Fugalaau

Tuputupu ae ma tausia togafiti

O le gasegase o le loosestrife e le gata o se tasi pito sili ona telē, ae o le tele foi o togalaau faʻamaonia. Na te faia ni pese malie ma le manaia, ma le fiafia i le matagofie o le "vaituloto" o mea e tutupu, e sisifo i luga o puipui puipui. I le natura, o lenei laau matagofie e fiafia e ola i luga o auvai o vaitafe ma vaituloto, e oʻo atu i se maualuga tele. Ae e oʻo lava i totonu o le togalaau, o le a faʻalelei le tagata tatala i lona tele ma lona susulu. Tusa lava poo le a le mea e fesiligia ai ituaiga o meaola poʻo ituaiga taʻitasi, o faʻalelei uma lava e faʻaalia ai i latou lava o ni mea totoa faigata ma le le lelei.

O le faʻasalaga o le loosestrife, poo le lau o Plakun (Lythrum salicaria).

Tuutuuga e tatau ai mo se tagata e leai se maʻi

O loosestrife ua manatu o se tasi o togalaau sili ona lelei o togalaau e mafai ona ola tupuga manuia i luga o nofoaga i tulaga eseese. O lenei laau e lagona lelei na o le malamalama lelei lava. E sili atu mo ia le suʻeina o le la, po o sina pusa malulu, avanoa tatala ma mafanafana.

Ae mo le palapala, o mea uma e sili atu ona faigata iinei. O le mutia o le laʻau o le a ola matagofie i soʻo se mea manava, lelei ma le malamalama i le palapala, ae o le a le mafai ona tupu i se mea faʻapipiʻi, laitiiti ma ituaiga uma o eleele vevela. O le mea lea e mafua ai pe a filifilia se nofoaga mo se vavalalata, e muamua ona e taulai atu i vai i totonu o le togalaau. O se vaituloto, aemaise lava o se laufanua, faapea foi vaitafe o se filifiliga lelei mo lenei laau toto. Ae i le taui, o le maualuga o le susu ma le tausiga faifaipea o ona faailoga, o le a mafai e le tagata tatala ona nofo i fanua masani o togalaau. Pe a filifilia se nofoaga tuputupu ae, ia manatua o le vao o le popo i le taimi o le taumafanafana e faʻafefe ai i le vai i le loloto o le 30 cm, e le fefe i le vai inu i taimi pito sili ona manaia o le tausaga.

Tulafono mo le totoina o se moth-berry

Totoina o rosa ulamu e faia e tusa ai ma le masani masani. A o leʻi totō ile pito i lalo o le lua poʻo le eleele aʻo lei eliina, ia fautuaina e faʻaopoopo fugalaʻau faʻasaina, ma pe a uma ona totō, e taua tele le faʻamalosia o laau. O le mamao e fautuaina e tulaʻi ai e 35 cm mo laau e maua mai fatu ma e tusa ma le 50 cm mo delenki.

O Loosestrife e leiloa lona malosi teuteu mo le tele o tausaga; ua amata ona faʻalauiloaina i totonu o togalaau mo le tele o tausaga. E leai se mea e manaʻomia mo le tumau, faʻafouina ma le vaeluaina. E talafeagai ile totoina o laau toto pe a talafeagai ai, pe a sili atu le maualuga o latou laasaga po o pupuni tuai e leai se mea teuteu.

Vaega o teuga

O le loosestrife e afua mai i na togalaau aina e masani lava e le manaʻomia ona alu. O le tuusaunoaga o mea totō ua totōina i totonu ole eleele malulu. Mo ia ituaiga mea laiti, e tatau ona totogi i taimi uma mo le faʻaleleia o le susu ma tausisia le faʻamautuina o eleele. O le masani ma le faʻamalosia tele, aemaise lava, e talafeagai mo tagata uma e ola i luga o fugalaau. Ae oi latou e ola i tafatafa ane o le vai e le manaomia se vai inu. Ae e le tatau ona fefefe se tasi o le lamala ma le faʻamamaina atoa mai le eleele o le ai ai se aafiaga leaga i luga o le manaia o le mutia: o le mutia e sili ona fiafia i tulaga susu, ae e matua faigata lava ona latou le mafatia ai mai le leai o se taimi.

Lesesefife loosestrife, poo le laʻau o Plakun.

Laei meaʻai

Ina ia mafai ona maua le meaʻai i le suamalie ina ia maua ai meaʻai i le palapala mo le tele ma le faʻalauteleina o le fugalaau, e tatau ona faʻamausali le tulaga o le eleele i tausaga taʻitasi i le amataga o le tautotogo. E sili le manaia o le eleele ma le faapalaga poo le peat, lea o le a avea ma vaega e le gata o le faia o fugalaʻau, ae o se auala foi e tausisia ai le tumau o le eleele. O le mulching muamua e tatau ona faia i le taimi lava e uma ona totoina, ona faʻafou lea i le tausaga i le tautotogo. Ae e mafai ona e suia le mulching ma le faʻapipiʻiina o fesuisuiai i le eleele.

Faatasi ai ma le amataga o le vaitau o le fugalaau, ina ia mafai ai ona ausia le sili ona matagofie o le suamalie, e fautuaina le faaaogaina o fualaau faisuala e atili faaosofia ai le fausia o ni gafa fou. Soʻo se mea faʻafefiloi mo faʻalaʻau laau totō o le a faia. Na o le pau lava le mea e manaomia o le maualalo o mea o loʻo maua i totonu o le nitrogen. Laʻau vao, e le pei o isi mea uma, e tali atu i le sili atu o le vevela e le o se gaosiga malosi o lanu vevela, ae ala i le tuʻuina atu o laʻau.

