tusa lava pe laʻititi, ae matua matagofie lava, e paʻu i le tumutumu ma faasolo malie, tatala. O le basal rosette e pala, o lau e lapoa, vaevae, fai se rosette ma se lapisi e oʻo i le 30 cm, faʻamalosia lelei le 40-45-centimeter peduncles o loʻo aliaʻe i le faaiuga o Aperila.

Faʻasalaga faʻatau (Pulsatilla ambigua). © Ulla

Le itiiti ifo le pepe pele e oʻo i le 30 cm le maualuga - Taʻavale a Haller (pulsatilla halleri), ua i ai so matou igoa sili atu ona lauiloa lumbago Crimean (pulsatilla taurica) E fuga mai mo le tusa o le 1 masina ia Aperila-Me, e iloga mai i le ufiufi o fugalaau, fugalalalalalalala ma fugalaau lanu samasama, e tilotilo maualuga, e oo i le 10-15 cm basal lau lanu.

Lumbago (Pulsatilla halleri). © alfred lex

Olioli ma le la lumbago auro (pulsatilla aurea) e sili atu ona lapoa nai lo lona tele. O le ausia o le maualuga o le 35 cm, e tu i fafo ma lanu paʻepaʻe, lanu eseese, o se mea matagofie ma le matagofie ma le umi o petioles. Ae o le susulu matagofie ma le lanu e na o se matagofie matagofie mo fugalaau e oo atu i le 6 inisi le lautele ma lapoʻa lapopoa faatasi ai ma le tele o petals ma le lanu auro sili ona susulu. O le lumbago auro e na o Iuni, e peiseai o faʻalauiloaina le oʻo mai o le vevela vevela. I le taimi lava e tasi, o laulaʻau ma fugalaau e tatala i le taimi e tasi.

Koluse auro (Pulsatilla aurea). © Denver Botanic Gardens

Backbone Ayansky (pulsatilla ajanensis) e sili atu le matagofie o lau laau nai lo ona tagata tauva. I totonu o se laau e iai le aʻa faʻamau ma se faʻafaigofie le maualuga o le 5 i le sili atu nai lo le 10 cm, o le laʻau faʻamalosi, o le tele o laʻau, e masani ona faʻalauiloa mai le seleni ma le pasili, e nofo i le umi ma toetoe lava o lauulu paʻu. O pupuʻu faʻatasi ma se mafiafia e teuteu i laʻau laititi vavalalata o le lautele ma fugalaau tetele e oʻo i le 5-6 cm le lautele, e le o faʻaalia atoatoa. O le lanu violē, o foliga o manu o petals ma le mumu lanu mumu e faia ai lenei lumbago o se tasi o mea e sili ona manaia ma le "vevela" i foliga vaaia.

Backbone Ayansky (Pulsatilla ajanensis). © Universität Regensburg

Afai o loʻo e suʻeina se laau faʻalauiloa mo mamanu faʻanatura, faʻalogo i ai lumbago Turchaninova (pulsatilla turczaninovii), o ona lau lanu susulu ma vaapiapi e fuga mai i le taimi e tasi ma le afa-tatala, fugalaau lanumoana-violet, e peiseai o felelei i le ea.

Backache Turchaninova (Pulsatilla turczaninovii). © mendelu

O se tasi o sui muamua o le miti miti, ioe, o lumbago logo (pulsatilla campanella) I fafo atu, e foliga mai e latalata i logo masani: o ona fugalaau e vaapiapi, uumi, tilotilo i lalo po o se mea e teʻi. E na o le 2.5 cm le lautele e oʻo atu i ai, e foliga mai latou te faʻafetai tele i le foliga matagofie ma le malamalama, lanu moana-lanumoana. O lenei fugalaau faapitoa e fuga mai ia Aperila-Me. O ona lauulu e matua susulu lava, ma se loloto vavave, i luga o laina uumi.

Cross cross-shaped (Pulsatilla campanella). © tala

O fugalaau faʻamalo i luga o le fuga o fugalaau e pei o fugalaau e uiga lelei mo lumbago (pulsatilla pratensis) O le lalac lanu muta ma laʻau matagofie o le lago, o laʻau gaosi ua tipi e tilotilo pe a uma ona fuga ma foliga foliga vevela e matua paʻi lava. O le ituaiga o vaomago ma fugalaau vaitusi-paauli e sili ona lauiloa i lenei ituaiga.

Lumbago (Pulsatilla pratensis). © Vojtěch Zavadil

O se tasi o ata aupito maualalo - lumbago Magadan (pulsatilla magadanensis) ma se rosette o laulaau e oo atu i le 5 cm le maualuga ma sikuea e sefulu centimeta faatasi ai ma fugalaau lapopoa e pei o le logo o le lanu paʻepaʻe.

