Laʻau

Wormwood tausaga ma isi ituaiga: ata

Afai e te manatua upu a le sage anamua, i le taimi o le Vaitafe o le Eufirate, e vave lava ona lagona e se tagata le manogi faifai pea o le oona oona, lea e masani ona masani ai mo leoleo mamoe. Seia oʻo mai i le taimi nei, o le manogi o le wormwood fusi e lei mou atu mai mafaufauga faaletagata, aua e masani ona maua i totonu o ni mea inu. Ae ui i lea, na muamua faaaoga le vormwood mo togafitiga faafomaʻi. O lenei atinaʻe e aofia ai le silia ma le 350 ituaiga o ituaiga o loʻo maua i luga o konetineta eseese o la tatou paneta - i Aferika, Europa ma Asia, Amerika i Matu.

Faʻamatalaga

O le Wormwood e tutusa lava lona manatu o se mea taua, faaletausaga ma le lua tausaga, lea e sao ona taʻua i laau uma e lua ma laau toto. O loʻo faʻaalia i le isi fuafuaga o laulaau. I le avea ai o ni mea e le aoga, o le laau e fai ni ato. O fugalaau i tafatafa o loʻo teuteuina i se paʻu ma e iai samasama, piniki po o le lanu paʻepaʻe. O i latou o loʻo iai i le ogatotonu e masani ona faʻapipiʻiina, piniki pe samasama.

O le tatala o le wormwood e foliga mai e le itiiti ifo le mataʻina, e eseese i se paleni lanu lanu, e aofia ai le siliva-paʻepaʻe, siliva-lanumoana ma le sila i le lauulu-lanumeamata.

  • le eseesega i ituaiga o wormwood teuteu ma fuafua lona maualuga. O le mea aupito itiiti e ola e oo atu i le 20 cm, ma o le tele - e oo i le 1 m. I le taimi lava e tasi, o le vavaeina o nei laau toto e le faigata tele;
  • i le taimi atoa o le tuputupu ae, o laau e taofia meatotino teuteu;
  • Wormwood o se tasi o laau le lelei e mafai ona tatalia ni taimi uumi e aunoa ma le susu, o lea latou te lagona ai le lelei i nofoaga e lelei le mafanafana i le taumafanafana.

Ituaiga vao vao e le taua

O lenei laau eseese tele, lea e aofia ai le tele o ituaiga meaola e eseese i totonu oa latou meatotino.

Steller Wormwood

O lenei meaola e ola i papa o Iapani, Alaska, Sasaʻe Mamao ma Nouei. E le o se mea masani le vaai ia te ia i Amerika i Matu. O nofoaga masani masani o palu, sami, ma o nisi taimi e mafai ona maua i luga o le sami.

O lenei tulaga masani i le faagasologa o lona atinaʻe e fausia ai ni pine tele e iai le 30 cm, e teuteuina i le tipiina o laʻau siliva. A oo mai le taimi mo le fugalaau, afifi e oʻo i le umi o le 40 cm. E oʻo i le afa lona lua o le taumafanafana, e fai ni ato samasama laiti.

Ina ia tumau pea le teuteu o le laau mo le umi, fautuaina e tipi ni fugalaau, a le o lea o le a le mafai ona iloa laulaau ona o latou, ona o le matagofie uma o lenei laau ua mautinoa.

O le mea lea e le mafai ai e le vao ona avea ma se laau e matua leaga tele, e fautuaina e toe faʻafouina i taimi uma e ala i le vaevaeina poʻo le tumutumu. O lenei ituaiga o se tasi o togalaau malulu, ae o fulu malulu e ono afaina ai.

O lenei laau e lagona le fiafia pe a tupu. i luga o le taofia o puipui ma palama papa. O le a avea foi ma se mea teuteu lelei i le togavao. O lenei ituaiga o wormwood e mafai ona faʻafetaui lelei lavalava, lanu lanumoana, gypsophila fetolofi ma isi mea totino teuteu.

Wormwood Schmidt

O le lauʻeleʻele o lenei ituaiga o wormwood o le Sasaʻe Mamao, e ui lava e mafai ona vaaia i le itu i saute o Kuril Islands ma Sakhalin, faʻapea foi Iapani. O le nofoaga e sili ona fiafia i ai lenei laau o le talafatai o le sami ma mauga ma eleele papaʻu.

I lo tatou atunuu, o le pepa e sili ona lautele o "Nana" ("Nana"). O le uluina o togalaau, o laau toto e fausia ai le tele o laʻau, lea e avea ai i latou ma mea e tatala ai lapisi faʻataʻamilo po o ni pupuni tetele e le sili atu i le maualuga o le 25 cm.O foliga vaaia o laulaau o le vavave, lanu - lanumeamata lanumeamata.

O le taimi o fugalaau e amata ia Aokuso. E ui lava e mafai ona tupu aʻe i le ogatotonu, ae ui i lea, e masani lava ona le taliaina le taumalulu, aua o nei nofoaga ua pau ai le kiona. Ae peitai, afai e taumafai o ia e ola i le taumalulu, ona oʻo lea i le tautotogo e mafai ona toe malosi.

