Laʻau

Fusi

O se laʻau faʻapitoa e pei fufulu (Clusia) o le aiga o le tautoga (Clusiaceae). O sui o lenei ituaiga o laau toto, vao, ma laau. I lalo o le natura masani, e mafai ona maua lenei laau i vailaau faʻasolosolo ma vailaʻau o Amerika.

O se numera sili atu o ituaiga o meaola o loʻo i ai faʻamatalaga. O manulele o loʻo tauaveina ona fatu ma, e pei o se tulafono, latou te le ola i luga o le eleele, ae i luga o laau oona po o laau. O le kulupu ei ai aʻa malolosi e alu ifo, ma a mavae sina taimi latou te aliali i luga o le palapala. E masani lava, o lenei laau e mafua ai le oti o le laau lea na malupuipuia ai, ma o mea uma ona o le mea moni e iai aʻa malolosi.

O lanu lanu lanu meamata e faʻafeagai ma iai ni petioles. E i ai ituaiga o flusia o loʻo vali ai laʻau i lanu eseese. O pepa e mafai ona oʻo atu i le 5 i le 20 senetimita (faʻalagolago i le ituaiga). O loʻo aofia ai le sua moli.

O fugalaau manogi e masani lava ona i ai se lanu sinasina, ae o lanu piniki po o le lanu samasama. A maeʻa sina taimi, ona tupu ai lea o le fua, ma o se pusa paʻu mumu ua faʻavaeina lea o loʻo i ai fatu. A oʻo loa, o le a faʻaalia, mulimuli ane o le a avea e pei o se faʻamau.

I le fale, o le kulupu piniki (Clusia rosea) e masani ona tupu. I lalo o le natura masani, o se laau mago po o se laau. O paʻu lamolemole lanu lanu meamata lanu meamata ma lanu foliga. I le umi, e oʻo atu i le 20 simita. I le pito i luga o upega o fugalaau piniki ma paʻepaʻe papaʻe. I totonu o se fale mautotogi, o tupu aʻe e tupu tele lava.

E ui lava i le mea moni e faapea, ua amata ona ola le vine i le fale e le o se taimi ua leva, ua leva ona maua le lauiloa i fugalaau fugalaau. Ma mafuaʻaga uma ona o ona laʻau manogi pupula e foliga tutusa lava ma ficus, ae eseese i lanu, lanu, ma le foliga o le upega. Faafetai i lenei mea, e mafai ona faia ni mea ofoofogia o mea na tutupu mai nei laau toto.

O lenei laʻau faʻavavevave e le faʻaumatia ona foliga vaaia mataʻutia mo vaitau. O se laau manaia lea e le fefe i le faamamaina o le eleele e masani lava ona tupu i ofisa. O le kulupu e mafai ona tuʻuina atu le foliga o se laau poʻo se vao, pe afai ua saʻo le teuteuina.

E maitauina o lenei laau toto e taua foi o le "laau o autographs." Ma faʻafetai uma i le mea moni e mafai e laulaau ona teuina ni faailoga mo se taimi umi. O le nofoaga ua faaleagaina ua afaina ma maua ai se paolo malulu, ma o lea afai e te togi se upu, o le a tumau mo se taimi umi.

Faʻaofuofu i le fale

Malamalama

E matua fiafia lava Clusius i le malamalama, ae tatau ona faasalalauina. E manaʻomia lona ufiufi mai ave saʻo o le la. I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, e sili atu le tuu o se laau i tafatafa o se faamalama o loo i le itu i sisifo po o sasaʻe o le potu. I le taumalulu, o le faamalama i saute e talafeagai mo lenei faʻamoemoe. I le tulaga pe a oʻo i le tau malulu e le lava le malamalama, e amata ona faʻamalosi aʻa i le ta, ma e seasea tuʻuina i luga ia laʻau. I lenei tulaga, ua fautuaina se faʻamaumauga.

Tulaga o le vevela

E alofa o ia i le mafanafana ma e le talia toleniga malulu. O le ea aupito lelei mo le ea e 25 tikeri (i le taumalulu e mafai ona maua i lalo i le 20 tikeri).

Totogi

E maualuga le maualuga o le suamalie, ae faigofie ona faʻafetaui i mea masani, vevela o le potu. E fautuaina le faia o le faʻaaogaina o le kulupu i le vai i le vevela o le potu.

E faʻafefea vai

E faʻataʻavaleina pe a uma le faʻamamaina o le pito i luga. Ma e tatau ona e faʻafeinu lelei. E le afaina tele le eleele, ae le o le tele naua o le palapala e le afaina ai le laau, ae peitai, o le fufuluina e mafai ona taitai atu ai le aʻa o le aʻa. O faufautua latou te fautuaina le fausua, ae sili atu, ma e tatau ona manatua, o le tele o le vai e tatau ona tafe saʻo mai le ulo.

Laʻei pito sili

E le masani ona faia ni laei i luga o le tautotogo-taumafanafana 2 taimi i le masina. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga fualaau faʻapitoa (ave le ½ vaega o le fua fautuaina). I le tau malulu, e le faʻaaogaina fugalaʻau i le palapala, sei vagana ai ua iai le faʻalauiloaina o le tuputupu ae o tipu i le malamalama lelei. I lenei tulaga, o le laʻei pito i luga e faia i lea taimi i lea masina.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

E naʻo le tatau ona faʻapipiʻi pe'ā tatau ai, talu ai e le fiafia le faʻaaogaina o lenei faiga. Afai e le toe aʻafia le aʻa i totonu o le ulo, e tatau ona tuʻuina atu ma le faʻaeteete le laau i se isi atigipusa, o lona telē e laʻititi tele nai lo le muamua. I lenei tulaga, e le tatau ona luluina le eleele mai aʻa.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O le totoina o le eleele e tatau ona mama ma mafai ona susulu le ea. Mo le faia o se faʻafefiloi talafeagai o le palapala e tatau ona e faʻafefiloi ai le faʻasalaga ma lau laʻau, vermiculite, peʻa ma oneone. Aua neʻi galo e uiga i alavai lelei.

Faʻatauga auala

I le vaitau o le tautotogo ma le taumafanafana, e mafai ona faʻaleleia le laau e ala i le faʻaaogaina o mea. Ona o le maualalo o le vevela, e le aʻafia ai le aʻa. O le mea lea, e tatau ona tuʻuina i le vevela (ea ma le vevela ole palapala ile 25 tikeri). E sili atu le faʻaaogaina o se fale-mumu, e ufiufi ai le atigipusa ma se auʻau ma se ata tifaga poʻo se tioata. Aua neʻi faʻaitiitia le malu o le eleele, aua o le mea lea e fautuaina e faʻamafanafanaina. Aʻo lei totoina le aʻa, e tatau ona faia togafitiga ma se meafaigaluega e faʻaleleia ai aʻa. O le a tupu i le 3 po o le 4 vaiaso.

Pests ma faʻamaʻi

E seasea lava ona tupu le afaina pe afai e saʻo le tausiga. E mafai ona faʻapipiʻi miti vaʻavave, siama poʻo mealybugs.