Laʻau

Alpinia

Tui laau alpinia (Alpinia) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga tausi (Zingiberaceae). E sau mai vaega laiti ma vaomatua o Asia i Saute.

O lenei ituaiga na faaigoa i le Italian Prosper Alpino, o se tagata malaga lauiloa ma togafiti.

O lea ituaiga o laau e taua tele. E i ai lanu lanumumu lanumumu-rhizomes o se foliga faʻafefe, lea ei ai se manogi malosi ma malosi. O se malosi, laʻau e tupu mai lala taitasi o le rhizome. I lenei itu, afai o alpinia e lelei ona atiina ae, ona tusa lea ma le 40 laina. Faʻapipiʻi ma le faʻapipiʻiina o laʻau faʻamalosi e faʻataʻo leʻo le pu.

O mea faʻapitoa o le taʻaloga, o le sosolo poʻo le faʻamalo, ma latou te momoli fugalaau tetele. Lanu paʻepaʻe e sinasina, lanumumu poʻo le samasama. E mafai ona tautau i lalo pe faʻapipiʻi i luga agai i luga (faalagolago i le ituaiga). O le fua o loʻo tuʻuina atu i le tulaga o se pusa. Afai o le paʻu laupepa e solo pe olo, ona mafai lea ona e lagonaina se manogi patino. E i ai ituaiga o alpinia, o rhizomes o loʻo faʻaaogaina i vailaʻau faʻasaina. Ma o sea ituaiga o rhizome e faʻaaogaina e avea o se mea manogi.

Alpinia tausi ile fale

Malamalama

E alofa tele i le malamalama. E tatau ona e filifilia se nofoaga e susulu, ae faʻaalia pea le moli. I le taumafanafana, e manaʻomia le ufiufi mai le susulu o le la. I le taumalulu, e tatau ona susulu le laau.

Tulaga o le vevela

I le tautotogo ma le taumafanafana, o le alpinia e masani ona ola i le vevela o le 23 i le 25 tikeri. Peitai, i le taumalulu, e le tatau ona manaia le potu (ia le itiiti ifo ma le 15-17 tikeri).

Totogi

E manaʻomia le maualuga o le faʻamamafana, o lea la e tatau ona faʻamamaina le laumei mai le sprayer.

E faʻafefea vai

I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, o le meaʻai i totonu o le ulo e tatau ona fai sina sina susu (e le susu). I le amataga o le taimi o le tautoulu, e tatau ona faasolosolo malie ona faʻaitiitia le suāsusu. I le taumalulu, faʻamalūlū pe a maeʻa le pito i luga o le meaʻai ile loloto ile 2-3 senitimita.

Laʻei pito sili

O luga o laei e faia i le tautotogo ma le autumn tasi i le 2 vaiaso. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga fugalaau mo le totoina o laau i totonu.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O le gaioiga e faia i le tautotogo. O laau laiti e manaʻomia ona toe faʻafouina i le tausaga, ma tagata matutua - pe a talafeagai (mo se faʻataʻitaʻiga, afai e le o toe i ai aʻa i totonu o le ulo). Mo le saunia o le faʻafefiloi eleele, humus, laupepa palapala, oneone ma le peat e tatau ona tuʻufaʻatasia, lea e tatau ona faia i se fua faatatau o le 2: 2: 1: 2.

Faʻatauga auala

E mafai ona e faʻapipiʻiina fatu ma vaevaeina le rhizome.

O le vaevaega o rhizomes e fautuaina i le tautotogo faatasi ma se gafa. E tatau ona manatuaina o tufatufaga uma e tatau ona i ai le 1 pe 2 fatuga. E fautuaina e fufuluina nofoaga e tipi ai le gaʻo. O le faʻaleleia o otaota o loʻo faʻatinoina i totonu o vaʻa maulalo. O aʻa, e pei o se tulafono, foliga mai ma ola vave vave.

Lauina o fatu na gaosia ia Ianuari. O le maualuga o le vevela e 22 tikeri. O le faʻamautuina taimi, puipuia mai le faʻataʻitaʻiga, faʻapea foi ma le faʻaleleia o le faʻaleleia o le tino.

Maʻi ma faʻamaʻi

E sili atu ona puipuia i meaola faalafua. E seasea lava le tausiga lelei.

Toe iloiloga ata

O ituaiga autu

Alpinia officinalis (Alpinia officinarum hance)

O lenei laʻau tele lava o se faʻalauiloa. O lona lanu enaena-lanumumu lanumoana malosi i le mafiafia e mafai ona oʻo i le 2 simita. E tele pupuva e alu ese mai le rhizome. I taimi uma lava, o lau o loʻo i ai le foliga faʻalaʻau ma oʻo atu i le umi 30 senitimita. O se mea puupuu e foliga mai o le fuga o le fugalaau. Le lanu o le lipine petal e paʻepaʻe, ma o lanu mumu o loʻo i luga o le fogaeleele. O le fua o se pusa.

Alpinia Sanderae

O lenei fale faʻatautaia o se mea faʻapitoa. O lona maualuga, e pei o se tulafono, e le sili atu i le 60 simita. O laʻau e matua lauolaola lava. O le umi o laulaʻau lanu meamata e mafai ona oʻo i le 20 simita. E i ai o latou foliga faʻalaʻau, ma i luga o latou luga o laʻau papaʻe. O le apical panicle inflorescence e aofia ai fugalaau fugalaau.

Alpinia drooping (Alpinia zerumbet)

O lenei laʻau tele lava o se faʻalauiloa. O lona maualuga e mafai ona oʻo i le 300 centimita. O laulaʻau lau laʻau i lalo e vaapiapi ma faʻalautele e oʻo i le pito. O le tosoina o le taamilosaga o inflorescences e oʻo atu i le 30 senitimita e aofia ai fugalaau samasama-samasama.

E i ai le tele o ituaiga faʻatasi ma laʻau felafolafoaʻi:

  1. "Variegata Chinese Beauty"- i le pito i luga o papatusi pepa o loo i ai se mamanu mafiafia o se lanu uliuli ma le lanu meamata.
  2. "Variegata"- o laupepa laupepa e lautele lautele, ma i luga o latou luga o fasi lanu samasama o itu eseese ma lautele.
  3. "Variegata dwarf"- o lenei laau laʻitiiti e oʻo i le maualuga pe a ma le 30 centimita. O fugalaau e vali paʻepaʻe ma o laulaau e lanumeamata lanumeamata. O lenei ituaiga e matuā lauolaola, ma e sili ona talafeagai le toto i le fale.

Alpinia purpurea (Alpinia purpurata)

O le maualuga o lenei manava e oʻo atu i le 200 centimita. O moli e mumu ma fugalaau e papaʻe.

Alpinia galanga

O lenei fausaga o loʻo i ai se lamolemole lamolemole o foliga toetoe lava o le foliga, o lona lautele e 2 simita. O gaʻo e mafai ona oʻo i le maualuga o le 150 simita. O le laupepa uma o se vavaega e tusa ma le 30 inisi le umi. O se laupepa, o le faʻasolosolo o ituaiga tagata e maua ai fugalaau paʻepaʻe.

Alpinia vittata (Alpinia vittata)

O lea ituaiga o laau e taua tele. I luga o le pito i luga o papatusi ofolafola pepa o fasipepa o kulimi pe papaʻe. O fugalaau e lanu lanumeamata ma o laʻau e piniki.