O se tasi o kulupu matagofie o Schmidt wormwood ituaiga "Castle Powis". O pupu ua maea ona i ai le maualuga o le 35-40 cm, lea e ufiufi i le tele o laulaau. E i ai se foliga o le cirrus-dissected, o le lanu masani o le siliva-lanumeamata. I fualaau matutua, ua tupu aʻe se aʻa o le aʻa.

O le toe faʻaleleia o laau mate i le tautotogo e faʻamautinoaina e aʻa. O le taimi o fugalaau e amata ia Iulai, e totoina ai e le laau fugalaau fugalaau samasama.

Wormwood le fanua

O lenei ituaiga meaola e masani lava e mafai ona maua i Rusia, i Siberia. O nofoaga e sili ona fiafia i ai o vao pine, vaʻa, ma oneone oneone ma avanoa avanoa.

I le avea ai o se laau lauiloa, o lenei ituaiga o wormwood e oʻo i le 15-60 cm. O le aʻa e faia e le laau o loʻo i ai se foliga maualuga, faʻalaʻau o se lanu mumu. I le vaega pito i lalo o le laʻau e maua mai ai se fulufulu fulafula, ma i luga o le pito i luga, e na o laina laina, e teuteu faʻapitoa i se fulufulu lanu o le lanu uliuli pe nenefu.

O fugalaau e masani ona mumu pe lanu samasama i lanu, o loʻo i totonu o ato faʻalelei. E amata ona ola lenei wormwood ia Iulai. Talu ai ona e mafai ona aofia ai ni ituaiga eseese, e masani ona tupu mo mea teuteu. O se tagata matua e mafai ona oʻo i le 15 cm.

Fua tele o le wormwood teuteu

Ina ia teuteu le togalaau, e masani ona faʻaaogaina le tele o vormwood, lea e mafai foi ona maua i se nofoaga talafeagai.

Wormwood

Faatasi ai ma isi ituaiga uma, o lenei laau e aofia ai le sili ona oona. O se tuaoi leaga ona o loʻo taofia ai le tele o meaʻai e sili ona leaga. O le mea lea, e fetaui lelei o le i ai o lenei wormwood i tafatafa o togalaau aina ma fualaʻau o le a faʻaleagaina ai i latou.

O le manogi oona e fesoʻotaʻi ma le gaosia o le phytoncide e le laau, ona o le mea e le o lagona e le laʻau vavalalata i le tulaga sili ona lelei. Ona o ona foliga teuteu, o vormwood oona e faigofie ona iloagofie. E le oʻo lava ina avea ma faʻafitauli o loʻo i ai ni fugalaau laiti e fai i ni mea e le lelei ona faamatalaina.

O le faatosinaga autu e tuʻuina atu i lau paʻu lanu paʻepaʻe-lanu meamata. I totonu o le togalaau, o le mea e sili ona talafeagai mo le atinaʻeina o wormwood o nofoaga tatala ia. Ae ui i lea, e fautuaina pea e filifili se nofoaga mo ia i se mamao mamao mai dahlias, carnations ma leki.

O vao o lenei laau e fatuina ai se lagona manaia, mimiti le manogi matagofie, lea e sili ona lagona i le vevela o le tau. O le taimi o fugalaau e amata ia Iulai.

Wormwood Louisiana

O se tasi lea o sui o le vaʻaia o ana tamaʻitaʻi. O lenei ituaiga ituaiga fatu 1 m le umi. I le le lava o le puleaina o le tuputupu aʻe, e mafai ona gaosia lautele le vaomatua. I le tau mafanafana, o fugalaau lanu lanu enaena ma le maualuga e oʻo atu i le 1 cm ua faia, lea e le aumaia ai le manaia i le laau.

O le tuua o fualaau wormwood e le fautuaina. E sili ona tupu i se nofoaga lalelei. A oʻo ina tupu aʻe i le ogatotonu, e masani lava ona maliu ona o matagi malulu, o le mea lea, mo se taumalulu manuia, e manaʻomia le malutaga mai lala laʻau. O se aʻafiaga malosi i luga o lea mea o le vai e le lelei.

Wormwood grade "Janlim"

Faʻatasi i le numera o perennials, e teteʻe i le le lelei o le vevela.

O lenei ituaiga o wormwood e tatau ona gauai atu ona o laulaau e eseese foliga ma lanu samasama-lanumeamata. Latou te leiloa o latou lanu seia oʻo i le tautotogo. Afai e te aoina laulaau ma fufulu i ou lima, ona o le manogi masani e mafai ona lagona. I le tau mafanafana, e amata ona fugalaau fugalaau i pito pito i lalo, ma e le tuuina atu ai mea teuteu i le laau.

