Fale taumafanafana

O le mea autu e uiga i mea faʻamalolo o le laau tipi

O le laau o le gafa o se ituaiga laau toto o le Birch family. O nisi taimi e atiina ae ai o se "laau laʻau." E ui i le mea moni o le laau e faasolosolo lemu, o lona tele e manaia: faatasi ai ma se laina o le laina i le 40-80 cm, o le maualuga e mafai ona oʻo i le 30 mita. I nei mea uma, o le laau ola e tusa ma le 300 tausaga.

Faʻamatalaga

O le tele lava o taimi, e maua mai i le Northern Hemisphere le gaʻo i le itu i matu: Europa, Caucasus, Highlands Highlands, Asia Minor, ma le Caucasus, e manaʻo e faʻasalalauina vaomatua ma nofoaga e nofo ai le tau. O nisi faʻataʻitaʻiga e ola lelei i le maualuga o 2000 mita. E sili atu ma le 30 ituaiga ituaiga fulufulu i le genus ma e tofu uma ma mea taua.

Ina ia iloa se laau tipi (ata ma faʻamatalaga o loʻo auiliiliina i lalo) e faigofie ona foliga mai. O le paʻu i luga o ogalaau e lauulu ma lamolemole. I luga o nisi faʻataʻitaʻiga o loʻo ufiufi i tamai vaʻavaʻa. E i ai foi ni liu umi. I le faagasologa o le tuputupu aʻe, o se pale paleni e tusa ma le 9 mita le lautele, e faia mai lala lamolemole ma lau laʻau e foliga mai i veins ma se pito faʻamau. O laʻau moa e matuā teuteu ma oʻo atu i le 10 cm. I le taumafanafana, e lanumeamata, ae o le amataga o le autumn, e sui le lanu i le lanu violē poʻo le samasama.

Ae o le aʻa, e faʻalauteleina ma faʻalautele i luga, ma tuʻuina atu le maualuga o le tetee i le matagi.

E amata ona fua mai le uʻamea pe a malosi le malosi. O le mea lenei i le 15-20 tausaga.

I le ituaiga o laau monoecious. Faʻatasi ai ma le laʻau, faʻafefeteina tamaʻitaʻi matagi, lea e paʻuina i le fesoasoani a le matagi. A maeʻa ona toto, o fua o le suamalie e tasi le fatu ua faia.

Ae mo tuutuuga mo le atinaʻe lelei, e sili le fiafia o le laau e ola i luga o le eleele mauoa, otaota otaota. Ae o le suauu eletise e faʻalagolago i le ituaiga: o nisi o nifolaʻau e sili ona fiafia i se siosiomaga malie, ae o isi e sili ona manago.

O le tulaga e talitutusa ma le faapalepale o le paolo. I ituaiga meaola e fiafia i le la, e leai lava ni aʻa e tutupu mai, ae i lalo o le paolo-alofa e tele naua.

Pests ma faʻamaʻi

O le tala lelei o malo e leʻi valaʻauina i le iniseti o iniseti e na o maʻi mamaʻi ma faʻavaivaia. Ma, e mafai ona e fetaui na o laulaʻau poʻo ni paʻu.

O le tele lava o taimi, e aʻafia le laau o le mumupamula i le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe, o le tele o le pala, faʻaputu i luga o laʻau. O loʻo i ai foi le tupuga o mea i le laʻau. I le tulaga o le siakiina o maʻi afaina, e togafitia le togafitiga i fualaau oona. Afai e afaina le pale i le nonoa, ona togafitia lea o le laau atoa ma se vaifofo o le sulfate suauu. Paʻu paʻu ua aoina ma susunuina.

Ae o le kanesa o le aʻa, na tupu pe a faaleagaina le laau ma le gaogao masusu ma le isi faʻavaeina o le maʻi o le kanesa, i lenei tulaga e le mafai ona lavea le laau. Ua vavaeina ma susunuina.