Lumbago Magadan (Pulsatilla magadanensis). © ibpn

Matagofie ma lapopoa lapisi o laulaau ma lumbago Tarao (pulsatilla taraoi) O le lanumeamata lanumeamata, vevela faʻasalalau ma aoina i totonu o tagata e fai i luga o le taʻavale e oʻo i le 25 cm le lautele e faʻamalosia fugalaau e le masani ai, e oʻo i le 2 mm le lautele, o petals o se lanu uliuli lanu. O le pito sili lea ona foliga o le koluse.

Lumbago Tarao (Pulsatilla taraoi). © k.kravchenko

Afai e te fiafia i laau e le masani ai, ona tatau lea ona e vaai mo fatu. lumbago tatevaki (pulsatilla tatewakii) O se pepe e oo i le 20 cm le maualuga e iloga i laʻau faʻapitoa, lilac-pei o fugalaau faʻamalama o le lilac e pei o se laei, i luga atu, e pei o pale, o ufiufi laupepa. O lenei lumbago e fuga i luma o laʻau ua fuga mai ia Aperila-Me.

Lumbago (Pulsatilla tatewakii). © BeateL

O le lua lapoʻa - ituaiga alpine, e itiiti ifo i le tufatufaina atu i vaʻaiga e lua o vaʻalele mauga, e aofia ai:

  1. Backache Alpine (pulsatilla alpina) - o se faʻalelei faʻalelei i le kulimi, paʻepaʻe poʻo le lanu samasama e fugalaau fugalaau, e fuga mai ia Me ia Aokuso. E ese mai i isi tuatusi e ala i le itiiti ifo o foliga o le fugalaau, o le sili atu o le fesuisuiai o foliga o le gaʻo. I le maualuga, o laulaau e faatapulaa i le 10 cm, tilo - 20 cm.
  2. Packagi mauga (pulsatilla montana) faʻapea foi, pei o alpine, e patino i le ituaiga alpine. E fuga mai i le amataga o Me, i le gasologa o le masina, e fiafia i mata e pei o logo ma le paʻu o paʻu ma le veveve cirrus-dissected leafal basal. I le maualuga, o le vaaiga e gata i le 20 cm.
Backache Alpine (Pulsatilla alpina). © Iman Heijboer

E mafai ona faʻafefeteina le faʻatauvaga i soo se tagata fai togalaau ma se isi tulaga e sili ona taua - fesuiaiga. O lenei laau e faigofie ona fesuiaʻi, ma o ituaiga fou ma ituaiga eseese atonu ua i ai i luga o lau 'upega tafaʻilagi. Afai e te totoina ni ituaiga o lumbago, o lona uiga atonu o le ai ai le felafolafoaiga, ma faaopoopo atu i au fagafao, faʻataʻitaʻiga e aunoa ma se faʻamoemoe i le lanu ma foliga o fugalaau o le a sau mai fatu. O le mea lea, o le lumbago e fetaui lelei mo le aoina mai: o le tele o laau e te aoina, o le tele foi lena o le a faateia ai oe.

Packagi mauga (Pulsatilla montana). © artaplantelor

O le mutia o le mutia i le mamanu o le laufanua e faʻaaoga:

  • o se tasi o laau sili ona mataʻina mo togalaau ma togalaau;
  • e teuteuina vaega o laau afu ma laau ile pito i luma;
  • e pei o sene i totonu o le fafie;
  • vaega o le aoina i totonu o se laufanua avanoa, laʻau, togafiti faʻatasi ai ma le palapala;
  • i fugalaau fugalaau ma maa paʻu'ū e faʻapalapala eleele ma mixborders faʻatasi ai ma le faʻamatuu;
  • i le vaega o le teuteuina i luga o maa, vaega o maa, faasitepu;
  • e pei o se faamamafa i luga o nofoaga i luga o le eleele, slopes, puipui puipui;
  • mo vaitau o le tautotogo o le tautotogo ma tuaoi, afifi fugalaau fugalaau.

O paaga lelei mo lumbago i le togalaau: primrose, scyllus, crocus

Tulaga talafeagai mo le lumbago

E le faigofie le faʻamalosi e ola. O ituaiga eseese o lenei laau e masani lelei i tulaga ola lelei, ae i le taimi lava e tasi e taofi le malosi e fetuunai lelei ai a latou suiga. O le lumbago uma o loʻo i ai manaoga masani masani mo tulaga tuputupu aʻe, lea e le tatau ona solia.