Teuteu

O se vaega talafeagai o le tausiga mo lenei mea taua e teuteuina. I le masani ai, o le teuteuina e naʻo le tasi, mama, aveeseina vaega o loʻo totoe mai le tausaga talu ai. Marshmallow e mafai ona vavae ese i le faaiuga o le tautoulu, ma vavae ese uma vaega o loʻo i luga i le aʻa poʻo le tuʻuina o lau mamago e teuteu ai le togamalulu ma faia se teuteuga atoa i le tautotogo.

Faʻaolaina o le loosestrife.

O le teuteuga pepa e faʻatatau i le lelei o le mossberry ma le taua o le foliga ma le ata e mo le matagofie o le tuufaatasiga atoa. I totonu o togalaau o se sitaili masani, e le manaʻomia e le grassberry le teuteuina, ae afai e te manaʻo e tausia se saʻo ma le faʻatausaga o le laau, ona oʻo lea i le taimi o le taumafanafana e fautuaina le faia o se mea e maua ai le vao tele ma le masani.

Aua nei galo e tipi ese lau fugalaau fugalaau aʻo leʻi amataina le fatu. O lenei laau e faigofie lava i le totoina o le tagata lava ia ma talu ai ona o lenei mea e matua malosi lava, o fatu e vave ona ola ma mauaa aʻa, o lea o le taatele o le tipiina o mea leaga o le a taofia ai le tufatufaina atu o mea suamalie i totonu o le togalaau.

Maʻi ma meaʻai

O nei aloaʻia tele e manatu e faʻafefe i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae i le aganuu, aemaise lava i fugalaau i le roses, e masani ona osofaia e aphids, lea e mafai ona faigofie ona faʻafeiloaʻi i mea manogi mai laau vavalalata. O le mea lea, i le tuufaatasiga o ni mea e le mafolafola, e taua tele le faʻatinoina o le mataʻituina faifai pea e iloa ai faʻamaʻi vave i le vave e mafai ai ma taofia ai le salalau. E sili le lelei ona tau faʻataʻitaʻia aphids i luga o lenei laau faʻatasi ai ma iniseti.

O le faigata o le taumalulu o le plakun grass

A aunoa ma se faʻasesega, o fualaau uma o le meli o ni laau vevela faigata ma e le manaʻomia ona tuʻuina atu sina lafitaga i le tulaga o le faʻaputuina o laʻau vevela mo le manuia o le taumalulu i le ogatotonu, ma e sili atu foi ina ia faia ai se puipuiga malosi.

Faʻaolaina o le loosestrife.

Totoina o vao

E mafai ona faʻalauteleina i le fatu fatulaʻau, ma le vaeluaina o le togavao poʻo le aʻafia o aʻa.

Auala fua

O le auala pito sili ona faigofie e maua ai laau fou e ala i le vavaeese o laau matutua, lea e mafai ona faia i soo se taimi talafeagai mo oe i le tautotogo ma le autumn. Talu ai ona o le malosi o le tagata faʻamalosi e malosi tele, faʻafefe, e vavae ese ai e tatau ona faʻaaoga se toʻi malosi poʻo se suo. Ua vaevaeina pasi i le 2-3 vaega ma aʻa malolosi ma nisi o mea tuputupu ae. E leai se lagona e vavaeese ai ni nai vaega laiti o se mea e vavae ese ai, aua o le a fetuutuunai laau ma toe faaleleia mo se taimi umi, ma e ono le aʻa uma lava.

O le faʻasalaga o le loosestrife, poo le lau o Plakun (Lythrum salicaria).

Talu ai o le faagasologa o le eliina ma le vavaeeseina o rhizomes e matua faigata lava, ma o le laau lava ia e tele, o le auala aupito sili ona lelei o le vevela mai i le vaomatua o se auala e ese ai - vavaeeseina o le suavai i le mulivae. E faigofie lava ona maua i totonu o soʻo se susu i lalo ifo o le pulou.

Faʻapenaina o se faʻamalasea e fatu

E mafai ona faʻaleleia fatulaʻau i luga o latou lava fatu, ae o fatu mamana e mafai ona tupu aʻe e mafai foi ona maua mai fatu na aoina. O le luluina o fatu e faia i ni fualaau aina, poo ni eleele lafoaia. E fautuaina le totoina o fatu i le eleele aʻo leʻi oʻo i le taumalulu ina ia mautinoa ai le faʻamalosia talafeagai. Mo fatu laau latou te totoina ia Mati. Mo lenei auala o le faʻaleleia, e manaʻomia le faʻaaogaina o se mea e le gaogao, meaʻai.

I luga o le eleele o fatu palapala e seasea lava ona lavea, na o sina mea itiiti lava e ufiufi ai i palapala ma faatino ai le togafiti. O faʻamalositino e faia i lalo o le tioata poʻo le ata i le vevela mai le 15 i le 18 tikeri. O le olaola o laau laiti e oo atu i le laasaga faasao 3 o lenei laupepa, mulimuli ane e tatau ona totō laau taʻitasi i totonu o pusa eseese.

Lesesefife loosestrife, poo le laʻau o Plakun.

E mafai ona faʻafeiloaʻi laau toto i le eleele pe a maeʻa ona faʻaumatia atoa le taufaʻataʻu o pulu. Le mamao fautuaina pe a totoina pe a ma le 30 cm. O laau e maua mai fatu e totogo muamua nai lo le lona lua ma le tolu tausaga talu ona toto.