O tulaga sili ona lelei mo le atinaʻeina o le wormwood e masani ona faia i luga o eleele lafulemu lelei, pe afai e leai se pala o le susu ma e lelei le malamalama. Mo se soifuaga lelei, latou te manaʻomia se alavai. O lenei ituaiga o wormwood e le mafai ona faapalepale le paʻu ma e vave ona amata ona pala. O le laau e lanu samasama lanumeamata-lanumeamata, o le mea lea, i tafatafa ane o isi fugalaau e faia ai se eseesega sili.

Isi meaola

  • Wormwood o tausaga taʻitasi. O lenei ituaiga o meaola ua maua i Rusia, Transcaucasia, Crimea ma Asia Minor, faapea foi i le Metitirani, Saina ma Iapani. O lenei tausaga i totonu o se setete matutua e maua ai foliga o le pyramid, e oʻo atu ai i le maualuga o le 1.5 m. O le lanu masani o le laʻau e lanu meamata, i le taimi o le olo, o se manogi manogi e lagona. O fuālaʻau ulavaʻa o fuga taʻitasi o le tausaga e le faʻaaogaina ma le teuteu. O lenei tausaga taʻitasi o loʻo faʻafesoʻotaʻi pea lauulu.
  • Wormwood Pontic. O le tele o taimi, e mafai ona maua i Siberia ma le Caucasus. O nofoaga e sili ona fiafia i ai o nofoaga matutu ia i le steppe ma le vaomatua-steppe.

O lenei ituaiga o wormwood ei ai aʻafiaga o aʻafiaga o mea fetolofi, o laʻau na faia e manifinifi, ae umi, e ufitia ma lau. Cirrus-faʻaleagaga natura e faalua ona maua i totonu ia i latou. O laʻau pito maualalo ei ai le petiole, o isi mea uma o loʻo iai i le tulaga o le nofo, o le pito i luga ei ai se lanu uliuli-lanumeamata, ma o le pito i lalo e papaʻe.

O nofoa o loʻo i foliga o se polofaʻalavelave i mea e faʻaleagaina, o loʻo i ai se lanu paʻepaʻe samasama, foliga. O le taimi vavalalata o lenei ituaiga o wormwood e tupu ia Aokuso. Mafai ona faapalepale i le taumalulu e aunoa ma se fale.

Wormwood e totoina nofoaga

O le laau e mafai ona ola i le toetoe o soo se ituaiga o palapala, e mafai ona faapalepale i taimi uumi ma le malulu. O le wormwood faaletausaga ma le lanu siliva e mafai ona toe faʻafoʻi i vaitau uma, pe a faʻatupulaia luga o eleele le lelei ma malamalama lelei ma alavai.

  • mo le olaola o vao vevela ma laulaʻau lanumeamata, e fautuaina e filifili oneone lelei ma suamalie. Afai e masani ona tuʻuina le vai, ona maua lea e lenei ituaiga o le lanu lanumeamata, o se taunuuga o le a leiloa ana mea teuteu;
  • e fautuaina le faaopoopo o le oneone i lua ua saunia mo le totoina ina ia mautinoa ai se fausaga eleele palapala;
  • alavai faʻavaivai o se mea e manaʻomia muamua, talu ai e aunoa ma le wormwood e le mafai ona gafatia le tau malulu.

Faʻaalia le leai o se mea faʻapitoa, o lenei laau e lagona le lelei i eleele le lelei. Ua lava le lalolagi atoa e maua mai i ituaiga e maualalo le ola o vao, lea e mafai ona ola lelei i luga o le itu i saute, ma i luga o le eleele ma le va o maa.

Tausia o le wormwood teuteu

E manaʻomia le faʻatau i se mea itiiti e mafai ma naʻo le tulaga e umi tele le vevela. Ona o le mea moni e faapea, i le taimi o le atinaʻeina o laau taʻitasi taʻitasi e fausia ai le tele o lālā ma laʻau, e tatau ona faʻapipiʻiina pea le mamanu. Fugalaau na faia e le laau e le mafai ona tuʻuina atu ia te ia ni mea teuteu.

Aveesea o ni fugalaau o laau toto e ola i le tele o numera. E masani ona faia lenei mea mo ituaiga meaola. I le taimi o le fugaina o ituaiga umi, ua faia ai se lagona manaia.

Faaiuga

Wormwood o se tasi o laau lauiloa e e mafai ona maua i soo se mea i le vao. Ma, e ui i le mea moni e faapea e togafitia e pei o se vao, e masani ona tupu mo mea teuteu. Ae peitaʻi, mo lenei faʻamoemoe, e naʻo nisi ituaiga ituaiga o vormwood e faʻaaogaina. O le mea lea, ina ia mamanuina se nofoaga ma lenei laau toto, e tatau ona filifili le ituaiga saʻo. Ae ui i lea, e le o ituaiga uma o wormwood e mafai ona faapalepale i le taumalulu tutusa lelei, i nisi tulaga e ono manaomia le faʻaogaina o fale.

Eseese o laau vao