O le mutia o le moe o le a na o lalo ifo lava o le tulaga e lelei ai, ae le o le moli susulu.O le paʻu o le malamalama, e le mafai ona faʻamalosi pe o se laufanua lafulemu e fetaui lelei mo vaomatua, ae o le tele lava o laʻau e sili ona mataʻina ma fugalaau sili ona tele e maua mai i le uila e pei o vao paina ma mauga. O le lumbago, e aunoa ma se tuusaunoaga, e sili atu le lagona i luga o mauga, ae le o luga o nofoaga laugatasi, mafolafola. E sili ona talafeagai mo i latou nofoaga o loʻo i ai se mauga i le itu i saute, o mea maualuga e pei o alpine slides. Filifili nofoaga mo le lumanaʻi lea e faʻafefe ai le vai, e oʻo lava i le vavalalata umi, e aunoa ma ni faʻalavelave, e le o faʻavave i le palapala.

O le eleele e toetoe lava a talafeagai mo le mutia miti, sei vagana ai nofoaga susu. E sili atu le matagofie o lauusiusi i luga o laufanua lafulemu, susu susu ma suavai lelei. E tāua tele le velaina mo le lumbago, aua e le mafai ona latou tutu zamyvaniya. Ae o isi vaega e tatau ona tuuina atu i ai le tele o le gauai. A uma, o le lumbago o le a ola lelei i na o meaʻai, o loʻo aofia ai vai-eleele ia na togafitia lelei aʻo le i totoina. O le afifiina o le tautotogo e sili ona fiafia i eleele palapala, o mea uma o loʻo totoe - o sina mea itiiti lava.

Lumbago masani. © mark dyer

Totoina o le moe moe

A o leʻi totoina se lūlū, e tatau ona faaleleia le palapala. Ua faʻafeiloaina i totonu o fugalaʻau - faapalaʻau, humus, ma sina fomaʻi faʻamafanafana (mo se faʻataʻitaʻiga, urea). Ona faia lea o se maeʻa maeʻaeʻa. Talu ai ona o le mutia o le miti ua loloto, aʻa o aʻa, gaioiga e tatau ona faia i se loloto. Mo lumbago uma, seʻi vagana ai le tautotogo, e tatau ona faaopoopo le lime i le palapala poʻo le itiiti ifo foi ma sina eleele eleʻele e tatau ona filifilia.

Ave laau mai fatuga o vao i le amataga o le tautotogo. Ae mafai ona totoina laau i se nofoaga tumau mai ia Me seʻia oo i le faaiuga o le taumafanafana (ae o le vave totoina e maua ai iuga sili ona lelei).

Pe a totoina se laau, e tatau ona faʻamaʻaʻaina atoa le apa, taumafai e faʻaitiitia le faʻafesoʻotaʻi ma le laau. E matua taua tele le tuʻuina atu o le tausiga o le lumbago: i le masina muamua, poʻo le sili atu ao le i amataina le atinaʻe malosi, e tatau ona faʻaleleia lelei le lumbago (ae aunoa ma le tele o le susu).

E le lelei le taliaina o le Lumbago i le totoina. Totogi e sili atu i le 10 tausaga, atonu o le a le ola i le suiga o le nofoaga. Ae e le manaʻomia le vaevaeina o le faʻatauvaʻa, o se suiga faifai pea o le nofoaga e galue ai. Afai e manaʻomia le faʻaleleia poʻo le gaosiga, o le a faʻataʻapeʻapeʻa ai le meaʻai ma se lapoʻa lapoa o le eleele, faʻapipiʻi atoa i le faagasologa.

Lumbago masani. © Margrit

Tausiga Taʻavale

O le faigata o le tuputupu ae o le lumbago e matua ofo lava ma tuʻufaʻatasia. O lenei laau e le manaʻomia ai se tausiga faʻapitoa, ou te fetuunai lelei i vagaries.

O le a manaʻomia le faʻamafanafana e naʻo le taimi o le lāmala, pe a sili atu le vevela o le ea i mea masani. I luga o le vevela, vevela aso, latou te tali atu ma le loto faafetai i le faʻafeinu, ae latou te le manaʻomia ni faiga masani o moe-vao. Ma o le a ola le laau i le lamala, ae e le mafai ona e faalagolago i fualaau mataʻina ma le tele i lenei tulaga.

Laʻei pito i luga mo le totogo o loʻo ola i totonu o soʻo se eleele e taua tele mo le fuga ma le matua o fugalaau. O faʻalapotopotoga e faʻapipiʻiina e le gata i le taimi o le totoina, ae faʻapea foi i le tautoulu e pei o le mulch, e maua ai le tausaga faʻaletausaga o le humus ma le masani ai luga. Ae fautuaina le faia o vailaau minerale i le taimi o le taumafanafana e faʻaaoga ai le fuafuaga o le laeiina o masina taʻitasi (2-3 taimi e lava - ia Me, Iuni ma luga o eleele laiti e pei o Iulai). I le avea ai ma fugalaau mo le moe, e na o le potassium ma fuakalama e sauniuni, e aunoa ma le gaʻo.