Talosaga

O le faʻaaogaina sili o le uʻamea o le totōina lea o togalaau aina poʻo totonu o paka e pei o se faʻamafaʻeneʻe. Ae afai e te tilotilo atu i aso anamua, e mafai ona e aoaoina le tele o mea manaia.

Aʻo le mu o laupapa e le faʻafefe ai le asu. O le mafuaaga lea na masani ai ona faʻaaogaina i le faʻamalosi i faleoloa ma faila.

O laupapa laupapa e masani ona faʻaaogaina i faʻalapotopotoga eseese:

  1. O pou e mafai ona faʻamalosi mo tui, suo, uila, naifi, faʻapea foʻi ma le faʻavae mo masi e faia i laupapa. O laupapa tipi, fola, ma fola e faia mai ai.
  2. Ona o lona maualuga malosi ma le tumau, o loʻo faʻaalia ai foʻi laupapa i faleoloa meafale. E moni, faatasi ai ma tulaga lelei, ei ai le tele o mea le lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻalagolagoina o laupapa i luga o le faʻalauteleina o le siosiomaga e taʻitaʻia ai le mea moni e faigata tele le faʻamalosi poʻo le tipi. O laupapa e tatau ona togafitia i meafaigaluega faapitoa e puipuia ai le pala. Ae mo le valiina, pe a uma le faʻamalosi e leai ni suiga e tulaʻi mai.
  3. O laʻau o le laau e masani ona alu e fafaga manu.
  4. Ona o le mea moni o le laau e sili ona lelei e teuteuina, e masani ona totoina i paka i nofoaga maualuluga ma alalaupapa. E le gata i lea, o faʻataʻitaʻiga e mafai ona totoina taʻitoʻatasi ma faʻavae vaega.
  5. E faʻaaogaina le uila mo paʻu paʻu.
  6. Ma ona o le faatelegese o le alualu i luma ma le mafaia ona taofiofi se lauulu mo se taimi umi, o le uila e masani ona faʻaaogaina e fatu ai le bonesai.
  7. E tele gaʻo taua i laulaʻau ma paʻu. O le mea lea, e masani ona faʻaaoga i le cosmetology.

O mea taua e tatau ona i ai i totonu o fualaau suamalie ma, i le ala, e mafai ona faʻaaogaina e fai ma meaai.

Faaaoga i vailaau masani

Ua maua foʻi le faʻamaoniga i le laau faʻamaʻavale i isi vailaʻau. O le mea lea, o tagata faʻamalosi e faʻaaogaina laʻau, paʻu ma fugalaau i togafitiga. O lenei mea e mafua ona o le tele o ana vailaʻau. O lea la, i le palealii o se uʻamea e aofia ai: tannins, coumarins, bioflavonoids, aldehydes, acid gallic, acid caffeic. O fua e mauʻoa i gaʻo fualaʻau, ma o le tele o suauu manaʻomia ma le acid ascorbic o loʻo maua i le paʻu. O fualaau foi e mauoa i mea maloloina e pei o suga ma meaola oona.

O vaega uma na taua o le laau e alu i le fausiaina o vailaau togafitiga o loʻo faʻaaogaina i le togafitiga o le faʻailogaina o le tamaʻitaʻi, e afaina i le faiʻai, manava manava, ma faafitauli i le toto o le mafaufau. E le gata i lea, o le kesi o se vaega o totogifuapauina na faʻaaogaina mo le faapau pepe.

E mafai ona avea le fulufulu ma se vailaau togafitiga, ae e le tatau ona e faagaloina o togafitiga aloaia e le oi ai ni vailaʻau faʻamaʻi. O le mea lea, e tatau ona e faaeteete ia aua neʻi faʻaaoga fualaau faʻasaina e aunoa ma le feutagai muamua ma lau fomaʻi.

O lea na matou feiloai ai i se isi sui taua o le lalolagi o le fugalaau. Tuʻu lau falesa i se lanu laititi ma totō se pu. E le gata i lea, e leai ni ona manaoga faʻapitoa.