Taʻu vao vao

O sauniuniga faʻapitoa mo le taumalulu e na o le lumbago talavou e manaʻomia. Aʻo le i amataina muamua fulufulu, e fautuaina e ufiufi i latou i lau o lauʻeleʻele po o lala totogo i le tautotogo. E tatau ona faʻapipiʻi fale mo fualaau laiti e totoina i lenei tausaga. I le tausaga lona lua, o le lumbago e naʻo le tulaga o se taumalulu e leai se kiona. O se tagata matua moe-mutia e matua lelei lava e aunoa ma se fale, pe afai e saʻo le filifilia o le eleele ma e leai se lamatiaga o le faʻaleleia o le eleele i le taimi o le pala.

Lumbago masani. © Maja Dumat

Puipuia o Pest ma Disease

O mea taua o le lumbago e aofia ai le tetee atu i meaola faalafua ma faʻamaʻi. O le natura na puipuia lelei lenei laau mai fili ma tulaga leaga i auala puipuia, ma faatasi ai ma le filifiliga sao o tulaga tuputupu ae, o le a le afaina ai le mutia ma le le lelei.

Lumbar Reproduction

E ui lava i le tulaga o se laau toto, o le auala autu o le faʻaleleia o le lumbago o le metotia o fatu, lea e masani ai mo pailate. O le mea o le lumbago e matua leaga lava le totoina, e le mafai ona vaeluaina i latou i se tulaga matua ma maua ni laau fou i auala vegetative. E iai foʻi lenei mea: o le maualalo o le gaosiga o le faʻaogaina o avanoa e mafai ai e le lumbago ona faʻaleleia atili le faʻataʻitaʻiga i le vao, aua o le eliina o lenei laau mai nofoaga masani masani e le talafeagai. Lumbago e le vave tupu nai lo le lona lua o tausaga talu ona toto, ma nisi o ituaiga (alpine ma le punavai springbabago) pe a mavae le 7 tausaga.

O le suauu toto e tele lava ina faalagolago i le uiga autu o le lumbago: o laau e le taliaina lelei e leai se mea e gaosia, e tusa lava pe laiti, e sili ona totoina i le mea e totō ai, po o, i ni tulaga ogaoga, i luga o tafega e tasi tausaga le matua ma le eleele tele (e mafai ona toe faʻaleleia i le amataga o le tautotogo).

O le taimi o le luluina o fatu e mafai foi ona ese. O taunuuga aupito sili e maua mai e ala i le lulu vave pe a uma ona aoina fatu mai le laau, ia Iuni-Iulai. Ae o fualaau laiti o le a manaʻomia ai le tele o tausiga i le vevela vevela, latou te manaʻomia le faʻafeoloolo ma masani ona faʻafeinu. O le mea lea, o le tele o fai togalaau e filifilia aso eseese ma lulu le fatu na aoina i le tausaga talu ai i le tautotogo i se eleele mafanafana. O fualaau o le taumalulu mo le lumbago masani e le aoga. Ma e na o le alpine lumbago (alpine, mauga, Tatevaki ma Tarao) e fiafia i le totoina o le autumn ma le faʻamalosi, ae sili atu le taulai atu i faʻamatalaga a le kamupanī fatu.

Laʻau fualaau. © Plant

O le totoina o le eleele e faia e tusa ai ma tulaga faataatia. O fatu e faʻasalalau i tamai togavao ma se loloto e tusa ma le 1 cm ma se mamao pe a ma le 20 cm i le va o laina. O fualaau e tatau ona pala, ma o le eleele e tatau ona malamalama. Aʻo leʻi tupu, o le lumbago e faigofie ona faʻavaivai e aunoa ma se suavai, tausia pea le susu o eleele. O le mulimulitaʻi i vaomago po o vaomatua o le a fesoasoani e faʻamautu ai tulaga.

O le totoina o laau e aofia ai le luluina o laau ia Aperila. O fatu e le tanumia, ae na o le nutimomoia i totonu o le meaʻai ma susulu mai luga ma se fana fana. Mai luga o fualaau aina e tatau ona ufiufi i se ata tifaga po o se tioata. Lumbago o fatu e mafai ona tupu i le malamalama ma i le vevela pe tusa o le 24-27 tikeri Celsius. O fualaau e foliga mai e le talafeagai, e le o fatu uma e amataina i le gaioiga o le tagata lava ia, ma o nisi taimi e manaʻomia ona faʻafefiloi i le vai mafanafana mo le faʻamalosia. O le faʻatauvaʻa e ave faʻatasi ma i latou i le masina o Me poʻo mulimuli ane.

E tusa lava po o le a le metotia o le galueaina, o le lumbago o le a faʻaalia lo latou malosi teuteuina i le naʻo le 3-4 tausaga talu ona lulu, e ui lava e le o le a fuga mai ituaiga o mauga i le tausaga lona lua.